ΑΠΟΨΕΙΣ

«Στηρίξτε τη σπουδαία δημοσιογραφία»

 23/07/2019 18:01

Με τη λογική του πλουραλισμού, που πάντοτε είναι καλύτερος από τα μονοπώλια και τους ενικούς, η εποχή που διανύουμε θα έπρεπε να σηματοδοτεί την αποθέωση της ενημέρωσης.

Χιλιάδες ιστοσελίδες, αμέτρητα blogs και ατελείωτοι λογαριασμοί στα περίφημα social media εξασφαλίζουν μια συνεχή και ανελέητη ροή πληροφοριών.

Η ίδια λογική λέει ότι με αυτό το σκηνικό οι πολίτες ξέρουν τα πάντα για τα πάντα και άρα δύσκολα μπορεί κανείς να τους εξαπατήσει ή να τους οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις. Αλήθεια πιστεύετε ότι αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται π.χ. από τα αποτελέσματα των εκλογών;

Φυσικά, κάθε λανθασμένη τοποθέτηση δεν οφείλεται απαραίτητα σε έλλειμμα ενημέρωσης. Θα πρέπει και η επεξεργασία που έπεται, στοιχειωδώς έστω, ν’ ακολουθεί τους κανόνες της κοινής λογικής.

Είναι προφανές ωστόσο ότι αυτή η υπερπροσφορά «ενημέρωσης» λειτουργεί εις βάρος της πραγματικής, καθώς όσο μακραίνει ο κατάλογος με τις πηγές τόσο δυσκολεύεται κανείς να ξεχωρίσει τι είναι πραγματικό και τι πραγματικά σημαντικό για τη ζωή του.

Έτσι ζούμε την απόλυτη σύγχυση της είδησης με την πληροφορία. Και καθώς ο ανταγωνισμός δίνει τον τόνο και στα ΜΜΕ, παρακολουθούμε μια εξαντλητική κούρσα που συνδέει το πλήθος των αναρτήσεων, με τον αλγόριθμο της Google και εντέλει την επιτυχία και την οικονομική επιβίωση του μέσου.

Τι μπορεί να αλλάξει αυτή την πορεία προς το πουθενά;

Μια ιδέα δίνει ο τίτλος με τον οποίο υποδέχεται τους χρήστες της, η ηλεκτρονική έκδοση της Washington Post.

«Support great journalism», που σημαίνει «στηρίξτε τη σπουδαία δημοσιογραφία».

Βλέπετε, το πρόβλημα της διακίνησης ασήμαντων ειδήσεων το αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους και τα μεγάλα ειδησεογραφικά συγκροτήματα του εξωτερικού. Με τη διαφορά ότι το έχουν διαπιστώσει και έχουν περάσει στην εποχή που αναζητούν λύσεις που θα τους επιτρέπουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, χωρίς να κινδυνεύουν να τη χάσουν.

Το μπαλάκι λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση επιστρέφει στους πολίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναγνώστη-χρήστη-τηλεθεατή καθορίζουν τις εξελίξεις και διαμορφώνουν το σκηνικό του μέλλοντος.

Στηρίξτε τα Μέσα που δεν λειτουργούν ως βιτρίνες πολυκαταστημάτων που διαθέτουν δωρεάν data, αλλά ιεραρχούν, φιλτράρουν και φροντίζουν να πάρουν τη θέση που πρέπει οι ειδήσεις που πρέπει.

Τιμήστε όσους αντιστέκονται στην ευκολία του εντυπωσιασμού καταβάλλοντας πολλές φορές το εξοντωτικό τίμημα της εμπορικής περιθωριοποίησης και να είστε σίγουροι ότι το όφελος θα είναι πολλαπλό και για τη δημοκρατία και για τη χώρα.

Σε διαφορετική περίπτωση, όταν πια στις λίστες με τα πιο διαβασμένα θα παρελαύνουν μόνο λεζάντες σε πόζες με μπικίνι και κείμενα με άχρηστες πληροφορίες, δεν θα έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε, γιατί απλά εμείς το επιλέξαμε…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουλίου 2019