ΠΑΙΔΕΙΑ

Τα μαθήματα, τα όνειρα και η ... Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Η "ΜτΚ" μπήκε στο εκπαιδευτικό αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μίλησε με τους μαθητές και τον εκπαιδευτή τους, και έμαθε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη διάσημη και γευστική γαλοπούλα, που οι ίδιοι εκτρέφουν στο πρακτικό μέρος

 24/12/2019 12:47

Τα μαθήματα, τα όνειρα και η ... Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
Ο Κωνσταντίνος και ο Στράτος είναι δυο από τους μαθητές που συμμετέχουν στην εκτροφή της γαλοπούλας.

Έλενα Αποστολίδου

Οι προετοιμασίες μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα είναι πυρετώδεις στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, που κάθε χρόνο αναμετράται με τις δυνάμεις της, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη διάθεση της δικής της γαλοπούλας στην αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενόψει του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ο Κωνσταντίνος και ο Στράτος είναι δύο από τους μαθητές της γ' λυκείου, που φοιτούν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία της εκτροφής της και πλέον δηλώνουν υπερήφανοι που το φετινό γιορτινό τραπέζι για πολλούς θα είναι αποτέλεσμα της δικής τους προσπάθειας. "Νιώθω πολύ όμορφα, γιατί φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό προϊόν από τα υπόλοιπα και ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να το δει, να το γευτεί, να πιστοποιήσει μόνος του το πόσο καλό είναι" δηλώνει ο Κωνσταντίνος Χόντος, που προέρχεται από αγροτική οικογένεια της Φθιώτιδας. "Όλοι θα θέλανε να συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο. Μετά τη θεωρητική κατάρτιση στη Σχολή, έχουμε τη δυνατότητα να εκπαιδευτούμε στο πρακτικό κομμάτι και η γαλοπούλα είναι ένα από αυτά" τονίζει ο Στράτος Μανάβης, που προέρχεται από αγροτική οικογένεια της Λέσβου.

Από το θρανίο στο πτηνοτροφείο

"Οι μαθητές έχουν μεγάλη διάθεση για μάθηση και στα εργαστηριακά μαθήματα ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για την ειδικότητα της ζωικής παραγωγής, όπου σ' ένα από τα μαθήματα αφήνουμε τα θρανία και πηγαίνουμε για την εκτροφή της γαλοπούλας. Τα παιδιά μπαίνουν στον θάλαμο με τα πτηνά και βλέπουν στην πράξη αυτά που λέμε στην θεωρία" επισημαίνει ο Στάθης Γιαννακάκης, εκπαιδευτικός 37 χρόνια στη Σχολή και υπεύθυνος του πτηνοτροφείου του εκπαιδευτικού αγροκτήματος της.

Ο ίδιος μιλάει και την επιτυχία της γαλοπούλας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τονίζοντας πως η νοστιμιά και η ποιότητά της, όπως λέει, δεν είναι τυχαία. " Έχουμε το δικό μας τύπο γαλοπούλας, που λέγεται 'Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής', δηλαδή από την πρώτη μέρα, μέχρι το τέλος γίνεται μια καλή και σωστή εκτροφή. Προσέχουμε τα πάντα, από τον αερισμό, το νερό και την πυκνότητα, μέχρι τις συνθήκες διαβίωσης. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι η ευζωία της. Αυτό είναι η αρχή μας. Τα ζώα θα πρέπει να περνάνε καλά και δεν θα πρέπει να στεναχωριούνται. Όλα αυτά μάς έχουν κάνει να παράγουμε ένα πολύ καλό γαλόπουλο. Για ακόμα μια χρονιά είμαστε υπερήφανοι και η γαλοπούλα μας έχει πάρει το δρόμο της για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ παράλληλα με την πώληση της η Σχολή αποκτά ένα σημαντικό έσοδο, το οποίο κατευθύνεται στο πρόγραμμα υποτροφιών των μαθητών".

Στην οικογενειακή επιχείρηση

Η εκτροφή της γαλοπούλας είναι ένα μόνο μέρος των σπουδών των μαθητών του επαγγελματικού λυκείου της Σχολής στον τομέα της ζωικής παραγωγής. Στο σύνολό τους οι σπουδές τους θα βοηθήσουν το "χτίσιμο" των ονείρων τους, που για τα δυο παιδιά είναι η εξέλιξη των οικογενειακών μονάδων, που δημιούργησαν οι γονείς τους. Όπως λένε, οι σπουδές και η καλλιέργεια γνώσεων είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του επαγγέλματος που σχετίζεται με τη ζωική παραγωγή.

Ο Στράτο Μανάβης, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και στη Σχολή από την Στύψη Λέσβου, εκεί όπου η οικογένειά του διατηρεί αγροδιατροφική επιχείρηση. Όπως λέει στη "ΜτΚ" η απόφαση των σπουδών ήταν κάτι εύκολο για εκείνον, καθώς από μικρός ήξερε τι ήθελε να κάνει και είχε αποφασίσει να το κάνει καλά. "Ο πατέρας μου έχει στρέμματα με ελιές και 500 πρόβατα ντόπιας φυλής Τα τελευταία πέντε χρόνια τα βελτιώνουμε μέσα από ένα πρόγραμμα, ενώ έχουμε πάρει καλό εξοπλισμό, φτιάξαμε καινούργιο στάβλο και σε αυτό ακριβώς το κομμάτι με βοήθησε πολύ η σχολή, να καταλάβω τον χειρισμό των νέων μηχανημάτων. Από μικρός πήγαινα στα ζώα και στα χωράφια, και αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα τη σχολή, για να το κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα. Οι σπουδές σίγουρα χρειάζονται, για να μπορέσεις να προχωρήσεις" τονίζει. Οι στόχοι του έχουν τη ρίζα του τόπου του και αυτό που ο ίδιος θέλει είναι, όπως λέει, "να γυρίσω πίσω στο νησί με όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις, να μπορέσω να συνεχίσω τη δουλειά του πατέρα μου και να την εξελίξω".

ekpaideytis-georgiki-sxoli-georgiki-sxoli.jpg

(Φ) "Αφήνουμε τα θρανία και πηγαίνουμε για την εκτροφή της γαλοπούλας" λέει ο Στάθης Γιαννακάκης, υπεύθυνος του πτηνοτροφείου του εκπαιδευτικού προγρράμματος της Σχολής.

Εμπειρία και όνειρα

Για τον Κωνσταντίνο Χόντο, οι γνώσεις και η εμπειρία είναι τα πολύτιμα εργαλεία για την εξέλιξη της κτηνοτροφικής επιχείρησης που διατηρούν οι γονείς του στην Αταλάντη Φθιώτιδος. Ο ίδιος εξάλλου συμμετείχε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αμερική, παίρνοντας προσλαμβάνουσες και γνώσεις για το πεδίο που θέλει να ασχοληθεί. "Πρόκειται για ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο McNeese στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ, στο οποίο συμμετείχα και αφορούσε τη γεωργία και την αγροτική παραγωγή. Κάθε μέρα σε διαφορετικά μέρη και επίσκεψη σε διάφορες φάρμες, θερμοκήπια, τυροκομεία, συσκευαστήρια και μεταποιητήρια. Ο τρόπος δουλειάς είναι διαφορετικός γιατί η τεχνολογία είναι διαφορετική, αλλά και γιατί έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις και μπορούν να δουλέψουν διαφορετικά, με μεγαλύτερα μηχανήματα " λέει για την εμπειρία του.

Φέτος, ο ίδιος ολοκληρώνει το Επαγγελματικό Σχολείο στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή που, όπως τονίζει, του παρέχει το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο για να συνεχίσει. "Το θεωρητικό κομμάτι περιλαμβάνει διαφορετικά μαθήματα όπως είναι οι σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις, η βιολογική γεωργία, η εκτροφή ζώων και τα σιτηρά τα οποία τρέφονται τα ζώα για καλύτερες αποδόσεις. Το πρακτικό κομμάτι σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις όλα τα βήματα, για παράδειγμα στη γαλοπούλα να δεις πως εκτρέφεται, πως αναπτύσσεται μέχρι το τελικό στάδιο".

Στη δική του περίπτωση ο σπόρος των ονείρων του έχει φυτευτεί και δεν είναι άλλος από την εξέλιξη της οικογενειακής μονάδας με την παραγωγή δικών του προϊόντων, ενώ από το μελλοντικό του πλάνο φαίνεται πως δεν λείπει και η πτηνοτροφία. "Οι γονείς μου ασχολούνται με την κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούμε και παράλληλα έχουν χωράφια. Έξαλλου αυτή ήταν και η αφορμή της απόφασης μου να φοιτήσω στη Σχολή. Στόχος μου εκτός από το να μεγαλώσω την επιχείρηση των γονιών μου είναι να την αναδείξω περαιτέρω, μέσα από το δικό μου τυροκομείο και τα δικά μου προϊόντα, αλλά και της δημιουργίας ενός πτηνοτροφείου με κοτόπουλα παραγωγής μας".

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Δεκεμβρίου 2019

Οι προετοιμασίες μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα είναι πυρετώδεις στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, που κάθε χρόνο αναμετράται με τις δυνάμεις της, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη διάθεση της δικής της γαλοπούλας στην αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενόψει του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ο Κωνσταντίνος και ο Στράτος είναι δύο από τους μαθητές της γ' λυκείου, που φοιτούν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία της εκτροφής της και πλέον δηλώνουν υπερήφανοι που το φετινό γιορτινό τραπέζι για πολλούς θα είναι αποτέλεσμα της δικής τους προσπάθειας. "Νιώθω πολύ όμορφα, γιατί φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό προϊόν από τα υπόλοιπα και ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να το δει, να το γευτεί, να πιστοποιήσει μόνος του το πόσο καλό είναι" δηλώνει ο Κωνσταντίνος Χόντος, που προέρχεται από αγροτική οικογένεια της Φθιώτιδας. "Όλοι θα θέλανε να συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο. Μετά τη θεωρητική κατάρτιση στη Σχολή, έχουμε τη δυνατότητα να εκπαιδευτούμε στο πρακτικό κομμάτι και η γαλοπούλα είναι ένα από αυτά" τονίζει ο Στράτος Μανάβης, που προέρχεται από αγροτική οικογένεια της Λέσβου.

Από το θρανίο στο πτηνοτροφείο

"Οι μαθητές έχουν μεγάλη διάθεση για μάθηση και στα εργαστηριακά μαθήματα ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για την ειδικότητα της ζωικής παραγωγής, όπου σ' ένα από τα μαθήματα αφήνουμε τα θρανία και πηγαίνουμε για την εκτροφή της γαλοπούλας. Τα παιδιά μπαίνουν στον θάλαμο με τα πτηνά και βλέπουν στην πράξη αυτά που λέμε στην θεωρία" επισημαίνει ο Στάθης Γιαννακάκης, εκπαιδευτικός 37 χρόνια στη Σχολή και υπεύθυνος του πτηνοτροφείου του εκπαιδευτικού αγροκτήματος της.

Ο ίδιος μιλάει και την επιτυχία της γαλοπούλας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τονίζοντας πως η νοστιμιά και η ποιότητά της, όπως λέει, δεν είναι τυχαία. " Έχουμε το δικό μας τύπο γαλοπούλας, που λέγεται 'Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής', δηλαδή από την πρώτη μέρα, μέχρι το τέλος γίνεται μια καλή και σωστή εκτροφή. Προσέχουμε τα πάντα, από τον αερισμό, το νερό και την πυκνότητα, μέχρι τις συνθήκες διαβίωσης. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι η ευζωία της. Αυτό είναι η αρχή μας. Τα ζώα θα πρέπει να περνάνε καλά και δεν θα πρέπει να στεναχωριούνται. Όλα αυτά μάς έχουν κάνει να παράγουμε ένα πολύ καλό γαλόπουλο. Για ακόμα μια χρονιά είμαστε υπερήφανοι και η γαλοπούλα μας έχει πάρει το δρόμο της για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ παράλληλα με την πώληση της η Σχολή αποκτά ένα σημαντικό έσοδο, το οποίο κατευθύνεται στο πρόγραμμα υποτροφιών των μαθητών".

Στην οικογενειακή επιχείρηση

Η εκτροφή της γαλοπούλας είναι ένα μόνο μέρος των σπουδών των μαθητών του επαγγελματικού λυκείου της Σχολής στον τομέα της ζωικής παραγωγής. Στο σύνολό τους οι σπουδές τους θα βοηθήσουν το "χτίσιμο" των ονείρων τους, που για τα δυο παιδιά είναι η εξέλιξη των οικογενειακών μονάδων, που δημιούργησαν οι γονείς τους. Όπως λένε, οι σπουδές και η καλλιέργεια γνώσεων είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του επαγγέλματος που σχετίζεται με τη ζωική παραγωγή.

Ο Στράτο Μανάβης, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και στη Σχολή από την Στύψη Λέσβου, εκεί όπου η οικογένειά του διατηρεί αγροδιατροφική επιχείρηση. Όπως λέει στη "ΜτΚ" η απόφαση των σπουδών ήταν κάτι εύκολο για εκείνον, καθώς από μικρός ήξερε τι ήθελε να κάνει και είχε αποφασίσει να το κάνει καλά. "Ο πατέρας μου έχει στρέμματα με ελιές και 500 πρόβατα ντόπιας φυλής Τα τελευταία πέντε χρόνια τα βελτιώνουμε μέσα από ένα πρόγραμμα, ενώ έχουμε πάρει καλό εξοπλισμό, φτιάξαμε καινούργιο στάβλο και σε αυτό ακριβώς το κομμάτι με βοήθησε πολύ η σχολή, να καταλάβω τον χειρισμό των νέων μηχανημάτων. Από μικρός πήγαινα στα ζώα και στα χωράφια, και αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα τη σχολή, για να το κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα. Οι σπουδές σίγουρα χρειάζονται, για να μπορέσεις να προχωρήσεις" τονίζει. Οι στόχοι του έχουν τη ρίζα του τόπου του και αυτό που ο ίδιος θέλει είναι, όπως λέει, "να γυρίσω πίσω στο νησί με όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις, να μπορέσω να συνεχίσω τη δουλειά του πατέρα μου και να την εξελίξω".

ekpaideytis-georgiki-sxoli-georgiki-sxoli.jpg

(Φ) "Αφήνουμε τα θρανία και πηγαίνουμε για την εκτροφή της γαλοπούλας" λέει ο Στάθης Γιαννακάκης, υπεύθυνος του πτηνοτροφείου του εκπαιδευτικού προγρράμματος της Σχολής.

Εμπειρία και όνειρα

Για τον Κωνσταντίνο Χόντο, οι γνώσεις και η εμπειρία είναι τα πολύτιμα εργαλεία για την εξέλιξη της κτηνοτροφικής επιχείρησης που διατηρούν οι γονείς του στην Αταλάντη Φθιώτιδος. Ο ίδιος εξάλλου συμμετείχε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αμερική, παίρνοντας προσλαμβάνουσες και γνώσεις για το πεδίο που θέλει να ασχοληθεί. "Πρόκειται για ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο McNeese στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ, στο οποίο συμμετείχα και αφορούσε τη γεωργία και την αγροτική παραγωγή. Κάθε μέρα σε διαφορετικά μέρη και επίσκεψη σε διάφορες φάρμες, θερμοκήπια, τυροκομεία, συσκευαστήρια και μεταποιητήρια. Ο τρόπος δουλειάς είναι διαφορετικός γιατί η τεχνολογία είναι διαφορετική, αλλά και γιατί έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις και μπορούν να δουλέψουν διαφορετικά, με μεγαλύτερα μηχανήματα " λέει για την εμπειρία του.

Φέτος, ο ίδιος ολοκληρώνει το Επαγγελματικό Σχολείο στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή που, όπως τονίζει, του παρέχει το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο για να συνεχίσει. "Το θεωρητικό κομμάτι περιλαμβάνει διαφορετικά μαθήματα όπως είναι οι σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις, η βιολογική γεωργία, η εκτροφή ζώων και τα σιτηρά τα οποία τρέφονται τα ζώα για καλύτερες αποδόσεις. Το πρακτικό κομμάτι σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις όλα τα βήματα, για παράδειγμα στη γαλοπούλα να δεις πως εκτρέφεται, πως αναπτύσσεται μέχρι το τελικό στάδιο".

Στη δική του περίπτωση ο σπόρος των ονείρων του έχει φυτευτεί και δεν είναι άλλος από την εξέλιξη της οικογενειακής μονάδας με την παραγωγή δικών του προϊόντων, ενώ από το μελλοντικό του πλάνο φαίνεται πως δεν λείπει και η πτηνοτροφία. "Οι γονείς μου ασχολούνται με την κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούμε και παράλληλα έχουν χωράφια. Έξαλλου αυτή ήταν και η αφορμή της απόφασης μου να φοιτήσω στη Σχολή. Στόχος μου εκτός από το να μεγαλώσω την επιχείρηση των γονιών μου είναι να την αναδείξω περαιτέρω, μέσα από το δικό μου τυροκομείο και τα δικά μου προϊόντα, αλλά και της δημιουργίας ενός πτηνοτροφείου με κοτόπουλα παραγωγής μας".

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Δεκεμβρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία