Λόγια του Βαρδάρη

  • Στο "στόχαστρο" της αυτοδιοίκησης η Πολιτική Προστασία
    22/03/2021 17:05

    Στο "στόχαστρο" της αυτοδιοίκησης η Πολιτική Προστασία

    Εν αμφιβόλω φαίνεται πως θέτει η αυτοδιοίκηση την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς η ΚΕΔΕ ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, σε συνεργασία με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιο Λέκκα.

    Για την πρωτοβουλία αυτή μάλιστα έγινε εκτενής αναφορά στο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποίησε σήμερα η ΚΕΔΕ με την Ελληνογερμανική Συνέλευση με θέμα «Πολιτική Προστασία και κλιματική αλλαγή».

    Παρόντος δε του αναπληρωτή ΥΠΕΣ Σ. Πέτσα, τονίστηκε ότι ο μηχανισμός αυτός, στελεχωμένος από ειδικούς επιστήμονες, θα σπεύδει επί τόπου σε κάθε σημείο της χώρας μας που έχει πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή για να συνδράμει τους Δήμους, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα κι αποτελεσματικά κάθε δυσκολία που θα προκύπτει.

    Εύλογα ωστόσο είναι τα ερωτήματα που τίθενται με αυτήν την πρωτοβουλία, αναφορικά με το ποιος θα είναι στο εγγύς μέλλον ο ρόλος της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, που έχει όλες τις παραπάνω αρμοδιότητες και τι ρόλο θα κληθούν να παίζουν τα γραφεία πολιτικής προστασίας στους κατά τόπους δήμους, για τα οποία δόθηκε μάχη για να στηθούν και βέβαια να στελεχωθούν.

    Ενδιαφέρον πάντως έχει και η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου που είπε πως «αλλάζουν τα πράγματα και η Πολιτική Προστασία από ξεχασμένη υποστελεχωμένη υπηρεσία αρχίζει και αποκτά τον πρωτεύοντα ρόλο που πρέπει να έχει». Δεν διευκρίνισε πάντως ποιος θα έχει των πρωτεύοντα ρόλο: Η επίσημη Πολιτική Προστασία ή ο Ειδικός μηχανισμός που θα στήσει η ΚΕΔΕ;