Λόγια του Βαρδάρη

  • Στο ΣτΕ το θέμα της μετονομασίας της οδού Αθ. Χρυσοχόου
    08/02/2020 17:00

    Στο ΣτΕ το θέμα της μετονομασίας της οδού Αθ. Χρυσοχόου

    Την ερχόμενη Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση ακύρωσης της μετονομασίας της οδού Αθανάσιου Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ, που αποφάσισε, έπειτα από ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Ιστορικής Μνήμης, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στις 26/3/2018, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

    Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι παρεμβαίνοντες στο ΣτΕ Αλέκος Γρίμπας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Σπύρος Σακέττας (πρώην δημοτικοί σύμβουλοι δήμου Θεσσαλονίκης και μέλη του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974), «με την παρέμβασή μας στο ΣτΕ υποστηρίζουμε τη νομιμότητα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης να μετονομαστεί η οδός Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλβέρτου Ναρ».

    Σημειώνουν επίσης ότι «οι κληρονόμοι του Αθ. Χρυσοχόου αμφισβητούν τη νομιμότητα της μετονομασίας, ενώ η διαδικασία που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια σεβάστηκε όλους τους τύπους που προβλέπει ο νόμος, υλοποιώντας ένα αίτημα δημοτών και ιστορικών φορέων, όπως ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974».

    «Η παρέμβασή μας υπέρ του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς μία παρέμβαση υπέρ της νομιμότητας. Είναι και συμβολή στο εγχείρημα η Θεσσαλονίκη να αναστοχαστεί, με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, το παρελθόν της, να αναγνωρίσει τα σφάλματα και τις ιδιαιτερότητές της, να τιμήσει αυτούς που αντιστάθηκαν και δεν συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Με δυο λόγια, να ανακτήσει την ιστορική της μνήμη, να γίνει παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης» τονίζουν στη δήλωσή τους τα μέλη του Σ.Φ.Ε.Α.