ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα δύο προβλήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

 30/09/2019 12:00

Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής ζωής της πατρίδος μας. Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που το δείχνουν, αλλά και μία διάχυτη αίσθηση που υπάρχει στους πολίτες.

Σε αυτήν την κατάσταση συνετέλεσε τόσο η άριστη προετοιμασία της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, πριν αναλάβει τις κυβερνητικές ευθύνες της, όσο και η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τετραπλή εκλογική ήττα.

Έτσι, η κυβέρνηση μεσοπρόθεσμα δεν φαίνεται να απειλείται, λόγω της κοινωνικής αποδοχής που έχουν τα μέτρα που λαμβάνει και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να τα αμφισβητήσει με πειστικό τρόπο.

Όμως πολύ σύντομα, μέχρι τον Ιανουάριο, το αργότερο, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να λάβει δύο σημαντικές αποφάσεις.

Τι εκλογικό σύστημα θα προτείνει και ποιον -γυναίκα ή άνδρα- θα επιλέξει ως πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Π. Πικραμμένος είχε δηλώσει πρόσφατα πως οι δύο προτάσεις θα «πάνε πακέτο». Δηλαδή η κυβέρνηση θα συναρτήσει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με το νέο εκλογικό νόμο, ώστε να κτισθεί μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στα δύο αυτά θέματα.

Είναι σαφές, νομίζω, πως τόσο ο εκλογικός νόμος όσο και η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας εξαρτώνται άμεσα από την αναθεώρηση του συντάγματος.

Γιατί κατά τη διαδικασία της αναθεωρήσεως θα ρυθμιστεί το ζήτημα της εκλογής προέδρου με 151 ψήφους και ενδεχομένως θα γίνει απόπειρα άμεσης εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου, με τη μείωση των απαιτούμενων ψήφων από τις 200 που είναι σήμερα, στις 180.

Αν ο πρωθυπουργός δεν επιζητήσει την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, μέσω της αναθεωρήσεως του συντάγματος, τότε αναπόφευκτα η απλή αναλογική θα ακυρωθεί με διπλή προσφυγή στις κάλπες.

Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα έγκειται στην εξεύρεση του αριθμού των 180 βουλευτών. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν ακριβώς 180 βουλευτές, όμως το αντιδεξιό σύνδρομο που υπάρχει σε μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν θα επιτρέψει τη υλοποίηση αυτού του σεναρίου.

Άλλωστε, είναι και θεσμικά αμφισβητούμενη η ορθότητα της αλλαγής του εκλογικού νόμου μέσω της αναθεωρήσεως του άρθρου 54 του συντάγματος.

Στην άλλη περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να επιλέξει το χρόνο των διπλών εκλογών, ώστε να είναι ασφαλής η επικράτησή του.

Ως προς το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει αρχικά να αποφασίσει αν θα είναι πολιτικό πρόσωπο ή κάποιος/α από το χώρο του Πολιτισμού και της Επιστήμης, με παγκόσμια αναγνώριση.

Αν επιλέξει το πρώτο, τότε θα πρέπει να κάνει και μία δεύτερη επιλογή. Δηλαδή, αν το πολιτικό πρόσωπο θα είναι από τον χώρο της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς.

Όσο περίεργο και αν φανεί, τυχόν απόφαση για κεντροδεξιό υποψήφιο θα δημιουργήσει περισσότερα εσωκομματικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία από την άλλη επιλογή.

Το σίγουρο είναι πως το προσεχές τρίμηνο θα είναι γεμάτο από σημαντικές εξελίξεις, που μετά βεβαιότητος θα αναδιατάξουν το πολιτικό σκηνικό.

Ούτως ή άλλως, κυρίαρχος του παιχνιδιού θα παραμείνει ο πρωθυπουργός, καθώς οι δικές του αποφάσεις θα διαμορφώσουν τη νέα κατάσταση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Σεπτεμβρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις