ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα λαμπιόνια δεν με ξεγελούν

 02/01/2019 10:00

Μια βόλτα στη χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη σε κάνει να ξεχνιέσαι από τη δύσκολη πραγματικότητα και να σταματάς, έστω για λίγο, να σκέφτεσαι τι φέρνει το 2019. Είναι από τα καλύτερα στολισμένα κέντρα πόλεων, χωρίς δυστυχώς να αξιωνόμαστε εμείς μύλους ξωτικών, πάρκα ευχών ή μια ονειρούπολη. Οι δρόμοι πάντως καλοστολισμένοι και οι καταστηματάρχες έβαλαν τα δυνατά τους.

Όταν σβήνουν τα φώτα και αποκαλύπτεται η καθημερινότητα αυτής της πόλης, βέβαια, η αίσθηση είναι εντελώς διαφορετική. Σε κυριεύει το αίσθημα του παρατημένου. Μια πόλη που δεν μπορεί να παρέχει ούτε τα αυτονόητα στους πολίτες.

Είπαμε να ξεφύγουμε από το φαύλο καθεστώς του παλιού ΟΑΣΘ και μας προέκυψαν μεγαλύτερα προβλήματα. Η αστική συγκοινωνία, πρακτικά δεν εξυπηρετεί κανέναν τις ώρες αιχμής. Το κυκλοφοριακό, το πήραμε απόφαση, δεν θα αντιμετωπιστεί ποτέ σ αυτήν την πόλη. Το μετρό ανοίγει κάθε λίγο και λιγάκι σταθμούς για τους επισκέπτες, αλλά δεν λέει να ολοκληρωθεί.

Τα έργα υποδομής εξαγγέλλονται, αλλά δεν υλοποιούνται. Ας αφήσουμε τα μεγαλόπνοα συγκοινωνιακά. Ούτε τα επείγοντα για το νερό της πόλης δεν προχωρούν. 

Ένα δυνατό κρύο ήταν αρκετό για να διψάσει η πόλη, αλλά η πληγή παραμένει ανοιχτή. Τα διυλιστήρια παραμένουν ίδια, το απαρχαιωμένο δίκτυο δεν αλλάζει. Αν είχαμε τις ίδιες καιρικές συνθήκες φέτος, τα ίδια θα παθαίναμε.

Στην πόλη που χτυπήθηκε τόσο σκληρά από την αποβιομηχάνιση και άλλαξε βίαια παραγωγικό μοντέλο στην κρίση, δεν γίνεται καν κουβέντα για επένδυση σε νέες τεχνολογίες, ώστε να μην παραμείνει χώρος αποκλειστικά παροχής υπηρεσιών. Τεχνοπόλεις και ζώνες καινοτομίας παραπέμφθηκαν στις καλένδες.

Δεν είναι να ελπίζει κανείς ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση για όλα αυτά ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη θα πέφτει βαριά η σκιά της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Προσθέστε τη μεγάλη πιθανότητα, αν όχι βεβαιότητα, για ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές. 

Το λένε ήδη ανοιχτά οι υποψήφιοι δήμαρχοι ότι η μάχη θα είναι καθαρά πολιτική. Τα σχέδια για την πόλη πάνε στην άκρη. Δεν βαριέσαι… η συζήτηση αυτή ας περιμένει μερικά χρόνια ακόμη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις