ΑΠΟΨΕΙΣ

Stock Options

 03/02/2019 20:00

Α. Γενικά: Τι είναι τα Stock Options; Τα Stock Options, κατά κανόνα, δεν είναι παρά το δικαίωμα που αποκτά κάποιο στέλεχος (ή ομάδα στελεχών) για την αγορά (σε μία ή περισσότερες επόμενες χρονικές στιγμές) μετοχών της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, σε προκαθορισμένη, ελκυστική, τιμή.

Πώς λειτουργούν;

Δύο είναι οι κατηγορίες στελεχών στις οποίες απευθύνονται: Σε εκείνα τα οποία η επιχείρηση επιδιώκει να προσελκύσει κι εκείνα με τα οποία ήδη συνδέεται με κάποιας μορφής συμβατική σχέση-συνηθέστερα εργασίας.

Τόσο η κεντρική πρόταση της επιχείρησης που αποφασίζει την έκδοσή τους όσο και οι επιμέρους παράμετροί της γνωστοί: «Έλα (ή μείνε) μαζί μας και θα έχεις σοβαρές προσδοκίες να αποκομίσεις σημαντικά οφέλη από την αύξηση της αξίας της επιχείρησης -κατ’ αναλογίαν του τμήματός της, που αντιστοιχούν στα Stock Option που λαμβάνεις».

Από την πλευρά της επιχείρησης και του στελέχους

Με την υιοθέτηση των Stock Options η επιχείρηση δημιουργεί σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση ενός στελέχους, καθώς δεν τον αντιμετωπίζει πλέον ως απλό, περαστικό, υπάλληλο. Η επιχείρηση με τη διάθεση των Stock Options επιτυγχάνει τριπλό στόχο: (α) μειώνει τις οικονομικές απαιτήσεις του στελέχους όσον αφορά τις προσδοκώμενες σταθερές αποδοχές του (β) αυξάνει τη δέσμευσή του έναντι της επιχείρησης (γ) αυξάνει (λογικά) την ποιοτική και ποσοτική του απόδοση.

Το στέλεχος, από την άλλη πλευρά, «προσδένεται» με ισχυρότερους δεσμούς στο άρμα της επιχείρησης, καθώς αναβαθμίζεται σε δυνητικό (ή αυριανό) μέτοχο.

Με την αξιοποίηση του θεσμού των Stock Options, ο στόχος των μετόχων, της διοίκησης και των συγκεκριμένων στελεχών γίνεται κοινός: η ανάπτυξη της αξίας της επιχείρησης και, κατ’ ακολουθίαν, της αξίας των μετοχών της.

Ειδικά: Οι ανησυχίες του επιχειρηματία και ο τρόπος με τον οποίο είναι δυνατό να διασκεδασθούν

Αναπτύσσεται σοβαρή επιχειρηματολογία στη βάση της οποίας ένας επιχειρηματίας δεν θα επέλεγε να διαθέσει Stock Option σε στελέχη του. Στους κρίσιμους σχετικούς προβληματισμούς μπορούν να δοθούν όχι μόνον ικανοποιητικές απαντήσεις αλλά και απολύτως επαρκείς διασφαλίσεις.

Β. Οι ρυθμίσεις του νέου νόμου για τις ανώνυμες εταιρείες

Σε διαδικαστικό επίπεδο, για την έκδοση των Stock Οptions προϋποτίθεται απόφαση γενικής συνέλευσης σχετικά με τους δικαιούχους του προγράμματος (:μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στελέχη ή/και πρόσωπα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε σταθερή βάση) αλλά και τις επιμέρους λεπτομέρειες της έκδοσης.

Τα Stock Οptions που θα εκδοθούν δεν είναι δυνατό να υπερβαίνουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η γενική συνέλευση είναι δυνατό να εκχωρήσει για μία πενταετία τη σχετική της εξουσία στο διοικητικό συμβούλιο.

Γ. Επίλογος

Η αξιοποίηση από την επιχείρηση ενός σύγχρονου εργαλείου, όπως αυτό των Stock Options, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε διάφορα επίπεδα. Αν και μοιάζει απλουστευμένη η σχετική προσέγγιση, οι δυνητικοί κίνδυνοι για τον επιχειρηματία είναι δυνατό σε σημαντικό επίπεδο να απομειωθούν -αν όχι να εκμηδενισθούν. Παράλληλα, ο σχεδιασμός του σχετικού προϊόντος μπορεί να διασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό το εκάστοτε κεντρικό ζητούμενο της επιχείρησης: είτε πρόκειται για προσέλκυση ικανών στελεχών είτε για τη διατήρηση των ικανοτέρων, είτε/και για τη μεγιστοποίηση όσων τα ωφελούμενα στελέχη είναι σε θέση να προσφέρουν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Φεβρουαρίου 2019