Μονόλογοι

Τα κέρδη της Θεσσαλονίκης από την αναμπουμπούλα στον ΣΥΡΙΖΑ, το άνοιγμα Σπίρτζη στο ΠΑΣΟΚ και το χαστούκι των ξενοδόχων σε Ζέρβα, Πατουλίδου. Γράφει ο Σαλονικιός

27/09/2023 10:05

Η έκφραση “καζάνι που βράζει” είναι ένα από τα συνήθη δημοσιογραφικά κλισέ, ωστόσο, ταιριάζει απόλυτα σε όσα συμβαίνουν από το βράδυ της Κυριακής στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και οριστικοποιήθηκε η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη. Για του λόγου το αληθές, μόνο χθες είχαμε:

- την άρνηση της Έφης Αχτσιόγλου προς τον Κασσελάκη να αποδεχθεί οποιοδήποτε ρόλο στο κόμμα.

- την παραίτηση του διευθυντή της “Αυγής” Σπύρου Ραπανάκη.

- την αποχώρηση από το κόμμα του πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου και την αποστασιοποίηση (μιας και δεν ήταν μέλος) του καθηγητή του πανεπιστημίου της Σορβώνης και υποψήφιου βουλευτή στην Α' Θεσσαλονίκης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα.

- σωρεία επικριτικών σχολίων, ορισμένα, μάλιστα ήταν ιδιαίτερα σκληρά, σε βάρος του νέου προέδρου από Νίκο Φίλη, Γιάννη Ραγκούση, Νίκο Ξυδάκη, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου κ.ά. Ορισμένοι, μάλιστα, όπως οι Φίλης και Λάμπρου, περιέλαβαν στο κάδρο και τον Αλέξη.

Είχαν προηγηθεί, την Δευτέρα, οι καρατομήσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάση Θεοχαρόπουλου, καθώς και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Στέργιου Καλπάκη, εξ Ημαθίας ορμόμενοι και οι δύο, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τον Γιώργο Τσίπρα και την Δώρα Αυγέρη αντιστοίχως. Όλα αυτά με προσωπική απόφαση του Κασσελάκη, χωρίς συνεδρίαση κομματικών οργάνων, χωρίς καν, μάλιστα, να φροντίσει να ενημερώσει προηγουμένως αυτούς που απομάκρυνε.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη και εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο η οποία είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να πει κανείς που μπορεί να οδηγήσει.

Φάμελλος - Αυγέρη

Πάντως, μέσα σ' αυτήν την αναμπουμπούλα, η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα η Β' Θεσσαλονίκης, φαίνεται να βγαίνει αναβαθμισμένη. Δεδομένης της αδυναμίας του Κασσελάκη να καταλάβει κοινοβουλευτικό έδρανο, χθες επιβεβαιώθηκε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος θα συνεχίσει να είναι αυτός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και γιατί όχι; Ο Σωκράτης απεδείχθη εξαιρετικά επαρκής γι' αυτόν τον ρόλο, με βαθιά γνώση όλων των θεμάτων, άρτιο πολιτικό λόγο και αρκετά μετριοπαθής σε σχέση με τον πολιτικό λόγο που διατύπωνε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναβαθμισμένο ρόλο εξασφάλισε όμως και η Δώρα Αυγέρη η οποία χθες έκανε την πρώτη εμφάνισή της (ΕΡΤ) ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Η Δώρα στις εκλογές του Ιουνίου, παρά την πολύ καλή προσωπική της επίδοση, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη δεύτερη έδρα στη Β' Θεσσαλονίκης. Ήταν όμως από τους πρώτους που βρέθηκαν στο πολύ στενό επιτελείο του Κασσελάκη, ο οποίος, μετά την εκλογή του, της ανέθεσε το κρίσιμο πόστο της εκπροσώπου Τύπου. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση σε αυτή τη θέση, βλέπε Τσαπανίδου, πριν από λίγους μήνες και παλιότερα, Βούγιας και Αράπογλου στο ΠΑΣΟΚ.

Το φλερτ

Από τις πολλές χθεσινές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενδιαφέρον μια πρόταση την οποία διατύπωσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί εδώ και κανένα δίμηνο από τις κομματικές διεργασίες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Σπίρτζης πρότεινε να επιχειρηθεί σύμπτυξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πριν από τις επόμενες εκλογές, ώστε να ενισχυθεί ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος. Στο ερώτημα δε, ποιος θα είναι ο αρχηγός σε ένα τέτοιο σχήμα ο Σπίρτζης απάντησε ότι «το ποιος πρόεδρος και το ποια ηγεσία, μπορεί να αποφασιστεί από πολιτικές διαδικασίες και από πολιτικές συμφωνίες”. Δεν ξέρω εάν η πρόταση Σπίρτζη πηγάζει από κάποια ανασφάλεια που ενδεχομένως να αισθάνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και επιχειρεί ένα άνοιγμα προς τους πρώην συντρόφους του στη Χαριλάου Τρικούπη. Από την άλλη, πάλι, δεν πιστεύω ότι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος είναι αυτός που λύνει και δένει αυτή τη στιγμή στην Κουμουνδούρου, θα αφήσει το πρώην φιλαράκι του, χωρίς κάποιο στασίδι στο κόμμα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Λογάριαζαν χωρίς τους ξενοδόχους

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα σκληρή κατά, τόσο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, όσο και της αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, παρότι δεν τους κατονόμαζε. Τον μεν πρώτο τον κατηγόρησε ότι εξ αιτίας της βρωμιάς και της ηχορύπανσης που επικρατεί, η πόλη δεν μπορεί να προσελκύσει ποιοτικούς τουρίστες, τη δε αντιπεριφερειάρχη εγκαλεί για έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική παρέμβαση, όχι μόνο επειδή γίνεται λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και εξ αιτίας του περιεχομένου της ανακοίνωσης. Επισημαίνω μόνον δύο σημεία. Το πρώτο στο οποίο η Ένωση αναφέρει πως «δυστυχώς, οι προτεραιότητες των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης ήταν οι εκλογές και η προσωπική προβολή και όχι η προώθηση του τόπου μας» και το δεύτερο στο οποίο τονίζει πως αναμένει από τις κάλπες του Οκτωβρίου «να προκύψουν άνθρωποι που θα πάνε επιτέλους μπροστά τον τόπο στην πράξη και όχι στις φωτογραφίες και στα λόγια».

Αντίδραση μέχρι χθες το βράδυ από πλευράς Πατουλίδου δεν υπήρξε, ίσως να δούμε σήμερα. Όσον αφορά τον δήμο, ο Ζέρβας απέφυγε να σηκώσει το γάντι και άφησε τη δουλειά να την κάνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού. Μόνο που, η Μαρία Καραγιάννη έκανε τη μισή δουλειά. Τι εννοώ. Η αντιδήμαρχος παρουσίασε μια σειρά στοιχεία (αύξηση κρουαζιέρας, αύξηση προβολής της πόλης στο εξωτερικό κ.λπ.) για να δείξει ότι ο τουρισμός πάει καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Όμως, δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για τα δύο σοβαρά θέματα που έθεσαν οι ξενοδόχοι και αφορούν αποκλειστικά τον δήμο· δηλαδή, για την τραγική εικόνα στην καθαριότητα και για την ανεξέλεγκτη ηχορύπανση. Να το ξέχασε, λίγο δύσκολο. Μάλλον θα είχε δυσκολία να διαψεύσει τα προφανή.O Σαλονικιός