ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Super League 1: Το πάρε-δώσε του καλοκαιριού

Η μεταγραφική δραστηριότητα των 14 ομάδων

 24/08/2019 10:00

Super League 1: Το πάρε-δώσε του καλοκαιριού

Λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 1 για τη σεζόν 2019-2020. Οι ομάδες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις μεταγραφικές τους κινήσεις, αν και σίγουρα στο διάστημα που απομένει, μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη, θα προσπαθήσουν να βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» στο ρόστερ ώστε να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές.

Μέχρι στιγμής, οι σύλλογοι της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, δαπάνησαν κάτι παραπάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ για τις μεταγραφές τους (21.420.000 ευρώ, για την ακρίβεια) ενώ στα ταμεία τους μπήκε το ποσό των 16.400.000 ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε 218 αποχωρήσεις – αντίστοιχα αποκτήθηκαν 206 ποδοσφαιριστές.

Οι Ευρωπαίοι

Ο αήττητος πρωταθλητής – αλλά και νταμπλούχος – ΠΑΟΚ κράτησε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ που τον έφερε στην κορυφή της Ελλάδας μετά από 34 χρόνια. Υπήρξε, ωστόσο, αλλαγή στην τεχνική ηγεσία με τον Αμπέλ Φερέιρα να αντικαθιστά τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Οι αποχωρήσεις των Χοσέ Κάνιας και Γιεβγέν Σακχόφ καλύφθηκαν από τις αφίξεις των Άντερσον Εσίτι (ήρθε από τη Γάνδη έναντι 3,5 εκ. ευρώ) και Ντάγκλας Αουγκούστο (3 εκ. ευρώ έλαβε η Κορίνθιανς) ενώ στην Τούμπα ήρθε και ο δεξιός μπακ Ροντρίγκο Σοάρες από την Ντεπορτίβο Άβες. Για αναπληρωματικός τερματοφύλακας του Αλέξανδρου Πασχαλάκη έφτασε ο Ζίφκο Ζίφκοβιτς από την Ξάνθη ενώ δεν περνούν απαρατήρητες η επιστροφή του Μίροσλαβ Στοχ και η «επένδυση» στον 21χρονο στόπερ Ενέα Μιχάι του Παναιτωλικού.

Η πιο δαπανηρή μεταγραφή του καλοκαιρού – που φαίνεται ήδη να… βγάζει τα λεφτά της – ήταν αυτή του Ρούμπεν Σεμέδο που στοίχισε στον Ολυμπιακό 4,5 εκ. ευρώ ενώ η πιο «ηχηρή» ήταν, μάλλον, αυτή του Ματιέ Βαλμπουενά που μετακόμισε από τη Φενέρμπαχτσέ στους «ερυθρόλευκους». Ο Πέδρο Μαρτίνς, που παρέμεινε στον πάγκο των Πειραιωτών, επέμεινε για την απόκτηση των δικαιωμάτων του τερματοφύλακα Ζοσέ Σα (στοίχισαν 2,5 εκ. ευρώ) ενώ ελπίζει πως θα πάρει πολύτιμες βοήθειες στην επίθεση από τους Φιορίν Ντουρμισάι και Γιουσέφ Ελ Αραμπί ειδικά μετά και τον τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη που θα μείνει πολλούς μήνες εκτός δράσης.

Μετά την περυσινή, αποτυχημένη εντός συνόρων, σεζόν, η ΑΕΚ «αναγκάστηκε» να κινηθεί πολύ πιο δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί και ο νέος προπονητής, Μιγκέλ Καρντόζο. Η άφιξη του διεθνή Πορτογάλου επιθετικού Νέλσον Ολιβέιρα από τη Νόριτς, του Ιταλού εξτρέμ Ντανιέλε Βέρντε από τη Ρόμα (πάνω από 1 εκ. ευρώ κόστισε η αγορά των δικαιωμάτων του), των Πορτογάλων μέσων Νταβίντ Σιμάο (Αντβέρπ) και Τσίκο Ζεράλδες (δανεικός από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας), αλλά και η επιστροφή του Ογκνέν Βράνιες μετά από ένα χρόνο παραμονής στην Άντερλεχτ, είναι ένα δείγμα των προθέσεων της διοίκησης της «Ένωσης» ενόψει της εισόδου στην «Αγιά Σοφιά» το φθινόπωρο του 2020.

Ο Ατρόμητος, παρά τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν άλλαξε την πεπατημένη. Θα στηριχθεί και φέτος σε μια «ελληνική» ανασταλτική λειτουργία, όπως μαρτυρούν οι προσθήκες των Δημήτρη Γούτα και Χάρη Χαρίση – που έμειναν ελεύθεροι από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αντίστοιχα – αλλά και σε ξένους που αποκτήθηκαν για να κάνουν το κάτι παραπάνω, όπως οι Φάρλεϊ Ρόσα (πρώην του Παναιτωλικού) και Ταλ Καχιλά (Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ). Το… κερασάκι στην τούρτα για την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου, που αντικατέστησε τον Νταμίρ Κάναντι, είναι η προσθήκη του Απόστολου Βέλλιου στην κορυφή της επίθεσης.

Απόλυτα μετρημένες και προσεγμένες οι προσθήκες που έκανε ο Άρης. Η ομάδα του Σάββα Παντελίδη, δεν είχε λόγο να αλλάξει και πολλά από την περασμένη πετυχημένη σεζόν. Η αποχώρηση του Ματέο Γκαρσία ήταν σημαντικό πλήγμα, ωστόσο οι «κίτρινοι» ευελπιστούν πως θα την καλύψουν με την προσθήκη του – γνωστού στο ελληνικό κοινό λόγω της θητείας του στον Ολυμπιακό – Μπράουν Ιντέγε και την επιστροφή του Μπρούνο Γκάμα από πολύμηνο τραυματισμό. Ο, δανεικός από τη Λοριάν πέρυσι, Λίντσεϊ Ρόουζ έγινε πλέον μόνιμος κάτοικος «Κλεάνθης Βικελίδης» ενώ τα… χιλιόμετρα Μανώλη Σιώπη καλείται να αναπληρώσει ο Λούκας Σάσα (Λουντογκόρετς), με τον Ντάνιελ Σούντγκρεν (ΑΪΚ Στοκχόλμης) να προσδίδει Σκανδιναβικό αέρα στα μετόπισθεν.

Η μάχη της εξάδας...

Στον Παναθηναϊκό, ούτως ή αλλιώς, τα κουκιά είναι μετρημένα. Οι κινήσεις που έγιναν από τους Γιώργο Δώνη και Νίκο Νταμπίζα ήταν στοχευμένες, με σκοπό να πετύχει η νεανική ομάδα των «πρασίνων» κάτι περισσότερο σε σχέση με την περυσινή σεζόν. Ο 30χρονος εξτρέμ Γιοάν Μολό, με σημαντική θητεία στο γαλλικό πρωτάθλημα (Μονακό, Νανσί, Σεν Ετιέν, Σοσό) αλλά και πέρασμα από τη Ρωσία (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Σαμάρα) είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική προσθήκη όπως και αυτή του διεθνή εξτρέμ Δημήτρη Κολοβού που επέστρεψε στην Ελλάδα. Στο… χορτάρι αναμένεται να φανεί κατά πόσο θα βοηθήσουν ο στόπερ Ζοάο Νούνες και οι μεσοεπιθετικοί Γκαγιάς Ζαχίντ, Κριστιάν Κονάν, Ούφε Μπεχ, Χοσέ Περέα.

Για τον Παναιτωλικό η μεγαλύτερη αλλαγή είναι αυτή στην τεχνική ηγεσία. Ο Τραϊανός Δέλλας άφησε το Αγρίνιο και ο 39χρονος Πορτογάλος Λουίς Κάστρο ήρθε στη θέση του Έλληνα προπονητή. Η πώληση του Μιχάι στον ΠΑΟΚ έφερε χρήματα στα ταμεία και αρκετούς ξένους – όπως το συνηθίζει άλλωστε – στο ρόστερ. Ξεχωρίζουν ο επιτελικός μέσος Ντάλτσιο (Μπενφίκα Β’), ο κεντρικός χαφ Μιμίτο (δανεικός από την Γκιμαράες Β’), ο αριστερός εξτρέμ Ζοάν Ρομάν (Μιέντς Λέγκνιτσα), αλλά και ο 30χρονος Κροάτης κεντρικός αμυντικός Ιγκόρ Γιοβάνοβιτς που έμεινε ελεύθερος από τη Σέπσι. Μετά από πολλά χρόνια την εστία του Παναιτωλικού φαίνεται πως δεν θα υπερασπιστεί Έλληνας, αλλά ο Αυστριακός Κρίστοφερ Κνετ που έφτασε ελεύθερος από τη Βάκερ.

Στην ΑΕΛ άρχισαν από… νωρίς τα όργανα με την απομάκρυνση του Γκόρνταν Πέτριτς από τον προπονητικό θώκο και την αντικατάστασή του από τον Μιχάλη Γρηγορίου. Σύνηθες φαινόμενο για τις ομάδες του Αλέξη Κούγια όπως και οι σχετικά λίγες μεταγραφικές κινήσεις. Ο Αλέξης Μιχαήλ πήγε στη Λάρισα για να προσφέρει αμυντική σιγουριά ενώ από τον ΠΑΣ Γιάννενα αποκτήθηκε και ο μέσος Ευριπίδης Γιάκος. Τιμήθηκε, επίσης, ιδιαίτερα η σερβική αγορά με τον τερματοφύλακα Μπορίβογιε Ρίστιτς και τον αριστερό μπακ Νίκολα Στάνκοβιτς – αμφότεροι από τη Ραντνίσκι Νις – αλλά και τον δεξιό χαφ Μίλος Φιλίποβιτς που έμεινε ελεύθερος από τη Ζρίνσκι Μόσταρ να μετακομίζουν όλοι τους στη θεσσαλική πόλη.

Ισπανική επέλαση έγινε αυτό το καλοκαίρι στην Τρίπολη. Και δεν είναι μόνο η πρόσληψη του 34χρονου Μπόρχα Χιμένεθ στην τεχνική ηγεσία. Ούτε λίγο ούτε πολύ επτά Ισπανοί κατέφτασαν στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», με τον 24χρονο μεσοεπιθετικό Ενέκο Καπιλά να μένει ελεύθερος από τη Σοσιεδάδ, τον 25χρονο κεντρικό επιθετικό Λουίς Φερνάντεζ να αφήνει την Μούρθια, τον 22χρονο Σίτο να αποχωρεί από τη Βαλένθια Β’ και τον Αντριάν Ριέρα να δίνεται δανεικός στους Αρκάδες από τη Βιγιαρεάλ Β’. Σε αυτούς ας προστεθεί και ο Κύπριος τερματοφύλακας Νεόφυτος Μιχαήλ που μετακόμισε στον Αστέρα με τη μορφή δανεισμού από τον ΑΠΟΕΛ.

…και της αποφυγής του υποβιβασμού

Για τον Πανιώνιο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεδομένου πως θα ξεκινήσει τη σεζόν με -6 βαθμούς, λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Ο Απόστολος Μάντζιος θα χρειαστεί να στηριχθεί σε νέα παιδιά, όπως ο μεσοεπιθετικός Μανώλης Κραγιόπουλος που πήγε στη Νέα Σμύρνη από τον ΠΑΟΚ, ο εξτρέμ Δημήτρης Εμμανουηλίδης που δόθηκε δανεικός από τον Παναθηναϊκό, ο κεντρικός αμυντικός Στέφανος Ευαγγέλου που έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό και ο έτερος στόπερ Νίκος Μπαξεβάνος που αποκτήθηκε ως δανεικός από τις ακαδημίες της Λάτσιο. Το βάρος στην επίθεση θα πέσει, αναγκαστικά, στον 25χρονο Γεωργιανό επιθετικό Μπαχανά Αραμπουλί που έμεινε ελεύθερος από την ουγγρική Πούσκας.

Από την πλέον πετυχημένη σεζόν της ιστορίας της έρχεται η Λαμία, ωστόσο οι αλλαγές που έγιναν ήταν πολλές. Ο Μάκης Χάβος αναχώρησε για άλλες πολιτείες με τον Σωτήρη Αντωνίου να τον αντικαθιστά στον πάγκο και τον μεγαλομέτοχο Πανουργιά Παπαϊωάννου να μοιάζει έτοιμος να τα βροντήξει. Ωστόσο, η άφιξη του Μάρκου Βελλίδη δείχνει να προσθέτει ασφάλεια κάτω από τα δοκάρια, ο επαναπατρισμός του Λουκά Βύντρα να «δένει» τα μετόπισθεν αλλά και η επιστροφή του Αντρέα Βασιλόγιαννη να δίνει το κάτι παραπάνω στο δημιουργικό κομμάτι. Απαραίτητη προϋπόθεση να θυμίσει και ο Τιράμ τον καλό φορ που γνωρίσαμε στην Κέρκυρα, καθώς αποχώρησαν από τη Φθιώτιδα παίκτες με σημαντική συνεισφορά, όπως οι Ντένις Επστάιν, Πίτι, Μάρκο Μπλάζιτς, Μπόγιαν Σαράνοφ και Χερόνιμο Μπαράλες.

Ο ΟΦΗ χρειάστηκε την περασμένη σεζόν τη διαδικασία των μπαράζ για να παραμείνει τελικά στη Super League 1. Στο σύλλογο του Ηρακλείου έγιναν… κοσμογονικές αλλαγές, αρχής γενομένης από τον προπονητή, με τον Γιώργο Σίμο να αναλαμβάνει στη θέση του Νίκου Παπαδόπουλου. Στη θέση του τερματοφύλακα αποκτήθηκε ο Ισπανός Όσκαρ Γουάιλι από την Άαρχους ενώ σημαντική προσθήκη στην άμυνα ήταν αυτή του Νίκου Μαρινάκη από τον Παναιτωλικό. Ο Δημήτρης Μάνος, πρώτος σκόρερ πρόπερσι με τον ΟΦΗ στη Football League, επέστρεψε με τη μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» ενώ πολύτιμες λύσεις μεσοεπιθετικά αναμένεται να δώσουν και οι Φελίπε Σόουζα Φερέιρα (Τσούρικο), Κοσμάς Τσιλιανίδης (Αστέρας Τρίπολης), Ζοάο Φιγκεϊρέδο (Ζαλγκίρις Κάουνας), Λισάντρο Σεμέντρο (Φορτούνα Σιτάρντ).

Αλλαγή προπονητή και στην Ξάνθη, με τον Μίλαν Ράσταβατς να αφήνει τη θέση του στον 49χρονο Ισπανό Κίκο Ραμίρεθ. Ο οποίος έφερε τον συμπατριώτη του Κάρλος Αμπάντ (δανεικός από την Τενερίφη) και τον Πορτογάλο Βίτορ Σάο Μπέντο (ελεύθερος από την Κοβίλια) για να… γεμίσει τα γάντια του Ζίφκοβιτς. Οι πολύπειροι Στέλιος Μαλεζάς και Αριστοτέλης Καρασαλίδης – που έμειναν ελεύθεροι από ΠΑΟΚ και Ατρόμητο, αντίστοιχα – εγγυώνται για τα μετόπισθεν ενώ τα γκολ του Έρικ Γέντρισεκ και Μπρίτο ελπίζεται να καλυφθούν από αυτά των Τζόρνταν Φάουσερ και Βιτσέντζο Ρενέλα που έμειναν ελεύθεροι από Ρεντ Σταρ και Κάντιθ, αντίστοιχα. «Στοίχημα» ο Βραζιλιάνος αριστερός εξτρέμ Λούκας Πολέτο που εντυπωσίασε στη Football League με τη φανέλα του Απόλλωνα Λάρισας.

Η άνοδος στη Super League έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, πάρα πολλές αλλαγές στο ρόστερ του ΝΠΣ Βόλου. Οι Θεσσαλοί θα πορευθούν με τον 38χρονο Ισπανό Χουάν Φεράντο στον πάγκο και πάνω από 15 νέα μεταγραφικά αποκτήματα! Ξεχωρίζουν, αναμφίβολα, ο πάλαι ποτέ διεθνής στόπερ Σεμπαστιέν Μπασόνγκ (με θητεία σε Τότεναμ, Νόριτς και Μετς), ο σκόρερ Έρικ Γέντρισεκ που ήρθε από την Ξάνθη, ο εξτρέμ Γιάχια Ατιγιά Αλάχ, ο Αργεντινός αριστερός μπακ Φράνκο Φεράρι και ο Γιάννης Μυστακίδης που ευελπιστεί να αφήσει πίσω του τα προβλήματα τραυματισμών και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του. Ο έμπειρος, πια, Νίκος Μελίσσας, που ήρθε δανεικός από τον ΠΑΟΚ θα αποτελέσει την εγγύηση κάτω από τα δοκάρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 1 για τη σεζόν 2019-2020. Οι ομάδες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις μεταγραφικές τους κινήσεις, αν και σίγουρα στο διάστημα που απομένει, μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη, θα προσπαθήσουν να βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» στο ρόστερ ώστε να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές.

Μέχρι στιγμής, οι σύλλογοι της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, δαπάνησαν κάτι παραπάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ για τις μεταγραφές τους (21.420.000 ευρώ, για την ακρίβεια) ενώ στα ταμεία τους μπήκε το ποσό των 16.400.000 ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε 218 αποχωρήσεις – αντίστοιχα αποκτήθηκαν 206 ποδοσφαιριστές.

Οι Ευρωπαίοι

Ο αήττητος πρωταθλητής – αλλά και νταμπλούχος – ΠΑΟΚ κράτησε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ που τον έφερε στην κορυφή της Ελλάδας μετά από 34 χρόνια. Υπήρξε, ωστόσο, αλλαγή στην τεχνική ηγεσία με τον Αμπέλ Φερέιρα να αντικαθιστά τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Οι αποχωρήσεις των Χοσέ Κάνιας και Γιεβγέν Σακχόφ καλύφθηκαν από τις αφίξεις των Άντερσον Εσίτι (ήρθε από τη Γάνδη έναντι 3,5 εκ. ευρώ) και Ντάγκλας Αουγκούστο (3 εκ. ευρώ έλαβε η Κορίνθιανς) ενώ στην Τούμπα ήρθε και ο δεξιός μπακ Ροντρίγκο Σοάρες από την Ντεπορτίβο Άβες. Για αναπληρωματικός τερματοφύλακας του Αλέξανδρου Πασχαλάκη έφτασε ο Ζίφκο Ζίφκοβιτς από την Ξάνθη ενώ δεν περνούν απαρατήρητες η επιστροφή του Μίροσλαβ Στοχ και η «επένδυση» στον 21χρονο στόπερ Ενέα Μιχάι του Παναιτωλικού.

Η πιο δαπανηρή μεταγραφή του καλοκαιρού – που φαίνεται ήδη να… βγάζει τα λεφτά της – ήταν αυτή του Ρούμπεν Σεμέδο που στοίχισε στον Ολυμπιακό 4,5 εκ. ευρώ ενώ η πιο «ηχηρή» ήταν, μάλλον, αυτή του Ματιέ Βαλμπουενά που μετακόμισε από τη Φενέρμπαχτσέ στους «ερυθρόλευκους». Ο Πέδρο Μαρτίνς, που παρέμεινε στον πάγκο των Πειραιωτών, επέμεινε για την απόκτηση των δικαιωμάτων του τερματοφύλακα Ζοσέ Σα (στοίχισαν 2,5 εκ. ευρώ) ενώ ελπίζει πως θα πάρει πολύτιμες βοήθειες στην επίθεση από τους Φιορίν Ντουρμισάι και Γιουσέφ Ελ Αραμπί ειδικά μετά και τον τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη που θα μείνει πολλούς μήνες εκτός δράσης.

Μετά την περυσινή, αποτυχημένη εντός συνόρων, σεζόν, η ΑΕΚ «αναγκάστηκε» να κινηθεί πολύ πιο δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί και ο νέος προπονητής, Μιγκέλ Καρντόζο. Η άφιξη του διεθνή Πορτογάλου επιθετικού Νέλσον Ολιβέιρα από τη Νόριτς, του Ιταλού εξτρέμ Ντανιέλε Βέρντε από τη Ρόμα (πάνω από 1 εκ. ευρώ κόστισε η αγορά των δικαιωμάτων του), των Πορτογάλων μέσων Νταβίντ Σιμάο (Αντβέρπ) και Τσίκο Ζεράλδες (δανεικός από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας), αλλά και η επιστροφή του Ογκνέν Βράνιες μετά από ένα χρόνο παραμονής στην Άντερλεχτ, είναι ένα δείγμα των προθέσεων της διοίκησης της «Ένωσης» ενόψει της εισόδου στην «Αγιά Σοφιά» το φθινόπωρο του 2020.

Ο Ατρόμητος, παρά τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν άλλαξε την πεπατημένη. Θα στηριχθεί και φέτος σε μια «ελληνική» ανασταλτική λειτουργία, όπως μαρτυρούν οι προσθήκες των Δημήτρη Γούτα και Χάρη Χαρίση – που έμειναν ελεύθεροι από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αντίστοιχα – αλλά και σε ξένους που αποκτήθηκαν για να κάνουν το κάτι παραπάνω, όπως οι Φάρλεϊ Ρόσα (πρώην του Παναιτωλικού) και Ταλ Καχιλά (Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ). Το… κερασάκι στην τούρτα για την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου, που αντικατέστησε τον Νταμίρ Κάναντι, είναι η προσθήκη του Απόστολου Βέλλιου στην κορυφή της επίθεσης.

Απόλυτα μετρημένες και προσεγμένες οι προσθήκες που έκανε ο Άρης. Η ομάδα του Σάββα Παντελίδη, δεν είχε λόγο να αλλάξει και πολλά από την περασμένη πετυχημένη σεζόν. Η αποχώρηση του Ματέο Γκαρσία ήταν σημαντικό πλήγμα, ωστόσο οι «κίτρινοι» ευελπιστούν πως θα την καλύψουν με την προσθήκη του – γνωστού στο ελληνικό κοινό λόγω της θητείας του στον Ολυμπιακό – Μπράουν Ιντέγε και την επιστροφή του Μπρούνο Γκάμα από πολύμηνο τραυματισμό. Ο, δανεικός από τη Λοριάν πέρυσι, Λίντσεϊ Ρόουζ έγινε πλέον μόνιμος κάτοικος «Κλεάνθης Βικελίδης» ενώ τα… χιλιόμετρα Μανώλη Σιώπη καλείται να αναπληρώσει ο Λούκας Σάσα (Λουντογκόρετς), με τον Ντάνιελ Σούντγκρεν (ΑΪΚ Στοκχόλμης) να προσδίδει Σκανδιναβικό αέρα στα μετόπισθεν.

Η μάχη της εξάδας...

Στον Παναθηναϊκό, ούτως ή αλλιώς, τα κουκιά είναι μετρημένα. Οι κινήσεις που έγιναν από τους Γιώργο Δώνη και Νίκο Νταμπίζα ήταν στοχευμένες, με σκοπό να πετύχει η νεανική ομάδα των «πρασίνων» κάτι περισσότερο σε σχέση με την περυσινή σεζόν. Ο 30χρονος εξτρέμ Γιοάν Μολό, με σημαντική θητεία στο γαλλικό πρωτάθλημα (Μονακό, Νανσί, Σεν Ετιέν, Σοσό) αλλά και πέρασμα από τη Ρωσία (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Σαμάρα) είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική προσθήκη όπως και αυτή του διεθνή εξτρέμ Δημήτρη Κολοβού που επέστρεψε στην Ελλάδα. Στο… χορτάρι αναμένεται να φανεί κατά πόσο θα βοηθήσουν ο στόπερ Ζοάο Νούνες και οι μεσοεπιθετικοί Γκαγιάς Ζαχίντ, Κριστιάν Κονάν, Ούφε Μπεχ, Χοσέ Περέα.

Για τον Παναιτωλικό η μεγαλύτερη αλλαγή είναι αυτή στην τεχνική ηγεσία. Ο Τραϊανός Δέλλας άφησε το Αγρίνιο και ο 39χρονος Πορτογάλος Λουίς Κάστρο ήρθε στη θέση του Έλληνα προπονητή. Η πώληση του Μιχάι στον ΠΑΟΚ έφερε χρήματα στα ταμεία και αρκετούς ξένους – όπως το συνηθίζει άλλωστε – στο ρόστερ. Ξεχωρίζουν ο επιτελικός μέσος Ντάλτσιο (Μπενφίκα Β’), ο κεντρικός χαφ Μιμίτο (δανεικός από την Γκιμαράες Β’), ο αριστερός εξτρέμ Ζοάν Ρομάν (Μιέντς Λέγκνιτσα), αλλά και ο 30χρονος Κροάτης κεντρικός αμυντικός Ιγκόρ Γιοβάνοβιτς που έμεινε ελεύθερος από τη Σέπσι. Μετά από πολλά χρόνια την εστία του Παναιτωλικού φαίνεται πως δεν θα υπερασπιστεί Έλληνας, αλλά ο Αυστριακός Κρίστοφερ Κνετ που έφτασε ελεύθερος από τη Βάκερ.

Στην ΑΕΛ άρχισαν από… νωρίς τα όργανα με την απομάκρυνση του Γκόρνταν Πέτριτς από τον προπονητικό θώκο και την αντικατάστασή του από τον Μιχάλη Γρηγορίου. Σύνηθες φαινόμενο για τις ομάδες του Αλέξη Κούγια όπως και οι σχετικά λίγες μεταγραφικές κινήσεις. Ο Αλέξης Μιχαήλ πήγε στη Λάρισα για να προσφέρει αμυντική σιγουριά ενώ από τον ΠΑΣ Γιάννενα αποκτήθηκε και ο μέσος Ευριπίδης Γιάκος. Τιμήθηκε, επίσης, ιδιαίτερα η σερβική αγορά με τον τερματοφύλακα Μπορίβογιε Ρίστιτς και τον αριστερό μπακ Νίκολα Στάνκοβιτς – αμφότεροι από τη Ραντνίσκι Νις – αλλά και τον δεξιό χαφ Μίλος Φιλίποβιτς που έμεινε ελεύθερος από τη Ζρίνσκι Μόσταρ να μετακομίζουν όλοι τους στη θεσσαλική πόλη.

Ισπανική επέλαση έγινε αυτό το καλοκαίρι στην Τρίπολη. Και δεν είναι μόνο η πρόσληψη του 34χρονου Μπόρχα Χιμένεθ στην τεχνική ηγεσία. Ούτε λίγο ούτε πολύ επτά Ισπανοί κατέφτασαν στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», με τον 24χρονο μεσοεπιθετικό Ενέκο Καπιλά να μένει ελεύθερος από τη Σοσιεδάδ, τον 25χρονο κεντρικό επιθετικό Λουίς Φερνάντεζ να αφήνει την Μούρθια, τον 22χρονο Σίτο να αποχωρεί από τη Βαλένθια Β’ και τον Αντριάν Ριέρα να δίνεται δανεικός στους Αρκάδες από τη Βιγιαρεάλ Β’. Σε αυτούς ας προστεθεί και ο Κύπριος τερματοφύλακας Νεόφυτος Μιχαήλ που μετακόμισε στον Αστέρα με τη μορφή δανεισμού από τον ΑΠΟΕΛ.

…και της αποφυγής του υποβιβασμού

Για τον Πανιώνιο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεδομένου πως θα ξεκινήσει τη σεζόν με -6 βαθμούς, λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Ο Απόστολος Μάντζιος θα χρειαστεί να στηριχθεί σε νέα παιδιά, όπως ο μεσοεπιθετικός Μανώλης Κραγιόπουλος που πήγε στη Νέα Σμύρνη από τον ΠΑΟΚ, ο εξτρέμ Δημήτρης Εμμανουηλίδης που δόθηκε δανεικός από τον Παναθηναϊκό, ο κεντρικός αμυντικός Στέφανος Ευαγγέλου που έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό και ο έτερος στόπερ Νίκος Μπαξεβάνος που αποκτήθηκε ως δανεικός από τις ακαδημίες της Λάτσιο. Το βάρος στην επίθεση θα πέσει, αναγκαστικά, στον 25χρονο Γεωργιανό επιθετικό Μπαχανά Αραμπουλί που έμεινε ελεύθερος από την ουγγρική Πούσκας.

Από την πλέον πετυχημένη σεζόν της ιστορίας της έρχεται η Λαμία, ωστόσο οι αλλαγές που έγιναν ήταν πολλές. Ο Μάκης Χάβος αναχώρησε για άλλες πολιτείες με τον Σωτήρη Αντωνίου να τον αντικαθιστά στον πάγκο και τον μεγαλομέτοχο Πανουργιά Παπαϊωάννου να μοιάζει έτοιμος να τα βροντήξει. Ωστόσο, η άφιξη του Μάρκου Βελλίδη δείχνει να προσθέτει ασφάλεια κάτω από τα δοκάρια, ο επαναπατρισμός του Λουκά Βύντρα να «δένει» τα μετόπισθεν αλλά και η επιστροφή του Αντρέα Βασιλόγιαννη να δίνει το κάτι παραπάνω στο δημιουργικό κομμάτι. Απαραίτητη προϋπόθεση να θυμίσει και ο Τιράμ τον καλό φορ που γνωρίσαμε στην Κέρκυρα, καθώς αποχώρησαν από τη Φθιώτιδα παίκτες με σημαντική συνεισφορά, όπως οι Ντένις Επστάιν, Πίτι, Μάρκο Μπλάζιτς, Μπόγιαν Σαράνοφ και Χερόνιμο Μπαράλες.

Ο ΟΦΗ χρειάστηκε την περασμένη σεζόν τη διαδικασία των μπαράζ για να παραμείνει τελικά στη Super League 1. Στο σύλλογο του Ηρακλείου έγιναν… κοσμογονικές αλλαγές, αρχής γενομένης από τον προπονητή, με τον Γιώργο Σίμο να αναλαμβάνει στη θέση του Νίκου Παπαδόπουλου. Στη θέση του τερματοφύλακα αποκτήθηκε ο Ισπανός Όσκαρ Γουάιλι από την Άαρχους ενώ σημαντική προσθήκη στην άμυνα ήταν αυτή του Νίκου Μαρινάκη από τον Παναιτωλικό. Ο Δημήτρης Μάνος, πρώτος σκόρερ πρόπερσι με τον ΟΦΗ στη Football League, επέστρεψε με τη μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» ενώ πολύτιμες λύσεις μεσοεπιθετικά αναμένεται να δώσουν και οι Φελίπε Σόουζα Φερέιρα (Τσούρικο), Κοσμάς Τσιλιανίδης (Αστέρας Τρίπολης), Ζοάο Φιγκεϊρέδο (Ζαλγκίρις Κάουνας), Λισάντρο Σεμέντρο (Φορτούνα Σιτάρντ).

Αλλαγή προπονητή και στην Ξάνθη, με τον Μίλαν Ράσταβατς να αφήνει τη θέση του στον 49χρονο Ισπανό Κίκο Ραμίρεθ. Ο οποίος έφερε τον συμπατριώτη του Κάρλος Αμπάντ (δανεικός από την Τενερίφη) και τον Πορτογάλο Βίτορ Σάο Μπέντο (ελεύθερος από την Κοβίλια) για να… γεμίσει τα γάντια του Ζίφκοβιτς. Οι πολύπειροι Στέλιος Μαλεζάς και Αριστοτέλης Καρασαλίδης – που έμειναν ελεύθεροι από ΠΑΟΚ και Ατρόμητο, αντίστοιχα – εγγυώνται για τα μετόπισθεν ενώ τα γκολ του Έρικ Γέντρισεκ και Μπρίτο ελπίζεται να καλυφθούν από αυτά των Τζόρνταν Φάουσερ και Βιτσέντζο Ρενέλα που έμειναν ελεύθεροι από Ρεντ Σταρ και Κάντιθ, αντίστοιχα. «Στοίχημα» ο Βραζιλιάνος αριστερός εξτρέμ Λούκας Πολέτο που εντυπωσίασε στη Football League με τη φανέλα του Απόλλωνα Λάρισας.

Η άνοδος στη Super League έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, πάρα πολλές αλλαγές στο ρόστερ του ΝΠΣ Βόλου. Οι Θεσσαλοί θα πορευθούν με τον 38χρονο Ισπανό Χουάν Φεράντο στον πάγκο και πάνω από 15 νέα μεταγραφικά αποκτήματα! Ξεχωρίζουν, αναμφίβολα, ο πάλαι ποτέ διεθνής στόπερ Σεμπαστιέν Μπασόνγκ (με θητεία σε Τότεναμ, Νόριτς και Μετς), ο σκόρερ Έρικ Γέντρισεκ που ήρθε από την Ξάνθη, ο εξτρέμ Γιάχια Ατιγιά Αλάχ, ο Αργεντινός αριστερός μπακ Φράνκο Φεράρι και ο Γιάννης Μυστακίδης που ευελπιστεί να αφήσει πίσω του τα προβλήματα τραυματισμών και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του. Ο έμπειρος, πια, Νίκος Μελίσσας, που ήρθε δανεικός από τον ΠΑΟΚ θα αποτελέσει την εγγύηση κάτω από τα δοκάρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία