ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στυλιανός Κατρανίδης: Ο εμβολιασμός, ο μόνος τρόπος για την ασφαλή επιστροφή στην ακαδημαϊκή ζωή

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, μιλάει για την επιστροφή της ακαδημαϊκής κοινότητας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, τον εμβολιασμό των μελών της, καθώς και για τη δημιουργία του νέου αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος Ναυτιλιακών Σπουδών.

 09/09/2021 10:00

Στυλιανός Κατρανίδης: Ο εμβολιασμός, ο μόνος τρόπος για την ασφαλή επιστροφή στην ακαδημαϊκή ζωή
(Φ) Συνέντευξη του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου για το ένθετο τεύχος της "ΜτΚ" για την Παιδεία

Έλενα Αποστολίδου

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλάει για τους όρους και τις προϋποθέσεις στην επιστροφή της ακαδημαϊκής κοινότητας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, τον εμβολιασμό των μελών της, αλλά και για τα σημαντικά βήματα επίλυσης του κτιριακού προβλήματος του ιδρύματος, καθώς και τη δημιουργία του νέου αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος Ναυτιλιακών Σπουδών που επιδιώκει να δημιουργήσει νέους δεσμούς με φορείς και επιχειρήσεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.


"Συνεχίζουμε να προωθούμε το θέμα των εμβολιασμών, 

έχουμε ζητήσει να λειτουργήσει στο πανεπιστήμιο 

εμβολιαστικό κέντρο δυο εβδομάδες τον Σεπτέμβριο 

έχουμε καταθέσει το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας 

και αναμένουμε την απάντηση"


Η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση με εμβολιασμό και νέα μέτρα, μοιάζει ένα δύσκολο στοίχημα. Τι θα κάνει το ΠΑΜΑΚ για να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου;

Οι δικές μας ενέργειες έχουν αφετηρία τον Ιούλιο, όταν συζητήσαμε και στη συνέχεια, με απόφαση της Συγκλήτου, δημιουργήσαμε μια επιτροπή που εξετάζει τα θέματα της επιστροφής στη δια ζώσης διδασκαλία. Η επιτροπή επισημαίνει τα προβλήματα και επεξεργάζεται λύσεις και εναλλακτικές επιλογές πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα και προχωράει σταδιακά τις εργασίες της. Το δεύτερο βήμα που κάναμε σε αυτή την κατεύθυνση, είναι ότι, πάλι μέσω της Συγκλήτου, λάβαμε μία απόφαση, με την οποία καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα ώστε να ικανοποιήσει την πρώτη και βασική προϋπόθεση για επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα, που δεν είναι άλλη από τον εμβολιασμό όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητών, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων.

 Ένα επιπλέον βήμα στο οποίο προβήκαμε είναι ότι γυρίσαμε ένα βίντεο στο οποίο εγώ ως πρύτανης και φοιτητές καλούμε τον φοιτητικό πληθυσμό να προχωρήσει στον εμβολιασμό, διότι πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις αίθουσες στην ομαλότητα και να κερδίσουμε την κανονική φοιτητική και ακαδημαϊκή ζωή. Η προσπάθειά αυτή βρήκε μεγάλη απήχηση και έτυχε θετικής υποδοχής, γεγονός που αποτυπώνεται και από τον αριθμό προβολών του βίντεο. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε να προωθούμε το θέμα των εμβολιασμών, έχουμε ζητήσει να λειτουργήσει στο πανεπιστήμιο εμβολιαστικό κέντρο δυο εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, έχουμε καταθέσει το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας και αναμένουμε την απάντηση.

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα, τα πολύ μεγάλα ακροατήρια που έχουμε λόγω των γνωστικών αντικειμένων του πανεπιστημίου, αλλά και το εδώ και χρόνια μεγάλο πρόβλημα χώρου που έχουμε στο ΠΑΜΑΚ. Έχουμε την εκφρασμένη θέση της πολιτικής ηγεσίας να επανέλθουμε, θέλουμε να επανέλθουμε και περιμένουμε τις εισηγήσεις της υγειονομικής επιτροπής στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πάρει και τις πολιτικές αποφάσεις για το πώς θα γίνει αυτή η επιστροφή στις αίθουσες, με παράλληλη φυσικά διασφάλιση της υγείας όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει για τις προκλήσεις και τα προβλήματα του πανεπιστημίου, όπως το κτιριακό και η έλλειψη καθηγητών. Που βρισκόμαστε σήμερα;

Έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα ποσό πλέον των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά κτιριακών χώρων. Θέλουμε να αγοράσουμε συνολικά τέσσερα κτίρια. Για δυο από τα κτίρια αυτά ο διαγωνισμός που έτρεξε για πρώτη φορά βγήκε δυστυχώς άγονος. Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για αγορά και για τα 4 κτίρια που θα προορίζονται για το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, για τον ΕΛΚΕ, για άλλες υπηρεσίες του πανεπιστημίου και για υπηρεσίες με σχετική αυτοτέλεια απέναντι στο πανεπιστήμιο, όπως το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. Θα τρέξουν και οι τέσσερις διαγωνισμοί μαζί, περιμένουμε να έχουμε υποψηφιότητες, ενώ μπορούν να υποβάλουν και ιδιοκτήτες που τα κτίρια τους βρίσκονται στην πολύ αρχική φάση οικοδόμησης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας πέρα των 10 εκατομμυρίων, πετύχαμε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών την αλλαγή του νόμου για την αγορά κτιρίων από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου έτσι ώστε να επιτρέπεται η τμηματική καταβολή του τιμήματος αγοράς κτιρίου.

katranidhs-prytanis-pamak.jpg


"Ξεκινάμε από τον Φεβρουάριο του 2022 ένα νέο, 

αγγλόφωνο, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε θέματα Ναυτιλιακών Σπουδών, 

σε συνεργασία με επιχειρήσεις, τον εφοπλιστικό χώρο, 

το λιμάνι και με άλλους φορείς που είναι στο χώρο των μεταφορών στην πόλη"

Το ΠΑΜΑΚ έχει στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες, όπως η τελευταία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, ποια είναι τα σχέδια σας τόσο για τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών, αλλά και περαιτέρω διασύνδεση του ιδρύματος με την πόλη της Θεσσαλονίκης;

Προσπαθούμε να αναπτύξουμε προγράμματα κυρίως σε τομείς όπου έχουμε νέα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα από τις μεταφορές, τα Logistic, τα ναυτιλιακά, τη διαχείριση περιβάλλοντος και μέσω αυτών των αντικειμένων να αναπτύξουμε συνεργασίες με οικονομικούς φορείς της πόλης. Κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, ειδικά όσον αφορά τα θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος, όπου το πανεπιστήμιο έχει μια σημαντική και πολύτιμη εμπειρία, καθώς είναι το πρώτο ΑΕΙ της χώρας το οποίο πιστοποιήθηκε εδώ και 15 χρόνια, ως πράσινο πανεπιστήμιο. Από εκεί και πέρα είχαμε μια σημαντική συνεργασία με το Thessaloniki techLab, όπου ξεκινήσαμε συνεργασία παρουσία και του Αμερικανού Πρέσβη. Επίσης, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, τη Deloitte, αλλά και την Pfizer, ενώ επενδύουμε στην ανάπτυξη του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας με σκοπό να μεταφέρουμε την έρευνα στο πεδίο των εφαρμογών της. Παράλληλα, ξεκινάμε από τον Φεβρουάριο του 2022 ένα νέο, αγγλόφωνο, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε θέματα Ναυτιλιακών Σπουδών, σε συνεργασία με επιχειρήσεις, τον εφοπλιστικό χώρο, το λιμάνι και με άλλους φορείς που είναι στο χώρο των μεταφορών στην πόλη. Πιστεύω ότι οι Ναυτιλιακές σπουδές απουσιάζουν από τη Βόρεια Ελλάδα, έχουμε ανάπτυξη και του λιμανιού της πόλης και πιο ανατολικά της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, παρόλα αυτά ναυτιλιακές σπουδές δεν έχουμε. Το νέο μας μεταπτυχιακό πρόγραμμα πιστεύουμε ότι θα ανοίξει δρόμο για μια περαιτέρω ανάπτυξη του πανεπιστημίου, αλλά θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Από εκεί και πέρα όσον αφορά το κοινωνικό προφίλ του πανεπιστημίου έχουμε υπογράψει μια σημαντική συμφωνία με τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος και συνεργασίες με δήμους της περιοχής για εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες όπως με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και με τον δήμο Νεάπολης Συκεών.

pamak.jpg


"Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία συνεργασιών 

με φορείς της πόλης, της χώρας και διεθνείς φορείς 

έτσι ώστε να φέρνουμε πάντοτε το πανεπιστήμιο κοντά

 στην τρέχουσα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα"


Το ΠΑΜΑΚ μέσα από το επιστημονικό του προσωπικό βγήκε μπροστά και έθεσε προς συζήτηση σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την επόμενη περίοδο της πανδημίας, όπως οι νέες τεχνολογίες, η ρομποτική, η δια βίου εκπαίδευση κ.ά. Ποιοι είναι οι στόχοι του Πανεπιστημίου στη νέα εποχή που διαγράφεται μπροστά μας;

Έχουμε εισάγει μια σειρά εκδηλώσεων που τις τιτλοφορούμε «Η έρευνα στην πρώτη γραμμή», στην οποία παρουσιάζονται θέματα σχετικά με την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Φέτος κάναμε μια σημαντική εκδήλωση, όπου υποψήφιοι διδάκτορες του πανεπιστημίου παρουσίασαν τις ερευνητικές μελέτες τους σχετικά με τον τρόπο που η πανδημία επηρεάζει την ελληνική κοινωνία, την οικονομική δραστηριότητα, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν υψηλού ερευνητικού επιπέδου εργασίες, είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή διαδικτυακή, και ανέδειξε το ερευνητικό προφίλ του πανεπιστημίου: πώς από την δική μας σκοπιά, από τα αντικείμενα που εμείς καλλιεργούμε, μπορούμε να συνδέουμε το πανεπιστήμιο με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία συνεργασιών με φορείς της πόλης, της χώρας και διεθνείς φορείς έτσι ώστε να φέρνουμε πάντοτε το πανεπιστήμιο κοντά στην τρέχουσα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.


*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο τεύχος "Παιδεία" στη "ΜτΚ" στις 05.09.2021

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλάει για τους όρους και τις προϋποθέσεις στην επιστροφή της ακαδημαϊκής κοινότητας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, τον εμβολιασμό των μελών της, αλλά και για τα σημαντικά βήματα επίλυσης του κτιριακού προβλήματος του ιδρύματος, καθώς και τη δημιουργία του νέου αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος Ναυτιλιακών Σπουδών που επιδιώκει να δημιουργήσει νέους δεσμούς με φορείς και επιχειρήσεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.


"Συνεχίζουμε να προωθούμε το θέμα των εμβολιασμών, 

έχουμε ζητήσει να λειτουργήσει στο πανεπιστήμιο 

εμβολιαστικό κέντρο δυο εβδομάδες τον Σεπτέμβριο 

έχουμε καταθέσει το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας 

και αναμένουμε την απάντηση"


Η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση με εμβολιασμό και νέα μέτρα, μοιάζει ένα δύσκολο στοίχημα. Τι θα κάνει το ΠΑΜΑΚ για να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου;

Οι δικές μας ενέργειες έχουν αφετηρία τον Ιούλιο, όταν συζητήσαμε και στη συνέχεια, με απόφαση της Συγκλήτου, δημιουργήσαμε μια επιτροπή που εξετάζει τα θέματα της επιστροφής στη δια ζώσης διδασκαλία. Η επιτροπή επισημαίνει τα προβλήματα και επεξεργάζεται λύσεις και εναλλακτικές επιλογές πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα και προχωράει σταδιακά τις εργασίες της. Το δεύτερο βήμα που κάναμε σε αυτή την κατεύθυνση, είναι ότι, πάλι μέσω της Συγκλήτου, λάβαμε μία απόφαση, με την οποία καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα ώστε να ικανοποιήσει την πρώτη και βασική προϋπόθεση για επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα, που δεν είναι άλλη από τον εμβολιασμό όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητών, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων.

 Ένα επιπλέον βήμα στο οποίο προβήκαμε είναι ότι γυρίσαμε ένα βίντεο στο οποίο εγώ ως πρύτανης και φοιτητές καλούμε τον φοιτητικό πληθυσμό να προχωρήσει στον εμβολιασμό, διότι πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις αίθουσες στην ομαλότητα και να κερδίσουμε την κανονική φοιτητική και ακαδημαϊκή ζωή. Η προσπάθειά αυτή βρήκε μεγάλη απήχηση και έτυχε θετικής υποδοχής, γεγονός που αποτυπώνεται και από τον αριθμό προβολών του βίντεο. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε να προωθούμε το θέμα των εμβολιασμών, έχουμε ζητήσει να λειτουργήσει στο πανεπιστήμιο εμβολιαστικό κέντρο δυο εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, έχουμε καταθέσει το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας και αναμένουμε την απάντηση.

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα, τα πολύ μεγάλα ακροατήρια που έχουμε λόγω των γνωστικών αντικειμένων του πανεπιστημίου, αλλά και το εδώ και χρόνια μεγάλο πρόβλημα χώρου που έχουμε στο ΠΑΜΑΚ. Έχουμε την εκφρασμένη θέση της πολιτικής ηγεσίας να επανέλθουμε, θέλουμε να επανέλθουμε και περιμένουμε τις εισηγήσεις της υγειονομικής επιτροπής στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πάρει και τις πολιτικές αποφάσεις για το πώς θα γίνει αυτή η επιστροφή στις αίθουσες, με παράλληλη φυσικά διασφάλιση της υγείας όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει για τις προκλήσεις και τα προβλήματα του πανεπιστημίου, όπως το κτιριακό και η έλλειψη καθηγητών. Που βρισκόμαστε σήμερα;

Έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα ποσό πλέον των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά κτιριακών χώρων. Θέλουμε να αγοράσουμε συνολικά τέσσερα κτίρια. Για δυο από τα κτίρια αυτά ο διαγωνισμός που έτρεξε για πρώτη φορά βγήκε δυστυχώς άγονος. Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για αγορά και για τα 4 κτίρια που θα προορίζονται για το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, για τον ΕΛΚΕ, για άλλες υπηρεσίες του πανεπιστημίου και για υπηρεσίες με σχετική αυτοτέλεια απέναντι στο πανεπιστήμιο, όπως το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. Θα τρέξουν και οι τέσσερις διαγωνισμοί μαζί, περιμένουμε να έχουμε υποψηφιότητες, ενώ μπορούν να υποβάλουν και ιδιοκτήτες που τα κτίρια τους βρίσκονται στην πολύ αρχική φάση οικοδόμησης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας πέρα των 10 εκατομμυρίων, πετύχαμε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών την αλλαγή του νόμου για την αγορά κτιρίων από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου έτσι ώστε να επιτρέπεται η τμηματική καταβολή του τιμήματος αγοράς κτιρίου.

katranidhs-prytanis-pamak.jpg


"Ξεκινάμε από τον Φεβρουάριο του 2022 ένα νέο, 

αγγλόφωνο, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε θέματα Ναυτιλιακών Σπουδών, 

σε συνεργασία με επιχειρήσεις, τον εφοπλιστικό χώρο, 

το λιμάνι και με άλλους φορείς που είναι στο χώρο των μεταφορών στην πόλη"

Το ΠΑΜΑΚ έχει στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες, όπως η τελευταία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, ποια είναι τα σχέδια σας τόσο για τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών, αλλά και περαιτέρω διασύνδεση του ιδρύματος με την πόλη της Θεσσαλονίκης;

Προσπαθούμε να αναπτύξουμε προγράμματα κυρίως σε τομείς όπου έχουμε νέα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα από τις μεταφορές, τα Logistic, τα ναυτιλιακά, τη διαχείριση περιβάλλοντος και μέσω αυτών των αντικειμένων να αναπτύξουμε συνεργασίες με οικονομικούς φορείς της πόλης. Κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, ειδικά όσον αφορά τα θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος, όπου το πανεπιστήμιο έχει μια σημαντική και πολύτιμη εμπειρία, καθώς είναι το πρώτο ΑΕΙ της χώρας το οποίο πιστοποιήθηκε εδώ και 15 χρόνια, ως πράσινο πανεπιστήμιο. Από εκεί και πέρα είχαμε μια σημαντική συνεργασία με το Thessaloniki techLab, όπου ξεκινήσαμε συνεργασία παρουσία και του Αμερικανού Πρέσβη. Επίσης, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, τη Deloitte, αλλά και την Pfizer, ενώ επενδύουμε στην ανάπτυξη του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας με σκοπό να μεταφέρουμε την έρευνα στο πεδίο των εφαρμογών της. Παράλληλα, ξεκινάμε από τον Φεβρουάριο του 2022 ένα νέο, αγγλόφωνο, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε θέματα Ναυτιλιακών Σπουδών, σε συνεργασία με επιχειρήσεις, τον εφοπλιστικό χώρο, το λιμάνι και με άλλους φορείς που είναι στο χώρο των μεταφορών στην πόλη. Πιστεύω ότι οι Ναυτιλιακές σπουδές απουσιάζουν από τη Βόρεια Ελλάδα, έχουμε ανάπτυξη και του λιμανιού της πόλης και πιο ανατολικά της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, παρόλα αυτά ναυτιλιακές σπουδές δεν έχουμε. Το νέο μας μεταπτυχιακό πρόγραμμα πιστεύουμε ότι θα ανοίξει δρόμο για μια περαιτέρω ανάπτυξη του πανεπιστημίου, αλλά θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Από εκεί και πέρα όσον αφορά το κοινωνικό προφίλ του πανεπιστημίου έχουμε υπογράψει μια σημαντική συμφωνία με τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος και συνεργασίες με δήμους της περιοχής για εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες όπως με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και με τον δήμο Νεάπολης Συκεών.

pamak.jpg


"Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία συνεργασιών 

με φορείς της πόλης, της χώρας και διεθνείς φορείς 

έτσι ώστε να φέρνουμε πάντοτε το πανεπιστήμιο κοντά

 στην τρέχουσα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα"


Το ΠΑΜΑΚ μέσα από το επιστημονικό του προσωπικό βγήκε μπροστά και έθεσε προς συζήτηση σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την επόμενη περίοδο της πανδημίας, όπως οι νέες τεχνολογίες, η ρομποτική, η δια βίου εκπαίδευση κ.ά. Ποιοι είναι οι στόχοι του Πανεπιστημίου στη νέα εποχή που διαγράφεται μπροστά μας;

Έχουμε εισάγει μια σειρά εκδηλώσεων που τις τιτλοφορούμε «Η έρευνα στην πρώτη γραμμή», στην οποία παρουσιάζονται θέματα σχετικά με την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Φέτος κάναμε μια σημαντική εκδήλωση, όπου υποψήφιοι διδάκτορες του πανεπιστημίου παρουσίασαν τις ερευνητικές μελέτες τους σχετικά με τον τρόπο που η πανδημία επηρεάζει την ελληνική κοινωνία, την οικονομική δραστηριότητα, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν υψηλού ερευνητικού επιπέδου εργασίες, είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή διαδικτυακή, και ανέδειξε το ερευνητικό προφίλ του πανεπιστημίου: πώς από την δική μας σκοπιά, από τα αντικείμενα που εμείς καλλιεργούμε, μπορούμε να συνδέουμε το πανεπιστήμιο με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία συνεργασιών με φορείς της πόλης, της χώρας και διεθνείς φορείς έτσι ώστε να φέρνουμε πάντοτε το πανεπιστήμιο κοντά στην τρέχουσα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.


*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο τεύχος "Παιδεία" στη "ΜτΚ" στις 05.09.2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία