ΑΠΟΨΕΙΣ

Στα όρια της πρόκλησης

 23/06/2021 18:00

Ορισμένοι υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης προσπαθούν να επικοινωνήσουν με την κοινωνία με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο. Διακηρύσσουν ότι τα μέτρα που παίρνουν όχι μόνο δεν είναι επαχθή, όχι μόνο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά και ότι οι προσδοκίες των πολιτών απαιτούν ακόμη περισσότερα από αυτά. 

Πως αλλιώς να εξηγηθεί η εσπευσμένη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ, τον πιο βαρύ φόρο των τελευταίων ετών, δήλωσε ευθαρσώς ότι «επικοινωνούν συμπατριώτες μου από τα νότια προάστια ή από το Πόρτο Χέλι… και θεωρούν ότι είναι εύλογο να αυξηθεί σε αυτούς ο ΕΝΦΙΑ». 

Υπάρχουν δηλαδή πολίτες αυτής της χώρας που, πέρα από τη θρυαλλίδα των φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων επιβαρύνσεων, θεωρούν επιβεβλημένη μια ακόμη πιο έντονη δημοσιονομική πίεση στο εισόδημά και στην περιουσία τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία Κυρανάκη στη βουλή που, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως οι εργαζόμενοι πλέον θα μπορούν όταν αρρωσταίνουν να λείπουν από τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας το ρεπό του Χατζηδάκη. 

Στην Ελλάδα όμως όπως και σε όλο τον δυτικό κόσμο, έχει ενσωματωθεί στο εργατικό δίκαιο ο θεσμός της αναρρωτική άδειας. Αλλά και ο ίδιος ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προσπαθούσε κατά διαστήματα να πείσει την κοινή γνώμη πως υπάρχουν εργαζόμενοι που με τη θέλησή τους επιθυμούν να δουλεύουν περισσότερο δίχως οικονομικό αντάλλαγμα και αντί παροχής να αμείβονται με ρεπό. Κάτι ανάλογο είχε πει παλαιότερα και ο τ. πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για μια ηλικιωμένη συνταξιούχο που προσφέρθηκε να του δώσει τη σύνταξή της για να σωθεί ο τόπος.

Οι δηλώσεις αυτές, παντός τύπου και καιρού, δεν υποδηλώνουν μόνο την πλήρη αποστασιοποίηση των κυβερνώντων από τα λαϊκά προβλήματα και την καθημερινότητα των πολιτών. Καταδεικνύουν και μια προφανή αλαζονεία, με την κυβέρνηση να εμφανίζει ένα ακραία αδιάφορο και υπεροπτικό προσωπείο απέναντι στα σημερινή οικονομική θέση των πολιτών. Η πρόκληση όμως «προκαλεί» αντίδραση. Κι αν κάποιοι το ξεχνούν αυτό ή το υποβαθμίζουν, ο λαός είναι εδώ να τους το υπενθυμίζει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19-20 Ιουνίου 2021