ΑΠΟΨΕΙΣ

Συντάξεις Τσίπρα, βάσεις Καμμένου και «μακεδονικό»… σε ένα!

 15/10/2018 18:00

Αυτό το παιχνίδι της αγωνίας με τις συντάξεις πρέπει να λάβει τέλος. Όχι μόνο γιατί πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι αντιμετωπίζονται ωσάν ελεήμονες, αλλά και γιατί βλάπτει σοβαρά το κύρος και την αξιοπιστία (όση έχει απομείνει) του πολιτικού συστήματος και πάνω απ’ όλα των κυβερνώντων. Οι οποίοι ενώ ψήφισαν την περικοπή, τώρα διαπραγματεύονται για τη μη εφαρμογή της. Τα πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα. Οι παλιοί (προ του 2016) συνταξιούχοι, που αλλιώς υπολόγιζαν τη ζωή τους με τη σύνταξη που θα έπαιρναν και διαφορετικά εξελίχθηκαν τα πράγματα με τη σύνταξη που παίρνουν, έχουν κάθε δικαίωμα να επιζητούν να διατηρήσουν ακέραιες τις αποδοχές τους και την αγοραστική δύναμη που τους έχει απομείνει. Με δεδομένο ότι μέχρι να βγουν στη σύνταξη κατέβαλλαν τις εισφορές που καθόριζε το κράτος, εξακολουθούν να πληρώνουν βαρείς φόρους και το κυριότερο, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις από το 2010 έως σήμερα.

Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι βγήκαν ή πρόκειται να βγουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου και επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος των ελλειμμάτων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καλούνται να πληρώσουν τις αδικίες του συστήματος και να ζήσουν με την (περίπου) μισή σύνταξη από αυτή που έπαιρναν ή παίρνουν οι γονείς τους.

Ήταν και είναι βλακώδης η πολιτική θέση να κοπούν ξανά οι παλιές συντάξεις με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους. Το ίδιο βλακώδεις είναι και οι πρώιμοι πανηγυρισμοί ότι δεν θα κοπούν οι παλιές συντάξεις και θα κερδίσουν ψηφοφόρους, όταν ο κάθε υποψήφιος συνταξιούχος γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός θα πληρώσει τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ. Τελεία και παύλα. Εάν οι κυβερνώντες... μετάνιωσαν για ό,τι σε βάρος των συνταξιούχων ψήφισαν και εάν, όπως διατυμπανίζουν, ανακτήσαμε την εθνική μας κυριαρχία με την «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια και δεν είμαστε σε επιτροπεία, ας κάνουν αυτό που σύσσωμη η αντιπολίτευση προτείνει: Με «έναν νόμο και ένα άρθρο» ας καταργήσουν ό,τι ψήφισαν. Κι ας μην αναζητούν λύσεις για τις «συντάξεις Τσίπρα» από τους δανειστές και την υπερδύναμη με αντάλλαγμα τις «βάσεις Καμένου» και το «μακεδονικό Κοτζιά»…


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"