ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην «καρδιά» ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κέντρα logistics στην Ελλάδα

Σε χώρο 60.000 τετραγωνικών, 520 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εξυπηρετήσουν τα 330 καταστήματα της «Διαμαντής Μασούτης ΑΕ»

 29/05/2019 09:43

Στην «καρδιά» ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κέντρα logistics στην Ελλάδα

Ξημερώνει στην πεδινή κωμόπολη του Καβαλαρίου στη Θεσσαλονίκη, πολύ κοντά στη λίμνη Κορώνεια, κι ανάμεσα στις πυκνές σειρές των καλλιεργημένων χωραφιών αρχίζουν να ξεπροβάλλουν στο ημίφως τα πρώτα βαν και φορτηγά, που έχουν ως προορισμό ένα από τα πέντε μεγαλύτερα κέντρα αποθήκευσης και διανομής προϊόντων στην Ελλάδα, εμβαδού 60.000 τετραγωνικών και ύψους επένδυσης 50 εκατ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο κέντρο logistics εργάζονται 520 άνθρωποι, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, και λειτουργεί το μοναδικό στη χώρα σύστημα αυτόματης «ροής» προϊόντων, το E-TOW, με τεχνολογία RFID (ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων).

Πρόκειται για ένα σύστημα, τα «σπλάχνα» του οποίου βρίσκονται κάτω από τη γη: με τη βοήθεια έξι διαφορετικών μηχανών, το E-TOW κινεί ταυτόχρονα μέχρι και 550 από τα λεγόμενα «roll cages» ή «ρολί» (σ.σ. μεγάλα συρμάτινα καλάθια μεταφοράς προϊόντων) και παλέτες πάνω σε μια ενδοδαπέδια αλυσίδα μήκους άνω των δύο χιλιομέτρων. Τελικός προορισμός; Μια από τις 145 ράμπες αποστολών, από όπου θα τα παραλάβουν τα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν σε εκατοντάδες καταστήματα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα.

«Χρονοαπόσταση» μίας ώρας και πέντε λεπτών από τη φόρτωση μέχρι τη ράμπα!

Ενδεικτικό του μεγέθους του κέντρου αποθήκευσης και διανομής είναι το γεγονός ότι, κινούμενα με μέση ταχύτητα 2,1 χλμ ανά ώρα, τα roll cages χρειάζονται περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά, για να φτάσουν από τη μία πλευρά του κτηρίου στην άλλη -εκεί όπου θα φορτωθούν στα φορτηγά!

To AΠΕ-ΜΠΕ επισκέφτηκε το κέντρο διανομής και αποθήκευσης της «Διαμαντής Μασούτης ΑΕ» στο Καβαλάρι και συνομίλησε με τον διευθυντή του logistics center, Αργύρη Αργυρίου, για το πώς λειτουργεί καθημερινά η «κυψέλη» του αχανούς αυτού χώρου, που έχει ανεγερθεί στο 19ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, σε έκταση 145 στρεμμάτων.

«Το Κέντρο, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε στις 11/11/2011 και τότε εξυπηρετούσε 220 καταστήματα της Μασούτης. Σήμερα, επτά-οκτώ χρόνια μετά εξυπηρετεί 330 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, από την Ορεστιάδα μέχρι την Αθήνα και από την 'Ανδρο μέχρι τη Λέσβο, και περίπου 20 μεγάλους πελάτες. Λειτουργεί από τις 5 τα ξημερώματα ώς τις 10 το βράδυ και θα μπορούσε σε πλήρη λειτουργία να εξυπηρετεί περισσότερα από 1000 καταστήματα. Καθημερινά διακινούνται από εδώ προς τα καταστήματα 2000 παλέτες και 1500 roll cages κατά μέσο όρο. Τα δε καταστήματα βάζουν τις παραγγελίες τους, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα "Mantis", που παρακολουθεί αποθέματα και παραγγελίες. Ο ιδιόκτητος στόλος μας είναι 80 φορτηγά, τα οποία όμως καλύπτουν περίπου το 50% του μεταφορικού έργου, με το υπόλοιπο 50% να διεκπεραιώνεται από συνεργαζόμενους οδηγούς φορτηγών δημοσίας χρήσης», εξηγεί ο κ. Αργυρίου, σύμφωνα με τον οποίο την τελευταία δεκαετία, συνεπεία και της αναβάθμισης υποδομών όπως τα λιμάνια, ο κλάδος των logistics αναπτύσσει μεγάλη δυναμική και η προοπτική για την Ελλάδα είναι πολύ ευνοϊκή.

Η πολύχρωμη «ψύχρα» της μαναβικής

Διασχίζοντας κάποιος τις πύλες του Κέντρου και αφού προσπεράσει τα γραφεία και μια σειρά από υποστηρικτικούς χώρους, βρίσκεται μέσα σε έναν κόσμο σε κίνηση. Η περιήγησή μας ξεκινά από την ...πολύχρωμη «ψύχρα» του χώρου της μαναβικής, όπου σε σταθερή θερμοκρασία 7 βαθμών Κελσίου φυλάσσεται κάθε είδους φρούτο και λαχανικό. «Προτιμώνται φρούτα και λαχανικά Ελλήνων παραγωγών και μόνο αν δεν υπάρχουν, μόνο τότε γίνονται εισαγωγές», εξηγεί ο κ. Αργυρίου. Τα προσεκτικά τοποθετημένα τελάρα και κουτιά με τα είδη της μαναβικής δεν μένουν σε αυτόν τον χώρο πάνω από 1,8 μέρες, ενώ εάν το είδος έχει ...ειδικές απαιτήσεις, φυλάσσεται ξεχωριστά, στις ιδανικές για αυτό συνθήκες, όπως συμβαίνει με τις ντομάτες.

«Η μαναβική είναι κατά 100% κεντρικοποιημένη, η αλυσίδα της ψύξης δεν σπάει καθόλου και το 40% των καταστημάτων λαμβάνει την παραγγελία του την ίδια μέρα που την καταθέτει. Το υπόλοιπο 60% την παραλαμβάνει το αργότερο μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης», σημειώνει ο κ. Αργυρίου κι εξηγεί ότι η παραλαβή των φρούτων και των λαχανικών από τους παραγωγούς ξεκινά ...αξημέρωτα, γύρω στις 5 το πρωί κι ακολουθεί αυστηρός ποιοτικός έλεγχος. Τα καταστήματα καταθέτουν τις παραγγελίες τους γύρω στις 10 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι όλα είναι έτοιμα για να πάρουν τον δρόμο τους, με τελικό προορισμό το τραπέζι του καταναλωτή...

Στον χώρο, όπως και στον αντίστοιχο της εταιρείας στο Μαρκόπουλο, εδρεύει και η Διεύθυνση Υγιεινής Εγκαταστάσεων και Ασφάλειας Τροφίμων (ΔΥΕΑΤ), η οποία επανδρώνεται συνολικά από οκτώ άτομα, έξι πτυχιούχους γεωπόνους, χημικούς και τεχνολόγους τροφίμων και δύο άτομα στην διοικητική υποστήριξη. Η ΔΥΕΑΤ είναι υπεύθυνη για την διαχείριση της ποιότητας των φρέσκων τροφίμων και των τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας που πωλούνται στα καταστήματα της εταιρείας και επιπλέον λειτουργεί το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, «το οποίο αποτελεί για την εταιρεία συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Η ΔΥΕΑΤ είναι αρμόδια επίσης για τους εσωτερικούς υγειονομικούς και αγορανομικούς ελέγχους, εξασφαλίζοντας την εφαρμογή της νομοθεσίας, την υγιεινή του προσωπικού, του εξοπλισμού, και των εγκαταστάσεων, στο σύνολο των 333 καταστημάτων και των δύο logistics centers.

Στο συγκεκριμένο κέντρο logistics λειτουργεί ακόμη κρεοπωλείο με επτά θαλάμους και εμβαδόν 2500 τετραγωνικών, που εξυπηρετεί όλη την αλυσίδα καταστημάτων «Μασούτης» πλην Αθήνας. Τα κρέατα που ξεκινούν από εκεί, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ελληνικά και ελληνικής εκτροφής, μεταφέρονται με φορτηγά ιδιόκτητα και πιστοποιημένα για μεταφορά μόνο κρέατος. Και σε αυτή την περίπτωση, οι παραδόσεις μπορούν να γίνουν αυθημερόν, ενώ τα κρέατα παραδίδονται τόσο τεμαχισμένα όσο και ολόκληρα, αναλόγως του τι ζητάει κάθε κατάστημα.

Στις «ατελείωτες» σειρές ραφιών του ξηρού φορτίου

Το κέντρο διαθέτει ακόμη περίπου 20 ψυκτικούς θαλάμους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εμβαδού του καταλαμβάνει το ξηρό φορτίο, τα συσκευασμένα προϊόντα εν ολίγοις: οι σειρές με τα ράφια σε αυτό το τμήμα μοιάζουν ατελείωτες, τόσο σε ύψος, όσο και σε μήκος.

Στους διαδρόμους όπου επιτρέπεται η διέλευση παλετοφόρων και περονοφόρων (σ.σ. ανυψωτικά κλαρκ) μηχανημάτων, στο δάπεδο είναι ορατό ένα επαγωγικό καλώδιο. Αυτό σημαίνει ότι με το που το μηχάνημα εισέρχεται στον διάδρομο, εξηγεί ο κ. Αργυρίου, «κουμπώνει» και «κλειδώνει» πάνω στο επαγωγικό καλώδιο και ο χειριστής δεν μπορεί να στρίψει -αυτό για λόγους ασφαλείας.

Ο χειριστής σκανάρει έναν κωδικό πάνω στην παλέτα με τα προϊόντα, που καταφθάνει στο σημείο παραλαβής της από το ανυψωτικό κλαρκ, το μηχάνημα παραλαμβάνει την παλέτα και καθοδηγείται ώστε να την τοποθετήσει στο σωστό ράφι. Όταν δε έρθει η ώρα να φύγουν από το Κέντρο Logistics, τότε τα προϊόντα επιλέγονται «έξυπνα», κατά προτεραιότητα, με βάση την ημερομηνία λήξης.

Ανακύκλωση 5500 τόνων χαρτονιού ετησίως

Βαδίζοντας κατά μήκος του κτηρίου, το οποίο διαθέτει εξελιγμένο σύστημα πυρασφάλειας με μεγάλες δεξαμενές νερού, φτάνουμε στον χώρο της συγκέντρωσης ειδών για ανακύκλωση. «Δεν πετιέται τίποτα από τα καταστήματα», σημειώνει ο κ. Αργυρίου και προσθέτει: «Ανακυκλώνονται τα πάντα: μπουκάλια, νάιλον, τελάρα, λάδια, μπαταρίες... Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα καταστήματα της Αθήνας, κάθε χρόνο ανακυκλώνονται 5.500 τόνοι μόνο χαρτονιού». Στη συνέχεια, τα συγκεντρωμένα υλικά καταλήγουν στις αντίστοιχες μονάδες ανακύκλωσης, ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο...

Επιπλέον, το κτήριο είναι έτσι κατασκευασμένο και λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπώς την προστασία του περιβάλλοντος. Ο επισκέπτης το αντιλαμβάνεται εύκολα αυτό, στρέφοντας το βλέμμα προς την οροφή, όπου σε μεγάλο μήκος του κτηρίου είναι ορατοί οι φωτοσωλήνες, που επιτρέπουν τη διάχυση φυσικού φωτός στους χώρους, για όσο διάστημα διαρκεί η μέρα, εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια...

«Κάποτε όλα αυτά γίνονταν με ντοσιέ...»

Κάθε χρόνο, μαθητές-τριες και φοιτητές-τριες, από τεχνικές σχολές και πανεπιστήμια, επισκέπτονται το Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής Προϊόντων της «Διαμαντής Μασούτης ΑΕ» στο Καβαλάρι, μεταξύ άλλων για να δουν από κοντά τα εξελιγμένα συστήματα παραγγελιοδοσίας-παραγγελιοληψίας και ενδοδιακίνησης προϊόντων, τα οποία πρακτικά έχουν εκμηδενίσει την πιθανότητα λάθους στις παραδόσεις.

«Κάποτε όλα αυτά γίνονταν με ντοσιέ, το φαντάζεστε; Υπήρχε ένα στο κατάστημα και ένα στην αποθήκη», λέει χαμογελώντας ο κ. Αργυρίου, επί 28 χρόνια εργαζόμενος στην ίδια εταιρεία, καθώς στέκεται για λίγο μπροστά στην ...ασταμάτητη αλυσίδα του E-TOW, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα στην ενδοδιακίνηση, επιτρέποντας όχι απλά τη μεταφορά μεγάλου όγκου προϊόντων, που αλλιώς θα απαιτούσε πολλαπλάσιο χρόνο και κόπο, αλλά και την υψηλή απόδοση, την έξυπνη διαχείριση των προϊόντων μέσω της Οn-line παρακολούθησης των καροτσιών, τη διόρθωση των όποιων λαθών στους προορισμούς, αλλά και την ευέλικτη προσαρμογή της λειτουργίας της αποθήκης εάν και όταν χρειαστεί...

Σε ένα σημείο που δεν το περιμένεις, μέσα σε μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις, κοντά στα παραδοσιακά σπίτια του Καβαλαρίου και στην ηρεμία της Κορώνειας, ιδού ένας κόσμος σε διαρκή κίνηση, από τη στιγμή που αρχίζει να βγαίνει το πρώτο φως της ημέρας μέχρι αρκετά μετά την ώρα που πέφτει το τελευταίο...

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ξημερώνει στην πεδινή κωμόπολη του Καβαλαρίου στη Θεσσαλονίκη, πολύ κοντά στη λίμνη Κορώνεια, κι ανάμεσα στις πυκνές σειρές των καλλιεργημένων χωραφιών αρχίζουν να ξεπροβάλλουν στο ημίφως τα πρώτα βαν και φορτηγά, που έχουν ως προορισμό ένα από τα πέντε μεγαλύτερα κέντρα αποθήκευσης και διανομής προϊόντων στην Ελλάδα, εμβαδού 60.000 τετραγωνικών και ύψους επένδυσης 50 εκατ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο κέντρο logistics εργάζονται 520 άνθρωποι, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, και λειτουργεί το μοναδικό στη χώρα σύστημα αυτόματης «ροής» προϊόντων, το E-TOW, με τεχνολογία RFID (ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων).

Πρόκειται για ένα σύστημα, τα «σπλάχνα» του οποίου βρίσκονται κάτω από τη γη: με τη βοήθεια έξι διαφορετικών μηχανών, το E-TOW κινεί ταυτόχρονα μέχρι και 550 από τα λεγόμενα «roll cages» ή «ρολί» (σ.σ. μεγάλα συρμάτινα καλάθια μεταφοράς προϊόντων) και παλέτες πάνω σε μια ενδοδαπέδια αλυσίδα μήκους άνω των δύο χιλιομέτρων. Τελικός προορισμός; Μια από τις 145 ράμπες αποστολών, από όπου θα τα παραλάβουν τα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν σε εκατοντάδες καταστήματα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα.

«Χρονοαπόσταση» μίας ώρας και πέντε λεπτών από τη φόρτωση μέχρι τη ράμπα!

Ενδεικτικό του μεγέθους του κέντρου αποθήκευσης και διανομής είναι το γεγονός ότι, κινούμενα με μέση ταχύτητα 2,1 χλμ ανά ώρα, τα roll cages χρειάζονται περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά, για να φτάσουν από τη μία πλευρά του κτηρίου στην άλλη -εκεί όπου θα φορτωθούν στα φορτηγά!

To AΠΕ-ΜΠΕ επισκέφτηκε το κέντρο διανομής και αποθήκευσης της «Διαμαντής Μασούτης ΑΕ» στο Καβαλάρι και συνομίλησε με τον διευθυντή του logistics center, Αργύρη Αργυρίου, για το πώς λειτουργεί καθημερινά η «κυψέλη» του αχανούς αυτού χώρου, που έχει ανεγερθεί στο 19ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, σε έκταση 145 στρεμμάτων.

«Το Κέντρο, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε στις 11/11/2011 και τότε εξυπηρετούσε 220 καταστήματα της Μασούτης. Σήμερα, επτά-οκτώ χρόνια μετά εξυπηρετεί 330 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, από την Ορεστιάδα μέχρι την Αθήνα και από την 'Ανδρο μέχρι τη Λέσβο, και περίπου 20 μεγάλους πελάτες. Λειτουργεί από τις 5 τα ξημερώματα ώς τις 10 το βράδυ και θα μπορούσε σε πλήρη λειτουργία να εξυπηρετεί περισσότερα από 1000 καταστήματα. Καθημερινά διακινούνται από εδώ προς τα καταστήματα 2000 παλέτες και 1500 roll cages κατά μέσο όρο. Τα δε καταστήματα βάζουν τις παραγγελίες τους, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα "Mantis", που παρακολουθεί αποθέματα και παραγγελίες. Ο ιδιόκτητος στόλος μας είναι 80 φορτηγά, τα οποία όμως καλύπτουν περίπου το 50% του μεταφορικού έργου, με το υπόλοιπο 50% να διεκπεραιώνεται από συνεργαζόμενους οδηγούς φορτηγών δημοσίας χρήσης», εξηγεί ο κ. Αργυρίου, σύμφωνα με τον οποίο την τελευταία δεκαετία, συνεπεία και της αναβάθμισης υποδομών όπως τα λιμάνια, ο κλάδος των logistics αναπτύσσει μεγάλη δυναμική και η προοπτική για την Ελλάδα είναι πολύ ευνοϊκή.

Η πολύχρωμη «ψύχρα» της μαναβικής

Διασχίζοντας κάποιος τις πύλες του Κέντρου και αφού προσπεράσει τα γραφεία και μια σειρά από υποστηρικτικούς χώρους, βρίσκεται μέσα σε έναν κόσμο σε κίνηση. Η περιήγησή μας ξεκινά από την ...πολύχρωμη «ψύχρα» του χώρου της μαναβικής, όπου σε σταθερή θερμοκρασία 7 βαθμών Κελσίου φυλάσσεται κάθε είδους φρούτο και λαχανικό. «Προτιμώνται φρούτα και λαχανικά Ελλήνων παραγωγών και μόνο αν δεν υπάρχουν, μόνο τότε γίνονται εισαγωγές», εξηγεί ο κ. Αργυρίου. Τα προσεκτικά τοποθετημένα τελάρα και κουτιά με τα είδη της μαναβικής δεν μένουν σε αυτόν τον χώρο πάνω από 1,8 μέρες, ενώ εάν το είδος έχει ...ειδικές απαιτήσεις, φυλάσσεται ξεχωριστά, στις ιδανικές για αυτό συνθήκες, όπως συμβαίνει με τις ντομάτες.

«Η μαναβική είναι κατά 100% κεντρικοποιημένη, η αλυσίδα της ψύξης δεν σπάει καθόλου και το 40% των καταστημάτων λαμβάνει την παραγγελία του την ίδια μέρα που την καταθέτει. Το υπόλοιπο 60% την παραλαμβάνει το αργότερο μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης», σημειώνει ο κ. Αργυρίου κι εξηγεί ότι η παραλαβή των φρούτων και των λαχανικών από τους παραγωγούς ξεκινά ...αξημέρωτα, γύρω στις 5 το πρωί κι ακολουθεί αυστηρός ποιοτικός έλεγχος. Τα καταστήματα καταθέτουν τις παραγγελίες τους γύρω στις 10 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι όλα είναι έτοιμα για να πάρουν τον δρόμο τους, με τελικό προορισμό το τραπέζι του καταναλωτή...

Στον χώρο, όπως και στον αντίστοιχο της εταιρείας στο Μαρκόπουλο, εδρεύει και η Διεύθυνση Υγιεινής Εγκαταστάσεων και Ασφάλειας Τροφίμων (ΔΥΕΑΤ), η οποία επανδρώνεται συνολικά από οκτώ άτομα, έξι πτυχιούχους γεωπόνους, χημικούς και τεχνολόγους τροφίμων και δύο άτομα στην διοικητική υποστήριξη. Η ΔΥΕΑΤ είναι υπεύθυνη για την διαχείριση της ποιότητας των φρέσκων τροφίμων και των τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας που πωλούνται στα καταστήματα της εταιρείας και επιπλέον λειτουργεί το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, «το οποίο αποτελεί για την εταιρεία συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Η ΔΥΕΑΤ είναι αρμόδια επίσης για τους εσωτερικούς υγειονομικούς και αγορανομικούς ελέγχους, εξασφαλίζοντας την εφαρμογή της νομοθεσίας, την υγιεινή του προσωπικού, του εξοπλισμού, και των εγκαταστάσεων, στο σύνολο των 333 καταστημάτων και των δύο logistics centers.

Στο συγκεκριμένο κέντρο logistics λειτουργεί ακόμη κρεοπωλείο με επτά θαλάμους και εμβαδόν 2500 τετραγωνικών, που εξυπηρετεί όλη την αλυσίδα καταστημάτων «Μασούτης» πλην Αθήνας. Τα κρέατα που ξεκινούν από εκεί, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ελληνικά και ελληνικής εκτροφής, μεταφέρονται με φορτηγά ιδιόκτητα και πιστοποιημένα για μεταφορά μόνο κρέατος. Και σε αυτή την περίπτωση, οι παραδόσεις μπορούν να γίνουν αυθημερόν, ενώ τα κρέατα παραδίδονται τόσο τεμαχισμένα όσο και ολόκληρα, αναλόγως του τι ζητάει κάθε κατάστημα.

Στις «ατελείωτες» σειρές ραφιών του ξηρού φορτίου

Το κέντρο διαθέτει ακόμη περίπου 20 ψυκτικούς θαλάμους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εμβαδού του καταλαμβάνει το ξηρό φορτίο, τα συσκευασμένα προϊόντα εν ολίγοις: οι σειρές με τα ράφια σε αυτό το τμήμα μοιάζουν ατελείωτες, τόσο σε ύψος, όσο και σε μήκος.

Στους διαδρόμους όπου επιτρέπεται η διέλευση παλετοφόρων και περονοφόρων (σ.σ. ανυψωτικά κλαρκ) μηχανημάτων, στο δάπεδο είναι ορατό ένα επαγωγικό καλώδιο. Αυτό σημαίνει ότι με το που το μηχάνημα εισέρχεται στον διάδρομο, εξηγεί ο κ. Αργυρίου, «κουμπώνει» και «κλειδώνει» πάνω στο επαγωγικό καλώδιο και ο χειριστής δεν μπορεί να στρίψει -αυτό για λόγους ασφαλείας.

Ο χειριστής σκανάρει έναν κωδικό πάνω στην παλέτα με τα προϊόντα, που καταφθάνει στο σημείο παραλαβής της από το ανυψωτικό κλαρκ, το μηχάνημα παραλαμβάνει την παλέτα και καθοδηγείται ώστε να την τοποθετήσει στο σωστό ράφι. Όταν δε έρθει η ώρα να φύγουν από το Κέντρο Logistics, τότε τα προϊόντα επιλέγονται «έξυπνα», κατά προτεραιότητα, με βάση την ημερομηνία λήξης.

Ανακύκλωση 5500 τόνων χαρτονιού ετησίως

Βαδίζοντας κατά μήκος του κτηρίου, το οποίο διαθέτει εξελιγμένο σύστημα πυρασφάλειας με μεγάλες δεξαμενές νερού, φτάνουμε στον χώρο της συγκέντρωσης ειδών για ανακύκλωση. «Δεν πετιέται τίποτα από τα καταστήματα», σημειώνει ο κ. Αργυρίου και προσθέτει: «Ανακυκλώνονται τα πάντα: μπουκάλια, νάιλον, τελάρα, λάδια, μπαταρίες... Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα καταστήματα της Αθήνας, κάθε χρόνο ανακυκλώνονται 5.500 τόνοι μόνο χαρτονιού». Στη συνέχεια, τα συγκεντρωμένα υλικά καταλήγουν στις αντίστοιχες μονάδες ανακύκλωσης, ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο...

Επιπλέον, το κτήριο είναι έτσι κατασκευασμένο και λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπώς την προστασία του περιβάλλοντος. Ο επισκέπτης το αντιλαμβάνεται εύκολα αυτό, στρέφοντας το βλέμμα προς την οροφή, όπου σε μεγάλο μήκος του κτηρίου είναι ορατοί οι φωτοσωλήνες, που επιτρέπουν τη διάχυση φυσικού φωτός στους χώρους, για όσο διάστημα διαρκεί η μέρα, εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια...

«Κάποτε όλα αυτά γίνονταν με ντοσιέ...»

Κάθε χρόνο, μαθητές-τριες και φοιτητές-τριες, από τεχνικές σχολές και πανεπιστήμια, επισκέπτονται το Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής Προϊόντων της «Διαμαντής Μασούτης ΑΕ» στο Καβαλάρι, μεταξύ άλλων για να δουν από κοντά τα εξελιγμένα συστήματα παραγγελιοδοσίας-παραγγελιοληψίας και ενδοδιακίνησης προϊόντων, τα οποία πρακτικά έχουν εκμηδενίσει την πιθανότητα λάθους στις παραδόσεις.

«Κάποτε όλα αυτά γίνονταν με ντοσιέ, το φαντάζεστε; Υπήρχε ένα στο κατάστημα και ένα στην αποθήκη», λέει χαμογελώντας ο κ. Αργυρίου, επί 28 χρόνια εργαζόμενος στην ίδια εταιρεία, καθώς στέκεται για λίγο μπροστά στην ...ασταμάτητη αλυσίδα του E-TOW, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα στην ενδοδιακίνηση, επιτρέποντας όχι απλά τη μεταφορά μεγάλου όγκου προϊόντων, που αλλιώς θα απαιτούσε πολλαπλάσιο χρόνο και κόπο, αλλά και την υψηλή απόδοση, την έξυπνη διαχείριση των προϊόντων μέσω της Οn-line παρακολούθησης των καροτσιών, τη διόρθωση των όποιων λαθών στους προορισμούς, αλλά και την ευέλικτη προσαρμογή της λειτουργίας της αποθήκης εάν και όταν χρειαστεί...

Σε ένα σημείο που δεν το περιμένεις, μέσα σε μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις, κοντά στα παραδοσιακά σπίτια του Καβαλαρίου και στην ηρεμία της Κορώνειας, ιδού ένας κόσμος σε διαρκή κίνηση, από τη στιγμή που αρχίζει να βγαίνει το πρώτο φως της ημέρας μέχρι αρκετά μετά την ώρα που πέφτει το τελευταίο...

ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία