ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα αναδρομικά φέρνουν εκλογές;

 03/08/2020 16:00

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τα αναδρομικά που επιδίκασε το Συμβούλιο Επικρατείας στους συνταξιούχους θα δοθούν εντός του 2020. Το συνολικό ποσό αγγίζει το 1,4 δισ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η καταβολή αυτού του ποσού βρίσκεται εντός των ορίων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου.

Ο υποψιασμένος πολίτης θα σκεφτεί πως έρχονται εκλογές. Το κλίμα είναι θετικό για την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Στα εθνικά θέματα έχει μέχρι στιγμής λαμπρές επιδόσεις, ενώ, λόγω της επιδημίας, έχει προβεί σε κάθε είδους παροχές.

Άλλωστε αυτό το κλίμα αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς ο πειρασμός είναι μεγάλος.

Το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο είναι η επανεμφάνιση του COVID-19. Πολύ δύσκολα μέσα σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές.

Όμως υπάρχει και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η προσφυγή στις κάλπες τώρα, είναι κάτι το ανήθικο. Δεν χρησιμοποίησε ένα πολιτικό επιχείρημα που εύκολα ανατρέπεται με ένα αντεπιχείρημα, αλλά επικαλέστηκε την ηθική. Αυτό δημιουργεί μια δέσμευση που πολύ δύσκολα μπορεί αναιρεθεί.

Ο πρωθυπουργός αυτοδεσμεύτηκε για τους δικούς του λόγους. Είθισται οι πολιτικοί να αφήνουν περιθώρια εναλλακτικών πολιτικών σε κρίσιμα ζητήματα. Με την επίκληση της ηθικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκαψε» όλες τις εναλλακτικές.

Αν παρ’ όλα αυτά προσφύγει στις κάλπες εντός του 2020, θα είναι ευάλωτος στην κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ δεν θα μπορεί να νομιμοποιήσει πολιτικά και ηθικά την υπαναχώρηση του.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισε να δώσει αυτά τα χρήματα στους συνταξιούχους για τρεις λόγους.

1. Εφαρμόζει, άνευ χρονοτριβής, μία δικαστική απόφαση. Φαίνεται θεσμικά συνεπής και εμπεδώνει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις της με τους πολίτες. Στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις καθυστερούσαν να καταβάλουν τα επιδικασθέντα αναδρομικά.

2. Ως γνωστόν έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2020, λόγω της πανδημίας. Έτσι η κυβέρνηση έχει την άνεση να επιβαρύνει και άλλο το δημοσιονομικό έλλειμμα αυτής της χρονιάς, καθώς ουδείς θα την ελέγξει. Το πιο πιθανό είναι το 2021 να επανέρθει το Σύμφωνο Σταθερότητας, έστω σε πιο χαλαρή μορφή. Συνεπώς, πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορούσε να τακτοποιήσει αυτήν την υποχρέωση προς τους συνταξιούχους την επόμενη χρονιά.

3. Τα αναδρομικά θα κινήσουν το χειμαζόμενο εμπόριο. Αυτά τα χρήματα θα πέσουν στην αγορά και θα τονώσουν την ζήτηση. Ενδεχομένως για κάποιους να είναι μια ανορθολογική απόπειρα να αυξηθούν οι τζίροι, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια.

Βλέπουμε λοιπόν πως η κυβέρνηση είχε σοβαρούς λόγους να καταβάλει το 1.4 δισ. στους συνταξιούχους εντός του 2020. Επιπροσθέτως, αν προκύψει σοβαρή εμπλοκή με την Τουρκία που να απαιτεί νέα λαϊκή εντολή, το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την Νέα Δημοκρατία, αν βέβαια μπορέσει να αιτιολογήσει ηθικά και πολιτικά αυτήν την απόφαση της.

Διατυπώθηκε η ένσταση γιατί αυτά τα χρήματα δίνονται στις συντάξεις και όχι στην Εθνική Άμυνα. Είναι μία λογική ένσταση. Η απάντηση είναι πως αυτή είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, για τους λόγους που προανέφερα.

Σε τελική ανάλυση όλες οι επιλογές των κυβερνήσεων κρίνονται εκ του αποτελέσματος και φυσικά από τους ίδιους τους πολίτες.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Αυγούστου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις