ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές για τις εκλογές

Οι θέσεις των φοιτητικών παρατάξεων - Φόβοι για εντάσεις και επεισόδια στο ΑΠΘ

 10/05/2023 06:39

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές για τις εκλογές

Έλενα Καραβασίλη

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 10 Μαΐου οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια της χώρας, με το κλίμα να είναι τεταμένο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και τις διαφωνίες μεταξύ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστικής για το ποιος βγήκε πέρσι νικητής των εκλογών αλλά και τις εκλογές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στις 3 και 4 Μαΐου στο ΔΙΠΑΕ Σίνδου, οι οποίες τίθενται υπό αμφισβήτηση…

Εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων μιλούν στο makthes.gr για τη σημαντικότερη εκλογική διαδικασία των τελευταίων ετών και τονίζουν πως είναι «πιο κρίσιμο από ποτέ οι συμφοιτητές μας να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να αποφασίσουν ποιος θέλει να τους εκπροσωπεί». Σημειώνεται ότι μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα Πανεπιστήμια, λόγω της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών.

Οι κάλπες σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ θα μείνουν ανοιχτές για 12 ώρες, από τις 8:00 έως και τις 20:00 ή από τις 7:00 έως και τις 19:00 (ανάλογα με την απόφαση της κάθε σχολής) σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ και από τις 7:00 έως τις 19:00 στο ΔΙΠΑΕ και στην αίθουσα 304. Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους φοιτητικό πάσο και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

dap.jpg

Φωτογραφία αρχείου


Ο Μηνάς Τσατσούλης, αναπληρωτής γραμματέας της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ πανελλαδικά λέει στο makthes.gr ότι «ενόψει και των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου, το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι οι νέοι θα δώσουν μία πρώτη απάντηση για τα πανεπιστήμια που θέλουν. Ή πανεπιστήμια ευρωπαϊκών προδιαγραφών όπου οι φοιτητές θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην ώρα τους, θα υπάρχει άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας και οι φοιτητές θα νιώθουν ασφαλείς ή πανεπιστήμια όπου έχουν αφίσες τοιχοκολλημένες παντού, φθορές και η ασφάλεια των φοιτητών τίθεται υπό αμφισβήτηση από εξωπανεπιστημιακούς και μη που προχωρούν αυθαίρετα σε καταλήψεις οι οποίες δεν έχουν περάσει από γενικές συνελεύσεις», περιγράφει.

Τονίζει ότι είναι σημαντικό οι φοιτητές να πάνε να ψηφίσουν. «Είναι μία ημέρα γιορτής για τη Δημοκρατία και οι φοιτητές δεν πρέπει να αφήνουν άλλους να αποφασίζουν για αυτούς. Πρέπει να επιλέξουν την πολιτική δύναμη που επιθυμούν να τους εκπροσωπεί στο πανεπιστήμιο και στα διοικητικά συμβούλια των σχολών». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Τσατσούλης πέρσι προσήλθαν στις κάλπες 6.000 φοιτητές του ΑΠΘ, 1.600 στο ΠΑΜΑΚ και 3.300 στο ΔΙΠΑΕ. 

Μιλώντας για την εκλογική διαδικασία που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο ΔΙΠΑΕ, ο ίδιος περιγράφει πως «σήμερα που είναι πανελλαδική ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών, δεν συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις διότι η Πανσπουδαστική αποφάσισε να κάνει εκλογές στις 3 και 4 Μαΐου, τις οποίες προφανώς δεν νομιμοποιούμε διότι η κάλπη μεταφερόταν δεξιά και αριστερά και δεν υπήρχαν οι λίστες των φοιτητών που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε εκλογική διαδικασία».

panaspoudastiki.jpg

Φωτογραφία αρχείου


Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Χημικού ΑΠΘ και υποψήφια με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) λέει στο makthes.gr ότι είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές τις τελευταίας δεκαετίας. 

«Μετά το έγκλημα των Τεμπών είδαμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών και φάνηκε ότι η νέα γενιά απορρίπτει την πολιτική και αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλων όσων προηγήθηκαν. Φάνηκε ότι δεν υποτάσσεται στη λογική του μικρότερου κακού και στη λογική ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Με την πρωτιά της Πανσπουδαστικής φέτος καταφέραμε μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους να μην προχωρήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών ενώ σημειώθηκαν επί μέρους κατακτήσεις ανά τμήματα και φοιτητικούς συλλόγους. Καλούμε τους φοιτητές να προσέλθουν στις κάλπες για να ακουστεί η φωνή τους».

Συμπληρώνει πως «Αυτό που αποδείχτηκε περίτρανα φέτος είναι ότι δίχως οργάνωση και αγώνα δεν μπορούμε να κατακτήσουμε τίποτα. Με την ανάδειξη της Πανσπουδαστικής σε πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και πανελλαδικά μπορούμε να τολμήσουμε το άλμα και να αγωνιστούμε απέναντι στα άλλα Τέμπη που βλέπουμε στις σχολές μας, είτε αυτό είναι να πέφτουν ταβάνια, είτε να σπάνε παράθυρα, είτε να κόβεται η σίτιση στη φοιτητική λέσχη. Η μόνη απάντηση είναι η ενδυνάμωση των φοιτητικών μας συλλόγων», λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο ΔΙΠΑΕ εξηγεί πως οι φοιτητικοί σύλλογοι των σχολών επιστημών υγείας και μηχανικών, «ανέδειξαν πρώτη δύναμη την Πανσπουδαστική. Οι φοιτητές καταδίκασαν τις πολιτικές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που προσπαθεί να εμποδίσει την οργάνωση τους και ήταν ένα πρώτο μήνυμα που πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί και στο ΑΠΘ. Θέλουμε μία καθαρή διαδικασία χωρίς νοθείες και εκβιασμούς όπως επιβάλει η παράταξη της ΔΑΠ». 

Περιγράφει πως μετά τις περσινές εξαγγελίες ότι θα μεταφερόταν στις Σέρρες το τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ, «οι φοιτητές με νόμιμες διαδικασίες ίδρυσαν των φοιτητικό τους σύλλογο. Αντίστοιχα πρόπερσι, φοιτητές των σχολών επιστημών υγείας ίδρυσαν τον σύλλογο τους και διεκδίκησαν σειρά ζητημάτων. Ο σύλλογος μηχανικών κατάφερε να μην μεταφερθούν τα τμήματα στις Σέρρες και στις σχολές υγείας όλοι πέτυχαν να κάνουν πρακτική άσκηση. Είναι δύο σύλλογοι με μεγάλη μαζικότητα που αναγνωρίζονται από τους φοιτητές», τονίζει συμπληρώνοντας ότι υπήρχαν εκλογικοί κατάλογοι στη διαδικασία.

diktio.jpg

Φωτογραφία αρχείου


Ο Κωνσταντίνος Χόχορας είναι επικεφαλής του ΔΙΚΤΥΟΥ στη Θεσσαλονίκη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι φοιτητικές εκλογές συνδέονται άρρηκτα με τις εθνικές που ακολουθούν 11 ημέρες μετά. Το βασικό διακύβευμα είναι οι αγώνες για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο μετερίζι όπου μπορεί να αλλάξει η κατάσταση από τους νέους ανθρώπους, μέσα από το πανεπιστήμιο. Οι εκλογές μας πρέπει να δώσουν το στίγμα της ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η αύξηση χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, τα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα, οι αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης με περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας και φυσικά χωρίς αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια είναι αυτά που διεκδικούμε. Η συνδιοίκηση είναι επίσης στις διεκδικήσεις μας, ώστε οι φοιτητές να συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης με ψήφο και να συναποφασίζουν μαζί με την υπόλοιπη κοινότητα για το μέλλον των πανεπιστημίων», εξηγεί.

Μιλώντας για τις εκλογές στο ΔΙΠΑΕ λέει ότι υπάρχει ο Ενιαίος Σύλλογος που θα συμμετάσχει στη σημερινή διαδικασία και «είναι της ΔΑΠ και οι δύο φοιτητικοί σύλλογοι όπου οι εκλογές έγιναν την περασμένη εβδομάδα».

pasp.jpg

Φωτογραφία αρχείου


Η Ελένη Ευθύμογλου είναι γραμματέας της ΠΑΣΠ για τη Θεσσαλονίκη. Αναφέρει στο makthes.gr ότι «τη φετινή χρονιά έγιναν πιο τρανταχτά από ποτέ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, την πτώση του φοιτητή λόγω συνωστισμού σε αίθουσα, την κατάρρευση οροφής και τη συνεχή παραμέληση φοιτητών του ΔΙΠΑΕ από το υπουργείο Παιδείας όπου εκατοντάδες φοιτητές είναι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα κάνουν επιτακτική την ανάγκη, οι φοιτητές να έρθουν να ψηφίσουν και να δείξουν έμπρακτα τη διάθεση για αλλαγή και πρόοδο μέσα στα πανεπιστήμιά τους. Καλούμε τους φοιτητές να αφήσουν πίσω τους την αποχή που μαστίζει τη φοιτητική κοινότητα εδώ και χρόνια και να δώσουν ζωντάνια στους συλλόγους διεκδικώντας μαζί μας ένα πανεπιστήμιο που τους αξίζει και είναι προοδευτικό και δημοκρατικό. Αυτά πρεσβεύουμε».

Εκπροσωπώντας την ΠΑΣΠ συμπληρώνει πως: «Διεκδικούμε καλύτερες υποδομές και εργαστήρια αλλά και περισσότερους χώρους αναψυχής μέσα στο πανεπιστήμιο. Ο εκμηδενισμός του αντιτίμου για τη φοιτητική λέσχη είναι επίσης προτεραιότητά μας. Η επέκταση και ενίσχυση διάφορων θεσμών όπως ο σύμβουλος καθηγητής που ανατίθεται σε κάθε φοιτητή είναι στις άμεσες διεκδικήσεις μας», σημειώνει. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές που υπάρχουν με τις διεκδικήσεις της Πανσπουδαστικής, ο κ. Ευθύμογλου σημειώνει ότι «η ΠΑΣΠ είναι η μόνη που μιλάει για πραγματική αλλαγή και πρόοδο. Από την Πανσπουδαστική οι φοιτητές βλέπουν όλα αυτά τα χρόνια τα ίδια πράγματα. Η ΠΑΣΠ φέρνει στο τραπέζι την αλλαγή στην πράξη». Μιλώντας για τις εκλογές στο ΔΙΠΑΕ λέει ότι σήμερα διεξάγονται οι «αποφασισμένες εκλογές από το διαπαραταξιακό συμβούλιο. Πέρσι η Πανσπουδαστική έφτιαξε δύο νέους συλλόγους, στη σχολή μηχανικών και επιστημών υγείας. Όπου όμως αυτοί οι σύλλογοι υπάρχουν ήδη. Πέραν του ότι δεν τήρησαν τη συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών, δεν διαθέτουν φοιτητικούς καταλόγους που σημαίνει ότι δεν έχουν τη στήριξη του ιδρύματος. Επίσης, πήραν τις κάλπες στα σπίτια τους και την επόμενη ημέρα εμφάνισαν διπλάσιες ψήφους. Οπότε κι εμείς ως ΠΑΣΠ δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις συγκεκριμένες εκλογές. Έχουμε την ευθύνη του λόγου μας και δεν μπορούμε να συνταχθούμε σε κάτι τέτοιο ονομάζοντάς το ιδιάζουσα περίπτωση». 

Τέλος, η ίδια σημειώνει ότι «δυστυχώς πάντα υπάρχει ο φόβος πρόκλησης εντάσεων, ιδίως στο ΑΠΘ αλλά η θέση μας είναι ότι σήμερα είναι ημέρα δημοκρατίας για τους φοιτητές και δεν υπάρχει χώρος για εντάσεις και επεισόδια».

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 10 Μαΐου οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια της χώρας, με το κλίμα να είναι τεταμένο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και τις διαφωνίες μεταξύ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστικής για το ποιος βγήκε πέρσι νικητής των εκλογών αλλά και τις εκλογές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στις 3 και 4 Μαΐου στο ΔΙΠΑΕ Σίνδου, οι οποίες τίθενται υπό αμφισβήτηση…

Εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων μιλούν στο makthes.gr για τη σημαντικότερη εκλογική διαδικασία των τελευταίων ετών και τονίζουν πως είναι «πιο κρίσιμο από ποτέ οι συμφοιτητές μας να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να αποφασίσουν ποιος θέλει να τους εκπροσωπεί». Σημειώνεται ότι μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα Πανεπιστήμια, λόγω της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών.

Οι κάλπες σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ θα μείνουν ανοιχτές για 12 ώρες, από τις 8:00 έως και τις 20:00 ή από τις 7:00 έως και τις 19:00 (ανάλογα με την απόφαση της κάθε σχολής) σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ και από τις 7:00 έως τις 19:00 στο ΔΙΠΑΕ και στην αίθουσα 304. Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους φοιτητικό πάσο και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

dap.jpg

Φωτογραφία αρχείου


Ο Μηνάς Τσατσούλης, αναπληρωτής γραμματέας της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ πανελλαδικά λέει στο makthes.gr ότι «ενόψει και των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου, το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι οι νέοι θα δώσουν μία πρώτη απάντηση για τα πανεπιστήμια που θέλουν. Ή πανεπιστήμια ευρωπαϊκών προδιαγραφών όπου οι φοιτητές θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην ώρα τους, θα υπάρχει άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας και οι φοιτητές θα νιώθουν ασφαλείς ή πανεπιστήμια όπου έχουν αφίσες τοιχοκολλημένες παντού, φθορές και η ασφάλεια των φοιτητών τίθεται υπό αμφισβήτηση από εξωπανεπιστημιακούς και μη που προχωρούν αυθαίρετα σε καταλήψεις οι οποίες δεν έχουν περάσει από γενικές συνελεύσεις», περιγράφει.

Τονίζει ότι είναι σημαντικό οι φοιτητές να πάνε να ψηφίσουν. «Είναι μία ημέρα γιορτής για τη Δημοκρατία και οι φοιτητές δεν πρέπει να αφήνουν άλλους να αποφασίζουν για αυτούς. Πρέπει να επιλέξουν την πολιτική δύναμη που επιθυμούν να τους εκπροσωπεί στο πανεπιστήμιο και στα διοικητικά συμβούλια των σχολών». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Τσατσούλης πέρσι προσήλθαν στις κάλπες 6.000 φοιτητές του ΑΠΘ, 1.600 στο ΠΑΜΑΚ και 3.300 στο ΔΙΠΑΕ. 

Μιλώντας για την εκλογική διαδικασία που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο ΔΙΠΑΕ, ο ίδιος περιγράφει πως «σήμερα που είναι πανελλαδική ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών, δεν συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις διότι η Πανσπουδαστική αποφάσισε να κάνει εκλογές στις 3 και 4 Μαΐου, τις οποίες προφανώς δεν νομιμοποιούμε διότι η κάλπη μεταφερόταν δεξιά και αριστερά και δεν υπήρχαν οι λίστες των φοιτητών που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε εκλογική διαδικασία».

panaspoudastiki.jpg

Φωτογραφία αρχείου


Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Χημικού ΑΠΘ και υποψήφια με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) λέει στο makthes.gr ότι είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές τις τελευταίας δεκαετίας. 

«Μετά το έγκλημα των Τεμπών είδαμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών και φάνηκε ότι η νέα γενιά απορρίπτει την πολιτική και αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλων όσων προηγήθηκαν. Φάνηκε ότι δεν υποτάσσεται στη λογική του μικρότερου κακού και στη λογική ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Με την πρωτιά της Πανσπουδαστικής φέτος καταφέραμε μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους να μην προχωρήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών ενώ σημειώθηκαν επί μέρους κατακτήσεις ανά τμήματα και φοιτητικούς συλλόγους. Καλούμε τους φοιτητές να προσέλθουν στις κάλπες για να ακουστεί η φωνή τους».

Συμπληρώνει πως «Αυτό που αποδείχτηκε περίτρανα φέτος είναι ότι δίχως οργάνωση και αγώνα δεν μπορούμε να κατακτήσουμε τίποτα. Με την ανάδειξη της Πανσπουδαστικής σε πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και πανελλαδικά μπορούμε να τολμήσουμε το άλμα και να αγωνιστούμε απέναντι στα άλλα Τέμπη που βλέπουμε στις σχολές μας, είτε αυτό είναι να πέφτουν ταβάνια, είτε να σπάνε παράθυρα, είτε να κόβεται η σίτιση στη φοιτητική λέσχη. Η μόνη απάντηση είναι η ενδυνάμωση των φοιτητικών μας συλλόγων», λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο ΔΙΠΑΕ εξηγεί πως οι φοιτητικοί σύλλογοι των σχολών επιστημών υγείας και μηχανικών, «ανέδειξαν πρώτη δύναμη την Πανσπουδαστική. Οι φοιτητές καταδίκασαν τις πολιτικές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που προσπαθεί να εμποδίσει την οργάνωση τους και ήταν ένα πρώτο μήνυμα που πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί και στο ΑΠΘ. Θέλουμε μία καθαρή διαδικασία χωρίς νοθείες και εκβιασμούς όπως επιβάλει η παράταξη της ΔΑΠ». 

Περιγράφει πως μετά τις περσινές εξαγγελίες ότι θα μεταφερόταν στις Σέρρες το τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ, «οι φοιτητές με νόμιμες διαδικασίες ίδρυσαν των φοιτητικό τους σύλλογο. Αντίστοιχα πρόπερσι, φοιτητές των σχολών επιστημών υγείας ίδρυσαν τον σύλλογο τους και διεκδίκησαν σειρά ζητημάτων. Ο σύλλογος μηχανικών κατάφερε να μην μεταφερθούν τα τμήματα στις Σέρρες και στις σχολές υγείας όλοι πέτυχαν να κάνουν πρακτική άσκηση. Είναι δύο σύλλογοι με μεγάλη μαζικότητα που αναγνωρίζονται από τους φοιτητές», τονίζει συμπληρώνοντας ότι υπήρχαν εκλογικοί κατάλογοι στη διαδικασία.

diktio.jpg

Φωτογραφία αρχείου


Ο Κωνσταντίνος Χόχορας είναι επικεφαλής του ΔΙΚΤΥΟΥ στη Θεσσαλονίκη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι φοιτητικές εκλογές συνδέονται άρρηκτα με τις εθνικές που ακολουθούν 11 ημέρες μετά. Το βασικό διακύβευμα είναι οι αγώνες για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο μετερίζι όπου μπορεί να αλλάξει η κατάσταση από τους νέους ανθρώπους, μέσα από το πανεπιστήμιο. Οι εκλογές μας πρέπει να δώσουν το στίγμα της ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η αύξηση χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, τα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα, οι αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης με περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας και φυσικά χωρίς αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια είναι αυτά που διεκδικούμε. Η συνδιοίκηση είναι επίσης στις διεκδικήσεις μας, ώστε οι φοιτητές να συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης με ψήφο και να συναποφασίζουν μαζί με την υπόλοιπη κοινότητα για το μέλλον των πανεπιστημίων», εξηγεί.

Μιλώντας για τις εκλογές στο ΔΙΠΑΕ λέει ότι υπάρχει ο Ενιαίος Σύλλογος που θα συμμετάσχει στη σημερινή διαδικασία και «είναι της ΔΑΠ και οι δύο φοιτητικοί σύλλογοι όπου οι εκλογές έγιναν την περασμένη εβδομάδα».

pasp.jpg

Φωτογραφία αρχείου


Η Ελένη Ευθύμογλου είναι γραμματέας της ΠΑΣΠ για τη Θεσσαλονίκη. Αναφέρει στο makthes.gr ότι «τη φετινή χρονιά έγιναν πιο τρανταχτά από ποτέ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, την πτώση του φοιτητή λόγω συνωστισμού σε αίθουσα, την κατάρρευση οροφής και τη συνεχή παραμέληση φοιτητών του ΔΙΠΑΕ από το υπουργείο Παιδείας όπου εκατοντάδες φοιτητές είναι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα κάνουν επιτακτική την ανάγκη, οι φοιτητές να έρθουν να ψηφίσουν και να δείξουν έμπρακτα τη διάθεση για αλλαγή και πρόοδο μέσα στα πανεπιστήμιά τους. Καλούμε τους φοιτητές να αφήσουν πίσω τους την αποχή που μαστίζει τη φοιτητική κοινότητα εδώ και χρόνια και να δώσουν ζωντάνια στους συλλόγους διεκδικώντας μαζί μας ένα πανεπιστήμιο που τους αξίζει και είναι προοδευτικό και δημοκρατικό. Αυτά πρεσβεύουμε».

Εκπροσωπώντας την ΠΑΣΠ συμπληρώνει πως: «Διεκδικούμε καλύτερες υποδομές και εργαστήρια αλλά και περισσότερους χώρους αναψυχής μέσα στο πανεπιστήμιο. Ο εκμηδενισμός του αντιτίμου για τη φοιτητική λέσχη είναι επίσης προτεραιότητά μας. Η επέκταση και ενίσχυση διάφορων θεσμών όπως ο σύμβουλος καθηγητής που ανατίθεται σε κάθε φοιτητή είναι στις άμεσες διεκδικήσεις μας», σημειώνει. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές που υπάρχουν με τις διεκδικήσεις της Πανσπουδαστικής, ο κ. Ευθύμογλου σημειώνει ότι «η ΠΑΣΠ είναι η μόνη που μιλάει για πραγματική αλλαγή και πρόοδο. Από την Πανσπουδαστική οι φοιτητές βλέπουν όλα αυτά τα χρόνια τα ίδια πράγματα. Η ΠΑΣΠ φέρνει στο τραπέζι την αλλαγή στην πράξη». Μιλώντας για τις εκλογές στο ΔΙΠΑΕ λέει ότι σήμερα διεξάγονται οι «αποφασισμένες εκλογές από το διαπαραταξιακό συμβούλιο. Πέρσι η Πανσπουδαστική έφτιαξε δύο νέους συλλόγους, στη σχολή μηχανικών και επιστημών υγείας. Όπου όμως αυτοί οι σύλλογοι υπάρχουν ήδη. Πέραν του ότι δεν τήρησαν τη συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών, δεν διαθέτουν φοιτητικούς καταλόγους που σημαίνει ότι δεν έχουν τη στήριξη του ιδρύματος. Επίσης, πήραν τις κάλπες στα σπίτια τους και την επόμενη ημέρα εμφάνισαν διπλάσιες ψήφους. Οπότε κι εμείς ως ΠΑΣΠ δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις συγκεκριμένες εκλογές. Έχουμε την ευθύνη του λόγου μας και δεν μπορούμε να συνταχθούμε σε κάτι τέτοιο ονομάζοντάς το ιδιάζουσα περίπτωση». 

Τέλος, η ίδια σημειώνει ότι «δυστυχώς πάντα υπάρχει ο φόβος πρόκλησης εντάσεων, ιδίως στο ΑΠΘ αλλά η θέση μας είναι ότι σήμερα είναι ημέρα δημοκρατίας για τους φοιτητές και δεν υπάρχει χώρος για εντάσεις και επεισόδια».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία