Restaurants

Στο εστιατόριο «Λουτρός», γωνία Βενιζέλου με Φιλίππου, για γεύσεις παραδοσιακές, απλές και σπιτικές

Συνεχίζοντας μία ιστορία, που ξεκίνησε το 1948

 06/03/2023 12:50

Στο εστιατόριο «Λουτρός», γωνία Βενιζέλου με Φιλίππου, για γεύσεις παραδοσιακές, απλές και σπιτικές

Ο «Λουτρός», το αγαπημένο μεζεδοπωλείο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο παλιά σε ολόκληρη την πόλη, έχει «μετακομίσει» εδώ και λίγο καιρό κι από τα Λουλουδάδικα, όπου λειτουργούσε, μας υποδέχεται πλέον στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Φιλίππου.

2-ubP5d.jpg
3-KxJl6.jpg

Έχοντας ανοίξει το 1948, συνεχίζει μία μεγάλη ιστορία στη γαστρονομική σκηνή του κέντρου, με την κουζίνα του να παραμένει απλή και παραδοσιακή, χωρίς περιττές προσθήκες, συνταιριάζοντας την παράδοση τόσων χρόνων με το σήμερα, σε έναν χώρο που γοητεύει με την καλαισθησία του κι ένα περιβάλλον ιδανικό, για κάθε γεύμα, κάθε ώρα της ημέρας.

Ο «Λουτρός» πρωτοάνοιξε, 70 και πλέον χρόνια πριν, από τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη, Ηλία Καμβύση, στα τούρκικα λουτρά, στο Χαμάμ Παζάρ – στη γειτονιά των «Λουλουδάδικων», όπου απέκτησε και το όνομά του. Η φυσιογνωμία του τότε τελείως διαφορετική, αφού στο χώρο του παρασκευαζόταν και ρετσίνα, με τους πελάτες να προμηθεύονται την ποσότητα που ήθελαν για το σπίτι και να ξαποσταίνουν στα βαρέλια του, για ψωμί με τυρί κι αργότερα για τηγανητά ψάρια και άλλους μεζέδες που σέρβιρε το κατάστημα, με τα κιλά και τις «μισές», να πηγαινοέρχονται στα τραπέζια.

Μέσα σε τέσσερα – πέντε χρόνια εξελίχθηκε σε μία ταβέρνα, καθαρά «ανδρική» στην αρχή, όπου κάθε βράδυ παρέες συγκεντρώνονταν με κιθάρες. Το 2000, με απόφαση της αρχαιολογίας, το κατάστημα μεταφέρθηκε στο Μπεζεστένι, όπου παρέμεινε για τα επόμενα 22 χρόνια, μέχρι και πρόσφατα, που μεταφέρθηκε, πλέον, επάνω από την Εγνατία.

4-UsDcv.jpg

Τρεις γενιές πελάτες

Πατροπαράδοτα, μέσα στα χρόνια, καθημερινά στο μαγαζί σύχναζαν δικηγόροι, εργάτες, καθηγητές Πανεπιστημίου και φοιτητές, οι ίδιοι που σήμερα εξακολουθούν να πηγαίνουν στο «Λουτρό», με τις οικογένειές τους. Όπως και το ίδιο το εστιατόριο, έτσι και οι πελάτες του, μετρούν τρεις γενιές.

5-318IM.jpg
6-eKhbX.jpg

Κι ο εδώ και χρόνια σημερινός ιδιοκτήτης, Θεόδωρος Κούτλας, ο «μικρός» που γέμιζε τις ρετσίνες παλιότερα, συνεχίζει ό,τι ξεκίνησε ο παππούς του και συνέχισε ο πατέρας του Χρήστος με αγάπη και υποδέχεται, αντίστοιχα, τα εγγόνια των πάλαι ποτέ πελατών, έχοντας στο πλευρό του και τη σύζυγό του, από τα χέρια της οποίας θα δοκιμάσουμε εξαιρετικούς μεζέδες, αλλά και την αδερφή του.

7-Mr3nN.jpg

Εξαίρετα θαλασσινά, ζουμερά κρεατικά

Το μενού του εστιατορίου αποτελείται, σήμερα, από θαλασσινά και κρεατικά – πάντα από αποκλειστικά ελληνικά κρέατα - συνταγές καθαρά ελληνικής σπιτικής κουζίνας, γεύσεις παραδοσιακές, χωρίς πειραματισμούς και περιττά στοιχεία, βασισμένες στην ποιότητα.

Μυδοπίλαφο, κριθαράκι με γαρίδες, καλαμαράκια τηγανητά στα θαλασσινά, παλαμίδα φούρνου πλακί, γάβρος τηγανητός και ψαρόσουπα σπιτική ή χέλι καπνιστό στα ψάρια. Φασόλια γίγαντες, λαχανοντολμάδες και μουσακάς στα μαγειρευτά και τα πιάτα ημέρας, λαχανίδα βραστή με λάδι και λεμόνι στις σαλάτες, κοκορέτσι και μαγειρίτσα κάθε Πάσχα.

8-iZI1Y.jpg
9-ZuFll.jpg
10-McE8E.jpg
11-nIkPx.jpg

Πιάτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, που απαιτούν χρόνο στην παρασκευή τους και που, γι’ αυτό το λόγο, σπάνια μαγειρεύουμε πλέον στο σπίτι, διατηρούνται ζωντανά σταθερά στο «Λουτρό», σε μια προσπάθεια να μη χαθεί η νοστιμιά της απλότητας και της παραδοσιακής γεύσης.

Ακολουθώντας τις εποχές του χρόνου

Το μενού, αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και τα προϊόντα τους. Νέα πιάτα προστίθενται διαρκώς και ο κατάλογος ανανεώνεται κι έτσι, το χειμώνα μπορούμε, για παράδειγμα, να δοκιμάσουμε αρνάκι στο φούρνο, ζυγούρι με κριθαράκι ή χοιρινό με λάχανο και το καλοκαίρι καλομαγειρεμένα θαλασσινά, όπως τα αχνιστά μύδια ή μελιτζάνες με κρέας και μπριάμ.

12-n65n7.jpg

Στα πιο «δυνατά» πιάτα του μενού η ρεβυθάδα, η σπεσιαλιτέ του παππού και πρώτου ιδιοκτήτη, αλλά και τα ντολμαδάκια γιαλατζί, το τας κεμπάπ, τα παϊδάκια. Στις σαλάτες θα βρούμε, ανάλογα με την εποχή, νόστιμους ζοχούς στα χόρτα και τη σπέσιαλ σαλάτα «Λουτρός», με ρόκα, μαρούλι, καρύδια, μέλι και παρμεζάνα. Στα γλυκά, καρυδόπιτα της γιαγιάς.

13-qfYIZ.jpg
14-gSBom.jpg

Η διακόσμηση του εστιατορίου ακολουθεί μεν τις τάσεις της εποχής ταιριάζει, ωστόσο, απόλυτα με τη φυσιογνωμία και τη φιλοσοφία του. Φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης κοσμούν τους τοίχους κι από το ταβάνι, κρέμονται ιδιόχειρες πινελιές, είδη μαγειρικής, που παραπέμπουν σε ό,τι πιο παραδοσιακό. Tα μαχαιροπήρουνα, έρχονται μέσα σε χάρτινη συσκευασία.

15.jpg

Και στην κάβα καλό, χύμα κρασί από τον Τύρναβο, ρετσίνα από την περιοχή της Καρύστου ή Μαλαγουζιά, από τους αμπελώνες «Αρβανιτίδη». Γεύσεις δυνατές κι επιλεγμένες. Εξ’ άλλου, από τη χύμα ρετσίνα ξεκίνησε ο «Λουτρός» κι ο ιδιοκτήτης του, θέλει να κρατήσει την παράδοση, που βασίζεται σε καλή γνώση του τομέα. Θα μπορούσε, να είναι διαφορετικά;

Tip 1: Όλα τα πιάτα του μενού, μπορούμε να τα παραγγείλουμε και μέσω e-food. Καθημερινά, πέρα από αυτά που θα δούμε αναρτημένα, βγαίνουν και ξεχωριστά πιάτα ημέρας. Τα πάντα διατίθενται και σε πακέτο take away επί τόπου και κατόπιν παραγγελίας.

Tip 2: Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά, από τις 11.00 έως τη 01.00. Καλό είναι να κάνετε μία κράτηση, ειδικά τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, που η προσέλευση του κόσμου είναι αυξημένη.

16.jpg
17.jpg


Διεύθυνση: Βενιζέλου 55 & Φιλίππου 18

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 228895

Website

Facebook





Ο «Λουτρός», το αγαπημένο μεζεδοπωλείο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο παλιά σε ολόκληρη την πόλη, έχει «μετακομίσει» εδώ και λίγο καιρό κι από τα Λουλουδάδικα, όπου λειτουργούσε, μας υποδέχεται πλέον στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Φιλίππου.

2-ubP5d.jpg
3-KxJl6.jpg

Έχοντας ανοίξει το 1948, συνεχίζει μία μεγάλη ιστορία στη γαστρονομική σκηνή του κέντρου, με την κουζίνα του να παραμένει απλή και παραδοσιακή, χωρίς περιττές προσθήκες, συνταιριάζοντας την παράδοση τόσων χρόνων με το σήμερα, σε έναν χώρο που γοητεύει με την καλαισθησία του κι ένα περιβάλλον ιδανικό, για κάθε γεύμα, κάθε ώρα της ημέρας.

Ο «Λουτρός» πρωτοάνοιξε, 70 και πλέον χρόνια πριν, από τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη, Ηλία Καμβύση, στα τούρκικα λουτρά, στο Χαμάμ Παζάρ – στη γειτονιά των «Λουλουδάδικων», όπου απέκτησε και το όνομά του. Η φυσιογνωμία του τότε τελείως διαφορετική, αφού στο χώρο του παρασκευαζόταν και ρετσίνα, με τους πελάτες να προμηθεύονται την ποσότητα που ήθελαν για το σπίτι και να ξαποσταίνουν στα βαρέλια του, για ψωμί με τυρί κι αργότερα για τηγανητά ψάρια και άλλους μεζέδες που σέρβιρε το κατάστημα, με τα κιλά και τις «μισές», να πηγαινοέρχονται στα τραπέζια.

Μέσα σε τέσσερα – πέντε χρόνια εξελίχθηκε σε μία ταβέρνα, καθαρά «ανδρική» στην αρχή, όπου κάθε βράδυ παρέες συγκεντρώνονταν με κιθάρες. Το 2000, με απόφαση της αρχαιολογίας, το κατάστημα μεταφέρθηκε στο Μπεζεστένι, όπου παρέμεινε για τα επόμενα 22 χρόνια, μέχρι και πρόσφατα, που μεταφέρθηκε, πλέον, επάνω από την Εγνατία.

4-UsDcv.jpg

Τρεις γενιές πελάτες

Πατροπαράδοτα, μέσα στα χρόνια, καθημερινά στο μαγαζί σύχναζαν δικηγόροι, εργάτες, καθηγητές Πανεπιστημίου και φοιτητές, οι ίδιοι που σήμερα εξακολουθούν να πηγαίνουν στο «Λουτρό», με τις οικογένειές τους. Όπως και το ίδιο το εστιατόριο, έτσι και οι πελάτες του, μετρούν τρεις γενιές.

5-318IM.jpg
6-eKhbX.jpg

Κι ο εδώ και χρόνια σημερινός ιδιοκτήτης, Θεόδωρος Κούτλας, ο «μικρός» που γέμιζε τις ρετσίνες παλιότερα, συνεχίζει ό,τι ξεκίνησε ο παππούς του και συνέχισε ο πατέρας του Χρήστος με αγάπη και υποδέχεται, αντίστοιχα, τα εγγόνια των πάλαι ποτέ πελατών, έχοντας στο πλευρό του και τη σύζυγό του, από τα χέρια της οποίας θα δοκιμάσουμε εξαιρετικούς μεζέδες, αλλά και την αδερφή του.

7-Mr3nN.jpg

Εξαίρετα θαλασσινά, ζουμερά κρεατικά

Το μενού του εστιατορίου αποτελείται, σήμερα, από θαλασσινά και κρεατικά – πάντα από αποκλειστικά ελληνικά κρέατα - συνταγές καθαρά ελληνικής σπιτικής κουζίνας, γεύσεις παραδοσιακές, χωρίς πειραματισμούς και περιττά στοιχεία, βασισμένες στην ποιότητα.

Μυδοπίλαφο, κριθαράκι με γαρίδες, καλαμαράκια τηγανητά στα θαλασσινά, παλαμίδα φούρνου πλακί, γάβρος τηγανητός και ψαρόσουπα σπιτική ή χέλι καπνιστό στα ψάρια. Φασόλια γίγαντες, λαχανοντολμάδες και μουσακάς στα μαγειρευτά και τα πιάτα ημέρας, λαχανίδα βραστή με λάδι και λεμόνι στις σαλάτες, κοκορέτσι και μαγειρίτσα κάθε Πάσχα.

8-iZI1Y.jpg
9-ZuFll.jpg
10-McE8E.jpg
11-nIkPx.jpg

Πιάτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, που απαιτούν χρόνο στην παρασκευή τους και που, γι’ αυτό το λόγο, σπάνια μαγειρεύουμε πλέον στο σπίτι, διατηρούνται ζωντανά σταθερά στο «Λουτρό», σε μια προσπάθεια να μη χαθεί η νοστιμιά της απλότητας και της παραδοσιακής γεύσης.

Ακολουθώντας τις εποχές του χρόνου

Το μενού, αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και τα προϊόντα τους. Νέα πιάτα προστίθενται διαρκώς και ο κατάλογος ανανεώνεται κι έτσι, το χειμώνα μπορούμε, για παράδειγμα, να δοκιμάσουμε αρνάκι στο φούρνο, ζυγούρι με κριθαράκι ή χοιρινό με λάχανο και το καλοκαίρι καλομαγειρεμένα θαλασσινά, όπως τα αχνιστά μύδια ή μελιτζάνες με κρέας και μπριάμ.

12-n65n7.jpg

Στα πιο «δυνατά» πιάτα του μενού η ρεβυθάδα, η σπεσιαλιτέ του παππού και πρώτου ιδιοκτήτη, αλλά και τα ντολμαδάκια γιαλατζί, το τας κεμπάπ, τα παϊδάκια. Στις σαλάτες θα βρούμε, ανάλογα με την εποχή, νόστιμους ζοχούς στα χόρτα και τη σπέσιαλ σαλάτα «Λουτρός», με ρόκα, μαρούλι, καρύδια, μέλι και παρμεζάνα. Στα γλυκά, καρυδόπιτα της γιαγιάς.

13-qfYIZ.jpg
14-gSBom.jpg

Η διακόσμηση του εστιατορίου ακολουθεί μεν τις τάσεις της εποχής ταιριάζει, ωστόσο, απόλυτα με τη φυσιογνωμία και τη φιλοσοφία του. Φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης κοσμούν τους τοίχους κι από το ταβάνι, κρέμονται ιδιόχειρες πινελιές, είδη μαγειρικής, που παραπέμπουν σε ό,τι πιο παραδοσιακό. Tα μαχαιροπήρουνα, έρχονται μέσα σε χάρτινη συσκευασία.

15.jpg

Και στην κάβα καλό, χύμα κρασί από τον Τύρναβο, ρετσίνα από την περιοχή της Καρύστου ή Μαλαγουζιά, από τους αμπελώνες «Αρβανιτίδη». Γεύσεις δυνατές κι επιλεγμένες. Εξ’ άλλου, από τη χύμα ρετσίνα ξεκίνησε ο «Λουτρός» κι ο ιδιοκτήτης του, θέλει να κρατήσει την παράδοση, που βασίζεται σε καλή γνώση του τομέα. Θα μπορούσε, να είναι διαφορετικά;

Tip 1: Όλα τα πιάτα του μενού, μπορούμε να τα παραγγείλουμε και μέσω e-food. Καθημερινά, πέρα από αυτά που θα δούμε αναρτημένα, βγαίνουν και ξεχωριστά πιάτα ημέρας. Τα πάντα διατίθενται και σε πακέτο take away επί τόπου και κατόπιν παραγγελίας.

Tip 2: Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά, από τις 11.00 έως τη 01.00. Καλό είναι να κάνετε μία κράτηση, ειδικά τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, που η προσέλευση του κόσμου είναι αυξημένη.

16.jpg
17.jpg


Διεύθυνση: Βενιζέλου 55 & Φιλίππου 18

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 228895

Website

Facebook





ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία