ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Στερεύουν» οι δεξαμενές τουριστών για τη Βόρεια Ελλάδα

Η μία μετά την άλλη, μεγάλες και δυναμικές αγορές για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδα βγαίνουν από το παιχνίδι, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού - Σέρβοι μιλούν στη "ΜτΚ"

 12/07/2020 18:45

«Στερεύουν» οι δεξαμενές τουριστών για τη Βόρεια Ελλάδα

Σοφία Χριστοφορίδου

Η μία μετά την άλλη, μεγάλες και δυναμικές αγορές για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδα βγαίνουν από το παιχνίδι, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού. Εξ αρχής είχαν αποκλειστεί οι τουρίστες από την Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας απέκλεισε και το Ισραήλ, ενώ το απαγορευτικό προς τους Σέρβους, από τις 6 Ιουλίου, «πάγωσε» τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής μας που βασίζονταν σε αυτή την αγορά, ειδικά φέτος.


Όλοι πίστευαν ότι η Βόρεια Ελλάδα θα είχε φέτος πλεονέκτημα, λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας και της εύκολης πρόσβασης, αλλά και της παραδοσιακής προτίμησης των Βαλκανίων για προορισμούς όπως η Χαλκιδική, η Πιερία, η Θάσος. Μάλιστα στην Πιερία, οι Σέρβοι αντιπροσώπευαν άνω του 50% τις προηγούμενες χρονιές. Παρά το σκοτσέζικο ντους, στις 15 Ιουνίου τα σύνορα για τους Σέρβους άνοιξαν, για να κλείσουν απότομα σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα, ενώ στη χώρα παρατηρούνταν έξαρση και ενώ είχαν περάσει στη χώρα μας και κάποιοι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Το απαγορευτικό για τους Σέρβους ισχύει μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα που προβλέπουν πως οι τουρίστες που θέλουν να έρθουν μέσω Προμαχώνα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν 72 ώρες πριν.

Πλέον και στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, από τις οποίες περίμεναν πελάτες τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Βόρεια Ελλάδα, τα σύννεφα πυκνώνουν, καθώς η ασθένεια εμφανίζει αυξητικές τάσεις σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια. Στη Βουλγαρία καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες και η κυβέρνηση επανέφερε κάποια περιοριστικά μέτρα, ενώ υπάρχει ανησυχία μήπως συμβεί στη Βόρεια Μακεδονία, που ετοιμάζεται για εκλογές την προσεχή Τετάρτη, ό,τι συνέβη και στη Σερβία με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τις μετεκλογικές διαμαρτυρίες, χωρίς τη λήψη μέτρων προφύλαξης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος υπενθυμίζει και μιαν άλλη πολύ σημαντική απώλεια για την περιοχή, τους τουρίστες από Ρωσία και δευτερευόντως Ουκρανία. Μάλιστα κύκλοι της τουριστικής αγοράς εκφράζουν ανησυχία για την εξάρτηση σημαντικών επενδύσεων που έγιναν στο κομμάτι της μεταφοράς και φιλοξενίας τουριστών από τις χώρες αυτές, και τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα επηρεάσουν και άλλους κρίκους της τουριστικής αλυσίδας.

«Η μόνη αγορά από την οποία υπάρχει μια κάποια κινητικότητα σε οργανωμένο και μαζικό επίπεδο είναι αυτή της Γερμανίας. Οι κρατήσεις από άλλες χώρες προέρχονται από μεμονωμένους τουρίστες» τονίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Τάσιος που περιγράφει την κατάσταση ως «κινούμενη άμμο». «Όμως με συνθήκες μπρος πίσω δεν μπορείς να κάνεις επιχειρείν» προσθέτει, τονίζοντας την ανάγκη για εμπροσθοβαρείς ενέργειες στήριξης των ξενοδοχείων.

Τι συμβαίνει σε Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο

Στην Χαλκιδική 326 από τα συνολικά 540 ξενοδοχεία έλαβαν βεβαίωση τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων, δηλαδή το 40% δεν θα ανοίξει για φέτος. Πανελλαδικά το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%, καθώς σε σύνολο 10.000 ξενοδοχείων τη βεβαίωση έλαβαν τα 5.300. Οι κρατήσεις είναι ακόμα πολύ λίγες, ενώ συνεχίζονται και οι ακυρώσεις. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μέση πληρότητα Ιουλίου και Αυγούστου θα διαμορφωθεί στο 25%, με τους τουρίστες να έρχονται κυρίως από τη Γερμανία και τα Βαλκάνια.

Στη Θάσο, όπου οι Σέρβοι ήταν τρίτη χώρα προέλευσης τουριστών, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (15% της τουριστικής κίνησης, με 50.000 επισκέπτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Πάρη Παρασχούδη) το πλήγμα από το κλείσιμο των συνόρων ήταν σημαντικό. Από την άλλη ίσως ήταν και μια ανακούφιση, γιατί το κλείσιμο συνέπεσε με τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στο νησί, επομένως θεωρούν ότι περιορίστηκε αμέσως η διασπορά. Πάντως «η ισορροπία είναι πολύ δύσκολη» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο κ. Παρασχούδης, γιατί «αν δεν ανοίξουμε αγορά μας δεν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε».

Στην Πιερία που η εξάρτηση από τους Σέρβους ήταν σε ορισμένα ξενοδοχεία έως και 50%-60% δεν συζητούν πλέον για πληρότητες, αλλά για μέρες λειτουργίας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ξενοδόχοι κλείνουν τα ξενοδοχεία τους και τα ανοίγουν εκ περιτροπής, όταν έχουν κρατήσεις, όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κυρία Ευαγγελία Λάμπρου Ξυπτερά. «Ήδη πέρασε ο μισός Ιούλιος, μιλάμε πλέον για σεζόν 40 ημερών. Οι ελπίδες μας είναι στην ελληνική αγορά, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία. Να δούμε πως θα πάνε και οι πτήσεις από Γερμανία». Όπως λέει «θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, με ανατροπές και ακυρώσεις και μια δύσκολη ισορροπία, όμως μεταξύ τουρισμού και υγείας προέχει η υγεία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια

Στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια η Νο1 χώρα προέλευσης τουριστών ήταν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ήταν σταθερά στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, όπως επίσης και επισκέπτες από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ρωσία, χώρες από τις οποίες δεν δεχόμασταν μέχρι σήμερα τουρίστες. Αν σε αυτές προσθέσουμε και τις διανυκτερεύσεις Τούρκων και Βαλκάνιων έχουμε το ένα τρίτο των διανυκτερεύσεων όλης της χρονιάς. Αναφέρουμε τα στατιστικά, χωρίς βέβαια να υπάρχει οποιοδήποτε μέτρο σύγκρισης, απλώς για να καταδείξουμε το μέγεθος της απώλειας σε επίπεδο αγορών. «Δεν περιμένουμε από πουθενά, ίσως μόνο από τους Κύπριους και τους Έλληνες» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος. Υπάρχει ανησυχία για το μέλλον γιατί βάσει πιθανοτήτων «θα μας έρθουν κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη».

Στο μεταξύ παραμένουν κλειστά πάνω από ένα στα πέντε ξενοδοχεία, για τα οποία δεν υπάρχει προοπτική ανοίγματος. Το αντίθετο συμβαίνει, καθώς όσα ξενοδοχεία άνοιξαν εμφανίζουν πληρότητες 15%-20% και για να βγαίνουν τα λειτουργικά έξοδα χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσιες. Οι ξενοδόχοι ζητούν να παραταθεί για 2-3 μήνες η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων, που για τα 12μηνης λειτουργίας λήγει στις 31 Ιουλίου.

«Έχουμε ήδη λίγα λουκέτα και ξενοδοχεία που άλλαξαν χέρια, και είναι νωρίς… Το επόμενο διάστημα θα εξαντληθούν και οι δυνάμεις και η ρευστότητα. Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Η προσαρμογή θα πάρει πολύ καιρό και θα έχουμε πολλές μεταβολές σε αυτούς που δεν έχουν πλάτες» σχολιάζει ο κ. Μανδρίνος.

Οι Άγγλοι κατευθύνονται στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο

Η Αγγλία ήταν μεν μια από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές» τουριστών για Χαλκιδική και Θάσο, όμως το άνοιγμα των πτήσεων προς τη χώρα μας από αυτή την εβδομάδα δεν ευνοεί τους προορισμούς στη Βόρια Ελλάδα, καθώς δύο από τους μεγαλύτερους tour operators η TUI Ην. Βασιλείου και η Jet2Com έχουν βγάλει από το σχεδιασμό τους για φέτος το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και θα κατευθύνουν τους τουρίστες σε προορισμούς με αυξημένο πτητικό έργο, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις ορισμένοι ξενοδόχοι σχολίαζαν ότι το «άνοιγμα» προς τους Βρετανούς τουρίστες ενδέχεται να σχετίζεται και με άλλα κριτήρια, πλην των επιδημιολογικών: πολιτικοί λόγοι και λόγοι ισορροπιών, αλλά και οικονομικοί λόγοι, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες στηρίζουν τις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού, όπως η Κρήτη και η Ρόδος αλλά και όλα τα νησιά του Ιονίου. Κάποιοι μάλιστα παρατηρούσαν ότι οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες που έρχονται αεροπορικώς στη χώρα μας είναι δειγματοληπτικοί, σε αντίθεση με τα χερσαία σύνορα που πλέον είναι σχεδόν καθολικοί και άρα θα αποκαλύψουν περισσότερα κρούσματα.

Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι δεν τίθεται θέμα εύνοιας κάποιων προορισμών έναντι άλλων, γιατί αν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν και για το Ην. Βασίλειο είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει άμεσο κλείσιμο, όπως ακριβώς συνέβη και με τους Σέρβους.

Οι Σέρβοι μιλούν στη «ΜτΚ»

«Οι Σέρβοι έχουν ‘τρέλα’ με την Ελλάδα και το σύνηθες κάνουν διακοπές για δέκα ημέρες. Πέρσι ήρθε 1 εκατ. από τα συνολικά 7 εκατομμύρια του πληθυσμού μας» αναφέρει στη «ΜτΚ» η κυρία Ιβάνα Στανόγιεβιτς στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, που ζει στη Θεσσαλονίκη. Μέσω της σελίδας Live From Greece στο Facebook, με πάνω από 100.000 μέλη, που διαχειρίζεται η κ. Στανόγιεβιτς, ζητήσαμε από τους Σέρβους που σχεδίαζαν διακοπές στην Ελλάδα να μοιραστούν την εμπειρία τους και τα συναισθήματά τους για το κλείσιμο των συνόρων. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες σχεδόν διακόσια άτομα σχολίασαν. Μερικές ενδεικτικές απαντήσεις είναι οι παρακάτω:

«Περιμένω όλο τον χρόνο για να έρθω τον Αύγουστο στην Ελλάδα. Ζω για αυτές τις δέκα ημέρες. Θα έρθω έστω και αν χρειαστεί να περάσω τα σύνορα με τα πόδια».

«Είμαι απογοητευμένη με τη στάση απέναντι στους Σέρβους. Πουθενά η κατάσταση δεν είναι covid free. Σε πολλά κράτη είναι χειρότερη η κατάσταση αλλά εκεί δεν απαγορεύεται η είσοδος. Πρέπει ο καθένας να κάνει το PCR test και με αυτό να μπαίνει στην Ελλάδα».

Μάγια Μπάλαζ: «Είμαστε τρεις οικογένειες, θα κάναμε διακοπές από τις 16 Ιουνίου και για δέκα μέρες στη Θάσο, αλλά λόγω των παιδιών φοβηθήκαμε. Λυπούμαστε που φέτος θα χάσουμε την θάλασσα αλλά η υγεία είναι πάνω από όλα. Ελπίζω να έρθουμε του χρόνου».

Μαρία Κοζομάρα: «Η αντίδραση είναι δικαιολογημένη και οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων στη Σεβία. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αγαπά και σέβεται τη Σερβία. Τίποτα δεν μπορεί να μειώσει την αγάπη μου, η Ελλάδα είναι παράδεισος επί γης».

Μ. Μάρκοβιτς: «Σέβομαι την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης γιατί η κατάσταση στη Σερβία δεν είναι καλή. Αυτό που με ενοχλεί είναι το «άνοιξε-κλείσε» και το δειγματοληπτικό τεστ- πως ξέρεις ότι δεν άφησες κάποιον που δεν είναι μολυσμένος;»

Β. Γιοβάνοβιτς: «Είμαι πάρα πολύ θυμωμένη με τη σερβική κυβέρνηση που με τη συμπεριφορά της επέτρεψε να μας κλείσουν τα σύνορα. Ας πάρουν ως πρότυπο διαχείρισης την ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού θα έρθουμε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο.

Μ. Στογιάνοβιτς: «Μόλις γυρίσαμε από τη Χαλκιδική. Είδαμε τουρίστες που έμπαιναν στο σουπερμάρκετ χωρίς μάσκα και χωρίς να απολυμαίνουν τα χέρια Κανονικά δεν έπρεπε να μας αφήσουν να περάσουμε επειδή οι άνθρωποι δεν σέβονται βασικούς κανόνες».

Ζβετλάνα Καπουνιάρι: «Έπρεπε να επιτρέπουν την είσοδο σε όσους είχαν κάνει τεστ πιο μπροστά. Προγραμματίζουμε τις διακοπές από πολύ νωρίς και σε πολλές επιχειρήσεις η ημερομηνία των αδειών δεν αλλάζει».

Μπόγιαν Γκρος: «Δεν είναι καθόλου σωστή η στάση της Ελλάδας απέναντι σε όσους κατέχουν ακίνητα. Άφησαν πολλά λεφτά στη χώρα, πληρώνουν φόρους αλλά δεν μπορούν να έρθουν στα σπίτια τους. Έπρεπε να υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις».

* Δημοσιεύτηκε στη «ΜτΚ» στις 12.07.2020.

Μάγια Στάνογιεβιτς: «Το μόνο που με ενοχλεί είναι το «ζεστό-κρύο», είναι επιπόλαιο τέτοιες αποφάσεις να λαμβάνονται στο παρά πέντε. Ούτε καταλαβαίνω το άνοιγμα ενός και μόνο συνοριακού περάσματος. Μόλις ανοίξουν οι Εύζωνοι θα έρθω διακοπές».

«Θα αρθεί κι αυτή η απαγόρευση και πιστεύω ότι από 15 Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις στην παραλία. Ζήσαμε και τις θεωρήσεις βίζας και επιβιώσαμε, η Ελλάδα παραμένει αγαπημένη».

Στέφανος Σάλιτς: «Αν μπορεί να περάσει ο κάτοικος της Ε.Ε. που έρχεται μέσω Σερβίας και σταμάτησε κάπου μέσα στη χώρα για να φάει και να ξεκουραστεί γιατί είναι πρόβλημα να περάσουν οι Σέρβοι; Αλλά η πολιτική είναι πάνω από όλους εμας»

Ε. Έπτσιτς: «Καταλαβαίνουμε την κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται ούτε η Ελλάδα ούτε η Σερβία. Χάσαμε τις μέρες του Ιουνίου και τις μεταφέραμε για του χρόνου, πληρώσαμε και για τον Σεπτέμβριο αλλά τώρα δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να πάμε. Λυπάμαι αν φέτος δεν μπορέσουμε να πάμε στο Πευκοχώρι που περνάμε τις δυο καλύτερες εβδομάδες του χρόνου».

Η μία μετά την άλλη, μεγάλες και δυναμικές αγορές για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδα βγαίνουν από το παιχνίδι, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού. Εξ αρχής είχαν αποκλειστεί οι τουρίστες από την Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας απέκλεισε και το Ισραήλ, ενώ το απαγορευτικό προς τους Σέρβους, από τις 6 Ιουλίου, «πάγωσε» τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής μας που βασίζονταν σε αυτή την αγορά, ειδικά φέτος.


Όλοι πίστευαν ότι η Βόρεια Ελλάδα θα είχε φέτος πλεονέκτημα, λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας και της εύκολης πρόσβασης, αλλά και της παραδοσιακής προτίμησης των Βαλκανίων για προορισμούς όπως η Χαλκιδική, η Πιερία, η Θάσος. Μάλιστα στην Πιερία, οι Σέρβοι αντιπροσώπευαν άνω του 50% τις προηγούμενες χρονιές. Παρά το σκοτσέζικο ντους, στις 15 Ιουνίου τα σύνορα για τους Σέρβους άνοιξαν, για να κλείσουν απότομα σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα, ενώ στη χώρα παρατηρούνταν έξαρση και ενώ είχαν περάσει στη χώρα μας και κάποιοι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Το απαγορευτικό για τους Σέρβους ισχύει μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα που προβλέπουν πως οι τουρίστες που θέλουν να έρθουν μέσω Προμαχώνα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν 72 ώρες πριν.

Πλέον και στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, από τις οποίες περίμεναν πελάτες τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Βόρεια Ελλάδα, τα σύννεφα πυκνώνουν, καθώς η ασθένεια εμφανίζει αυξητικές τάσεις σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια. Στη Βουλγαρία καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες και η κυβέρνηση επανέφερε κάποια περιοριστικά μέτρα, ενώ υπάρχει ανησυχία μήπως συμβεί στη Βόρεια Μακεδονία, που ετοιμάζεται για εκλογές την προσεχή Τετάρτη, ό,τι συνέβη και στη Σερβία με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τις μετεκλογικές διαμαρτυρίες, χωρίς τη λήψη μέτρων προφύλαξης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος υπενθυμίζει και μιαν άλλη πολύ σημαντική απώλεια για την περιοχή, τους τουρίστες από Ρωσία και δευτερευόντως Ουκρανία. Μάλιστα κύκλοι της τουριστικής αγοράς εκφράζουν ανησυχία για την εξάρτηση σημαντικών επενδύσεων που έγιναν στο κομμάτι της μεταφοράς και φιλοξενίας τουριστών από τις χώρες αυτές, και τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα επηρεάσουν και άλλους κρίκους της τουριστικής αλυσίδας.

«Η μόνη αγορά από την οποία υπάρχει μια κάποια κινητικότητα σε οργανωμένο και μαζικό επίπεδο είναι αυτή της Γερμανίας. Οι κρατήσεις από άλλες χώρες προέρχονται από μεμονωμένους τουρίστες» τονίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Τάσιος που περιγράφει την κατάσταση ως «κινούμενη άμμο». «Όμως με συνθήκες μπρος πίσω δεν μπορείς να κάνεις επιχειρείν» προσθέτει, τονίζοντας την ανάγκη για εμπροσθοβαρείς ενέργειες στήριξης των ξενοδοχείων.

Τι συμβαίνει σε Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο

Στην Χαλκιδική 326 από τα συνολικά 540 ξενοδοχεία έλαβαν βεβαίωση τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων, δηλαδή το 40% δεν θα ανοίξει για φέτος. Πανελλαδικά το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%, καθώς σε σύνολο 10.000 ξενοδοχείων τη βεβαίωση έλαβαν τα 5.300. Οι κρατήσεις είναι ακόμα πολύ λίγες, ενώ συνεχίζονται και οι ακυρώσεις. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μέση πληρότητα Ιουλίου και Αυγούστου θα διαμορφωθεί στο 25%, με τους τουρίστες να έρχονται κυρίως από τη Γερμανία και τα Βαλκάνια.

Στη Θάσο, όπου οι Σέρβοι ήταν τρίτη χώρα προέλευσης τουριστών, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (15% της τουριστικής κίνησης, με 50.000 επισκέπτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Πάρη Παρασχούδη) το πλήγμα από το κλείσιμο των συνόρων ήταν σημαντικό. Από την άλλη ίσως ήταν και μια ανακούφιση, γιατί το κλείσιμο συνέπεσε με τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στο νησί, επομένως θεωρούν ότι περιορίστηκε αμέσως η διασπορά. Πάντως «η ισορροπία είναι πολύ δύσκολη» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο κ. Παρασχούδης, γιατί «αν δεν ανοίξουμε αγορά μας δεν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε».

Στην Πιερία που η εξάρτηση από τους Σέρβους ήταν σε ορισμένα ξενοδοχεία έως και 50%-60% δεν συζητούν πλέον για πληρότητες, αλλά για μέρες λειτουργίας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ξενοδόχοι κλείνουν τα ξενοδοχεία τους και τα ανοίγουν εκ περιτροπής, όταν έχουν κρατήσεις, όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κυρία Ευαγγελία Λάμπρου Ξυπτερά. «Ήδη πέρασε ο μισός Ιούλιος, μιλάμε πλέον για σεζόν 40 ημερών. Οι ελπίδες μας είναι στην ελληνική αγορά, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία. Να δούμε πως θα πάνε και οι πτήσεις από Γερμανία». Όπως λέει «θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, με ανατροπές και ακυρώσεις και μια δύσκολη ισορροπία, όμως μεταξύ τουρισμού και υγείας προέχει η υγεία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια

Στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια η Νο1 χώρα προέλευσης τουριστών ήταν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ήταν σταθερά στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, όπως επίσης και επισκέπτες από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ρωσία, χώρες από τις οποίες δεν δεχόμασταν μέχρι σήμερα τουρίστες. Αν σε αυτές προσθέσουμε και τις διανυκτερεύσεις Τούρκων και Βαλκάνιων έχουμε το ένα τρίτο των διανυκτερεύσεων όλης της χρονιάς. Αναφέρουμε τα στατιστικά, χωρίς βέβαια να υπάρχει οποιοδήποτε μέτρο σύγκρισης, απλώς για να καταδείξουμε το μέγεθος της απώλειας σε επίπεδο αγορών. «Δεν περιμένουμε από πουθενά, ίσως μόνο από τους Κύπριους και τους Έλληνες» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος. Υπάρχει ανησυχία για το μέλλον γιατί βάσει πιθανοτήτων «θα μας έρθουν κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη».

Στο μεταξύ παραμένουν κλειστά πάνω από ένα στα πέντε ξενοδοχεία, για τα οποία δεν υπάρχει προοπτική ανοίγματος. Το αντίθετο συμβαίνει, καθώς όσα ξενοδοχεία άνοιξαν εμφανίζουν πληρότητες 15%-20% και για να βγαίνουν τα λειτουργικά έξοδα χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσιες. Οι ξενοδόχοι ζητούν να παραταθεί για 2-3 μήνες η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων, που για τα 12μηνης λειτουργίας λήγει στις 31 Ιουλίου.

«Έχουμε ήδη λίγα λουκέτα και ξενοδοχεία που άλλαξαν χέρια, και είναι νωρίς… Το επόμενο διάστημα θα εξαντληθούν και οι δυνάμεις και η ρευστότητα. Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Η προσαρμογή θα πάρει πολύ καιρό και θα έχουμε πολλές μεταβολές σε αυτούς που δεν έχουν πλάτες» σχολιάζει ο κ. Μανδρίνος.

Οι Άγγλοι κατευθύνονται στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο

Η Αγγλία ήταν μεν μια από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές» τουριστών για Χαλκιδική και Θάσο, όμως το άνοιγμα των πτήσεων προς τη χώρα μας από αυτή την εβδομάδα δεν ευνοεί τους προορισμούς στη Βόρια Ελλάδα, καθώς δύο από τους μεγαλύτερους tour operators η TUI Ην. Βασιλείου και η Jet2Com έχουν βγάλει από το σχεδιασμό τους για φέτος το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και θα κατευθύνουν τους τουρίστες σε προορισμούς με αυξημένο πτητικό έργο, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις ορισμένοι ξενοδόχοι σχολίαζαν ότι το «άνοιγμα» προς τους Βρετανούς τουρίστες ενδέχεται να σχετίζεται και με άλλα κριτήρια, πλην των επιδημιολογικών: πολιτικοί λόγοι και λόγοι ισορροπιών, αλλά και οικονομικοί λόγοι, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες στηρίζουν τις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού, όπως η Κρήτη και η Ρόδος αλλά και όλα τα νησιά του Ιονίου. Κάποιοι μάλιστα παρατηρούσαν ότι οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες που έρχονται αεροπορικώς στη χώρα μας είναι δειγματοληπτικοί, σε αντίθεση με τα χερσαία σύνορα που πλέον είναι σχεδόν καθολικοί και άρα θα αποκαλύψουν περισσότερα κρούσματα.

Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι δεν τίθεται θέμα εύνοιας κάποιων προορισμών έναντι άλλων, γιατί αν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν και για το Ην. Βασίλειο είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει άμεσο κλείσιμο, όπως ακριβώς συνέβη και με τους Σέρβους.

Οι Σέρβοι μιλούν στη «ΜτΚ»

«Οι Σέρβοι έχουν ‘τρέλα’ με την Ελλάδα και το σύνηθες κάνουν διακοπές για δέκα ημέρες. Πέρσι ήρθε 1 εκατ. από τα συνολικά 7 εκατομμύρια του πληθυσμού μας» αναφέρει στη «ΜτΚ» η κυρία Ιβάνα Στανόγιεβιτς στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, που ζει στη Θεσσαλονίκη. Μέσω της σελίδας Live From Greece στο Facebook, με πάνω από 100.000 μέλη, που διαχειρίζεται η κ. Στανόγιεβιτς, ζητήσαμε από τους Σέρβους που σχεδίαζαν διακοπές στην Ελλάδα να μοιραστούν την εμπειρία τους και τα συναισθήματά τους για το κλείσιμο των συνόρων. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες σχεδόν διακόσια άτομα σχολίασαν. Μερικές ενδεικτικές απαντήσεις είναι οι παρακάτω:

«Περιμένω όλο τον χρόνο για να έρθω τον Αύγουστο στην Ελλάδα. Ζω για αυτές τις δέκα ημέρες. Θα έρθω έστω και αν χρειαστεί να περάσω τα σύνορα με τα πόδια».

«Είμαι απογοητευμένη με τη στάση απέναντι στους Σέρβους. Πουθενά η κατάσταση δεν είναι covid free. Σε πολλά κράτη είναι χειρότερη η κατάσταση αλλά εκεί δεν απαγορεύεται η είσοδος. Πρέπει ο καθένας να κάνει το PCR test και με αυτό να μπαίνει στην Ελλάδα».

Μάγια Μπάλαζ: «Είμαστε τρεις οικογένειες, θα κάναμε διακοπές από τις 16 Ιουνίου και για δέκα μέρες στη Θάσο, αλλά λόγω των παιδιών φοβηθήκαμε. Λυπούμαστε που φέτος θα χάσουμε την θάλασσα αλλά η υγεία είναι πάνω από όλα. Ελπίζω να έρθουμε του χρόνου».

Μαρία Κοζομάρα: «Η αντίδραση είναι δικαιολογημένη και οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων στη Σεβία. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αγαπά και σέβεται τη Σερβία. Τίποτα δεν μπορεί να μειώσει την αγάπη μου, η Ελλάδα είναι παράδεισος επί γης».

Μ. Μάρκοβιτς: «Σέβομαι την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης γιατί η κατάσταση στη Σερβία δεν είναι καλή. Αυτό που με ενοχλεί είναι το «άνοιξε-κλείσε» και το δειγματοληπτικό τεστ- πως ξέρεις ότι δεν άφησες κάποιον που δεν είναι μολυσμένος;»

Β. Γιοβάνοβιτς: «Είμαι πάρα πολύ θυμωμένη με τη σερβική κυβέρνηση που με τη συμπεριφορά της επέτρεψε να μας κλείσουν τα σύνορα. Ας πάρουν ως πρότυπο διαχείρισης την ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού θα έρθουμε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο.

Μ. Στογιάνοβιτς: «Μόλις γυρίσαμε από τη Χαλκιδική. Είδαμε τουρίστες που έμπαιναν στο σουπερμάρκετ χωρίς μάσκα και χωρίς να απολυμαίνουν τα χέρια Κανονικά δεν έπρεπε να μας αφήσουν να περάσουμε επειδή οι άνθρωποι δεν σέβονται βασικούς κανόνες».

Ζβετλάνα Καπουνιάρι: «Έπρεπε να επιτρέπουν την είσοδο σε όσους είχαν κάνει τεστ πιο μπροστά. Προγραμματίζουμε τις διακοπές από πολύ νωρίς και σε πολλές επιχειρήσεις η ημερομηνία των αδειών δεν αλλάζει».

Μπόγιαν Γκρος: «Δεν είναι καθόλου σωστή η στάση της Ελλάδας απέναντι σε όσους κατέχουν ακίνητα. Άφησαν πολλά λεφτά στη χώρα, πληρώνουν φόρους αλλά δεν μπορούν να έρθουν στα σπίτια τους. Έπρεπε να υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις».

* Δημοσιεύτηκε στη «ΜτΚ» στις 12.07.2020.

Μάγια Στάνογιεβιτς: «Το μόνο που με ενοχλεί είναι το «ζεστό-κρύο», είναι επιπόλαιο τέτοιες αποφάσεις να λαμβάνονται στο παρά πέντε. Ούτε καταλαβαίνω το άνοιγμα ενός και μόνο συνοριακού περάσματος. Μόλις ανοίξουν οι Εύζωνοι θα έρθω διακοπές».

«Θα αρθεί κι αυτή η απαγόρευση και πιστεύω ότι από 15 Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις στην παραλία. Ζήσαμε και τις θεωρήσεις βίζας και επιβιώσαμε, η Ελλάδα παραμένει αγαπημένη».

Στέφανος Σάλιτς: «Αν μπορεί να περάσει ο κάτοικος της Ε.Ε. που έρχεται μέσω Σερβίας και σταμάτησε κάπου μέσα στη χώρα για να φάει και να ξεκουραστεί γιατί είναι πρόβλημα να περάσουν οι Σέρβοι; Αλλά η πολιτική είναι πάνω από όλους εμας»

Ε. Έπτσιτς: «Καταλαβαίνουμε την κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται ούτε η Ελλάδα ούτε η Σερβία. Χάσαμε τις μέρες του Ιουνίου και τις μεταφέραμε για του χρόνου, πληρώσαμε και για τον Σεπτέμβριο αλλά τώρα δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να πάμε. Λυπάμαι αν φέτος δεν μπορέσουμε να πάμε στο Πευκοχώρι που περνάμε τις δυο καλύτερες εβδομάδες του χρόνου».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία