ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα φιλιά στα παγκάκια

 14/11/2023 13:00

Στη χώρα μας είμαστε στο εξής στάδιο: Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασελάκης που διεκδικούν και οι δύο τον κεντροαριστερό χώρο, συναντήθηκαν και συμφώνησαν ότι συμφωνούν στη κριτική για την τραγωδία στα Τέμπη και τις παρακολουθήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που διεκδικούν τον κεντρώο χώρο συναντήθηκαν στην εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη που διοργάνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου και ήταν εκεί και υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη που όμως ήταν παλιά ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν νωρίτερα σε εκδήλωση της Μαριέττας Γιαννάκου με τον Κώστα Καραμανλή.

Θυμίζω μέσα σε όλα αυτά ότι πριν από περίπου ένα μήνα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε πολλές περιπτώσεις οι ψηφοφόροι ψήφισαν τους αντάρτες της ΝΔ από τους κανονικούς υποψήφιους της ΝΔ, δηλαδή η ΝΔ δεν έχασε ποσοστό αλλά έχασε περιφέρειες και δήμους, ενισχύοντας ίσως και την εκλογική της δύναμη.

Σε διεθνές επίπεδο είμαστε στο εξής στάδιο: Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πόλεμοι κοντά μας. Ο ένας στην Ουκρανία επρόκειτο να διαρκέσει λίγες ώρες και διήρκησε προς το παρόν χρόνια και ο άλλος που αποτελεί χρόνια σύγκρουση και πληγή απειλεί με γενίκευση τον πλανήτη. Στον δεύτερο οι ΗΠΑ δεν κάνουν λόγο για κατάπαυση του πυρός, αλλά για σεβασμό των Ισραηλινών στο δίκαιο του πολέμου. Υπάρχει δίκαιο του πολέμου αλλά όχι δίκαιος πόλεμος.

Μέσα σε όλα αυτά η Τουρκία προσπαθεί να μπερδέψει τα πράγματα και να ανεβάσει τους τόνους, για να μπορέσει να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην περιοχή. Μέσα σε όλα αυτά η Ευρώπη δεν κάνει κυριολεκτικά τίποτα. Η πρώτη πρωτοβουλία ανήκει στον Μακρόν και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είμαι σίγουρη ότι θα πετύχει.

Την ίδια ώρα ο πλανήτης είναι στα χειρότερά του. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι πάγοι λιώνουν, η τρύπα του όζοντος θεριεύει, το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλάζει τα πάντα και μας λείπει πάντα ενέργεια. Καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές εξαφανίζουν ολόκληρες πόλεις. Αφού τα λιγνιτικά θεωρήθηκαν ξεπερασμένα αποθεώσαμε τις ανεμογεννήτριες που διώχνουν τα πουλιά και γεμίσαμε με ατσάλινες ασπίδες -τα φωτοβολταϊκά- τα βουνά μας. Το μέλλον τώρα στρέφεται στο υδρογόνο, που ωστόσο απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας και να διασπαστεί. Το πετρέλαιο θεωρείται ξεπερασμένο, αλλά οι πόλεμοι εξαιτίας του συνεχίζονται.

Οι έλληνες βλέπουν τους μισθούς τους να αυξάνονται αλλά την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται. Σε συντριπτική πλειοψηφία μειώνουμε τις αγορές μας λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας.

Νέοι άνθρωποι στο δρόμο συνεχίζουν, σε πείσμα των καιρών να δίνουν φιλιά στα παγκάκια.

Όπως παλιά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.11.2023