ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Θεσσαλονίκη που μας εμπνέει και μας εμψυχώνει (Βίντεο-Φωτ.)

Την ΠτΔ υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας - Παρών στη δοξολογία και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  

 26/10/2021 11:40

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Θεσσαλονίκη που μας εμπνέει και μας εμψυχώνει (Βίντεο-Φωτ.)

Βιολέτα Φωτιάδη

Παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιήθηκε η δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει ο συμβολισμός του διπλού εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται πραγματικά κρίσιμες στιγμές».
sakellaropoulou-agios-dimitrios2.jpg

Κατά την άφιξή της στον Αγιο Δημήτριο την ΠτΔ υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφεριάρχης της ΠΚΜ Βούλα Πατουλίδου καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας.

kalafatis-tzitzikostas-agios-dimitrios.jpg


zervas-panagiotopoulos-agios-dimitrios.jpg
agios-diitrios-tzitzikostas-zervas.jpg
gkioulekas-agios-dimitrios.jpg

Λίγο πριν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέφθασε στο ναό ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

nikos-anastasiadis-agios-dimitrios1.jpg


Κατά την άφιξη της ΠτΔ στρατιωτικό άγημα και η μπάντα του Γ’ σώματος στρατού απέδωσαν τιμές ανακρούοντας τον εθνικό ύμνο.

ΠτΔ: «Είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον Άγιο Δημήτριο»

«Είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ευχήθηκε να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει ο συμβολισμός του διπλού εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

«Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον Πολιούχο της, τον αθλοφόρο Άγιο Δημήτριο, είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία. Υπήρξε στρατηλάτης και συμπολεμιστής μαζί για τους πιστούς από τα βυζαντινά χρόνια. Αυτόν επικαλούνταν στους αγώνες τους εναντίον των ξένων εισβολέων και με το όνομά του στα χείλη μπήκε ο ελληνικός στρατός στη Θεσσαλονίκη ως ελευθερωτής, στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Συμμετέχοντας και φέτος με συγκίνηση στους εορτασμούς της πόλης μας, εύχομαι ο συμβολισμός τους να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει. Χρόνια πολλά σε όλους», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται πραγματικά κρίσιμες στιγμές

«Η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται πραγματικά κρίσιμες στιγμές», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και σημείωσε πως ο ίδιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση, την επανένωση και την ειρηνική λύση του Κυπριακού.

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστη στην επίσημη δοξολογία, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, για την εορτή του Πολιούχου και την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί φέτος συνεορτάζω με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας την απελευθέρωση της πόλης, την ενσωμάτωση στον ελληνικό κορμό, αλλά και την απελευθέρωση από το ναζισμό. Όπως καλά γνωρίζετε, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός, διέρχονται κρίσιμες πραγματικά στιγμές. Η εδώ παρουσία μου, μου δίνει την ευκαιρία να αντλήσω θάρρος, να αντλήσω πίστη, να ενδυναμώσω τη βούληση και τη θέληση να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Εύχομαι χρόνια πολλά στον Ελληνισμό και ό,τι καλύτερο».

Στ. Καλαφάτης Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», δήλωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, μετά το τέλος της επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η 26η Οκτωβρίου συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη χριστιανοσύνη, την ελευθερία με την πίστη. Τιμούμε τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό. Τιμούμε τον ελληνικό στρατό και εργαζόμαστε για την ενίσχυσή του. Για όσους ανόητα εκτοξεύουν απειλές, τους λέμε ότι στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Δεν μας πτοούν οι απλές, δεν λυγίζουμε στους εκβιασμούς, δεν τρομάζουν οι κραυγές. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», υπυγράμμισε ο κ. Καλαφάτης.


Κωνσταντίνος Ζέρβας: Οι μνήμες του παρελθόντος μάς διδάσκουν ότι με αγώνες και με ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, μπορούμε να περάσουμε μπροστά ως νικητές

"Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει. Γιορτάζει τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο, γιορτάζει και την απελευθέρωσή της.

Μνημονεύουμε τη δύναμη και το σθένος του έθνους και των προγόνων μας. Θυμόμαστε τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι που χρειάστηκε να ειπωθούν.

Οι μνήμες του παρελθόντος μάς διδάσκουν ότι με αγώνες και με ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, μπορούμε να περάσουμε μπροστά ως νικητές.

Σήμερα όμως έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με σχέδιο, υπομονή και επιμονή για τις επόμενες, καλύτερες μέρες.

Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα!", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 

Ο κ. Ζέρβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας: "Μας λείπει από τις στιγμές της γιορτής, από τους αγώνες και από τις δράσεις. Η Θεσσαλονίκη την αποχαιρετά".

Απ. Τιζτζικώστας: Οι σκέψεις μας εκτός από τους αγώνες που τιμούμε είναι και στο μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας

"Οι σκέψεις μας εκτός από τους αγώνες που τιμούμε είναι και στο μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για να κρατήσουμε την πόλη μας ανοιχτή και τους πολίτες μας προστατευμένους. Βλέπουμε το επόμενο διάστημα για την ανάκαμψη αυτής της μεγάλης κρίσης αλλά και την υλοποίηση του οράματος που έχουμε για την δημιουργία της Μακεδονίας του 2030", δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Β. Πατουλίδου: Μυροβλύτης ο Άγιος Δημήτριος, να μας φροντίζει όλους αλλά για να μας φροντίσει πρέπει να είμαστε εδώ γεροί και αγαπημένοι

"Μεγάλη μέρα σήμερα, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για όλη την Ελλάδα. Μυροβλύτης ο Άγιος Δημήτριος, να μας φροντίζει όλους αλλά για να μας φροντίσει πρέπει να είμαστε εδώ γεροί και αγαπημένοι", σημείωσε η αντιεπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Γ. Αμανατίδης: 

Από πλευράς του ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη σημασία της ημέρας και της διπλής γιορτής της πόλης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά: «Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, με την ταυτόχρονη ελευθέρωση το 1912 από τους Οθωμανούς, το έπος του «ΟΧΙ» του λαού μας το 1940, απέναντι στον φασισμό και την απελευθέρωσή της στις 30 Οκτωβρίου του 1944, από τον γερμανικό ζυγό με την είσοδο του ΕΛΑΣ. Κι όλα αυτά στη σκιά της πανελλήνιας θλίψης από την απώλεια της κ. Φώφης Γεννηματά, αλλά και των χιλιάδων συνανθρώπων μας, που έχουν φύγει από κοντά μας, τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας. Όμως, η ιστορική μνήμη που ζωντανεύει τούτες τις μέρες στην πόλη μας, μας αναγκάζει να αναστοχαστούμε. Να αναστοχαστούμε πιο πέρα από την απόδοση των τιμών στους προγόνους μας. Με παρακαταθήκη τους αγώνες του λαού μας, πρέπει να κοιτάξουμε και να βαδίσουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι τα πανανθρώπινα ιδανικά της λευτεριάς και της εθνικής ανεξαρτησίας, έχοντας με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο. Ο λαός μας πότισε με πολύ αίμα το δέντρο της λευτεριάς αλλά και της αντίστασης, απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Έτσι, χρέος δικό μας είναι να μείνουμε ενωμένοι σε έναν συνεχή, ανυποχώρητο και αποφασιστικό αγώνα στήριξης και υπεράσπισης της δημοκρατίας. Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες!»

Το "παρών" από τον πολιτικό κόσμο έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, οι βουλευτές της ΝΔ Έλενα Ράπτη, Άννα Ευθυμίου, Στράτος Σιμόπουλος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Νίκος Αμανατίδης και οι βουλευτές και υποψήφιοι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.


Πλήθος κόσμου και συνωστισμός στον Άγιο Δημήτριο

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για τον εορτασμό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης με τις πρώτες εικόνες συνωστισμού να κάνουν ήδη την εμφάνιση τους.
agios-dimitrios-synostismos3.jpg



Στο εσωτερικού του ναού οι καθήμενοι πιστοί τηρούν τις αποστάσεις κάτι που δεν συμβαίνει με όσους στέκονται ορθοί αριστερά και δεξιά των στασιδιών. Οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν συμμορφωθεί με το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αλλά δεν είναι και λίγοι εκείνοι που βρίσκονται στο ναό χωρίς να φορούν μάσκα ενώ αρκετοί κατά την είσοδο στην εκκλησία κατεβάζουν τη μάσκα για να προσκυνήσουν και να φιλήσουν τις εικόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ζωντανή σύνδεση της ΕΡΤ, ιερέας προέτρεψε πιστούς να εισέλθουν εντός του ναού χωρίς τη μάσκα, πάρα τις συστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αρκέστηκε μόνο σε συστάσεις και όχι σε ελέγχους. 

agios-dimitrios-synostismos1.jpg
agios-dimitrios-synostismos2.jpg
agios-dimitrios2.jpg
agios-dimitrios-2QiRh.jpg





Παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιήθηκε η δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει ο συμβολισμός του διπλού εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται πραγματικά κρίσιμες στιγμές».
sakellaropoulou-agios-dimitrios2.jpg

Κατά την άφιξή της στον Αγιο Δημήτριο την ΠτΔ υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφεριάρχης της ΠΚΜ Βούλα Πατουλίδου καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας.

kalafatis-tzitzikostas-agios-dimitrios.jpg


zervas-panagiotopoulos-agios-dimitrios.jpg
agios-diitrios-tzitzikostas-zervas.jpg
gkioulekas-agios-dimitrios.jpg

Λίγο πριν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέφθασε στο ναό ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

nikos-anastasiadis-agios-dimitrios1.jpg


Κατά την άφιξη της ΠτΔ στρατιωτικό άγημα και η μπάντα του Γ’ σώματος στρατού απέδωσαν τιμές ανακρούοντας τον εθνικό ύμνο.

ΠτΔ: «Είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον Άγιο Δημήτριο»

«Είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ευχήθηκε να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει ο συμβολισμός του διπλού εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

«Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον Πολιούχο της, τον αθλοφόρο Άγιο Δημήτριο, είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία. Υπήρξε στρατηλάτης και συμπολεμιστής μαζί για τους πιστούς από τα βυζαντινά χρόνια. Αυτόν επικαλούνταν στους αγώνες τους εναντίον των ξένων εισβολέων και με το όνομά του στα χείλη μπήκε ο ελληνικός στρατός στη Θεσσαλονίκη ως ελευθερωτής, στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Συμμετέχοντας και φέτος με συγκίνηση στους εορτασμούς της πόλης μας, εύχομαι ο συμβολισμός τους να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει. Χρόνια πολλά σε όλους», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται πραγματικά κρίσιμες στιγμές

«Η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται πραγματικά κρίσιμες στιγμές», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και σημείωσε πως ο ίδιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση, την επανένωση και την ειρηνική λύση του Κυπριακού.

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστη στην επίσημη δοξολογία, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, για την εορτή του Πολιούχου και την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί φέτος συνεορτάζω με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας την απελευθέρωση της πόλης, την ενσωμάτωση στον ελληνικό κορμό, αλλά και την απελευθέρωση από το ναζισμό. Όπως καλά γνωρίζετε, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός, διέρχονται κρίσιμες πραγματικά στιγμές. Η εδώ παρουσία μου, μου δίνει την ευκαιρία να αντλήσω θάρρος, να αντλήσω πίστη, να ενδυναμώσω τη βούληση και τη θέληση να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Εύχομαι χρόνια πολλά στον Ελληνισμό και ό,τι καλύτερο».

Στ. Καλαφάτης Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», δήλωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, μετά το τέλος της επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η 26η Οκτωβρίου συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη χριστιανοσύνη, την ελευθερία με την πίστη. Τιμούμε τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό. Τιμούμε τον ελληνικό στρατό και εργαζόμαστε για την ενίσχυσή του. Για όσους ανόητα εκτοξεύουν απειλές, τους λέμε ότι στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Δεν μας πτοούν οι απλές, δεν λυγίζουμε στους εκβιασμούς, δεν τρομάζουν οι κραυγές. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», υπυγράμμισε ο κ. Καλαφάτης.


Κωνσταντίνος Ζέρβας: Οι μνήμες του παρελθόντος μάς διδάσκουν ότι με αγώνες και με ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, μπορούμε να περάσουμε μπροστά ως νικητές

"Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει. Γιορτάζει τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο, γιορτάζει και την απελευθέρωσή της.

Μνημονεύουμε τη δύναμη και το σθένος του έθνους και των προγόνων μας. Θυμόμαστε τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι που χρειάστηκε να ειπωθούν.

Οι μνήμες του παρελθόντος μάς διδάσκουν ότι με αγώνες και με ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, μπορούμε να περάσουμε μπροστά ως νικητές.

Σήμερα όμως έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με σχέδιο, υπομονή και επιμονή για τις επόμενες, καλύτερες μέρες.

Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα!", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 

Ο κ. Ζέρβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας: "Μας λείπει από τις στιγμές της γιορτής, από τους αγώνες και από τις δράσεις. Η Θεσσαλονίκη την αποχαιρετά".

Απ. Τιζτζικώστας: Οι σκέψεις μας εκτός από τους αγώνες που τιμούμε είναι και στο μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας

"Οι σκέψεις μας εκτός από τους αγώνες που τιμούμε είναι και στο μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για να κρατήσουμε την πόλη μας ανοιχτή και τους πολίτες μας προστατευμένους. Βλέπουμε το επόμενο διάστημα για την ανάκαμψη αυτής της μεγάλης κρίσης αλλά και την υλοποίηση του οράματος που έχουμε για την δημιουργία της Μακεδονίας του 2030", δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Β. Πατουλίδου: Μυροβλύτης ο Άγιος Δημήτριος, να μας φροντίζει όλους αλλά για να μας φροντίσει πρέπει να είμαστε εδώ γεροί και αγαπημένοι

"Μεγάλη μέρα σήμερα, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για όλη την Ελλάδα. Μυροβλύτης ο Άγιος Δημήτριος, να μας φροντίζει όλους αλλά για να μας φροντίσει πρέπει να είμαστε εδώ γεροί και αγαπημένοι", σημείωσε η αντιεπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Γ. Αμανατίδης: 

Από πλευράς του ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη σημασία της ημέρας και της διπλής γιορτής της πόλης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά: «Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, με την ταυτόχρονη ελευθέρωση το 1912 από τους Οθωμανούς, το έπος του «ΟΧΙ» του λαού μας το 1940, απέναντι στον φασισμό και την απελευθέρωσή της στις 30 Οκτωβρίου του 1944, από τον γερμανικό ζυγό με την είσοδο του ΕΛΑΣ. Κι όλα αυτά στη σκιά της πανελλήνιας θλίψης από την απώλεια της κ. Φώφης Γεννηματά, αλλά και των χιλιάδων συνανθρώπων μας, που έχουν φύγει από κοντά μας, τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας. Όμως, η ιστορική μνήμη που ζωντανεύει τούτες τις μέρες στην πόλη μας, μας αναγκάζει να αναστοχαστούμε. Να αναστοχαστούμε πιο πέρα από την απόδοση των τιμών στους προγόνους μας. Με παρακαταθήκη τους αγώνες του λαού μας, πρέπει να κοιτάξουμε και να βαδίσουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι τα πανανθρώπινα ιδανικά της λευτεριάς και της εθνικής ανεξαρτησίας, έχοντας με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο. Ο λαός μας πότισε με πολύ αίμα το δέντρο της λευτεριάς αλλά και της αντίστασης, απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Έτσι, χρέος δικό μας είναι να μείνουμε ενωμένοι σε έναν συνεχή, ανυποχώρητο και αποφασιστικό αγώνα στήριξης και υπεράσπισης της δημοκρατίας. Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες!»

Το "παρών" από τον πολιτικό κόσμο έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, οι βουλευτές της ΝΔ Έλενα Ράπτη, Άννα Ευθυμίου, Στράτος Σιμόπουλος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Νίκος Αμανατίδης και οι βουλευτές και υποψήφιοι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.


Πλήθος κόσμου και συνωστισμός στον Άγιο Δημήτριο

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για τον εορτασμό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης με τις πρώτες εικόνες συνωστισμού να κάνουν ήδη την εμφάνιση τους.
agios-dimitrios-synostismos3.jpg



Στο εσωτερικού του ναού οι καθήμενοι πιστοί τηρούν τις αποστάσεις κάτι που δεν συμβαίνει με όσους στέκονται ορθοί αριστερά και δεξιά των στασιδιών. Οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν συμμορφωθεί με το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αλλά δεν είναι και λίγοι εκείνοι που βρίσκονται στο ναό χωρίς να φορούν μάσκα ενώ αρκετοί κατά την είσοδο στην εκκλησία κατεβάζουν τη μάσκα για να προσκυνήσουν και να φιλήσουν τις εικόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ζωντανή σύνδεση της ΕΡΤ, ιερέας προέτρεψε πιστούς να εισέλθουν εντός του ναού χωρίς τη μάσκα, πάρα τις συστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αρκέστηκε μόνο σε συστάσεις και όχι σε ελέγχους. 

agios-dimitrios-synostismos1.jpg
agios-dimitrios-synostismos2.jpg
agios-dimitrios2.jpg
agios-dimitrios-2QiRh.jpg





ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία