ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τάκης Μπαλτάκος στο makthes.gr: «Φοβάμαι πολύ το Grexit»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου της ΕΠΟ: η διαιτησία, το «αγκάθι» του μητρώου, οι σχέσεις με την κυβέρνηση και η Εθνική ομάδα

 26/09/2022 11:00

Τάκης Μπαλτάκος στο makthes.gr: «Φοβάμαι πολύ το Grexit»

Βασίλης Μόσχου

Ο Τάκης Μπαλτάκος εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ την πρώτη Ιουνίου 2022, αναλαμβάνοντας μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς έντασης που θέτει αν αμφιβόλω ακόμη και την ίδια την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Super League.

Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη «ΜτΚ» και το makthes.gr, ο επικεφαλής της ελληνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ιεραρχεί τις προτεραιότητες της παρούσας διοίκησης, μιλά για το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και ξεκαθαρίζει τη θέση της ΕΠΟ σε ό,τι αφορά το θέμα της διαιτησίας, που πυροδοτεί την έντονη αντιπαράθεση με τον Λευτέρη Αυγενάκη και τη λίγκα.

Αναλάβατε την προεδρία της ΕΠΟ σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της διοίκησής σας;

«Οι προτεραιότητες της διοίκησής μας είναι δύο και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Ο διττός μας στόχος είναι αφενός η προαγωγή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, που αποτελεί την καρδιά και το μυαλό του αθλήματος, αφετέρου η ενίσχυση της Εθνικής ομάδας. Θέλω εδώ να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι μόνο στην Εθνική ανδρών, αλλά σε όλο το πλέγμα των ομάδων που την απαρτίζουν. Μιλάμε για 19 ομάδες, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής«.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την υπόθεση του μητρώου και γιατί η ΕΠΟ και τα σωματεία αντιδρούν;

«Το ζήτημα του μητρώου είναι κρίσιμο και συναρτάται άμεσα με την ίδια την ύπαρξη των ερασιτεχνικών σωματείων. Η γραφειοκρατία με την οποία έρχονταν αντιμέτωπα τα σωματεία ήταν ήδη θηριώδης και το μητρώο αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και όχι η ενίσχυσή της. Για να μιλάμε συγκεκριμένα, θα εξηγήσω τι ακριβώς ίσχυε και πώς αλλάζουν τα πράγματα με την απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει το μητρώο.

Όπως προανέφερα, το σύστημα αδειοδότησης των ερασιτεχνικών σωματείων ήταν ήδη αφόρητα γραφειοκρατικό, αφού υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στάδια πιστοποίησης. Το πρώτο έχει να κάνει με την έγκριση από τη Δικαιοσύνη, δηλαδή την επικύρωση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο.

Το δεύτερο είναι η αναγνώριση του σωματείου από την τοπική Ένωση, πχ την ΕΠΣΜ, αλλά και από την ΕΠΟ.

Το τρίτο στάδιο είναι η εξασφάλιση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης από τη ΓΓΑ, που υπάγεται στο υφυπουργείο Αθλητισμού και το τέταρτο η παροχή άδειας από την Περιφέρεια, αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένα παιχνίδι.

Αν αθροίσουμε τα έγγραφα που απαιτούνται και στα τέσσερα αυτά διαφορετικά στάδια, θα καταλήξουμε σε έναν απίστευτο αριθμό πιστοποιητικών. Μόνο στο στάδιο της Περιφέρειας απαιτούνται εννέα έγγραφα.

Αντί, λοιπόν, να κάνουμε κάτι για να περιστείλουμε τη γραφειοκρατία, έρχεται η κυβέρνηση και προσθέτει ακόμη ένα στάδιο, το περιβόητο μητρώο, που στην ουσία συμπίπτει πλήρως με την ειδική αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ, δηλαδή το τρίτο στάδιο της όλης διαδικασίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα ίδια έγγραφα ζητούνται αυτήν τη φορά από το υφυπουργείο.

Μάλιστα, το μητρώο πρέπει να επικαιροποιείται σε ετήσια βάση. Πέραν της διαλυτικής γραφειοκρατίας, υπάρχει και ένα ζήτημα κόστους, καθώς τα ερασιτεχνικά σωματεία, δηλαδή μία παρέα ανθρώπων από ένα μικρό χωριό που κάνει το χόμπι της, θα πρέπει να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε λογιστές και δικηγόρους για να διεκπεραιώσουν αυτές τις διαδικασίες.

Το υπουργείο λέει πως χωρίς την εγγραφή στο μητρώο, τα σωματεία δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα. Τα οδηγεί λοιπόν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση. Εκτός από τα ίδια τα σωματεία και η FIFA έχει εξηγήσει στην κυβέρνηση ότι η ενίσχυση της γραφειοκρατίας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει, το αποτέλεσμα θα είναι η επ' αόριστον αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή λουκέτο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Εμείς λέμε στην κυβέρνηση ότι θα μπορούσε η εγγραφή στο μητρώο να είναι προαιρετική, αφού υπάρχει το στάδιο 3, που προϋποθέτει την ειδική αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ και το στάδιο 4, που είναι ο έλεγχος από έναν κρατικό φορέα, όπως η Περιφέρεια».

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σκεπτικό, βάσει του οποίου η Πολιτεία αποφάσισε να θεσπίσει το μητρώο;

«Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο υφίστανται δεκάδες σωματεία-σφραγίδες, τα οποία λαθροβιούν και έχουν ως μοναδικό λόγο ύπαρξης να ψηφίζουν στις εκλογές των Ενώσεων και μέσω αυτών να επηρεάζουν και τις εκλογές στην ΕΠΟ.

Πρόκειται για μία απολύτως εσφαλμένη άποψη. Υπάρχουν άλλωστε και τα φύλλα αγώνα για να πιστοποιήσουν ποια σωματεία όντως μετέχουν στα πρωταθλήματα και ποια όχι. Δεν υπάρχουν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σωματεία-σφραγίδες, όπως υπήρχαν, πιθανώς, σε άλλες ομοσπονδίες».

Ιεραρχήσατε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Εθνικής ομάδας. Πώς μπορεί αυτός ο στόχος να εκπληρωθεί όταν ελάχιστοι Έλληνες παίκτες αγωνίζονται στη μεγάλη κατηγορία; Θα εξετάζατε μέτρα όπως π.χ. την υποχρεωτική συμμετοχή συγκεκριμένου αριθμού Ελλήνων στην ενδεκάδα;

«Αν μπορούσαμε να το κάνουμε, θα το κάναμε αύριο το πρωί. Δυστυχώς, όμως, μία τέτοια απόφαση θα προσέκρουσε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν Έλληνες, Ιταλοί και Γάλλοι. Είναι όλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Εξετάζουμε ποιες νομικές δυνατότητες υπάρχουν για να βρούμε μία λύση, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα που πρακτικά θα ήταν ανεφάρμοστα».

Η διαιτησία διαχρονικά αποτελεί εστία μεγάλης έντασης. Τελικά, ανήκει στην ΕΠΟ ή θα έπρεπε να ανήκει στη λίγκα, όπως υποστηρίζει ο συνεταιρισμός;

«Η διαιτησία ανήκει στην ομοσπονδία. Τελεία και παύλα. Δεν πρόκειται για ελληνική πατέντα. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο, σε όλες τις χώρες που μετέχουν στην παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, δηλαδή τη FIFA. Αν μία ομοσπονδία θέλει να εκχωρήσει αυτές τις αρμοδιότητες σε κάποιον τρίτο φορέα, μπορεί να το κάνει. Μόνον, όμως, αν η ίδια το αποφασίσει».

Η κυβέρνηση έχει πάντως άλλη άποψη, εξ ου και η αντιπαράθεσή σας με τον κ. Αυγενάκη.

«Ναι, υπάρχει όντως αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Όπως ξέρετε, εξελέγην πρόεδρος της ΕΠΟ την 1η Ιουνίου. Μία μέρα πριν, στις 31 Μαΐου, ο κ. Αυγενάκης έφερε, νύχτα, μία τροπολογία στη Βουλή με την οποία θεσπίζει την επαγγελματική διαιτησία και είπε πως θα ακολουθούσε μία υπουργική απόφαση που θα εξειδίκευε τις προβλέψεις του νόμου. Η απόφαση αυτή δεν έχει εκδοθεί έως σήμερα. Με την τροπολογία αυτή, ο κ. Αυγενάκης επιχειρεί να δώσει τον έλεγχο της διαιτησίας στη λίγκα, κάτι που, όπως σας είπα, δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία αν συνέβαινε στη χώρα μας».

Αν η κυβέρνηση επιμείνει, τι θα συμβεί;

«Φοβάμαι πολύ το Grexit! Πιστεύω ότι η FIFA και η UEFA δεν θα ανεχθούν αυτήν τη μεθόδευση γιατί, αν γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, θα μπορεί να γίνει μετά σε όλον τον κόσμο».

Αν υπάρξουν διαιτητές έτοιμοι να αποδεχθούν το νέο καθεστώς;

«Θα είμαστε υποχρεωμένοι να τους διαγράψουμε όλους από τους πίνακες. Δεν θα γίνεται αλλιώς, αφού θα έχουν καταστρατηγήσει το καταστατικό της ΕΠΟ, της UEFA και της FIFA. Όσοι είναι διεθνείς, θα πάψουν να είναι και όσοι φιλοδοξούν να γίνουν, δεν θα γίνουν ποτέ. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, ακόμη κι αν εμείς συναινούσαμε, πράγμα αδιανόητο, τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί ενώ το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα ήταν άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία».

Εσείς πώς τοποθετείστε έναντι της επαγγελματικής διαιτησίας;

«Δεν είμαι κατά της επαγγελματικής διαιτησίας. Κάθε άλλο. Αλλά την επαγγελματική διαιτησία θα την θεσπίσουμε εμείς, το ερχόμενο καλοκαίρι, ώστε να ισχύσει από την επόμενη σεζόν. Είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της ομοσπονδίας η θέσπιση της επαγγελματικής διαιτησίας. Ούτε της κυβέρνησης, ούτε της λίγκας. Η λίγκα είναι, άλλωστε, όπως έχω πει και στο παρελθόν, μία από τις Ενώσεις που υπάγονται στην ΕΠΟ, όπως η ΕΠΣΑ ή η ΕΠΣΜ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Στο δίλημμα Έλληνες ή ξένοι διαιτητές, τι απαντάτε;

«Ο στόχος είναι στο ελληνικό πρωτάθλημα να σφυρίζουν Έλληνες διαιτητές. Αυτό θα συμβαίνει από την επόμενη σεζόν. Κατά την τρέχουσα περίοδο, όμως, θα πορευτούμε με το σχήμα που συμφωνήθηκε εξαρχής, σύμφωνα με το οποίο θα ορίζονται ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι».

Τι ακριβώς συνέβη με τον αγώνα Παναθηναϊκός - ΑΕΚ; Ποιος είναι ο ρόλος του αρχιδιαιτητή και τελικά η ΚΕΔ είναι ανεξάρτητη ή απολύτως ελεγχόμενη από την ΕΠΟ;

«Να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Η ΚΕΔ υπάγεται διοικητικά στην ΕΠΟ, αλλά είναι πλήρως ανεξάρτητη σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της. Εμείς επιλέγουμε τον αρχιδιαιτητή, αλλά εκείνος επιλέγει τους διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες. Στο ντέρμπι ΠΑΟ - ΑΕΚ δεν επιβάλαμε στον κ. Μπένετ να αντικαταστήσει τον κ. Σιδηρόπουλο με κάποιον ξένο. Η δική μας παρέμβαση περιορίστηκε στο επίπεδο μίας παραίνεσης, την οποία ο κ. Μπένετ έλαβε υπόψη του. Αν αποφάσιζε να επιμείνει στην αρχική του επιλογή θα σφύριζε ο Σιδηρόπουλος, είτε συμφωνούσε η ΕΠΟ, είτε όχι».

Το πρωτάθλημα διεξάγεται υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης. Εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν πέσουν οι τόνοι θα είναι αδύνατη η ολοκλήρωσή του. Συμμερίζεστε αυτόν τον προβληματισμό;

«Όντως, υπάρχει μεγάλη ένταση, που πρέπει να εκτονωθεί. Αν δεν εκτονωθεί, ναι, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Η ΕΠΟ δεν αποτελεί, πάντως, εστία έντασης. Αντιθέτως, επιδιώκει τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Στα θέματα όμως που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, αποφασίζουμε εμείς. Συνεννοούμαστε, αλλά δεν συνδιοικούμε».

Ο Τάκης Μπαλτάκος εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ την πρώτη Ιουνίου 2022, αναλαμβάνοντας μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς έντασης που θέτει αν αμφιβόλω ακόμη και την ίδια την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Super League.

Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη «ΜτΚ» και το makthes.gr, ο επικεφαλής της ελληνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ιεραρχεί τις προτεραιότητες της παρούσας διοίκησης, μιλά για το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και ξεκαθαρίζει τη θέση της ΕΠΟ σε ό,τι αφορά το θέμα της διαιτησίας, που πυροδοτεί την έντονη αντιπαράθεση με τον Λευτέρη Αυγενάκη και τη λίγκα.

Αναλάβατε την προεδρία της ΕΠΟ σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της διοίκησής σας;

«Οι προτεραιότητες της διοίκησής μας είναι δύο και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Ο διττός μας στόχος είναι αφενός η προαγωγή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, που αποτελεί την καρδιά και το μυαλό του αθλήματος, αφετέρου η ενίσχυση της Εθνικής ομάδας. Θέλω εδώ να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι μόνο στην Εθνική ανδρών, αλλά σε όλο το πλέγμα των ομάδων που την απαρτίζουν. Μιλάμε για 19 ομάδες, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής«.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την υπόθεση του μητρώου και γιατί η ΕΠΟ και τα σωματεία αντιδρούν;

«Το ζήτημα του μητρώου είναι κρίσιμο και συναρτάται άμεσα με την ίδια την ύπαρξη των ερασιτεχνικών σωματείων. Η γραφειοκρατία με την οποία έρχονταν αντιμέτωπα τα σωματεία ήταν ήδη θηριώδης και το μητρώο αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και όχι η ενίσχυσή της. Για να μιλάμε συγκεκριμένα, θα εξηγήσω τι ακριβώς ίσχυε και πώς αλλάζουν τα πράγματα με την απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει το μητρώο.

Όπως προανέφερα, το σύστημα αδειοδότησης των ερασιτεχνικών σωματείων ήταν ήδη αφόρητα γραφειοκρατικό, αφού υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στάδια πιστοποίησης. Το πρώτο έχει να κάνει με την έγκριση από τη Δικαιοσύνη, δηλαδή την επικύρωση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο.

Το δεύτερο είναι η αναγνώριση του σωματείου από την τοπική Ένωση, πχ την ΕΠΣΜ, αλλά και από την ΕΠΟ.

Το τρίτο στάδιο είναι η εξασφάλιση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης από τη ΓΓΑ, που υπάγεται στο υφυπουργείο Αθλητισμού και το τέταρτο η παροχή άδειας από την Περιφέρεια, αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένα παιχνίδι.

Αν αθροίσουμε τα έγγραφα που απαιτούνται και στα τέσσερα αυτά διαφορετικά στάδια, θα καταλήξουμε σε έναν απίστευτο αριθμό πιστοποιητικών. Μόνο στο στάδιο της Περιφέρειας απαιτούνται εννέα έγγραφα.

Αντί, λοιπόν, να κάνουμε κάτι για να περιστείλουμε τη γραφειοκρατία, έρχεται η κυβέρνηση και προσθέτει ακόμη ένα στάδιο, το περιβόητο μητρώο, που στην ουσία συμπίπτει πλήρως με την ειδική αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ, δηλαδή το τρίτο στάδιο της όλης διαδικασίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα ίδια έγγραφα ζητούνται αυτήν τη φορά από το υφυπουργείο.

Μάλιστα, το μητρώο πρέπει να επικαιροποιείται σε ετήσια βάση. Πέραν της διαλυτικής γραφειοκρατίας, υπάρχει και ένα ζήτημα κόστους, καθώς τα ερασιτεχνικά σωματεία, δηλαδή μία παρέα ανθρώπων από ένα μικρό χωριό που κάνει το χόμπι της, θα πρέπει να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε λογιστές και δικηγόρους για να διεκπεραιώσουν αυτές τις διαδικασίες.

Το υπουργείο λέει πως χωρίς την εγγραφή στο μητρώο, τα σωματεία δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα. Τα οδηγεί λοιπόν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση. Εκτός από τα ίδια τα σωματεία και η FIFA έχει εξηγήσει στην κυβέρνηση ότι η ενίσχυση της γραφειοκρατίας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει, το αποτέλεσμα θα είναι η επ' αόριστον αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή λουκέτο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Εμείς λέμε στην κυβέρνηση ότι θα μπορούσε η εγγραφή στο μητρώο να είναι προαιρετική, αφού υπάρχει το στάδιο 3, που προϋποθέτει την ειδική αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ και το στάδιο 4, που είναι ο έλεγχος από έναν κρατικό φορέα, όπως η Περιφέρεια».

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σκεπτικό, βάσει του οποίου η Πολιτεία αποφάσισε να θεσπίσει το μητρώο;

«Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο υφίστανται δεκάδες σωματεία-σφραγίδες, τα οποία λαθροβιούν και έχουν ως μοναδικό λόγο ύπαρξης να ψηφίζουν στις εκλογές των Ενώσεων και μέσω αυτών να επηρεάζουν και τις εκλογές στην ΕΠΟ.

Πρόκειται για μία απολύτως εσφαλμένη άποψη. Υπάρχουν άλλωστε και τα φύλλα αγώνα για να πιστοποιήσουν ποια σωματεία όντως μετέχουν στα πρωταθλήματα και ποια όχι. Δεν υπάρχουν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σωματεία-σφραγίδες, όπως υπήρχαν, πιθανώς, σε άλλες ομοσπονδίες».

Ιεραρχήσατε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Εθνικής ομάδας. Πώς μπορεί αυτός ο στόχος να εκπληρωθεί όταν ελάχιστοι Έλληνες παίκτες αγωνίζονται στη μεγάλη κατηγορία; Θα εξετάζατε μέτρα όπως π.χ. την υποχρεωτική συμμετοχή συγκεκριμένου αριθμού Ελλήνων στην ενδεκάδα;

«Αν μπορούσαμε να το κάνουμε, θα το κάναμε αύριο το πρωί. Δυστυχώς, όμως, μία τέτοια απόφαση θα προσέκρουσε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν Έλληνες, Ιταλοί και Γάλλοι. Είναι όλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Εξετάζουμε ποιες νομικές δυνατότητες υπάρχουν για να βρούμε μία λύση, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα που πρακτικά θα ήταν ανεφάρμοστα».

Η διαιτησία διαχρονικά αποτελεί εστία μεγάλης έντασης. Τελικά, ανήκει στην ΕΠΟ ή θα έπρεπε να ανήκει στη λίγκα, όπως υποστηρίζει ο συνεταιρισμός;

«Η διαιτησία ανήκει στην ομοσπονδία. Τελεία και παύλα. Δεν πρόκειται για ελληνική πατέντα. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο, σε όλες τις χώρες που μετέχουν στην παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, δηλαδή τη FIFA. Αν μία ομοσπονδία θέλει να εκχωρήσει αυτές τις αρμοδιότητες σε κάποιον τρίτο φορέα, μπορεί να το κάνει. Μόνον, όμως, αν η ίδια το αποφασίσει».

Η κυβέρνηση έχει πάντως άλλη άποψη, εξ ου και η αντιπαράθεσή σας με τον κ. Αυγενάκη.

«Ναι, υπάρχει όντως αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Όπως ξέρετε, εξελέγην πρόεδρος της ΕΠΟ την 1η Ιουνίου. Μία μέρα πριν, στις 31 Μαΐου, ο κ. Αυγενάκης έφερε, νύχτα, μία τροπολογία στη Βουλή με την οποία θεσπίζει την επαγγελματική διαιτησία και είπε πως θα ακολουθούσε μία υπουργική απόφαση που θα εξειδίκευε τις προβλέψεις του νόμου. Η απόφαση αυτή δεν έχει εκδοθεί έως σήμερα. Με την τροπολογία αυτή, ο κ. Αυγενάκης επιχειρεί να δώσει τον έλεγχο της διαιτησίας στη λίγκα, κάτι που, όπως σας είπα, δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία αν συνέβαινε στη χώρα μας».

Αν η κυβέρνηση επιμείνει, τι θα συμβεί;

«Φοβάμαι πολύ το Grexit! Πιστεύω ότι η FIFA και η UEFA δεν θα ανεχθούν αυτήν τη μεθόδευση γιατί, αν γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, θα μπορεί να γίνει μετά σε όλον τον κόσμο».

Αν υπάρξουν διαιτητές έτοιμοι να αποδεχθούν το νέο καθεστώς;

«Θα είμαστε υποχρεωμένοι να τους διαγράψουμε όλους από τους πίνακες. Δεν θα γίνεται αλλιώς, αφού θα έχουν καταστρατηγήσει το καταστατικό της ΕΠΟ, της UEFA και της FIFA. Όσοι είναι διεθνείς, θα πάψουν να είναι και όσοι φιλοδοξούν να γίνουν, δεν θα γίνουν ποτέ. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, ακόμη κι αν εμείς συναινούσαμε, πράγμα αδιανόητο, τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί ενώ το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα ήταν άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία».

Εσείς πώς τοποθετείστε έναντι της επαγγελματικής διαιτησίας;

«Δεν είμαι κατά της επαγγελματικής διαιτησίας. Κάθε άλλο. Αλλά την επαγγελματική διαιτησία θα την θεσπίσουμε εμείς, το ερχόμενο καλοκαίρι, ώστε να ισχύσει από την επόμενη σεζόν. Είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της ομοσπονδίας η θέσπιση της επαγγελματικής διαιτησίας. Ούτε της κυβέρνησης, ούτε της λίγκας. Η λίγκα είναι, άλλωστε, όπως έχω πει και στο παρελθόν, μία από τις Ενώσεις που υπάγονται στην ΕΠΟ, όπως η ΕΠΣΑ ή η ΕΠΣΜ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Στο δίλημμα Έλληνες ή ξένοι διαιτητές, τι απαντάτε;

«Ο στόχος είναι στο ελληνικό πρωτάθλημα να σφυρίζουν Έλληνες διαιτητές. Αυτό θα συμβαίνει από την επόμενη σεζόν. Κατά την τρέχουσα περίοδο, όμως, θα πορευτούμε με το σχήμα που συμφωνήθηκε εξαρχής, σύμφωνα με το οποίο θα ορίζονται ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι».

Τι ακριβώς συνέβη με τον αγώνα Παναθηναϊκός - ΑΕΚ; Ποιος είναι ο ρόλος του αρχιδιαιτητή και τελικά η ΚΕΔ είναι ανεξάρτητη ή απολύτως ελεγχόμενη από την ΕΠΟ;

«Να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Η ΚΕΔ υπάγεται διοικητικά στην ΕΠΟ, αλλά είναι πλήρως ανεξάρτητη σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της. Εμείς επιλέγουμε τον αρχιδιαιτητή, αλλά εκείνος επιλέγει τους διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες. Στο ντέρμπι ΠΑΟ - ΑΕΚ δεν επιβάλαμε στον κ. Μπένετ να αντικαταστήσει τον κ. Σιδηρόπουλο με κάποιον ξένο. Η δική μας παρέμβαση περιορίστηκε στο επίπεδο μίας παραίνεσης, την οποία ο κ. Μπένετ έλαβε υπόψη του. Αν αποφάσιζε να επιμείνει στην αρχική του επιλογή θα σφύριζε ο Σιδηρόπουλος, είτε συμφωνούσε η ΕΠΟ, είτε όχι».

Το πρωτάθλημα διεξάγεται υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης. Εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν πέσουν οι τόνοι θα είναι αδύνατη η ολοκλήρωσή του. Συμμερίζεστε αυτόν τον προβληματισμό;

«Όντως, υπάρχει μεγάλη ένταση, που πρέπει να εκτονωθεί. Αν δεν εκτονωθεί, ναι, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Η ΕΠΟ δεν αποτελεί, πάντως, εστία έντασης. Αντιθέτως, επιδιώκει τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Στα θέματα όμως που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, αποφασίζουμε εμείς. Συνεννοούμαστε, αλλά δεν συνδιοικούμε».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία