ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στα... δύο οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και στη μέση η ΔΕΘ

Οι επτά που ζητούν μετεγκατάσταση, εκείνοι που στηρίζουν την ανάπλαση και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες που εγκαταλείφθηκαν

 27/01/2021 07:00

Στα... δύο οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και στη μέση η ΔΕΘ

Βαγγέλης Στολάκης

Ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε στις αρχές του έτους η παρέμβαση όχι, ενός, ούτε δύο αλλά επτά δημάρχων, των μισών δηλαδή του νομού Θεσσαλονίκης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ σε οικόπεδο του ΑΤΕΙ στην περιοχή της Σίνδου, ένα σχέδιο που είχε δρομολογηθεί την περίοδο προ μνημονίων, είχε εξαγγελθεί δις από τα πρωθυπουργικά χείλη των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου αλλά εγκαταλείφθηκε στην πορεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όταν και υιοθετήθηκε η πρόταση για ανάπλαση της ΔΕΘ στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται και παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο. Και ενώ η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo θέτει ως στόχο το 2026 με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί στις νέες εγκαταστάσεις, το αίτημα των επτά αυτοδιοικητικών δημιουργεί ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των «ανατολικών» και των «δυτικών» της πόλης, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν πως το αίτημά τους είναι διαρκές και ουδέποτε εγκαταλείφθηκε.

Αν και είναι νωρίς, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για νέο «διχασμό της πόλης», ενώ ορισμένοι προβάλλουν το επιχείρημα πως «η αδυναμία ενός οραματικού σχεδιασμού από πλευράς της πολιτείας για τη δυτική πλευρά της πόλης, έχει ως αποτέλεσμα τέτοιες ενέργειες». Άλλοι πάλι, κάνουν λόγο για αποφάσεις οργάνων, δημοτικών συμβουλίων και φορέων που εγκαταλείφθηκαν εν μια νυκτί με ευθύνη πολιτικών της Θεσσαλονίκης, ενώ «βλέπουν» πως ορισμένοι επιδιώκουν μέσα από τη συζήτηση που έχει ανοίξει να βρουν κάποιο... ρόλο.

Το αίτημα των επτά

Οι επτά δήμαρχοι, Λάζαρος Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Γιάννης Ιωαννίδης (Δέλτα), Κλεάνθης Μανδαλιανός (Κορδελιού-Ευόσμου), Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης-Συκεών), Δημήτρης Δεμουρτζίδης (Παύλου Μελά), Σταύρος Αναγνωστόπουλος (Χαλκηδόνας) και Παντελής Τσακίρης (Ωραιοκάστρου) στις 11 Ιανουαρίου πραγματοποίησαν συνάντηση για το θέμα σε χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Βαρνάβας. Στο κοινό ανακοινωθέν τους με τίτλο: «Ανακοίνωση-Παρέμβαση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τη Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου» μεταξύ άλλων κάνουν αναλυτική περιγραφή του ιστορικού του ζητήματος της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ σε οικόπεδο της Σίνδου, της απόδοσης του οικοπέδου της ΔΕΘ (175 στρέμματα) για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, τις εξαγγελίες πρώην πρωθυπουργών για το θέμα της μετεγκατάστασης αλλά και τους λόγους που οδήγησαν τις διοικήσεις της εταιρείας σε «αλλαγή πλέυσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο.

«Η ΔΕΘ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση της. Πρέπει να μετεγκατασταθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη ανοίγοντας άλλες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, της ποιότητας ζωής και της ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης» αναφέρουν οι επτά δήμαρχοι της δυτικής πλευράς της πόλης. Και συνεχίζουν:

«Η χωροθέτηση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη θα αποτελεί το εχέγγυο μιας σταθερής ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα του υποβαθμισμένου από έλλειψη υποδομών δυτικού τομέα, που μαστίζεται από την ανεργία. Η επιλογή της θέσης στη διασταύρωση της ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό θα επιφέρει την, αναγκαία ούτως ή άλλως, επέκταση του δικτύου του μετρό, όπως επίσης του σιδηροδρόμου και της αστικής συγκοινωνίας. Και αυτό το σημείο είναι το πλέον στρατηγικά ενδεδειγμένο καθώς θα είναι εύκολα προσβάσιμο, άμεσα και με ασφάλεια, από τις όμορες Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς) της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας. Έτσι θα αναδειχθούν και οι ιστορικοί τουριστικοί προορισμοί (Δίον-Πέλλα-Βεργίνα), δημιουργώντας ισχυρές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη μιας μεγάλης περιοχής» υποστηρίζουν. Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή τους, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσουν επαφές με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακδεονίας Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές του νομού προκειμένου να τους κάνουν γνωστές τις απόψεις τους, ενώ έστειλαν σχετική επιστολή με αποδέκτη μεταξύ άλλων και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το αίτημα που επαναφέρουν για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά αποτελεί θέση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας «που ισχύει μέχρι σήμερα» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση. Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες γράφτηκε στο κείμενο, προκειμένου οι παραπάνω δήμαρχοι να τονίσουν ότι το όργανο έχει ήδη εκφράσει την άποψή του στο ζήτημα. Σημειώνεται πως της ανακοίνωσης των επτά δημάρχων και του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως είχε προηγηθεί ανακοίνωση της «Κίνησης Πολιτών» που συνυπέγραφαν 42 προσωπικότητες (μεταξύ αυτών και στελέχη και πρώην βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ) που τάσσονταν κατά της ανάπλασης χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «ψευδεπίγραφο» και υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας, αντί για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου προβλέπεται η ακύρωσή του. Ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες μία συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα ως εκτός ημερησίας, ωστόσο εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από μερίδα των δημάρχων, μεταξύ αυτών και του αντιπροέδρου της ΠΕΔΚΜ, Σίμου Δανιηλίδη ο πρόεδρος του Οργάνου, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σημείωσε πως το ζήτημα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση στην οποία θα προσκληθούν επίσης οι Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης. Πάντως, ο Γραμματέας της ΠΕΔΚΜ Βασίλης Γάκης φρόντισε να ξεκαθαρίσει σε εκείνη την συνεδρίαση πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ στο υπάρχον οικόπεδο στην «καρδιά» της πόλης.

Θέλουν ΔΕΘ στη... ΔΕΘ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ από την πλευρά του, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υποστηρίζουν την ανάπλαση της ΔΕΘ και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται. Μάλιστα, υπέγραψαν το κείμενο-πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μαζί με άλλους 15 επιχειρηματικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.

«Το θέμα για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για το δήμο Θεσσαλονίκης έχει τελειώσει εδώ και τουλάχιστον μία 10ετία», δήλωσε ερωτώμενος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Από την πλευρά του, o Απόστολος Τζιτζικώστας σε πρόσφατη συνέντευξή του (ota365) σημείωσε πως ο λόγος για τον οποίο η πολιτεία επέλεξε τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και όχι τη μεταφορά ήταν καθαρά οικονομικός. «Ο λόγος για τον οποίο η πολιτεία τα τελευταία χρόνια επέλεξε τον εκσυγχρονισμό των εγκακταστάσεων και όχι τη μεταφορά της ΔΕΘ είναι ξεκάθαρα οικονομικός. Η πραγματικότητα είναι ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης Καραμανλή, το οποίο μάλιστα είχα υποστηρίξει ως βουλευτής από την πρώτη στιγμή, ήταν η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Μετά όμως από την ισοπεδωτική δεκαετή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα, αλλά και την παγκόσμια υγειονομική κρίση και της επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστια. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την εύρεση των κεφαλαίων που χρειάζονται, κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά και έχουμε ήδη εξασφαλίσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, για να συμβάλλουμε προκειμένου να αποκτήσει επιτέλους η Θεσσαλονίκη σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης με τη δημιουργία παράλληλα ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που επίσης πρέπει επιτέλους να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη. Σήμερα, σε όλα τα έργα, ο χρόνος είναι κυριολεκτικά χρήμα και δεν αισθάνομαι ότι έχουμε την πολυτέλεια για άλλη καθυστέρηση» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τι υποστηρίζουν οι άλλοι δήμαρχοι;

Σύμφωνος με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά δηλώνει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης επαναφέροντας ωστόσο μέσω της «ΜτΚ» μία ακόμα πρόταση που είχε γίνει στο παρελθόν και αφορά τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ σε έκταση 780 στρεμμάτων στα όρια του δήμου Λαγκαδά με το δήμο Ωραιοκάστρου. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ταχματζίδης υπάρχει μάλιστα σχετική μελέτη η οποία εκπονήθηκε στο παρελθόν. «Η πρόταση τότε ήταν του δήμου Λαγκαδά και του καποδιστριακού δήμου Μυγδονίας. Συνηγόρησαν μάλιστα δώδεκα όμοροι καποδιστριακοί δήμοι, η Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, ο τότε δήμαρχος Κιλκίς, η τότε έπαρχος Πόπη Καλαϊτζή, ο νυν βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, ο σύνδεσμος δήμων και κοινοτήτων ιαματικών πηγών Ελλάδας» λέει ο κ. Ταχματζίδης. «Αυτή την πρόταση την είχαν υποβάλει οι εμπλεκόμενοι στον τότε υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη. Είχε γίνει μάλιστα και μελέτη αλλά έμεινε στα χαρτιά. Σήμερα λοιπόν εμείς έχουμε να δηλώσουμε πως υπάρχουν εναλλακτικές με πλεονεκτήματα. Το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται πάνω στην Εγνατία Οδό» υποστηρίζει ο κ. Ταχματζίδης. «Βρισκόμαστε στον κόμβο» λέει. «Με αφορμή την κίνηση των συναδέλφων μου αιρετών δηλώνω ότι και εμείς είμαστε παρόντες» τονίζει ο κ. Ταχματζίδης.

Υπέρ της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου τάσσεται και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης θεωρώντας πως από μία τέτοια συζήτηση που ανοίγει εκ νέου θα βγει χαμένη η πόλη. «Ο θεσμός θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Η μετακίνηση της Έκθεσης από το κεντρικότερο σημείο της πόλης, είτε προς τα ανατολικά είτε προς τα δυτικά δεν τον αναβαθμίζει» τονίζει. «Θεωρώ ότι η ΔΕΘ θα πρέπει να έχει καθαρά οικονομικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, παρά πολιτική οπτική. Παλιά η Έκθεση ήταν μία γιορτή, τώρα είναι μία ταλαιπωρία για όλη την πόλη και γι’ αυτό ευθύνεται το πολιτικό σκέλος της» σημειώνει.

Υπέρ της ανάπλασης τάσσεται, όπως δηλώνει και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος συμπληρώνει πως στο παρελθόν από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

«Είμαι με την λογική. Για τον σχεδιασμό που υλοποιείται συμφώνησαν ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός, δηλαδή η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση» υποστηρίζει μιλώντας στην «ΜτΚ» ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. «Επίσης και για το Ειδικό Χωρικό συμφώνησαν η πρώην διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και η αντιπολίτευση. Ο δήμος που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο είναι ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης. Δεν θεωρώ ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της Θεσσαλονίκης. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η επέκταση του Μετρό στα δυτικά και προς το αεροδρόμιο. Ας ενωθούμε λοιπόν κι ας διεκδικήσουμε όλοι μαζί περισσότερο πράσινο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου προβλέπεται η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου κι ας αφήσουμε τις ουτοπίες» λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

lazaros-kyrizoglou.jpg

Λ. Κυρίζογλου: Ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά

Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου κάνει λόγο για ένα διαχρονικό αίτημα. «Από τη δεκαετία του ’90 συζητιόταν το ζήτημα της ΔΕΘ και το γεγονός ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί εκεί και ταυτόχρονια έμπαινε και το ζήτημα της ανάπλασης. Η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ύστερα από ζυμώσεις που έγιναν προχώρησε σε σχετικές εξαγγελίες: μεταφορά της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη, απόδοση όλης της έκτασης των 175 στρεμμάτων ώστε να δημιουργηθεί πράσινο-Μητροπολιτικό Πάρκο και τρίτον, να αναβαθμιστεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, κάτι που ήταν επωφελές και για την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς θα υπήρχε ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος» σχολιάζει ο κ. Κυρίζογλου. «Το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν υφίσταται. Υπάρχουν 72 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν μπορεί να έρχεται μία κυβέρνηση να το εξαγγέλει, να το αποδέχεται η διάδοχη κυβέρνηση και η επόμενη κυβέρνηση Σαμαρά όπως και η διοίκηση της ΔΕΘ και μετά λόγω των μνημονίων να αλλάζει η απόφαση» σχολιάζει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτηρίζει ως «έγκλημα» το σχέδιο «και Έκθεση και πράσινο». «Να σκάψουν εκεί, να βρεθούν τα αρχαία και να μείνουμε με ένα ανοιχτό λαγούμι, μια άλλη Βενιζέλου, ένα άλλο Διοικητήριο» σημειώνει.

Ο κ. Κυρίζογλου απαντώντας στην ερώτηση εάν τα επιχειρήματα που τώρα θέτει ο ίδιος και οι έξι συνάδελφοί του είχαν γίνει γνωστά κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης το 2019 υποστηρίζει πως η θέση της ΠΕΔΚΜ είναι γνωστή από το 2013. «Τότε είχα διαφωνήσει» λέει ο κ. Κυρίζογλου και εκφράζει την απορία γιατί «όλοι εκείνοι που αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο, σήμερα άλλαξαν άποψη». Ο κ. Κυρίζογλου μάλιστα εκφράζει ανοικτά τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι όπως λέει «διορισμένες διοικήσεις φορέων ανατρέπουν σχεδιασμούς που έγιναν δεκτοί από τέσσερις πρωθυπουργούς».

Αναφορικά με το γεγονός ότι στην κίνηση συμμετέχει και ο Μητροπολίτης Βαρνάβας ο κ. Κυρίζογλου αναφέρει: «Η Μητρόπολη έχει δικαίωμα να έχει άποψη. Αν ο Μητροπολίτης ήταν υπέρ της διπλής ανάπλασης, όσοι σχολιάζουν τώρα, θα σχολίαζαν;» αναρωτιέται.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση πόσο ρεαλιστική είναι η πρόταση που καταθέτουν, δεδομένου ότι για τον σχεδιασμό της ανάπλασης υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός λέει: «Είναι πιο ρεαλιστικό από αυτό που επιχειρείται να γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Οι μελέτες, τα ΦΕΚ, οι δημοπρατήσεις, οι εγκρίσεις των μελετών, οι δημοπρατήσεις των οικονομοτεχνικών μελετών θα προλάβουν να γίνουν σε τρία χρόνια; Η πρότασή μας δεν ξεκινά από το μηδέν. Παίρνεις την πρόταση των 175 στρεμμάτων και κάνεις μία ήπια παρέμβαση, ένα πάρκο Μητροπολιτικό, ένα εγχείρημα πιο εύκολο στην εκτέλεσή του» τονίζει ο κ. Κυρίζογλου. Τέλος, ο ίδιος σημειώνει πως η κίνηση των αυτοδιοικητικών δεν σχετίζεται με την πρωτοβουλία και το κείμενο της «Κίνησης Πολιτών» που προηγήθηκε και προσθέτει πως δεν ενέχει ο κίνδυνος διχασμού της πόλης. «Διαφορετικές απόψεις δεν συνιστούν διχασμό. Εμείς δεν θέλουμε να παγώσει το έργο. Για εμάς Θεσσαλονίκη είναι το Πολεοδομικό Συγκρότημα ενιαία. Δεν το βλέπουν όλοι έτσι» καταλήγει ο κ. Κυρίζογλου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Ιανουαρίου 2021

Ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε στις αρχές του έτους η παρέμβαση όχι, ενός, ούτε δύο αλλά επτά δημάρχων, των μισών δηλαδή του νομού Θεσσαλονίκης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ σε οικόπεδο του ΑΤΕΙ στην περιοχή της Σίνδου, ένα σχέδιο που είχε δρομολογηθεί την περίοδο προ μνημονίων, είχε εξαγγελθεί δις από τα πρωθυπουργικά χείλη των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου αλλά εγκαταλείφθηκε στην πορεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όταν και υιοθετήθηκε η πρόταση για ανάπλαση της ΔΕΘ στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται και παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο. Και ενώ η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo θέτει ως στόχο το 2026 με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί στις νέες εγκαταστάσεις, το αίτημα των επτά αυτοδιοικητικών δημιουργεί ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των «ανατολικών» και των «δυτικών» της πόλης, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν πως το αίτημά τους είναι διαρκές και ουδέποτε εγκαταλείφθηκε.

Αν και είναι νωρίς, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για νέο «διχασμό της πόλης», ενώ ορισμένοι προβάλλουν το επιχείρημα πως «η αδυναμία ενός οραματικού σχεδιασμού από πλευράς της πολιτείας για τη δυτική πλευρά της πόλης, έχει ως αποτέλεσμα τέτοιες ενέργειες». Άλλοι πάλι, κάνουν λόγο για αποφάσεις οργάνων, δημοτικών συμβουλίων και φορέων που εγκαταλείφθηκαν εν μια νυκτί με ευθύνη πολιτικών της Θεσσαλονίκης, ενώ «βλέπουν» πως ορισμένοι επιδιώκουν μέσα από τη συζήτηση που έχει ανοίξει να βρουν κάποιο... ρόλο.

Το αίτημα των επτά

Οι επτά δήμαρχοι, Λάζαρος Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Γιάννης Ιωαννίδης (Δέλτα), Κλεάνθης Μανδαλιανός (Κορδελιού-Ευόσμου), Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης-Συκεών), Δημήτρης Δεμουρτζίδης (Παύλου Μελά), Σταύρος Αναγνωστόπουλος (Χαλκηδόνας) και Παντελής Τσακίρης (Ωραιοκάστρου) στις 11 Ιανουαρίου πραγματοποίησαν συνάντηση για το θέμα σε χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Βαρνάβας. Στο κοινό ανακοινωθέν τους με τίτλο: «Ανακοίνωση-Παρέμβαση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τη Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου» μεταξύ άλλων κάνουν αναλυτική περιγραφή του ιστορικού του ζητήματος της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ σε οικόπεδο της Σίνδου, της απόδοσης του οικοπέδου της ΔΕΘ (175 στρέμματα) για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, τις εξαγγελίες πρώην πρωθυπουργών για το θέμα της μετεγκατάστασης αλλά και τους λόγους που οδήγησαν τις διοικήσεις της εταιρείας σε «αλλαγή πλέυσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο.

«Η ΔΕΘ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση της. Πρέπει να μετεγκατασταθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη ανοίγοντας άλλες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, της ποιότητας ζωής και της ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης» αναφέρουν οι επτά δήμαρχοι της δυτικής πλευράς της πόλης. Και συνεχίζουν:

«Η χωροθέτηση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη θα αποτελεί το εχέγγυο μιας σταθερής ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα του υποβαθμισμένου από έλλειψη υποδομών δυτικού τομέα, που μαστίζεται από την ανεργία. Η επιλογή της θέσης στη διασταύρωση της ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό θα επιφέρει την, αναγκαία ούτως ή άλλως, επέκταση του δικτύου του μετρό, όπως επίσης του σιδηροδρόμου και της αστικής συγκοινωνίας. Και αυτό το σημείο είναι το πλέον στρατηγικά ενδεδειγμένο καθώς θα είναι εύκολα προσβάσιμο, άμεσα και με ασφάλεια, από τις όμορες Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς) της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας. Έτσι θα αναδειχθούν και οι ιστορικοί τουριστικοί προορισμοί (Δίον-Πέλλα-Βεργίνα), δημιουργώντας ισχυρές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη μιας μεγάλης περιοχής» υποστηρίζουν. Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή τους, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσουν επαφές με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακδεονίας Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές του νομού προκειμένου να τους κάνουν γνωστές τις απόψεις τους, ενώ έστειλαν σχετική επιστολή με αποδέκτη μεταξύ άλλων και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το αίτημα που επαναφέρουν για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά αποτελεί θέση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας «που ισχύει μέχρι σήμερα» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση. Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες γράφτηκε στο κείμενο, προκειμένου οι παραπάνω δήμαρχοι να τονίσουν ότι το όργανο έχει ήδη εκφράσει την άποψή του στο ζήτημα. Σημειώνεται πως της ανακοίνωσης των επτά δημάρχων και του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως είχε προηγηθεί ανακοίνωση της «Κίνησης Πολιτών» που συνυπέγραφαν 42 προσωπικότητες (μεταξύ αυτών και στελέχη και πρώην βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ) που τάσσονταν κατά της ανάπλασης χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «ψευδεπίγραφο» και υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας, αντί για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου προβλέπεται η ακύρωσή του. Ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες μία συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα ως εκτός ημερησίας, ωστόσο εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από μερίδα των δημάρχων, μεταξύ αυτών και του αντιπροέδρου της ΠΕΔΚΜ, Σίμου Δανιηλίδη ο πρόεδρος του Οργάνου, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σημείωσε πως το ζήτημα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση στην οποία θα προσκληθούν επίσης οι Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης. Πάντως, ο Γραμματέας της ΠΕΔΚΜ Βασίλης Γάκης φρόντισε να ξεκαθαρίσει σε εκείνη την συνεδρίαση πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ στο υπάρχον οικόπεδο στην «καρδιά» της πόλης.

Θέλουν ΔΕΘ στη... ΔΕΘ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ από την πλευρά του, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υποστηρίζουν την ανάπλαση της ΔΕΘ και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται. Μάλιστα, υπέγραψαν το κείμενο-πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μαζί με άλλους 15 επιχειρηματικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.

«Το θέμα για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για το δήμο Θεσσαλονίκης έχει τελειώσει εδώ και τουλάχιστον μία 10ετία», δήλωσε ερωτώμενος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Από την πλευρά του, o Απόστολος Τζιτζικώστας σε πρόσφατη συνέντευξή του (ota365) σημείωσε πως ο λόγος για τον οποίο η πολιτεία επέλεξε τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και όχι τη μεταφορά ήταν καθαρά οικονομικός. «Ο λόγος για τον οποίο η πολιτεία τα τελευταία χρόνια επέλεξε τον εκσυγχρονισμό των εγκακταστάσεων και όχι τη μεταφορά της ΔΕΘ είναι ξεκάθαρα οικονομικός. Η πραγματικότητα είναι ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης Καραμανλή, το οποίο μάλιστα είχα υποστηρίξει ως βουλευτής από την πρώτη στιγμή, ήταν η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Μετά όμως από την ισοπεδωτική δεκαετή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα, αλλά και την παγκόσμια υγειονομική κρίση και της επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστια. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την εύρεση των κεφαλαίων που χρειάζονται, κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά και έχουμε ήδη εξασφαλίσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, για να συμβάλλουμε προκειμένου να αποκτήσει επιτέλους η Θεσσαλονίκη σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης με τη δημιουργία παράλληλα ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που επίσης πρέπει επιτέλους να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη. Σήμερα, σε όλα τα έργα, ο χρόνος είναι κυριολεκτικά χρήμα και δεν αισθάνομαι ότι έχουμε την πολυτέλεια για άλλη καθυστέρηση» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τι υποστηρίζουν οι άλλοι δήμαρχοι;

Σύμφωνος με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά δηλώνει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης επαναφέροντας ωστόσο μέσω της «ΜτΚ» μία ακόμα πρόταση που είχε γίνει στο παρελθόν και αφορά τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ σε έκταση 780 στρεμμάτων στα όρια του δήμου Λαγκαδά με το δήμο Ωραιοκάστρου. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ταχματζίδης υπάρχει μάλιστα σχετική μελέτη η οποία εκπονήθηκε στο παρελθόν. «Η πρόταση τότε ήταν του δήμου Λαγκαδά και του καποδιστριακού δήμου Μυγδονίας. Συνηγόρησαν μάλιστα δώδεκα όμοροι καποδιστριακοί δήμοι, η Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, ο τότε δήμαρχος Κιλκίς, η τότε έπαρχος Πόπη Καλαϊτζή, ο νυν βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, ο σύνδεσμος δήμων και κοινοτήτων ιαματικών πηγών Ελλάδας» λέει ο κ. Ταχματζίδης. «Αυτή την πρόταση την είχαν υποβάλει οι εμπλεκόμενοι στον τότε υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη. Είχε γίνει μάλιστα και μελέτη αλλά έμεινε στα χαρτιά. Σήμερα λοιπόν εμείς έχουμε να δηλώσουμε πως υπάρχουν εναλλακτικές με πλεονεκτήματα. Το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται πάνω στην Εγνατία Οδό» υποστηρίζει ο κ. Ταχματζίδης. «Βρισκόμαστε στον κόμβο» λέει. «Με αφορμή την κίνηση των συναδέλφων μου αιρετών δηλώνω ότι και εμείς είμαστε παρόντες» τονίζει ο κ. Ταχματζίδης.

Υπέρ της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου τάσσεται και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης θεωρώντας πως από μία τέτοια συζήτηση που ανοίγει εκ νέου θα βγει χαμένη η πόλη. «Ο θεσμός θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Η μετακίνηση της Έκθεσης από το κεντρικότερο σημείο της πόλης, είτε προς τα ανατολικά είτε προς τα δυτικά δεν τον αναβαθμίζει» τονίζει. «Θεωρώ ότι η ΔΕΘ θα πρέπει να έχει καθαρά οικονομικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, παρά πολιτική οπτική. Παλιά η Έκθεση ήταν μία γιορτή, τώρα είναι μία ταλαιπωρία για όλη την πόλη και γι’ αυτό ευθύνεται το πολιτικό σκέλος της» σημειώνει.

Υπέρ της ανάπλασης τάσσεται, όπως δηλώνει και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος συμπληρώνει πως στο παρελθόν από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

«Είμαι με την λογική. Για τον σχεδιασμό που υλοποιείται συμφώνησαν ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός, δηλαδή η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση» υποστηρίζει μιλώντας στην «ΜτΚ» ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. «Επίσης και για το Ειδικό Χωρικό συμφώνησαν η πρώην διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και η αντιπολίτευση. Ο δήμος που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο είναι ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης. Δεν θεωρώ ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της Θεσσαλονίκης. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η επέκταση του Μετρό στα δυτικά και προς το αεροδρόμιο. Ας ενωθούμε λοιπόν κι ας διεκδικήσουμε όλοι μαζί περισσότερο πράσινο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου προβλέπεται η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου κι ας αφήσουμε τις ουτοπίες» λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

lazaros-kyrizoglou.jpg

Λ. Κυρίζογλου: Ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά

Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου κάνει λόγο για ένα διαχρονικό αίτημα. «Από τη δεκαετία του ’90 συζητιόταν το ζήτημα της ΔΕΘ και το γεγονός ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί εκεί και ταυτόχρονια έμπαινε και το ζήτημα της ανάπλασης. Η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ύστερα από ζυμώσεις που έγιναν προχώρησε σε σχετικές εξαγγελίες: μεταφορά της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη, απόδοση όλης της έκτασης των 175 στρεμμάτων ώστε να δημιουργηθεί πράσινο-Μητροπολιτικό Πάρκο και τρίτον, να αναβαθμιστεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, κάτι που ήταν επωφελές και για την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς θα υπήρχε ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος» σχολιάζει ο κ. Κυρίζογλου. «Το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν υφίσταται. Υπάρχουν 72 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν μπορεί να έρχεται μία κυβέρνηση να το εξαγγέλει, να το αποδέχεται η διάδοχη κυβέρνηση και η επόμενη κυβέρνηση Σαμαρά όπως και η διοίκηση της ΔΕΘ και μετά λόγω των μνημονίων να αλλάζει η απόφαση» σχολιάζει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτηρίζει ως «έγκλημα» το σχέδιο «και Έκθεση και πράσινο». «Να σκάψουν εκεί, να βρεθούν τα αρχαία και να μείνουμε με ένα ανοιχτό λαγούμι, μια άλλη Βενιζέλου, ένα άλλο Διοικητήριο» σημειώνει.

Ο κ. Κυρίζογλου απαντώντας στην ερώτηση εάν τα επιχειρήματα που τώρα θέτει ο ίδιος και οι έξι συνάδελφοί του είχαν γίνει γνωστά κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης το 2019 υποστηρίζει πως η θέση της ΠΕΔΚΜ είναι γνωστή από το 2013. «Τότε είχα διαφωνήσει» λέει ο κ. Κυρίζογλου και εκφράζει την απορία γιατί «όλοι εκείνοι που αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο, σήμερα άλλαξαν άποψη». Ο κ. Κυρίζογλου μάλιστα εκφράζει ανοικτά τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι όπως λέει «διορισμένες διοικήσεις φορέων ανατρέπουν σχεδιασμούς που έγιναν δεκτοί από τέσσερις πρωθυπουργούς».

Αναφορικά με το γεγονός ότι στην κίνηση συμμετέχει και ο Μητροπολίτης Βαρνάβας ο κ. Κυρίζογλου αναφέρει: «Η Μητρόπολη έχει δικαίωμα να έχει άποψη. Αν ο Μητροπολίτης ήταν υπέρ της διπλής ανάπλασης, όσοι σχολιάζουν τώρα, θα σχολίαζαν;» αναρωτιέται.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση πόσο ρεαλιστική είναι η πρόταση που καταθέτουν, δεδομένου ότι για τον σχεδιασμό της ανάπλασης υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός λέει: «Είναι πιο ρεαλιστικό από αυτό που επιχειρείται να γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Οι μελέτες, τα ΦΕΚ, οι δημοπρατήσεις, οι εγκρίσεις των μελετών, οι δημοπρατήσεις των οικονομοτεχνικών μελετών θα προλάβουν να γίνουν σε τρία χρόνια; Η πρότασή μας δεν ξεκινά από το μηδέν. Παίρνεις την πρόταση των 175 στρεμμάτων και κάνεις μία ήπια παρέμβαση, ένα πάρκο Μητροπολιτικό, ένα εγχείρημα πιο εύκολο στην εκτέλεσή του» τονίζει ο κ. Κυρίζογλου. Τέλος, ο ίδιος σημειώνει πως η κίνηση των αυτοδιοικητικών δεν σχετίζεται με την πρωτοβουλία και το κείμενο της «Κίνησης Πολιτών» που προηγήθηκε και προσθέτει πως δεν ενέχει ο κίνδυνος διχασμού της πόλης. «Διαφορετικές απόψεις δεν συνιστούν διχασμό. Εμείς δεν θέλουμε να παγώσει το έργο. Για εμάς Θεσσαλονίκη είναι το Πολεοδομικό Συγκρότημα ενιαία. Δεν το βλέπουν όλοι έτσι» καταλήγει ο κ. Κυρίζογλου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Ιανουαρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία