ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

 13/02/2019 16:49

Αύριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Η διαδικασία της αυριανής ψηφοφορίας 

Ενιαίο θα είναι το έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει με τις συνταγματικές αλλαγές.

Πρόκειται για τη λύση στην οποία κατέληξαν όλα τα κόμματα, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των γενικών εισηγητών τους για τα διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα σχετικά με την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Έτσι αύριο, οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου.

Στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς τη δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο, άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή τι αφορά.

Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

Ένταση ανάμεσα σε Βούλτεψη- Βάκη

Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα και της βουλευτή της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη.

Η κριτική της κ. Βούλτεψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο χαρακτηρισμός της για «βουλευτές δηλωσίες» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κ. Παπακώστα, η οποία χαρακτήρισε ολίσθημα τη συμπεριφορά της, αλλά και την παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινής Βάκη, που έκανε λόγο για τοξική φρασεολογία.

Το πολιτικό θερμόμετρο «ανέβηκε» όταν η βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να επιβάλει στη χώρα τον ολοκληρωτισμό. «Μετά τον άθλιο αντικοινοβουλευτικό και αντισυνταγματικό τρόπο που χρησιμοποιήσατε για να περάσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχετε εξασφαλίσει την πλειοψηφία με βουλευτές δηλωσίες, που έκαναν δήλωση εκ των προτέρων και από την πρώτη μέρα ότι θα υπογράφουν ό,τι τους φέρει ο κ. Τσίπρας. Δεν σας ενδιαφέρει η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία είναι ανάλογη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κάτω από τις Πρέσπες κρύψατε το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες και τώρα θέλετε να κρύψετε τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε.

Άμεση ήταν η αντίδραση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, η οποία ζήτησε και πήρε τον λόγο επί προσωπικού, χαρακτηρίζοντας ολίσθημα τη συμπεριφορά της κ. Βούλτεψη. «Αυτά που είπε η συνάδελφος χαρακτηρίζουν την ίδια. Εγώ μιλώ θεσμικά στη Βουλή και όχι με τρόπο "τσακώνομαι για τη μπουγάδα"», σχολίασε η κ. Παπακώστα και πρόσθεσε: «Όλοι οι βουλευτές, στους οποίους αναφέρθηκε η συνάδελφος, είναι εκλεγμένοι από τον λαό και ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο και να στρέφεται εναντίον εκλεγμένων. Η προλαλήσασα συνάδελφος έκανε το ολίσθημα να αποκαλέσει δηλωσίες τους βουλευτές, ούσα κόρη αειμνήστου αντιστασιακού. Ήρθε να το απευθύνει σε βουλευτές γιατί ψηφίζουν κατά συνείδηση, όπως προτάσσει το Σύνταγμα. Προσωπικά ψηφίζω νομοσχέδια που συγκλίνουν με τις απόψεις μου για ενίσχυση του ελληνικού λαού. Να σταματήσει αυτή η σπέκουλα και οι κακοήθειες. Δυστυχώς, ορισμένοι συνάδελφοι δεν καταλαβαίνουν τον ρόλο τους εδώ».

Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Λυπάμαι για το συμβάν και τους χαρακτηρισμούς της κ. Βούλτεψη, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την ίδια», σημείωσε η κ. Βάκη και συμπλήρωσε: «Τον τελευταίο καιρό ακούγονται αναφορές για ρετάλια πολιτικούς, για κουρελού κυβέρνηση. Όλη αυτή η φρασεολογία δηλητηριάζει, γεμίζει τοξικότητα τον ναό της Δημοκρατίας και απαξιώνει το πολιτικό σύστημα. Η Βουλή απαρτίζεται από βουλευτές που ψηφίζουν κατά συνείδηση. Όταν αναφερόμαστε σε εθνικά θέματα, ας είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Η κ. Βούλτεψη, ωστόσο, επέμεινε στους χαρακτηρισμούς της τονίζοντας: «Είστε οι πιο ανίκανοι και οι πιο άχρηστοι και δεν μπορείτε να μου κάνετε μαθήματα κοινοβουλευτισμού. Αυτός που κάνει δήλωση είναι δηλωσίας. Και για τα εθνικά θέματα θα μιλώ και δεν θα δίνω λογαριασμό σε εσάς. Λόγο δίνω μόνο στον ελληνικό λαό, απέναντι στον οποίο τρομάζετε. Θα λογοδοτήσετε όμως για τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Φώφη Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ) : "Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή"

Η Φώφη Γεννηματά διαμήνυσε μιλώντας στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ότι ««θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και ό,τι αναλογεί στην πραγματική πολιτική μας ισχύ για να μην αφήσουμε επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση στα μέτρα τους. Καμιά διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους». Και συμπλήρωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει παιχνίδι για λίγους ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή. Να γίνει υπόθεση μιας μόνο πολιτικής δύναμης».

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χρησιμοποιούν τη Συνταγματική Αναθεώρηση για μικροκομματικά οφέλη και για να προκαλέσουν τεχνητή πόλωση», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σκόπιμα υπονόμευσαν και δεν ανταποκρίθηκαν στις προτάσεις που κατέθεσε τον Μάρτιο του 2018 για να μπορούν να παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια.

Για τη τροποποίηση της διάταξης σχετικά με την αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που προσπαθούν, όπως είπε, οι μεν να καθορίσουν από τώρα το περιεχόμενό της και οι δε να πάρουν 180 ψήφους τώρα για να προχωρήσουν στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους. «Η διάταξη θα αλλάξει αλλά το περιεχόμενο θα καθοριστεί από τα 2/3 της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε τις σημαντικές προτάσεις που έκανε το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

-Το άρθρο 16 πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ίδρυση μη κρατικών -μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ «για να μη συνεχίζουμε να χάνουμε ανθρώπινο δυναμικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί ισχυρά και εξωστρεφή δημόσια πανεπιστήμια.

- Τη διατύπωση διάταξης για τον σεβασμό και τη προστασία κάθε ατομικής διάκρισης και προσανατολισμού.

- Την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για να σταματήσουν οι επιδοματικές πολιτικές και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος.

- Τη διατύπωση ερμηνευτικής δήλωσης ότι η ρύθμιση για επικρατούσα θρησκεία δεν επιδρά στη έκφραση της θρησκευτικής ελευθερίας.

- Την κατοχύρωση της αυτοτέλειας τον ΟΤΑ.

«Στεκόμαστε, λοιπόν, απέναντι στο συνταγματικό λαϊκισμό», ανέφερε η κ. Γεννηματά και προσέθεσε: «Απέναντι στις πρόχειρες λύσεις. Στις τοξικές συνταγές. Στον ανέξοδο ακτιβισμό. Σε κάθε εξω-θεσμική παρέμβαση που ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων αντι-δημοκρατικών στοιχείων.

Με τις προτάσεις μας ανακόπτουμε την υποβάθμιση του κύρους των θεσμών, αξιώνουμε την εμπέδωση του Κράτους Δικαίου, διεκδικούμε την ανοικοδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, στοχεύουμε στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας, διαφυλάσσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχεδιάζουμε μια ισχυρή Ελλάδα της γνώσης και της έρευνας».

Θέλουμε, κατέληξε η κ. Γεννηματά «ένα νέο Κράτος, αποκεντρωμένο, σύγχρονο, εξωστρεφές. Κόντρα σε όσους ναρκοθετούν την πορεία μας προς το αύριο, θα επιμείνουμε στο δρόμο της προόδου και της αλλαγής».

Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ): Είναι το Σύνταγμα της αστικής τάξης 

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εξουσία της αστικής τάξης, διασφαλίζει τα δικά της συμφέροντα, τις δικές της συμμαχίες, προωθεί τους στόχους και τις επιδιώξεις της. Είναι Σύνταγμα της κυρίαρχης τάξης και σε αυτό του τον χαρακτήρα συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου, εκτός από το ΚΚΕ» υπογράμμισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Β Αθήνας του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία των αστικών κομμάτων είναι και η βάση της συναίνεσης που εκφράζεται όχι μόνο στο Σύνταγμα, αλλά και στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, ενώ οι διαφορές του είναι επουσιώδεις.

Τόνισε ότι τα άρθρα "αγκωνάρια" του συστήματος δεν αναθεωρούνται, οι μέχρι τώρα συνταγματικές αναθεωρήσεις «όχι μόνο δεν ακούμπησαν αυτά τα άρθρα, αλλά έγιναν για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της αστικής εξουσίας και να αποτυπωθούν σε νομική συνταγματική μορφή οι νέες ανάγκες του συστήματος με βάση τις νέες εξελίξεις». Και έφερε ως παράδειγμα προηγούμενες αναθεωρήσεις που προχώρησαν σε αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας και την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου που έθετε η ενσωμάτωση της χώρας στο ευρωενωσιακό πλαίσιο, ενώ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η ισχύς του Δικαίου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχει δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα Μνημόνια στην Ελλάδα και για την ασφυκτική Επιτροπεία.

Χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι π.χ για την παραχώρηση βάσεων η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί «διεθνείς συνθήκες κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που δεν είναι εθνικό θέμα, άρα δεν γίνεται δημοψήφισμα». Προσέθεσε ότι όλα τα μνημόνια ενσωματώνονται στη νομοθεσία και χαρακτήρισε ως «ακόμα πιο προκλητικό» την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της "λέξης-κλειδί" -που λυσσαλέα προσπαθούσε να περάσει η ΕΕ και δεν το κατάφερνε λόγω αντίστασης του εργατικού κινήματος- «ανταποδοτικότητα» που «ουσιαστικά καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης ενώ η κυβέρνηση έχει φροντίσει και με νόμο και βάζει την ιδιωτική ασφάλιση από την πόρτα».

Σημείωσε, αναφερόμενος στη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου στα δίκτυα νερού, ηλεκτρικού και ενέργειας, ότι η ευρωενωσιακή νομοθεσία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι «θέλουν ένα κράτος που θα παραδώσει το νερό και την ενέργεια και άλλα κοινωνικά αγαθά στους ιδιώτες και εκείνο θα μοιράζει ανάμεσα στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές».

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ακουμπά καν το άρθρο 18 για την ιδιοκτησία και τη διάθεση μεταλλείων, ορυχείων, σπηλαίων, αρχαιολογικών χώρων, θησαυρών, υπογείου πλούτου, λιμνοθαλασσών, μεγάλων λιμνών κλπ, καθώς "τα έχει δώσει όλα, τα έχει βάλει στο ΤΑΙΠΕΔ". Επίσης, προσέθεσε, δεν θίγονται άρθρα-κλειδιά όπως το 107 με τις 57 φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, και το άρθρο 48 περί "κατάστασης πολιορκίας" και προβλέπει την αναστολή όλων των λαϊκών δικαιωμάτων σε περίπτωση "εμπλοκής", δηλαδή, όπως είπε «απαγορεύεται ο λαός να εκφράζει τη γνώμη του σε μια κρίση πολεμική ή άλλη».

Έθεσε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν καταργεί τους περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα και δεν καταργεί το λοκ άουτ, ενώ αναφερόμενος στα κοινωνικά αγαθά είπε ότι πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.

Σημειώνοντας ότι δεν λύνονται ούτε ώριμα αιτήματα όπως ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας κατέληξε τονίζοντας: «Όλοι μαζί χωροστατούντος σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείτε να βάλετε συνταγματοποιημένα τείχη στο λαό για να μη διεκδικεί. Ο λαός θα βγει στο προσκήνιο και θα τα γκρεμίσει και τότε θα πάρει την εξουσία, όταν θα πάρει τον πλούτο στα χέρια του, τότε θα υπάρχει το Σύνταγμα του λαού που στο πρώτο άρθρο του θα γράφει "καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο" με το ΚΚΕ στη πρώτη γραμμή, όπως πάντα αυτού του αγώνα».


Αλέξης Τσίπρας (πρωθυπουργός): Οι πέντε άξονες της κυβερνητικής πρότασης

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητείται σήμερα «δεν αποτυπώνει απλώς μια διάθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων, αλλά, αντίθετα, αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, λαμβάνει υπόψη τη συνθήκη της κρίσης, τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες.

Υπογράμμισε επίσης ότι αυτός είναι ο λόγος που «η πρότασή μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται ευθέως στη λαϊκή κυριαρχία».-

Πρώτος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης, μέσω ενός συνδυασμού αλλαγών που δημιουργούν όρους εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας αλλά και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εν συντομία τις προτάσεις αυτές:

-Κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, θεσμού που επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου Πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

-Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

-Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον λαό μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία δημιουργίας συναίνεσης μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει, αν αποτύχει δηλαδή η διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.

Ως προς αυτή την πρόταση είπε ότι αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η πρόταση, τόνισε, έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που μιλά για εκλογή με 151 βουλευτές σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία συναίνεσης στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. Γιατί με αυτόν τον τρόπο η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διορισμό από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, σημείωσε.

Επίσης, σε αυτόν τον πρώτο άξονα εντάσσονται οι προτάσεις:

-Η υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας ερήμην του λαού σε κανέναν τεχνοκράτη Πρωθυπουργό. «Διότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο».

-Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή θα ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου «που από κομπάρσος θα μετατραπεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής».

Ο δεύτερος άξονας της πρότασης αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε προτάσεις που αποσκοπούν «να καταπολεμήσουν στον πυρήνα της την κρίση αντιπροσώπευσης η οποία σχετίζεται με τη βαθιά διαδεδομένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη περί πολιτικού προσωπικού-κάστας που ενδιαφέρεται κυρίως για την αναπαραγωγή των προνομίων της και όχι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Επ' αυτού προτείνονται:

-Η τροποποίηση του «κατάπτυστου» άρθρου 86 του Συντάγματος. «Ενός άρθρου που συμβολίζει ακριβώς τη μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα η οποία  θεωρούσε ότι η εξουσία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα», «ότι δικαιούται ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες», σημείωσε.

Τόνισε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του «παλιού πολιτικού συστήματος». Πρόσθεσε ότι αν δεν έμπαινε ένα τέλος σε αυτό το συνεχές δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ μπροστά σε αυτή την αναθεώρηση. Θα μπορούσε να είχε αναθεωρηθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση αλλά δεν συνέβη αυτό γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ δεν το στήριξαν.

Ο τρίτος άξονας πρότασης αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει μια ιδεολογική διαφορά με τη ΝΔ και μια διαφορετική αντίληψη που αντιμετωπίζει την πλειοψηφία ως αδαή.

 -Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.

-Η κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

Ο τέταρτος άξονας, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αφορά τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους με τη ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Είπε ότι εδώ "γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος".

Σχολίασε ότι και εδώ υπάρχει μια βαθιά διαφορά και ιδεολογική με τη ΝΔ και πως του κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, έχει προσχωρήσει στην άποψη που δεν αποτελούσε προσφιλή άποψη και θέση όλων όσοι ήθελαν ή θέλουν να αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι. Σχολίασε πως φαίνεται ότι η μετατόπιση του κόμματός του, έχει επιφέρει και τη δική του μετατόπιση.-

Πέμπτος και τελευταίος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών «που υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού απειλούνται διαρκώς και πρέπει να προστατευτούν συνταγματικά, νομικά και πραγματικά από τις επιθέσεις μιας αγοραίας αντίληψης που δυστυχώς στις μέρες μας είναι κυρίαρχη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

 Στην αρχή η Νέα Δημοκρατία έλεγε πως αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί το σύνολο των προτάσεων της θα αποχωρήσει, αλλά κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το ντροπιαστικό άρθρο 86, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Θυμάστε ότι στην προηγούμενη συζήτηση είχα στηλιτεύσει τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Είχα πει τότε ότι η τοποθέτησή  του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί.

Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων».

«Λέτε εμάς ότι είμαστε «κυβέρνηση κουρελού», αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα, και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και δεν τα ψηφίζει όλα, ώστε αφού είναι ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα όπως επιθυμεί;», πρόσθεσε.

Να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020, προκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι «κουρελού», είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση την τρέχουσα πολιτική συγκυρία».

«Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία, και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Και ο ελληνικός λαός, είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός, ή θα δώσει την επιλογή στον κ. Μητσοτάκη και στο ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία, να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα», σημείωσε.-

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και έστειλε μηνύματα προς τον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας:

«Όμως να ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που τον ακολουθεί πιστά, πως ό,τι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».

Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ):  «Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά, κι εμείς ακολουθούμε ασθμαίνοντας

«Η αναθεώρηση του συντάγματος απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνθέσεις. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση και αυτή την κορυφαία θεσμική διαδικασία την αντιμετωπίζει εργαλειακά, με επικοινωνιακά τρικ και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αντί να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης, συστηματικά και μεθοδικά διχάζει την κοινωνία», τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως υποστήριξε «η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι τολμηρή, προοδευτική και ευρεία, ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη, ενισχύει την αξιοπιστία».

Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ο κ. Αυγενάκης είπε ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 32, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εθνικές εκλογές και τους καταλόγισε ότι χθες έριξαν τις μάσκες σε αυτό το θέμα, ομολογώντας στην ουσία ότι χρησιμοποιούν την αναθεώρηση για μικροκομματικά παιχνίδια.

Αναφορικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι αναβαθμίζεται η παιδεία, αφού, παράλληλα με την πλήρη αυτονομία των δημοσίων Α.Ε.Ι., η ΝΔ προτείνει να λειτουργούν επιτέλους και στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό την εποπτεία μιας ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους.

Είναι καιρός να πάψει η φυγή των παιδιών μας για σπουδές στο εξωτερικό. Να τους δώσουμε περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου, να αξιοποιήσει το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος και να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας» τόνισε. Ακόμη ο κ. Αυγενάκης παρατήρησε ότι η κοινή γνώμη είναι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ζήτημα αφού τα τελευταία 20 χρόνια έχει ωριμάσει στην κοινωνία η αναγκαιότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά, κι εμείς ακολουθούμε ασθμαίνοντας! Όλες οι χώρες παγκοσμίως επιτρέπουν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων» προσέθεσε.

Αφού ο γραμματέας της ΝΔ, είπε ότι την αλλαγή του άρθρου 16 την έχει ανάγκη η κοινωνία, η παιδεία, η οικονομία και την υπαγορεύει το μέλλον των παιδιών μας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν τον στρουθοκαμηλισμό και να δουν την πραγματικότητα, να αφήσουν το σκοταδισμό και να ακολουθήσουν την πρόοδο.

«Στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό για σπουδές, οι επιχειρήσεις και το δημόσιο προσλαμβάνουν πτυχιούχους ιδιωτικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό, από την Αμερική, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, κλπ. Κι εμείς εδώ τι; λέμε να μην λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά δεχόμαστε τα πτυχία! Τελικά ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι προσκολλημένος σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις;» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Αυγενάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης (πρόεδρος ΝΔ): «Η μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα»

«Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να διαβάζει την ομιλία του, σκεπτόμουν ότι ευτυχώς που νομίζετε, κ. Τσίπρα, ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά. Επιδείξατε άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε και εμείς αυτά που θέλετε εσείς. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαϊκή εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κύριε Τσίπρα, σας είχα καταθέσει πρόταση, ελάτε να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η ΝΔ, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα».

«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της δημοκρατίας μας και ορίζει όλες τις πτυχές της χώρας, διαμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κορυφαία στιγμή για το Κοινοβούλιο και ώρα ευθύνης για όλους. «Δεν πρέπει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία», υπογράμμισε.

Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πρωτοφανές, προσέθεσε και επισήμανε πως εδώ και 10 χρόνια η πατρίδα μας μαστίζεται από κρίση. «Ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο για κατάχρηση εξουσίας. Το πολίτευμα αμφισβητήθηκε. Έτσι αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας αναγέννησης» ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως μια γενναία τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και τόνισε πως η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις αλλαγές. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει με καλό πνεύμα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε το μήνυμα πως η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις. «Στον καθρέφτη της αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις του κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει η πατρίδα μπροστά και ποιος να μείνει καθηλωμένη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σύνταγμα δείχνει ποιος είναι προοδευτικός και ποιος εκφράζει τη συντήρηση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον. Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός πως θα αναφέρει μια Βουλή όπου οι βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες» συμπλήρωσε.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» επισήμανε κατά την ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό. Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων» υπογράμμισε.

«Το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κ. Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα;» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία».

«Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» επανέλαβε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».

«Ο κ. Καμμένος κρύβεται πίσω από το άρθρο της ασυλίας για να μην πάει στο δικαστήριο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα είπε πως όσα ζητήματα αφορούν τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανέντιμη την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Θέλετε να καταλήξετε σε ένα πρόχειρο σύνταγμα στα μέτρα σας. Θέλετε να πάτε σε μικρή αναθεώρηση. Γιατί αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον;» σημείωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ. «Εμείς εισηγούμαστε τολμηρές αλλαγές. Καταθέτουμε μια τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Διασφάλιση ομαλής λειτουργίας θεσμών που διασφαλίζουν τη δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και διευκρίνισε: «Η πρότασή μας προωθεί την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Προωθούμε προτάσεις που προωθούν την αλληλεγγύη και την αξιοκρατία».

«Θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου 32 , πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Βουλή να μην διαλύεται αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Καταλήξαμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «κύριε Τσίπρα, δεν βρήκατε μια κουβέντα να πείτε γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».«Για εμάς η δημόσια παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής» προσέθεσε.

«Η αυριανή ψήφος αποκτά πρόσθετη σημασία, γιατί κατατίθεται 100 μέρες πριν από την ψήφο του ελληνικού λαού, οι πολίτες θα κρίνουν και τη στάση μας σήμερα, θα δουν ποιος συμβαδίζει με τη στασιμότητα» τόνισε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης.


Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Το Σύνταγμα γεννήθηκε από τον λαό και όχι από τους ειδικούς, είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην προσπάθεια "απαξίωσης" που καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε σχετικά με τη διαδικασία την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση με την επιτροπή που είχε αναλάβει τον κοινωνικό διάλογο.

Μίλησε για προτάσεις "ρουλέτα" και "τζόγου" απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Ως προς τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη περί υποτιμημένης εξ αρχής διαδικασίας, είπε ότι η ΝΔ δεν συνέβαλε στην Επιτροπή της Βουλής εποικοδομητικά χωρίς να λέει προτάσεις και πως καθ όλη τη διάρκεια του διαλόγου εντός και εκτός Βουλής άλλαζε θέσεις διαρκώς.

Είπε ότι με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκαν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. "Όταν εμείς μιλάμε για την συνταγματική κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών προφανώς μιλάμε ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι δημόσιος, δηλαδή σε κάθε περίπτωση το 51% να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της δημόσιας σφαίρας" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Είναι προφανές ότι μέσα από τις διαφορές μας και για το Σύνταγμα αναδεικνύεται μια δομική ιδεολογική αντιπαράθεση", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι "ο λαός μπορεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και συνταγματικά. Όλα όσα εσείς τα λέτε 'ευχολόγια' για τα κοινωνικά δικαιώματα και τα αγαθά, είναι αυτά που εσείς θέλετε να καταργηθούν".

"Υπήρξε ομολογία για το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη", είπε, προσθέτοντας: "Μας είπε ότι σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ συμφωνούν ως προς την κατεύθυνση αλλά διαφωνούν ως προς το περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι εσείς θέση για το ζήτημα αυτό διαμορφώσατε με βάση την πολιτική σας ιδιοτέλεια βλέποντας τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις".

"Εγώ σήμερα έκανα ένα τολμηρό βήμα, αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν παιχνίδι με τον ΠτΔ και θα προτείνει και στη νέα Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού ΠτΔ, του Προκόπη Παυλόπουλου". "Εσείς όχι μόνο δεν το σηκώσατε το γάντι, αλλά αποφύγατε επί 56 λεπτά που μιλήσατε, να απαντήσετε αλλά και να αναφερθείτε ακόμα και στο όνομά του".

"Κύριε Μητσοτάκη", σχολίασε, "μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή με τη συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του ΠτΔ. Διότι έχουν άποψη και θέλουν, η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας, να παίξετε πολιτικά παιχνίδια".

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη: "Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Μην μοιράζετε θέσεις γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε ΠτΔ". Υπογράμμισε ότι "ο ΠτΔ θα εκλεγεί με την πρόταση της νέας πλειοψηφίας που θα είναι και πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο νυν ΠτΔ, όσο κι αν εσείς δεν το θέλετε, γιατί πράγματι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Γιώργος Δημαράς (Οικολόγοι): Δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 24

Δεν θα ψηφίσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 24, γιατί φοβόμαστε ότι θα γίνουν αλλαγές και πέραν αυτών που συζητούνται τώρα, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς.

Ο κ. Δημαράς, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, όπως και ο Γιάννης Τσιρώνης, είπε ότι όσες προσπάθειες αναθεώρησης του άρθρου 24 έγιναν μέχρι τώρα, όλες οδηγούσαν σε μείωση της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασών.

«Οι Οικολόγοι έχουμε γνωρίσει τις προηγούμενες προσπάθειές αλλαγής του άρθρου 24 και δεν εμπιστευόμαστε ότι η αναθεώρηση θα σταματήσει στην προστασία και τα δικαιώματα των ζώων» ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν ψηφιστεί να γίνει αναθεώρηση του άρθρου να ανοίξει η όρεξη για άλλες αλλαγές και να ξεχαστεί η προστασία των ζώων. Επειδή θέλουμε να προβλέπεται η προστασία των ζώων προτείνουμε η προσθήκη αυτή να μπει στο άρθρο 25» εξήγησε και προσέθεσε: «Εξάλλου, η παράγραφος αυτή αναφέρεται στα δικαιώματα των ζώων το μεγάλο μέρος των οποίων η διαβίωση εξαρτάται από τον άνθρωπο, που τα έχει εντάξει στη ζωή του και ικανοποιεί δικούς του σκοπούς, όπως είναι τα παραγωγικά ζώα ή τα ζώα συντροφιάς». «Στο ερώτημα να αναθεωρηθεί ή όχι το άρθρο 24, οι δύο βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων, και πιστεύω και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ψηφίσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 24» κατέληξε ο κ. Δημαράς.


Η τριτολογία του πρωθυπουργού 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έχει κάνει άλλες "συμφωνίες" και διότι έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη ομιλία του στη Βουλή.

"Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη", είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χύνει "κροκοδείλια" για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν περισσότεροι "πελάτες" γι αυτούς οι οποίοι θα έρθουν να κερδοσκοπήσουν και στον χώρο της Παιδείας, με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Φώφη Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ): "Δεν υπάρχει εν λευκώ εντολή σε κανένα"

Αποκαλύψαμε και ακυρώνουμε στην πράξη το «κρυφτό» πίσω από τις συνταγματικές διατάξεις.

«-Ψηφίζω τα δικά σου. -Όχι δεν μπορείς να ψηφίσεις και τα δικά μου, ψήφισε μόνο τα δικά σου. -Και πού ξέρεις τι θα προτείνω; Μπορεί να μπλοφάρω - Τα βλέπω. Δε με νοιάζει. Πρότεινε ό,τι θες, εγώ θα το κάνω όπως θέλω και χωρίς να έχω κανέναν ανάγκη». Με αυτή τη φθηνή λογιστική, με αυτή τη σχεδόν τζογαδόρικη διάθεση προσεγγίζουν οι πρωταγωνιστές του ψεύτικου δικομματισμού το ιστορικό αναθεωρητικό εγχείρημα.

Είναι οι ίδιοι που την περασμένη Άνοιξη υπονόμευσαν ανοιχτά τις πρωτοβουλίες μας για μια ουσιαστική και συναινετική διαδικασία.

Και τώρα, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με απαράδεκτες θεσμικές ακροβασίες να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή και η ΝΔ που τότε μιλούσε για «αποχή από κάθε συζήτηση για το Σύνταγμα», με μια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» να ζητάει την αναθεώρηση σχεδόν όλων των άρθρων του Συντάγματος προσδοκώντας ότι θα την αξιοποιήσει μονομερώς και κατά το δοκούν μετά τις εκλογές.

Η δική μας θέση «καμιά διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους» βάζει φρένο στις μικροκομματικές λογικές τους. Είμαστε οι εγγυητές διασφάλισης των αναγκαίων ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας , η συνταγματική αναθεώρηση να γίνει υπόθεση μίας μόνο πολιτικής δύναμης. Δεν μπορεί να υπάρχει «εν λευκώ» εντολή σε κανένα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επεδίωξαν να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση  στα μέτρα τους. 

Αναλάβαμε εμείς τον κυρίαρχο, πρωταγωνιστικό ρόλο που δεν θα επιτρέψει ούτε στον κ. Τσίπρα σήμερα να δεσμεύσει τη βούληση της επόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα έχει προέλθει από νωπή λαϊκή εντολή ούτε στον κ. Μητσοτάκη αύριο που νομίζει ότι θα προχωρήσει σε κρίσιμες συνταγματικές αλλαγές με οριακή μονοκομματική πλειοψηφία.

Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση συνολικά του άρθρου 28

«Η συνταγματική αναθεώρηση υπηρετεί τους αλληλένδετους στόχους της προώθησης συγκεκριμένων αναγκών του αστικού συστήματος προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, αλλά και της προώθησης της προεκλογικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με νέα ψεύτικα διλήμματα που προσπαθούν να αποκρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση σε ένα στόχο, τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας» επισήμανε στην ομιλία του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ότι «κάτι προχωρεί» από τις προεκλογικές εξαγγελίες της, αλλά «κανένα προοδευτικό περιτύλιγμα δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εξουσία της κυρίαρχης τάξης προωθεί τους στόχους και τις συμμαχίες της που είναι σε ευθεία αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Αναφέροντας ότι όλες οι αναθεωρήσεις του συντάγματος έχουν ως στόχο την αποτύπωση σε συνταγματική μορφή των αναγκών του αστικού συστήματος, τόνισε ότι αυτόν τον στόχο υπηρέτησαν οι συνταγματικές αναθεωρήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και ο ίδιος στόχος «τον οποίο υπηρετούν και οι δύο παρά τους καυγάδες» αποτυπώνεται στις προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην τωρινή αναθεώρηση.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις έγιναν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο δράσης του κεφαλαίου και ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την ισχύ του δικαίου της ΕΕ όχι μόνο έναντι απλών νόμων, αλλά και έναντι του ίδιου του συντάγματος και βάσει όλων αυτών «φορτώσατε στον λαό τρία μνημόνια».

Πρόσθεσε ότι παρά τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προτάσεις του «δεν θίγει καμία από τις αντιδραστικές αλλαγές που κατοχυρώνουν την ισχύ των λεγόμενων υπερεθνικών κέντρων».

Είπε ότι ο πρώτος στόχος στον οποίο συμπίπτουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι η εξασφάλιση της «περιβόητης κυβερνητικής σταθερότητας» προκειμένου «να μην διαταράσσεται η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από την εκάστου συγκυρία».

«Το κρίσιμο ζήτημα για τον λαό είναι όχι μόνο να μην συναινέσει, αλλά να αντιπαλέψει τον στόχο της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας επιδιώκοντας με τον αγώνα του να καθυστερεί αντιλαϊκά μέτρα, να βάζει εμπόδια, να ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελός του» τόνισε.

Είπε ότι δεύτερος στόχος στον οποίο συμπίπτουν είναι η «αναπαλαίωση του σάπιου διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, απέναντι στο οποίο υπάρχει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια».

Επισήμανε ότι η «δήθεν αντινεοφιλελεύθερη ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο αντινεοφιλελεύθερη, καθώς και στο ισχύον Σύνταγμα υπάρχουν διακηρύξεις για αναγνώριση δικαιωμάτων, αλλά, «για το δικαίωμα στην εργασία μπορούν καλύτερα να μιλήσουν τα εκατομμύρια των ανέργων, των υποαπασχολούμενων και των νέων παιδιών που δεν ξέρουν τι θα πει δικαίωμα σήμερα», για το δικαίωμα στη στέγη «η ΝΔ έβαλε τον ΕΝΦΙΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον διατήρησε απογειώνοντας τους πλειστηριασμούς», το Σύνταγμα δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να ψηφίσει τον «απεργοκτόνο νόμο της», ενώ σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι «οι αγρότες πριν προλάβουν να στήσουν τα αγροτικά μπλόκα, να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους, στείλατε τις δικαστικές διώξεις».

Χαρακτήρισε «καραμπινάτη νεοφιλελεύθερη πολιτική» την πρόταση της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση γιατί εισάγει τον όρο της ανταποδοτικότητας που αποτέλεσε τον πολιορκητικό κριό όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ .

Είπε ότι η πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης που πρέπει να εξασφαλίζει το κράτος, συνιστά τη «συνταγματική κατοχύρωση της ακραίας φτώχειας και την ομολογία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα καλύτερο από τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας».

Αναφορικά με τη διατήρηση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού υπό δημόσιο έλεγχο είπε ότι αυτή δεν αποσκοπεί στην ανακοπή της ιδιωτικοποίησής τους, αλλά στη διατήρηση του δημόσιου τομέα σε ρόλο τροχονόμου.

Μιλώντας για το «άρθρο 16» είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «παίζουν ξεδιάντροπα με τη νοημοσύνη δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους» καθώς ο στόχος στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αντίρρηση είναι η στενότερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ακόμα και ορισμένα υπερώριμα αιτήματα αστικού εκσυγχρονισμού, όπως η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών, τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, την κατοχύρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ακόμα και την ρύθμιση για μη διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση κατέθεσε προτάσεις για την προστασία και την διεύρυνση των λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες ότι "μπορεί να υπάρξει πραγματικά «προοδευτικό» και «δημοκρατικό» Σύνταγμα, στο πλαίσιο της σημερινής αδηφάγας εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου".

Το ΚΚΕ ζητά να καταργηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 27, που επιτρέπει τη μεταβολή στα όρια του ελληνικού κράτους, καθώς και η παράγραφος 2, που επιτρέπει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από αυτό.

Ζητά επίσης, στο άρθρο 27, να προστεθεί παράγραφος που να μην επιτρέπει την απόκτηση και την παραμονή πυρηνικών και χημικών όπλων στην χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση συνολικά του άρθρου 28 που επιτρέπει την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξένα κέντρα, περιορισμούς στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ζητά την κατάργηση και της ερμηνευτικής δήλωσης που κατοχυρώνει τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, όπως επίσης και της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 80, που ρυθμίζει και μάλιστα συνταγματικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ.

Αναφορικά με την διεύρυνση των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, το ΚΚΕ προτείνει την παραπέρα διεύρυνση του απεργιακού δικαιώματος με την κατοχύρωση της απεργίας πολιτικής αλληλεγγύης και την απαγόρευση της ανταπεργίας του γνωστού lock-out.

Προτείνει επίσης την απαγόρευση της επιστράτευσης απεργών, την κατοχύρωση και επέκταση του απεργιακού δικαιώματος στα Σώματα Ασφαλείας, στους δικαστικούς και την παύση της με οποιονδήποτε τρόπο- απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης των υπαλλήλων του στενότερου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει την ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο και την κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Σε ό, τι αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα, υπογράμμισε πως σε οποιεσδήποτε συνθήκες δεν μπορεί να γίνεται άλλο ανεκτό η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η Κοινωνική Ασφάλιση να είναι εμπορεύματα και το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη κατάργησης στους τομείς αυτούς της δραστηριότητας των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων με τις υπηρεσίες αυτές να παρέχονται δωρεάν από το κράτος.

Πρότεινε η κοινωνική ασφάλιση να είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους και να κατοχυρωθούν πλήρως χωρίς περιορισμούς οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και το δικαίωμα της διεκδίκησης με ταυτόχρονη κατάργηση των όποιων περιορισμών στις δημόσιες συναθροίσεις.

Το ΚΚΕ προτείνει, επίσης, την κατοχύρωση του δικαιώματος της νομικής συμπαράστασης, σε όλες τις διαδικασίες ενώπιον όλων των δικαστικών και άλλων αρχών, αλλά και την διεύρυνση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από κατασταλτικούς και άλλους μηχανισμούς, υπηρεσίες και επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ προτείνει την προστασία του δημόσιου πλούτου, την κατάργηση των προνομίων του ξένου και εφοπλιστικού κεφαλαίου, και την προστασία του ορυκτού, φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας ώστε να είναι ιδιοκτησία του κράτους και να μην παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε τρίτους.

Το ΚΚΕ επίσης προτείνει την ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 48 περί "κατάστασης πολιορκίας" και την εξέταση μόνο της δυνατότητας επίταξης των αναγκαίων υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκου και άλλα), τα οποία ανήκουν σε εγχώρια ή ξένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, σε περίπτωση επίθεσης ξένης χώρας ή συνασπισμού χωρών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε προτάσεις και στα ζητήματα λειτουργίας της Βουλής και εγκάλεσε την κυβέρνηση για ωμή παραβίαση όλων των προβλέψεων του ισχύοντος Συντάγματος που απαγόρευαν τις άσχετες κι εκπρόθεσμες τροπολογίες, τους περιορισμούς στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα κατεπείγοντα νομοσχέδια

Αναφερόμενος στην Τοπική Διοίκηση είπε ότι σταθερή θέση του ΚΚΕ είναι η συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης του κράτους να εξασφαλίζει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους στους ΟΤΑ, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να συγκεντρωθεί ο αριθμός 180, σε κρίσιμες συνταγματικές διατάξεις, κάτι το οποίο θα λύσει τα χέρια στην όποια επόμενη κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία, να αποφασίσει τις τελικές συνταγματικές αλλαγές "κατά το δοκούν" καθώς, όπως είπε «δεν σας έχουμε καμιά εμπιστοσύνη! Γιατί όλοι σας -παρά τις διαφορές σας- υπηρετείτε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ καταθέτει τις προτάσεις του πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη και στο λαό με στόχο να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του κινήματος.

«Μέσα από αυτήν την πάλη, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, οι νέοι και οι γυναίκες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, πιστεύουμε ότι μπορούν να συνειδητοποιούν ότι η υπεράσπιση και διεύρυνση αυτών των δικαιωμάτων, η απόλαυσή τους στην πραγματική ζωή, απαιτούν βαθύτερες, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, στο ποιος έχει την εξουσία, οι εργαζόμενοι, ο λαός δηλαδή ή οι εκμεταλλευτές του πλούτου» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων): Να απαγορευτεί στο Σύνταγμα το «ρουσφέτι» και να χάνει ο βουλευτής την ιδιότητα του εάν προβεί σε κάτι τέτοιο.

«Αναθεώρηση Συντάγματος κάνουμε όταν υπάρχει ένα μίνιμουμ σύγκλισης. Εδώ ο διχασμός αντιλήψεων είναι δεδομένος, και ο καθένας πάει να τη φέρει στον άλλον – τουλάχιστον μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την πρόοδο και ο Μητσοτάκης τη συντήρηση. Εγώ νομίζω ότι είναι και οι δύο συντήρηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και λήψης απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος

Κατά τα λοιπά, ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας δήλωσε: «Λένε ότι είναι κακό να γίνονται εκλογές; Γιατί είναι κακό; Γιατί φοβούμαστε τις εκλογές; Aν ο Πρόεδρος εκλεγεί από τον λαό μπορεί να έχουμε σύγκρουση των δύο πόλων και να έχουμε ανωμαλία και εκτροπή».

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «δεν μπορεί να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό για να έχει εξουσία. Τι να κάνει την εξουσία; Να συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό; Δεν υπάρχουν δύο ισχυροί πόλοι σε κανένα Σύνταγμα. Είναι βλακώδης η πρόταση. Όπου υπάρχουν Πρόεδροι δεν έχουν εξουσία οι πρωθυπουργοί». 

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικίνδυνοι με τις προτάσεις που κάνουν». Συνεχίζοντας τον λόγο του, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στο θέμα των 151 βουλευτών που χρειάζεται μια κυβέρνηση για να υπάρχει. Όπως είπε «πριν λίγες μέρες τέθηκε θέμα ότι δεν είχε τους 151 βουλευτές ο πρωθυπουργός και είπαμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει κυβέρνηση και σωστά ο κ. Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος στην πρόταση για «ετερόθρησκο κράτος» αναρωτήθηκε: «Δεν αναγνωρίζουμε ότι η επίσημη θρησκεία είναι η ορθόδοξη; Τώρα γίναμε μοντέρνοι Αριστεροί; Αυτό είναι το ευχαριστώ προς μια θρησκεία που κάνει και λάθη – αλλά την πίστη την σεβόμεθα ως πίστη. Και δεν ήταν σωστό ο πρωθυπουργός να έχει μυστικές συνομιλίες με τον Αρχιεπίσκοπο».

Επίσης, ο κ. Λεβέντης ζήτησε να απαγορευτεί στο Σύνταγμα το «ρουσφέτι» και να χάνει ο βουλευτής την ιδιότητα του εάν προβεί σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο αναφέρθηκε και στις μεταγραφές των βουλευτών και ζήτησε να μην γίνονται, «γιατί αυτό δείχνει παρακμή, ειδικά όταν έχουν εκλεγεί με λίστα […] Είναι ανέντιμο – και αυτοί που πάνε σε άλλο κόμμα, και αυτοί που τους δέχονται γιατί είναι κλεπταποδόχοι».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η συμμετοχή εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων, να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη ο εκάστοτε πρωθυπουργός εάν διογκώνει το ετήσιο έλλειμμα, και η έκδοση των ομολόγων να εγκρίνεται από τη Βουλή.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, τη χαρακτήρισε μεγάλο βήμα που θα ωθήσει τον τόπο για την οριστική αλλαγή σελίδας, αλλά ζήτησε να χρειάζονται τα νομοσχέδια 220 ψήφους. 

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι η Ένωση Κεντρώων είναι υπέρ, αλλά όχι τώρα, καθώς θα πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν και να εξυγιανθούν τα δημόσια πανεπιστήμια.

Σταύρος Θεοδωράκης (Το Ποτάμι): «Ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει" για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια 

«Η πρόταση που κάνει το Ποτάμι είναι να αλλάξουμε πρώτα από όλα το άρθρο 110 του συντάγματος. Η αναθεώρηση του συντάγματος δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι μια μαραθώνια διαδικασία. Να σκεφτόμαστε κάτι σήμερα και να το υλοποιούμε μετά από επτά χρόνια» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής και συμπλήρωσε «Πρέπει να πάψει να είναι αυτή η Ελλάδα. Η Βουλή να μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση άρθρων του συντάγματος με πλειοψηφία των 2/3. Το νέο σύνταγμα πρέπει να κατοχυρώνει την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες, την προστασία της βιοποικιλότητας, και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η διαγενεακή δικαιοσύνη, τα σύγχρονα ατομικά δικαιώματα, η βιοποικιλότητα δεν μπορεί να είναι τροπολογίες σε νομοσχέδια, πρέπει να είναι συνταγματικοί κανόνες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, αφού αναφέρθηκε στην αποποινικοποίηση της μοιχείας από τον Ανδρέα Παπανδρέου το '81 παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Εκκλησίας αλλά και της ΝΔ, σημείωσε ότι «οι νόμοι, οι κανόνες, το θεσμικό πλαίσιο και τελικά το σύνταγμα δεν είναι γραμμένα σε πλάκες από γρανίτη. Πρέπει να αλλάζουν και να συγκλίνουν με την εξέλιξη της κοινωνίας, της επιστήμης, του πολιτισμού. Και τελικά των αναγκών των πολιτών».

Μιλώντας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια υποστήριξε ότι «ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει. Πρέπει η χώρα εδώ σε αυτό το θέμα να πάψει να είναι νότια Βαλκάνια. Ήδη έχουμε χάσει χρόνο και πολύ χρήμα. Η Τουρκία έχει περισσότερους από 50 χιλιάδες ξένους φοιτητές στα ιδιωτικά της πανεπιστήμια» και σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβιώνει ακόμη η λογική της Χούντας που έλεγε ότι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα καταστρέψουν την παιδεία, γιατί θα σταματήσει ο έλεγχος του κράτους».

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι αν και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποβεί άκαρπη, τότε η εκλογή να γίνεται με απλή πλειοψηφία από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών και των δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πληθυσμιακά δήμων.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «να κληθεί πάλι ο λαός, να μας βγάλει από το αδιέξοδο, είναι διχαστική» είπε.

Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας και υπογράμμισε ότι «είναι υποκριτικό να μιλάτε για θρησκευτική ουδετερότητα στο άρθρο 3 και να μην αγγίζετε το άρθρο 16 παρ. 2, που λέει ότι το κράτος έχει σαν αποστολή την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης δεν πρέπει να είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας αλλά «να επιλέγεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με πλειοψηφία 3/5 των μελών της, μεταξύ 5 λειτουργών του κάθε ανώτατου δικαστηρίου, που έχουν υποδειχθεί κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας της ολομέλειας του. Αν δεν συγκεντρώνεται πλειοψηφία 3/5, την επιλογή κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα σημείωσε ότι κανείς δεν κινδυνεύει από τον σεβασμό της πραγματικότητας. «Από το αντίθετο κινδυνεύουμε. Από την υποκρισία και την καταπίεση. Η διαφορετικότητα στον σεξουαλικό προσανατολισμό δεν καθιστά κανέναν πολίτη δεύτερης κατηγορίας» τόνισε.

Τέλος μιλώντας για την ποινική ευθύνη των υπουργών και τη βουλευτική ασυλία υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο να παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πολύ γρηγορότερα από αυτά των πολιτών» και πρόσθεσε «αρνείστε, όμως, να εκσυγχρονίσουμε το καθεστώς της ασυλίας των βουλευτών. Θέλετε να αποφασίζουν τα μεγάλα κόμματα ποιος θα έχει ασυλία και ποιος όχι. Θέλετε συναλλαγή και μικροκομματικό παζάρι. Εμείς προτείνουμε, η ασυλία ή μη των βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι' αυτήν δικαστικό συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέληξε λέγοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να ενισχύσουν μια ξεχωριστή φωνή, που δεν δημαγωγεί, δεν λαϊκίζει και δεν σιωπά μπροστά στον φόβο του πολιτικού κόστους. Και αυτή η φωνή σήμερα στην Ελλάδα είναι δυστυχώς μόνο η φωνή του Ποταμιού. Η φιλελεύθερη φωνή που τολμάει να λέει συγχρόνως, "ναι" στα μη κρατικά πανεπιστήμια και "ναι" στη θρησκευτική ουδετερότητα. Κανένα άλλο κόμμα δεν τολμά να τα πει αυτά, τα αυτονόητα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».





ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η διαδικασία της αυριανής ψηφοφορίας 

Ενιαίο θα είναι το έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει με τις συνταγματικές αλλαγές.

Πρόκειται για τη λύση στην οποία κατέληξαν όλα τα κόμματα, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των γενικών εισηγητών τους για τα διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα σχετικά με την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Έτσι αύριο, οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου.

Στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς τη δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο, άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή τι αφορά.

Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

Ένταση ανάμεσα σε Βούλτεψη- Βάκη

Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα και της βουλευτή της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη.

Η κριτική της κ. Βούλτεψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο χαρακτηρισμός της για «βουλευτές δηλωσίες» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κ. Παπακώστα, η οποία χαρακτήρισε ολίσθημα τη συμπεριφορά της, αλλά και την παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινής Βάκη, που έκανε λόγο για τοξική φρασεολογία.

Το πολιτικό θερμόμετρο «ανέβηκε» όταν η βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να επιβάλει στη χώρα τον ολοκληρωτισμό. «Μετά τον άθλιο αντικοινοβουλευτικό και αντισυνταγματικό τρόπο που χρησιμοποιήσατε για να περάσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχετε εξασφαλίσει την πλειοψηφία με βουλευτές δηλωσίες, που έκαναν δήλωση εκ των προτέρων και από την πρώτη μέρα ότι θα υπογράφουν ό,τι τους φέρει ο κ. Τσίπρας. Δεν σας ενδιαφέρει η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία είναι ανάλογη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κάτω από τις Πρέσπες κρύψατε το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες και τώρα θέλετε να κρύψετε τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε.

Άμεση ήταν η αντίδραση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, η οποία ζήτησε και πήρε τον λόγο επί προσωπικού, χαρακτηρίζοντας ολίσθημα τη συμπεριφορά της κ. Βούλτεψη. «Αυτά που είπε η συνάδελφος χαρακτηρίζουν την ίδια. Εγώ μιλώ θεσμικά στη Βουλή και όχι με τρόπο "τσακώνομαι για τη μπουγάδα"», σχολίασε η κ. Παπακώστα και πρόσθεσε: «Όλοι οι βουλευτές, στους οποίους αναφέρθηκε η συνάδελφος, είναι εκλεγμένοι από τον λαό και ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο και να στρέφεται εναντίον εκλεγμένων. Η προλαλήσασα συνάδελφος έκανε το ολίσθημα να αποκαλέσει δηλωσίες τους βουλευτές, ούσα κόρη αειμνήστου αντιστασιακού. Ήρθε να το απευθύνει σε βουλευτές γιατί ψηφίζουν κατά συνείδηση, όπως προτάσσει το Σύνταγμα. Προσωπικά ψηφίζω νομοσχέδια που συγκλίνουν με τις απόψεις μου για ενίσχυση του ελληνικού λαού. Να σταματήσει αυτή η σπέκουλα και οι κακοήθειες. Δυστυχώς, ορισμένοι συνάδελφοι δεν καταλαβαίνουν τον ρόλο τους εδώ».

Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Λυπάμαι για το συμβάν και τους χαρακτηρισμούς της κ. Βούλτεψη, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την ίδια», σημείωσε η κ. Βάκη και συμπλήρωσε: «Τον τελευταίο καιρό ακούγονται αναφορές για ρετάλια πολιτικούς, για κουρελού κυβέρνηση. Όλη αυτή η φρασεολογία δηλητηριάζει, γεμίζει τοξικότητα τον ναό της Δημοκρατίας και απαξιώνει το πολιτικό σύστημα. Η Βουλή απαρτίζεται από βουλευτές που ψηφίζουν κατά συνείδηση. Όταν αναφερόμαστε σε εθνικά θέματα, ας είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Η κ. Βούλτεψη, ωστόσο, επέμεινε στους χαρακτηρισμούς της τονίζοντας: «Είστε οι πιο ανίκανοι και οι πιο άχρηστοι και δεν μπορείτε να μου κάνετε μαθήματα κοινοβουλευτισμού. Αυτός που κάνει δήλωση είναι δηλωσίας. Και για τα εθνικά θέματα θα μιλώ και δεν θα δίνω λογαριασμό σε εσάς. Λόγο δίνω μόνο στον ελληνικό λαό, απέναντι στον οποίο τρομάζετε. Θα λογοδοτήσετε όμως για τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Φώφη Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ) : "Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή"

Η Φώφη Γεννηματά διαμήνυσε μιλώντας στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ότι ««θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και ό,τι αναλογεί στην πραγματική πολιτική μας ισχύ για να μην αφήσουμε επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση στα μέτρα τους. Καμιά διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους». Και συμπλήρωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει παιχνίδι για λίγους ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή. Να γίνει υπόθεση μιας μόνο πολιτικής δύναμης».

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χρησιμοποιούν τη Συνταγματική Αναθεώρηση για μικροκομματικά οφέλη και για να προκαλέσουν τεχνητή πόλωση», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σκόπιμα υπονόμευσαν και δεν ανταποκρίθηκαν στις προτάσεις που κατέθεσε τον Μάρτιο του 2018 για να μπορούν να παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια.

Για τη τροποποίηση της διάταξης σχετικά με την αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που προσπαθούν, όπως είπε, οι μεν να καθορίσουν από τώρα το περιεχόμενό της και οι δε να πάρουν 180 ψήφους τώρα για να προχωρήσουν στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους. «Η διάταξη θα αλλάξει αλλά το περιεχόμενο θα καθοριστεί από τα 2/3 της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε τις σημαντικές προτάσεις που έκανε το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

-Το άρθρο 16 πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ίδρυση μη κρατικών -μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ «για να μη συνεχίζουμε να χάνουμε ανθρώπινο δυναμικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί ισχυρά και εξωστρεφή δημόσια πανεπιστήμια.

- Τη διατύπωση διάταξης για τον σεβασμό και τη προστασία κάθε ατομικής διάκρισης και προσανατολισμού.

- Την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για να σταματήσουν οι επιδοματικές πολιτικές και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος.

- Τη διατύπωση ερμηνευτικής δήλωσης ότι η ρύθμιση για επικρατούσα θρησκεία δεν επιδρά στη έκφραση της θρησκευτικής ελευθερίας.

- Την κατοχύρωση της αυτοτέλειας τον ΟΤΑ.

«Στεκόμαστε, λοιπόν, απέναντι στο συνταγματικό λαϊκισμό», ανέφερε η κ. Γεννηματά και προσέθεσε: «Απέναντι στις πρόχειρες λύσεις. Στις τοξικές συνταγές. Στον ανέξοδο ακτιβισμό. Σε κάθε εξω-θεσμική παρέμβαση που ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων αντι-δημοκρατικών στοιχείων.

Με τις προτάσεις μας ανακόπτουμε την υποβάθμιση του κύρους των θεσμών, αξιώνουμε την εμπέδωση του Κράτους Δικαίου, διεκδικούμε την ανοικοδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, στοχεύουμε στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας, διαφυλάσσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχεδιάζουμε μια ισχυρή Ελλάδα της γνώσης και της έρευνας».

Θέλουμε, κατέληξε η κ. Γεννηματά «ένα νέο Κράτος, αποκεντρωμένο, σύγχρονο, εξωστρεφές. Κόντρα σε όσους ναρκοθετούν την πορεία μας προς το αύριο, θα επιμείνουμε στο δρόμο της προόδου και της αλλαγής».

Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ): Είναι το Σύνταγμα της αστικής τάξης 

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εξουσία της αστικής τάξης, διασφαλίζει τα δικά της συμφέροντα, τις δικές της συμμαχίες, προωθεί τους στόχους και τις επιδιώξεις της. Είναι Σύνταγμα της κυρίαρχης τάξης και σε αυτό του τον χαρακτήρα συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου, εκτός από το ΚΚΕ» υπογράμμισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Β Αθήνας του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία των αστικών κομμάτων είναι και η βάση της συναίνεσης που εκφράζεται όχι μόνο στο Σύνταγμα, αλλά και στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, ενώ οι διαφορές του είναι επουσιώδεις.

Τόνισε ότι τα άρθρα "αγκωνάρια" του συστήματος δεν αναθεωρούνται, οι μέχρι τώρα συνταγματικές αναθεωρήσεις «όχι μόνο δεν ακούμπησαν αυτά τα άρθρα, αλλά έγιναν για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της αστικής εξουσίας και να αποτυπωθούν σε νομική συνταγματική μορφή οι νέες ανάγκες του συστήματος με βάση τις νέες εξελίξεις». Και έφερε ως παράδειγμα προηγούμενες αναθεωρήσεις που προχώρησαν σε αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας και την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου που έθετε η ενσωμάτωση της χώρας στο ευρωενωσιακό πλαίσιο, ενώ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η ισχύς του Δικαίου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχει δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα Μνημόνια στην Ελλάδα και για την ασφυκτική Επιτροπεία.

Χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι π.χ για την παραχώρηση βάσεων η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί «διεθνείς συνθήκες κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που δεν είναι εθνικό θέμα, άρα δεν γίνεται δημοψήφισμα». Προσέθεσε ότι όλα τα μνημόνια ενσωματώνονται στη νομοθεσία και χαρακτήρισε ως «ακόμα πιο προκλητικό» την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της "λέξης-κλειδί" -που λυσσαλέα προσπαθούσε να περάσει η ΕΕ και δεν το κατάφερνε λόγω αντίστασης του εργατικού κινήματος- «ανταποδοτικότητα» που «ουσιαστικά καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης ενώ η κυβέρνηση έχει φροντίσει και με νόμο και βάζει την ιδιωτική ασφάλιση από την πόρτα».

Σημείωσε, αναφερόμενος στη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου στα δίκτυα νερού, ηλεκτρικού και ενέργειας, ότι η ευρωενωσιακή νομοθεσία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι «θέλουν ένα κράτος που θα παραδώσει το νερό και την ενέργεια και άλλα κοινωνικά αγαθά στους ιδιώτες και εκείνο θα μοιράζει ανάμεσα στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές».

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ακουμπά καν το άρθρο 18 για την ιδιοκτησία και τη διάθεση μεταλλείων, ορυχείων, σπηλαίων, αρχαιολογικών χώρων, θησαυρών, υπογείου πλούτου, λιμνοθαλασσών, μεγάλων λιμνών κλπ, καθώς "τα έχει δώσει όλα, τα έχει βάλει στο ΤΑΙΠΕΔ". Επίσης, προσέθεσε, δεν θίγονται άρθρα-κλειδιά όπως το 107 με τις 57 φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, και το άρθρο 48 περί "κατάστασης πολιορκίας" και προβλέπει την αναστολή όλων των λαϊκών δικαιωμάτων σε περίπτωση "εμπλοκής", δηλαδή, όπως είπε «απαγορεύεται ο λαός να εκφράζει τη γνώμη του σε μια κρίση πολεμική ή άλλη».

Έθεσε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν καταργεί τους περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα και δεν καταργεί το λοκ άουτ, ενώ αναφερόμενος στα κοινωνικά αγαθά είπε ότι πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.

Σημειώνοντας ότι δεν λύνονται ούτε ώριμα αιτήματα όπως ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας κατέληξε τονίζοντας: «Όλοι μαζί χωροστατούντος σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείτε να βάλετε συνταγματοποιημένα τείχη στο λαό για να μη διεκδικεί. Ο λαός θα βγει στο προσκήνιο και θα τα γκρεμίσει και τότε θα πάρει την εξουσία, όταν θα πάρει τον πλούτο στα χέρια του, τότε θα υπάρχει το Σύνταγμα του λαού που στο πρώτο άρθρο του θα γράφει "καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο" με το ΚΚΕ στη πρώτη γραμμή, όπως πάντα αυτού του αγώνα».


Αλέξης Τσίπρας (πρωθυπουργός): Οι πέντε άξονες της κυβερνητικής πρότασης

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητείται σήμερα «δεν αποτυπώνει απλώς μια διάθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων, αλλά, αντίθετα, αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, λαμβάνει υπόψη τη συνθήκη της κρίσης, τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες.

Υπογράμμισε επίσης ότι αυτός είναι ο λόγος που «η πρότασή μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται ευθέως στη λαϊκή κυριαρχία».-

Πρώτος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης, μέσω ενός συνδυασμού αλλαγών που δημιουργούν όρους εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας αλλά και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εν συντομία τις προτάσεις αυτές:

-Κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, θεσμού που επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου Πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

-Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

-Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον λαό μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία δημιουργίας συναίνεσης μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει, αν αποτύχει δηλαδή η διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.

Ως προς αυτή την πρόταση είπε ότι αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η πρόταση, τόνισε, έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που μιλά για εκλογή με 151 βουλευτές σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία συναίνεσης στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. Γιατί με αυτόν τον τρόπο η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διορισμό από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, σημείωσε.

Επίσης, σε αυτόν τον πρώτο άξονα εντάσσονται οι προτάσεις:

-Η υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας ερήμην του λαού σε κανέναν τεχνοκράτη Πρωθυπουργό. «Διότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο».

-Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή θα ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου «που από κομπάρσος θα μετατραπεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής».

Ο δεύτερος άξονας της πρότασης αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε προτάσεις που αποσκοπούν «να καταπολεμήσουν στον πυρήνα της την κρίση αντιπροσώπευσης η οποία σχετίζεται με τη βαθιά διαδεδομένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη περί πολιτικού προσωπικού-κάστας που ενδιαφέρεται κυρίως για την αναπαραγωγή των προνομίων της και όχι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Επ' αυτού προτείνονται:

-Η τροποποίηση του «κατάπτυστου» άρθρου 86 του Συντάγματος. «Ενός άρθρου που συμβολίζει ακριβώς τη μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα η οποία  θεωρούσε ότι η εξουσία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα», «ότι δικαιούται ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες», σημείωσε.

Τόνισε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του «παλιού πολιτικού συστήματος». Πρόσθεσε ότι αν δεν έμπαινε ένα τέλος σε αυτό το συνεχές δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ μπροστά σε αυτή την αναθεώρηση. Θα μπορούσε να είχε αναθεωρηθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση αλλά δεν συνέβη αυτό γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ δεν το στήριξαν.

Ο τρίτος άξονας πρότασης αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει μια ιδεολογική διαφορά με τη ΝΔ και μια διαφορετική αντίληψη που αντιμετωπίζει την πλειοψηφία ως αδαή.

 -Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.

-Η κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

Ο τέταρτος άξονας, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αφορά τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους με τη ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Είπε ότι εδώ "γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος".

Σχολίασε ότι και εδώ υπάρχει μια βαθιά διαφορά και ιδεολογική με τη ΝΔ και πως του κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, έχει προσχωρήσει στην άποψη που δεν αποτελούσε προσφιλή άποψη και θέση όλων όσοι ήθελαν ή θέλουν να αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι. Σχολίασε πως φαίνεται ότι η μετατόπιση του κόμματός του, έχει επιφέρει και τη δική του μετατόπιση.-

Πέμπτος και τελευταίος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών «που υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού απειλούνται διαρκώς και πρέπει να προστατευτούν συνταγματικά, νομικά και πραγματικά από τις επιθέσεις μιας αγοραίας αντίληψης που δυστυχώς στις μέρες μας είναι κυρίαρχη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

 Στην αρχή η Νέα Δημοκρατία έλεγε πως αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί το σύνολο των προτάσεων της θα αποχωρήσει, αλλά κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το ντροπιαστικό άρθρο 86, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Θυμάστε ότι στην προηγούμενη συζήτηση είχα στηλιτεύσει τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Είχα πει τότε ότι η τοποθέτησή  του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί.

Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων».

«Λέτε εμάς ότι είμαστε «κυβέρνηση κουρελού», αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα, και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και δεν τα ψηφίζει όλα, ώστε αφού είναι ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα όπως επιθυμεί;», πρόσθεσε.

Να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020, προκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι «κουρελού», είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση την τρέχουσα πολιτική συγκυρία».

«Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία, και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Και ο ελληνικός λαός, είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός, ή θα δώσει την επιλογή στον κ. Μητσοτάκη και στο ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία, να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα», σημείωσε.-

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και έστειλε μηνύματα προς τον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας:

«Όμως να ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που τον ακολουθεί πιστά, πως ό,τι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».

Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ):  «Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά, κι εμείς ακολουθούμε ασθμαίνοντας

«Η αναθεώρηση του συντάγματος απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνθέσεις. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση και αυτή την κορυφαία θεσμική διαδικασία την αντιμετωπίζει εργαλειακά, με επικοινωνιακά τρικ και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αντί να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης, συστηματικά και μεθοδικά διχάζει την κοινωνία», τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως υποστήριξε «η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι τολμηρή, προοδευτική και ευρεία, ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη, ενισχύει την αξιοπιστία».

Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ο κ. Αυγενάκης είπε ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 32, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εθνικές εκλογές και τους καταλόγισε ότι χθες έριξαν τις μάσκες σε αυτό το θέμα, ομολογώντας στην ουσία ότι χρησιμοποιούν την αναθεώρηση για μικροκομματικά παιχνίδια.

Αναφορικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι αναβαθμίζεται η παιδεία, αφού, παράλληλα με την πλήρη αυτονομία των δημοσίων Α.Ε.Ι., η ΝΔ προτείνει να λειτουργούν επιτέλους και στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό την εποπτεία μιας ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους.

Είναι καιρός να πάψει η φυγή των παιδιών μας για σπουδές στο εξωτερικό. Να τους δώσουμε περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου, να αξιοποιήσει το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος και να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας» τόνισε. Ακόμη ο κ. Αυγενάκης παρατήρησε ότι η κοινή γνώμη είναι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ζήτημα αφού τα τελευταία 20 χρόνια έχει ωριμάσει στην κοινωνία η αναγκαιότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά, κι εμείς ακολουθούμε ασθμαίνοντας! Όλες οι χώρες παγκοσμίως επιτρέπουν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων» προσέθεσε.

Αφού ο γραμματέας της ΝΔ, είπε ότι την αλλαγή του άρθρου 16 την έχει ανάγκη η κοινωνία, η παιδεία, η οικονομία και την υπαγορεύει το μέλλον των παιδιών μας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν τον στρουθοκαμηλισμό και να δουν την πραγματικότητα, να αφήσουν το σκοταδισμό και να ακολουθήσουν την πρόοδο.

«Στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό για σπουδές, οι επιχειρήσεις και το δημόσιο προσλαμβάνουν πτυχιούχους ιδιωτικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό, από την Αμερική, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, κλπ. Κι εμείς εδώ τι; λέμε να μην λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά δεχόμαστε τα πτυχία! Τελικά ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι προσκολλημένος σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις;» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Αυγενάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης (πρόεδρος ΝΔ): «Η μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα»

«Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να διαβάζει την ομιλία του, σκεπτόμουν ότι ευτυχώς που νομίζετε, κ. Τσίπρα, ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά. Επιδείξατε άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε και εμείς αυτά που θέλετε εσείς. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαϊκή εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κύριε Τσίπρα, σας είχα καταθέσει πρόταση, ελάτε να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η ΝΔ, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα».

«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της δημοκρατίας μας και ορίζει όλες τις πτυχές της χώρας, διαμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κορυφαία στιγμή για το Κοινοβούλιο και ώρα ευθύνης για όλους. «Δεν πρέπει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία», υπογράμμισε.

Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πρωτοφανές, προσέθεσε και επισήμανε πως εδώ και 10 χρόνια η πατρίδα μας μαστίζεται από κρίση. «Ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο για κατάχρηση εξουσίας. Το πολίτευμα αμφισβητήθηκε. Έτσι αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας αναγέννησης» ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως μια γενναία τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και τόνισε πως η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις αλλαγές. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει με καλό πνεύμα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε το μήνυμα πως η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις. «Στον καθρέφτη της αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις του κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει η πατρίδα μπροστά και ποιος να μείνει καθηλωμένη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σύνταγμα δείχνει ποιος είναι προοδευτικός και ποιος εκφράζει τη συντήρηση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον. Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός πως θα αναφέρει μια Βουλή όπου οι βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες» συμπλήρωσε.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» επισήμανε κατά την ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό. Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων» υπογράμμισε.

«Το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κ. Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα;» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία».

«Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» επανέλαβε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».

«Ο κ. Καμμένος κρύβεται πίσω από το άρθρο της ασυλίας για να μην πάει στο δικαστήριο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα είπε πως όσα ζητήματα αφορούν τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανέντιμη την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Θέλετε να καταλήξετε σε ένα πρόχειρο σύνταγμα στα μέτρα σας. Θέλετε να πάτε σε μικρή αναθεώρηση. Γιατί αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον;» σημείωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ. «Εμείς εισηγούμαστε τολμηρές αλλαγές. Καταθέτουμε μια τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Διασφάλιση ομαλής λειτουργίας θεσμών που διασφαλίζουν τη δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και διευκρίνισε: «Η πρότασή μας προωθεί την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Προωθούμε προτάσεις που προωθούν την αλληλεγγύη και την αξιοκρατία».

«Θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου 32 , πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Βουλή να μην διαλύεται αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Καταλήξαμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «κύριε Τσίπρα, δεν βρήκατε μια κουβέντα να πείτε γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».«Για εμάς η δημόσια παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής» προσέθεσε.

«Η αυριανή ψήφος αποκτά πρόσθετη σημασία, γιατί κατατίθεται 100 μέρες πριν από την ψήφο του ελληνικού λαού, οι πολίτες θα κρίνουν και τη στάση μας σήμερα, θα δουν ποιος συμβαδίζει με τη στασιμότητα» τόνισε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης.


Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Το Σύνταγμα γεννήθηκε από τον λαό και όχι από τους ειδικούς, είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην προσπάθεια "απαξίωσης" που καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε σχετικά με τη διαδικασία την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση με την επιτροπή που είχε αναλάβει τον κοινωνικό διάλογο.

Μίλησε για προτάσεις "ρουλέτα" και "τζόγου" απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Ως προς τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη περί υποτιμημένης εξ αρχής διαδικασίας, είπε ότι η ΝΔ δεν συνέβαλε στην Επιτροπή της Βουλής εποικοδομητικά χωρίς να λέει προτάσεις και πως καθ όλη τη διάρκεια του διαλόγου εντός και εκτός Βουλής άλλαζε θέσεις διαρκώς.

Είπε ότι με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκαν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. "Όταν εμείς μιλάμε για την συνταγματική κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών προφανώς μιλάμε ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι δημόσιος, δηλαδή σε κάθε περίπτωση το 51% να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της δημόσιας σφαίρας" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Είναι προφανές ότι μέσα από τις διαφορές μας και για το Σύνταγμα αναδεικνύεται μια δομική ιδεολογική αντιπαράθεση", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι "ο λαός μπορεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και συνταγματικά. Όλα όσα εσείς τα λέτε 'ευχολόγια' για τα κοινωνικά δικαιώματα και τα αγαθά, είναι αυτά που εσείς θέλετε να καταργηθούν".

"Υπήρξε ομολογία για το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη", είπε, προσθέτοντας: "Μας είπε ότι σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ συμφωνούν ως προς την κατεύθυνση αλλά διαφωνούν ως προς το περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι εσείς θέση για το ζήτημα αυτό διαμορφώσατε με βάση την πολιτική σας ιδιοτέλεια βλέποντας τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις".

"Εγώ σήμερα έκανα ένα τολμηρό βήμα, αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν παιχνίδι με τον ΠτΔ και θα προτείνει και στη νέα Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού ΠτΔ, του Προκόπη Παυλόπουλου". "Εσείς όχι μόνο δεν το σηκώσατε το γάντι, αλλά αποφύγατε επί 56 λεπτά που μιλήσατε, να απαντήσετε αλλά και να αναφερθείτε ακόμα και στο όνομά του".

"Κύριε Μητσοτάκη", σχολίασε, "μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή με τη συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του ΠτΔ. Διότι έχουν άποψη και θέλουν, η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας, να παίξετε πολιτικά παιχνίδια".

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη: "Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Μην μοιράζετε θέσεις γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε ΠτΔ". Υπογράμμισε ότι "ο ΠτΔ θα εκλεγεί με την πρόταση της νέας πλειοψηφίας που θα είναι και πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο νυν ΠτΔ, όσο κι αν εσείς δεν το θέλετε, γιατί πράγματι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Γιώργος Δημαράς (Οικολόγοι): Δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 24

Δεν θα ψηφίσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 24, γιατί φοβόμαστε ότι θα γίνουν αλλαγές και πέραν αυτών που συζητούνται τώρα, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς.

Ο κ. Δημαράς, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, όπως και ο Γιάννης Τσιρώνης, είπε ότι όσες προσπάθειες αναθεώρησης του άρθρου 24 έγιναν μέχρι τώρα, όλες οδηγούσαν σε μείωση της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασών.

«Οι Οικολόγοι έχουμε γνωρίσει τις προηγούμενες προσπάθειές αλλαγής του άρθρου 24 και δεν εμπιστευόμαστε ότι η αναθεώρηση θα σταματήσει στην προστασία και τα δικαιώματα των ζώων» ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν ψηφιστεί να γίνει αναθεώρηση του άρθρου να ανοίξει η όρεξη για άλλες αλλαγές και να ξεχαστεί η προστασία των ζώων. Επειδή θέλουμε να προβλέπεται η προστασία των ζώων προτείνουμε η προσθήκη αυτή να μπει στο άρθρο 25» εξήγησε και προσέθεσε: «Εξάλλου, η παράγραφος αυτή αναφέρεται στα δικαιώματα των ζώων το μεγάλο μέρος των οποίων η διαβίωση εξαρτάται από τον άνθρωπο, που τα έχει εντάξει στη ζωή του και ικανοποιεί δικούς του σκοπούς, όπως είναι τα παραγωγικά ζώα ή τα ζώα συντροφιάς». «Στο ερώτημα να αναθεωρηθεί ή όχι το άρθρο 24, οι δύο βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων, και πιστεύω και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ψηφίσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 24» κατέληξε ο κ. Δημαράς.


Η τριτολογία του πρωθυπουργού 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έχει κάνει άλλες "συμφωνίες" και διότι έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη ομιλία του στη Βουλή.

"Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη", είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χύνει "κροκοδείλια" για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν περισσότεροι "πελάτες" γι αυτούς οι οποίοι θα έρθουν να κερδοσκοπήσουν και στον χώρο της Παιδείας, με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Φώφη Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ): "Δεν υπάρχει εν λευκώ εντολή σε κανένα"

Αποκαλύψαμε και ακυρώνουμε στην πράξη το «κρυφτό» πίσω από τις συνταγματικές διατάξεις.

«-Ψηφίζω τα δικά σου. -Όχι δεν μπορείς να ψηφίσεις και τα δικά μου, ψήφισε μόνο τα δικά σου. -Και πού ξέρεις τι θα προτείνω; Μπορεί να μπλοφάρω - Τα βλέπω. Δε με νοιάζει. Πρότεινε ό,τι θες, εγώ θα το κάνω όπως θέλω και χωρίς να έχω κανέναν ανάγκη». Με αυτή τη φθηνή λογιστική, με αυτή τη σχεδόν τζογαδόρικη διάθεση προσεγγίζουν οι πρωταγωνιστές του ψεύτικου δικομματισμού το ιστορικό αναθεωρητικό εγχείρημα.

Είναι οι ίδιοι που την περασμένη Άνοιξη υπονόμευσαν ανοιχτά τις πρωτοβουλίες μας για μια ουσιαστική και συναινετική διαδικασία.

Και τώρα, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με απαράδεκτες θεσμικές ακροβασίες να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή και η ΝΔ που τότε μιλούσε για «αποχή από κάθε συζήτηση για το Σύνταγμα», με μια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» να ζητάει την αναθεώρηση σχεδόν όλων των άρθρων του Συντάγματος προσδοκώντας ότι θα την αξιοποιήσει μονομερώς και κατά το δοκούν μετά τις εκλογές.

Η δική μας θέση «καμιά διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους» βάζει φρένο στις μικροκομματικές λογικές τους. Είμαστε οι εγγυητές διασφάλισης των αναγκαίων ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας , η συνταγματική αναθεώρηση να γίνει υπόθεση μίας μόνο πολιτικής δύναμης. Δεν μπορεί να υπάρχει «εν λευκώ» εντολή σε κανένα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επεδίωξαν να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση  στα μέτρα τους. 

Αναλάβαμε εμείς τον κυρίαρχο, πρωταγωνιστικό ρόλο που δεν θα επιτρέψει ούτε στον κ. Τσίπρα σήμερα να δεσμεύσει τη βούληση της επόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα έχει προέλθει από νωπή λαϊκή εντολή ούτε στον κ. Μητσοτάκη αύριο που νομίζει ότι θα προχωρήσει σε κρίσιμες συνταγματικές αλλαγές με οριακή μονοκομματική πλειοψηφία.

Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση συνολικά του άρθρου 28

«Η συνταγματική αναθεώρηση υπηρετεί τους αλληλένδετους στόχους της προώθησης συγκεκριμένων αναγκών του αστικού συστήματος προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, αλλά και της προώθησης της προεκλογικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με νέα ψεύτικα διλήμματα που προσπαθούν να αποκρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση σε ένα στόχο, τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας» επισήμανε στην ομιλία του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ότι «κάτι προχωρεί» από τις προεκλογικές εξαγγελίες της, αλλά «κανένα προοδευτικό περιτύλιγμα δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εξουσία της κυρίαρχης τάξης προωθεί τους στόχους και τις συμμαχίες της που είναι σε ευθεία αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Αναφέροντας ότι όλες οι αναθεωρήσεις του συντάγματος έχουν ως στόχο την αποτύπωση σε συνταγματική μορφή των αναγκών του αστικού συστήματος, τόνισε ότι αυτόν τον στόχο υπηρέτησαν οι συνταγματικές αναθεωρήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και ο ίδιος στόχος «τον οποίο υπηρετούν και οι δύο παρά τους καυγάδες» αποτυπώνεται στις προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην τωρινή αναθεώρηση.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις έγιναν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο δράσης του κεφαλαίου και ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την ισχύ του δικαίου της ΕΕ όχι μόνο έναντι απλών νόμων, αλλά και έναντι του ίδιου του συντάγματος και βάσει όλων αυτών «φορτώσατε στον λαό τρία μνημόνια».

Πρόσθεσε ότι παρά τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προτάσεις του «δεν θίγει καμία από τις αντιδραστικές αλλαγές που κατοχυρώνουν την ισχύ των λεγόμενων υπερεθνικών κέντρων».

Είπε ότι ο πρώτος στόχος στον οποίο συμπίπτουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι η εξασφάλιση της «περιβόητης κυβερνητικής σταθερότητας» προκειμένου «να μην διαταράσσεται η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από την εκάστου συγκυρία».

«Το κρίσιμο ζήτημα για τον λαό είναι όχι μόνο να μην συναινέσει, αλλά να αντιπαλέψει τον στόχο της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας επιδιώκοντας με τον αγώνα του να καθυστερεί αντιλαϊκά μέτρα, να βάζει εμπόδια, να ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελός του» τόνισε.

Είπε ότι δεύτερος στόχος στον οποίο συμπίπτουν είναι η «αναπαλαίωση του σάπιου διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, απέναντι στο οποίο υπάρχει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια».

Επισήμανε ότι η «δήθεν αντινεοφιλελεύθερη ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο αντινεοφιλελεύθερη, καθώς και στο ισχύον Σύνταγμα υπάρχουν διακηρύξεις για αναγνώριση δικαιωμάτων, αλλά, «για το δικαίωμα στην εργασία μπορούν καλύτερα να μιλήσουν τα εκατομμύρια των ανέργων, των υποαπασχολούμενων και των νέων παιδιών που δεν ξέρουν τι θα πει δικαίωμα σήμερα», για το δικαίωμα στη στέγη «η ΝΔ έβαλε τον ΕΝΦΙΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον διατήρησε απογειώνοντας τους πλειστηριασμούς», το Σύνταγμα δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να ψηφίσει τον «απεργοκτόνο νόμο της», ενώ σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι «οι αγρότες πριν προλάβουν να στήσουν τα αγροτικά μπλόκα, να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους, στείλατε τις δικαστικές διώξεις».

Χαρακτήρισε «καραμπινάτη νεοφιλελεύθερη πολιτική» την πρόταση της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση γιατί εισάγει τον όρο της ανταποδοτικότητας που αποτέλεσε τον πολιορκητικό κριό όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ .

Είπε ότι η πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης που πρέπει να εξασφαλίζει το κράτος, συνιστά τη «συνταγματική κατοχύρωση της ακραίας φτώχειας και την ομολογία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα καλύτερο από τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας».

Αναφορικά με τη διατήρηση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού υπό δημόσιο έλεγχο είπε ότι αυτή δεν αποσκοπεί στην ανακοπή της ιδιωτικοποίησής τους, αλλά στη διατήρηση του δημόσιου τομέα σε ρόλο τροχονόμου.

Μιλώντας για το «άρθρο 16» είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «παίζουν ξεδιάντροπα με τη νοημοσύνη δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους» καθώς ο στόχος στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αντίρρηση είναι η στενότερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ακόμα και ορισμένα υπερώριμα αιτήματα αστικού εκσυγχρονισμού, όπως η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών, τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, την κατοχύρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ακόμα και την ρύθμιση για μη διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση κατέθεσε προτάσεις για την προστασία και την διεύρυνση των λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες ότι "μπορεί να υπάρξει πραγματικά «προοδευτικό» και «δημοκρατικό» Σύνταγμα, στο πλαίσιο της σημερινής αδηφάγας εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου".

Το ΚΚΕ ζητά να καταργηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 27, που επιτρέπει τη μεταβολή στα όρια του ελληνικού κράτους, καθώς και η παράγραφος 2, που επιτρέπει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από αυτό.

Ζητά επίσης, στο άρθρο 27, να προστεθεί παράγραφος που να μην επιτρέπει την απόκτηση και την παραμονή πυρηνικών και χημικών όπλων στην χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση συνολικά του άρθρου 28 που επιτρέπει την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξένα κέντρα, περιορισμούς στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ζητά την κατάργηση και της ερμηνευτικής δήλωσης που κατοχυρώνει τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, όπως επίσης και της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 80, που ρυθμίζει και μάλιστα συνταγματικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ.

Αναφορικά με την διεύρυνση των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, το ΚΚΕ προτείνει την παραπέρα διεύρυνση του απεργιακού δικαιώματος με την κατοχύρωση της απεργίας πολιτικής αλληλεγγύης και την απαγόρευση της ανταπεργίας του γνωστού lock-out.

Προτείνει επίσης την απαγόρευση της επιστράτευσης απεργών, την κατοχύρωση και επέκταση του απεργιακού δικαιώματος στα Σώματα Ασφαλείας, στους δικαστικούς και την παύση της με οποιονδήποτε τρόπο- απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης των υπαλλήλων του στενότερου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει την ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο και την κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Σε ό, τι αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα, υπογράμμισε πως σε οποιεσδήποτε συνθήκες δεν μπορεί να γίνεται άλλο ανεκτό η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η Κοινωνική Ασφάλιση να είναι εμπορεύματα και το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη κατάργησης στους τομείς αυτούς της δραστηριότητας των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων με τις υπηρεσίες αυτές να παρέχονται δωρεάν από το κράτος.

Πρότεινε η κοινωνική ασφάλιση να είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους και να κατοχυρωθούν πλήρως χωρίς περιορισμούς οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και το δικαίωμα της διεκδίκησης με ταυτόχρονη κατάργηση των όποιων περιορισμών στις δημόσιες συναθροίσεις.

Το ΚΚΕ προτείνει, επίσης, την κατοχύρωση του δικαιώματος της νομικής συμπαράστασης, σε όλες τις διαδικασίες ενώπιον όλων των δικαστικών και άλλων αρχών, αλλά και την διεύρυνση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από κατασταλτικούς και άλλους μηχανισμούς, υπηρεσίες και επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ προτείνει την προστασία του δημόσιου πλούτου, την κατάργηση των προνομίων του ξένου και εφοπλιστικού κεφαλαίου, και την προστασία του ορυκτού, φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας ώστε να είναι ιδιοκτησία του κράτους και να μην παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε τρίτους.

Το ΚΚΕ επίσης προτείνει την ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 48 περί "κατάστασης πολιορκίας" και την εξέταση μόνο της δυνατότητας επίταξης των αναγκαίων υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκου και άλλα), τα οποία ανήκουν σε εγχώρια ή ξένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, σε περίπτωση επίθεσης ξένης χώρας ή συνασπισμού χωρών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε προτάσεις και στα ζητήματα λειτουργίας της Βουλής και εγκάλεσε την κυβέρνηση για ωμή παραβίαση όλων των προβλέψεων του ισχύοντος Συντάγματος που απαγόρευαν τις άσχετες κι εκπρόθεσμες τροπολογίες, τους περιορισμούς στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα κατεπείγοντα νομοσχέδια

Αναφερόμενος στην Τοπική Διοίκηση είπε ότι σταθερή θέση του ΚΚΕ είναι η συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης του κράτους να εξασφαλίζει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους στους ΟΤΑ, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να συγκεντρωθεί ο αριθμός 180, σε κρίσιμες συνταγματικές διατάξεις, κάτι το οποίο θα λύσει τα χέρια στην όποια επόμενη κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία, να αποφασίσει τις τελικές συνταγματικές αλλαγές "κατά το δοκούν" καθώς, όπως είπε «δεν σας έχουμε καμιά εμπιστοσύνη! Γιατί όλοι σας -παρά τις διαφορές σας- υπηρετείτε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ καταθέτει τις προτάσεις του πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη και στο λαό με στόχο να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του κινήματος.

«Μέσα από αυτήν την πάλη, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, οι νέοι και οι γυναίκες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, πιστεύουμε ότι μπορούν να συνειδητοποιούν ότι η υπεράσπιση και διεύρυνση αυτών των δικαιωμάτων, η απόλαυσή τους στην πραγματική ζωή, απαιτούν βαθύτερες, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, στο ποιος έχει την εξουσία, οι εργαζόμενοι, ο λαός δηλαδή ή οι εκμεταλλευτές του πλούτου» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων): Να απαγορευτεί στο Σύνταγμα το «ρουσφέτι» και να χάνει ο βουλευτής την ιδιότητα του εάν προβεί σε κάτι τέτοιο.

«Αναθεώρηση Συντάγματος κάνουμε όταν υπάρχει ένα μίνιμουμ σύγκλισης. Εδώ ο διχασμός αντιλήψεων είναι δεδομένος, και ο καθένας πάει να τη φέρει στον άλλον – τουλάχιστον μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την πρόοδο και ο Μητσοτάκης τη συντήρηση. Εγώ νομίζω ότι είναι και οι δύο συντήρηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και λήψης απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος

Κατά τα λοιπά, ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας δήλωσε: «Λένε ότι είναι κακό να γίνονται εκλογές; Γιατί είναι κακό; Γιατί φοβούμαστε τις εκλογές; Aν ο Πρόεδρος εκλεγεί από τον λαό μπορεί να έχουμε σύγκρουση των δύο πόλων και να έχουμε ανωμαλία και εκτροπή».

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «δεν μπορεί να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό για να έχει εξουσία. Τι να κάνει την εξουσία; Να συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό; Δεν υπάρχουν δύο ισχυροί πόλοι σε κανένα Σύνταγμα. Είναι βλακώδης η πρόταση. Όπου υπάρχουν Πρόεδροι δεν έχουν εξουσία οι πρωθυπουργοί». 

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικίνδυνοι με τις προτάσεις που κάνουν». Συνεχίζοντας τον λόγο του, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στο θέμα των 151 βουλευτών που χρειάζεται μια κυβέρνηση για να υπάρχει. Όπως είπε «πριν λίγες μέρες τέθηκε θέμα ότι δεν είχε τους 151 βουλευτές ο πρωθυπουργός και είπαμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει κυβέρνηση και σωστά ο κ. Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος στην πρόταση για «ετερόθρησκο κράτος» αναρωτήθηκε: «Δεν αναγνωρίζουμε ότι η επίσημη θρησκεία είναι η ορθόδοξη; Τώρα γίναμε μοντέρνοι Αριστεροί; Αυτό είναι το ευχαριστώ προς μια θρησκεία που κάνει και λάθη – αλλά την πίστη την σεβόμεθα ως πίστη. Και δεν ήταν σωστό ο πρωθυπουργός να έχει μυστικές συνομιλίες με τον Αρχιεπίσκοπο».

Επίσης, ο κ. Λεβέντης ζήτησε να απαγορευτεί στο Σύνταγμα το «ρουσφέτι» και να χάνει ο βουλευτής την ιδιότητα του εάν προβεί σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο αναφέρθηκε και στις μεταγραφές των βουλευτών και ζήτησε να μην γίνονται, «γιατί αυτό δείχνει παρακμή, ειδικά όταν έχουν εκλεγεί με λίστα […] Είναι ανέντιμο – και αυτοί που πάνε σε άλλο κόμμα, και αυτοί που τους δέχονται γιατί είναι κλεπταποδόχοι».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η συμμετοχή εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων, να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη ο εκάστοτε πρωθυπουργός εάν διογκώνει το ετήσιο έλλειμμα, και η έκδοση των ομολόγων να εγκρίνεται από τη Βουλή.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, τη χαρακτήρισε μεγάλο βήμα που θα ωθήσει τον τόπο για την οριστική αλλαγή σελίδας, αλλά ζήτησε να χρειάζονται τα νομοσχέδια 220 ψήφους. 

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι η Ένωση Κεντρώων είναι υπέρ, αλλά όχι τώρα, καθώς θα πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν και να εξυγιανθούν τα δημόσια πανεπιστήμια.

Σταύρος Θεοδωράκης (Το Ποτάμι): «Ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει" για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια 

«Η πρόταση που κάνει το Ποτάμι είναι να αλλάξουμε πρώτα από όλα το άρθρο 110 του συντάγματος. Η αναθεώρηση του συντάγματος δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι μια μαραθώνια διαδικασία. Να σκεφτόμαστε κάτι σήμερα και να το υλοποιούμε μετά από επτά χρόνια» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής και συμπλήρωσε «Πρέπει να πάψει να είναι αυτή η Ελλάδα. Η Βουλή να μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση άρθρων του συντάγματος με πλειοψηφία των 2/3. Το νέο σύνταγμα πρέπει να κατοχυρώνει την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες, την προστασία της βιοποικιλότητας, και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η διαγενεακή δικαιοσύνη, τα σύγχρονα ατομικά δικαιώματα, η βιοποικιλότητα δεν μπορεί να είναι τροπολογίες σε νομοσχέδια, πρέπει να είναι συνταγματικοί κανόνες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, αφού αναφέρθηκε στην αποποινικοποίηση της μοιχείας από τον Ανδρέα Παπανδρέου το '81 παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Εκκλησίας αλλά και της ΝΔ, σημείωσε ότι «οι νόμοι, οι κανόνες, το θεσμικό πλαίσιο και τελικά το σύνταγμα δεν είναι γραμμένα σε πλάκες από γρανίτη. Πρέπει να αλλάζουν και να συγκλίνουν με την εξέλιξη της κοινωνίας, της επιστήμης, του πολιτισμού. Και τελικά των αναγκών των πολιτών».

Μιλώντας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια υποστήριξε ότι «ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει. Πρέπει η χώρα εδώ σε αυτό το θέμα να πάψει να είναι νότια Βαλκάνια. Ήδη έχουμε χάσει χρόνο και πολύ χρήμα. Η Τουρκία έχει περισσότερους από 50 χιλιάδες ξένους φοιτητές στα ιδιωτικά της πανεπιστήμια» και σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβιώνει ακόμη η λογική της Χούντας που έλεγε ότι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα καταστρέψουν την παιδεία, γιατί θα σταματήσει ο έλεγχος του κράτους».

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι αν και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποβεί άκαρπη, τότε η εκλογή να γίνεται με απλή πλειοψηφία από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών και των δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πληθυσμιακά δήμων.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «να κληθεί πάλι ο λαός, να μας βγάλει από το αδιέξοδο, είναι διχαστική» είπε.

Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας και υπογράμμισε ότι «είναι υποκριτικό να μιλάτε για θρησκευτική ουδετερότητα στο άρθρο 3 και να μην αγγίζετε το άρθρο 16 παρ. 2, που λέει ότι το κράτος έχει σαν αποστολή την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης δεν πρέπει να είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας αλλά «να επιλέγεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με πλειοψηφία 3/5 των μελών της, μεταξύ 5 λειτουργών του κάθε ανώτατου δικαστηρίου, που έχουν υποδειχθεί κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας της ολομέλειας του. Αν δεν συγκεντρώνεται πλειοψηφία 3/5, την επιλογή κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα σημείωσε ότι κανείς δεν κινδυνεύει από τον σεβασμό της πραγματικότητας. «Από το αντίθετο κινδυνεύουμε. Από την υποκρισία και την καταπίεση. Η διαφορετικότητα στον σεξουαλικό προσανατολισμό δεν καθιστά κανέναν πολίτη δεύτερης κατηγορίας» τόνισε.

Τέλος μιλώντας για την ποινική ευθύνη των υπουργών και τη βουλευτική ασυλία υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο να παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πολύ γρηγορότερα από αυτά των πολιτών» και πρόσθεσε «αρνείστε, όμως, να εκσυγχρονίσουμε το καθεστώς της ασυλίας των βουλευτών. Θέλετε να αποφασίζουν τα μεγάλα κόμματα ποιος θα έχει ασυλία και ποιος όχι. Θέλετε συναλλαγή και μικροκομματικό παζάρι. Εμείς προτείνουμε, η ασυλία ή μη των βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι' αυτήν δικαστικό συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέληξε λέγοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να ενισχύσουν μια ξεχωριστή φωνή, που δεν δημαγωγεί, δεν λαϊκίζει και δεν σιωπά μπροστά στον φόβο του πολιτικού κόστους. Και αυτή η φωνή σήμερα στην Ελλάδα είναι δυστυχώς μόνο η φωνή του Ποταμιού. Η φιλελεύθερη φωνή που τολμάει να λέει συγχρόνως, "ναι" στα μη κρατικά πανεπιστήμια και "ναι" στη θρησκευτική ουδετερότητα. Κανένα άλλο κόμμα δεν τολμά να τα πει αυτά, τα αυτονόητα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».





ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία