ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, μία ανάρμοστη σχέση

 12/09/2021 18:07

Είμαι βέβαιος πως πολύ σύντομα την εσωκομματική συζήτηση στο ΚΙΝΑΛ, ενόψει των εκλογών για νέο αρχηγό, θα την απασχολήσει η μελλοντική σχέση του Κινήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι λογικό, καθώς αποτελεί αυτό το θέμα προνομιακό χώρο για έναν υποψήφιο. Θα ποντάρει, και καλά θα κάνει, στις αντι-ΣΥΡΙΖΑ διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των φίλων του ΚΙΝΑΛ, ενώ συγχρόνως θα δημιουργήσει ένα κλίμα απαγορευτικό σε οποιαδήποτε σκέψη για μελλοντική συνεργασία, οποιασδήποτε μορφής.

Είναι αλήθεια, πως ακόμα και τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας με τις δηλώσεις του συντηρεί αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα. Προχθές αναφέρθηκε στο 2015, ισχυριζόμενος πως έκανε πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, που η ηγεσία του την απέρριψε. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό του τέως πρωθυπουργού.

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας παρέλειψε να αναφέρει μία σημαντική λεπτομέρεια. Πως αυτήν την πρόταση την έκανε, αφού είχε συμφωνήσει με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Δηλαδή αυτό που ζητούσε από το ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν με την κυβερνητική παρουσία του να διακοσμήσει την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Προφανώς τέτοιοι ισχυρισμοί δεν βοηθούν το λιώσιμο των πάγων που υπάρχουν στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, ενώ φέρνουν σε δύσκολη θέση όσους μέσα στο ΚΙΝΑΛ -είναι μια μειοψηφία- βλέπουν θετικά μια συνεργασία των δύο κομμάτων στο μέλλον.

Σε μεγάλο βαθμό η σχέση τους θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Δεν θέλω να προδικάσω αποτελέσματα και συμπεριφορές, πάντως όποιος και να εκλεγεί από τους τρεις κεντρικούς υποψήφιους, η σχέση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει μια δύσκολη σχέση. Το αντιδεξιό σύνδρομο, που είναι το στοιχείο που μπορεί να φέρει κοντά τα δύο κόμματα, έχει περιοριστεί σε ένα μικρό μέρος του ΚΙΝΑΛ, κι έτσι η προοπτική της συνεργασίας έχει περιορισμένη πολιτική βάση. Εξάλλου, όλα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει ανατροπή του υπάρχοντος συσχετισμού δυνάμεων, ώστε οι συζητήσεις να αφορούν την ισότιμη συνεργασία και όχι την απορρόφηση ενός αδύναμου ΚΙΝΑΛ από τον πολύ ισχυρότερο του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς οι σχέσεις των δύο κομμάτων θα περάσουν από ένα στάδιο αντιπαλότητας, καθώς το ένα κόμμα θα επιδιώκει να ανατρέψει, μέχρι κάποιου σημείου, τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων και το άλλο να τον συντηρήσει.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμούν αυτήν την συνεργασία. Θεωρούν πως ό,τι ήταν να πάρουν από αυτόν τον χώρο το πήραν και δεν υπάρχει κανένας λόγος για πολιτικές παραχωρήσεις ή προγραμματικές εκπτώσεις. Είναι οι ίδιοι που αντιμάχονται την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και προς πιο μετριοπαθείς θέσεις. Αυτά τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα θα τεθούν στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, εκτός απροόπτου.

Δηλαδή παρατηρούμε πως η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ θα καθοριστεί εν πολλοίς από τις εσωκομματικές διαδικασίες στα δύο κόμματα, με τις πιθανότητες διατήρησης του υπάρχοντος κλίματος να είναι οι πιο ισχυρές. Μπορεί τα χρόνια να περνούν, αλλά φαίνεται πως οι μνήμες δεν εξασθενούν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις