ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα χνάρια της Βόρειας Ιταλίας η Βόρεια Ελλάδα

Η πληρότητα οδήγησε στις πρώτες αεροδιακομιδές, ενώ λόγω της πίεσης άρχισαν να αποσωληνώνουν ασθενείς νωρίτερα για να δεχθούν βαρύτερα περιστατικά

 29/11/2020 18:30

Στα χνάρια της Βόρειας Ιταλίας η Βόρεια Ελλάδα

Θεολόγος Ηλιού

Εφημερίες που αρχίζουν χωρίς διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ακατάλληλοι χώροι που φιλοξενούν διασωληνωμένους, γιατροί και νοσηλευτές που έχουν εξαντληθεί και εκατοντάδες ασθενείς που εισάγονται καθημερινά για νοσηλεία. Αυτή είναι η εικόνα τις τελευταίες δέκα ημέρες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, που πλέον έχουν εμφανώς ξεπεράσει τα όρια τους.

Η μεγάλη πίεση άρχισε αρχές Νοεμβρίου, ένας μήνας που αποδείχθηκε «μαύρος» λόγω της υψηλής θνησιμότητας. Τότε έγινε και το μεγάλο υγειονομικό «κραχ» με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να σταματούν να δέχονται ασθενείς από άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, λόγω πληρότητας. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας έδωσαν τη δική τους μάχη, ωστόσο γρήγορα ξεπεράστηκαν οι αντοχές. Έτσι, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου έγινε η πρώτη αεροδιακομιδή τριών ασθενών από την Δράμα στην Αθήνα, προκειμένου να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, εφόσον δεν υπήρχε διαθέσιμη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν αναφορές για μικρά παραθυράκια αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, λόγω της μείωσης του εντοπισμού του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα της πόλης. Ωστόσο η αισιοδοξία αυτή δεν μπορεί ακόμα να αποτυπωθεί εντός των νοσοκομείων, που συνεχίζουν να δέχονταν υψηλή πίεση. «Εμείς θα αργήσουμε να δούμε αυτή την μείωση. Μόνο στο νοσοκομείο Παπανικολάου έχουμε 200-250 ασθενείς με κορονοϊό που δυσπνοούν και οι 43 κλίνες ΜΕΘ είναι μονίμως γεμάτες. Δυστυχώς η δεξαμενή ασθενών είναι ακόμα μεγάλη. Μας ανακουφίζει που η προσέλευση κόσμου στις εφημερίες έχει μειωθεί, αλλά οι εισαγωγές παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος.

Η νοσηρότητα του κορονοϊού είναι πλέον πιο ισχυρή και οι ασθενείς παραμένουν για αρκετές ημέρες σε ΜΕΘ, μέχρι να μπορούν να αναπνεύσουν χωρίς μηχανική υποστήριξη. «Η αισιοδοξία που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, σε εμάς θα αποτυπωθεί στο τέλος της περιπέτειας, γιατί στη ΜΕΘ φτάνουν τα πιο βαριά περιστατικά που χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν. Έτσι, δεν μένει ποτέ διαθέσιμη κλίνη για διασωλήνωση» δηλώνει ο ακτινολόγος στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Χρήστος Παπαστεργίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το πρωί της Παρασκευής, το «Παπαγεωργίου» άρχισε εφημερία με μόλις μία διαθέσιμη κλίνη από τις 44 συνολικά που διαθέτει στη ΜΕΘ. «Το βράδυ πριν την εφημερία, χρειάστηκε μέσα σε λίγες ώρες να διασωληνωθούν τέσσερις ασθενείς» σημειώνει ο κ. Παπαστεργίου.

Δυστυχώς πλέον τα κρεβάτια στις ΜΕΘ αδειάζουν συνήθως από θανάτους ασθενών, καθώς όπως λένε γιατροί και νοσηλευτές ένας στους δύο που διασωληνώνεται δεν καταφέρνει να παραμείνει στη ζωή. «Δυστυχώς, είχαμε πολλούς νεκρούς το τελευταίο διάστημα. Οι κλίνες αδειάζουν κυρίως μετά από θανάτους» επιβεβαιώνει και ο κ. Καπραβέλος.

Η διακίνηση ασθενών

Ο όγκος των ασθενών που φτάνει στα εφημερεύοντα νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλος, που πολλοί άρχισαν να κάνουν λόγο για «επιλογή» ασθενών που θα νοσηλευτούν και θα εξασφαλίσουν τη μάχη για την ζωή τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε επιλογή» ξεκαθαρίζει ο κ. Καπραβέλος «επιλογές γίνονται στις περιπτώσεις που ένας ασθενής έχει υποστεί εγκεφαλικό, δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί και πλέον η παράταση ζωής είναι πιο επώδυνη από τον θάνατο. Ο κορονοϊός είναι ιογενής πνευμονία που κάνει τον κύκλο της και περνάει. Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε σαν σκέψη ότι θα γίνει επιλογή».

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία της πόλης είναι η διακίνηση ασθενών. «Δηλαδή, βγαίνουν από τη ΜΕΘ ασθενείς που έχουν ελαφρότερα συμπτώματα, για να εισαχθούν νέοι ασθενείς σε βαριά κατάσταση. Συνήθως, μετά από 14 ημέρες πολλοί ασθενείς βελτιώνονται, επειδή είναι μικρής ηλικίας, και τους μεταφέρουμε σε απλές κλίνες» αναφέρει ο κ. Καπραβέλος, διευκρινίζοντας ότι υπό άλλες συνθήκες αυτό θα είχε αποφευχθεί. «Όταν πιέζεται το σύστημα, αναγκαστικά γίνονται αυτά. Ίσως να βιαστούν να βγάλουν από τις ΜΕΘ ασθενείς που δεν πληρούν όλα τα κριτήρια για την παραμονή τους. Συνήθως αυτοί οι ασθενείς πήγαιναν σε ΜΑΘ, αλλά και αυτές έχουν μετατραπεί σε κλίνες για κορονοϊό».

Ένα μεγάλο πρόβλημα πλέον είναι όμως ότι όσοι είναι με ήπια συμπτώματα αναγκαστικά παραμένουν στο σπίτι τους, με κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό στους οικείους τους. «Φτάσαμε στο μακάβριο στάδιο, το δικό μας πάθημα να γίνει μάθημα στη νότια Ελλάδα. Όπως όταν στο πρώτο κύμα όλοι λέγαμε να μην γίνουμε Ιταλία» σχολιάζει ο κ. Καπραβέλος.

Διασωληνώνουν ασθενείς σε χειρουργικά κρεβάτια στη Δράμα

Από τη Δράμα ήταν οι πρώτοι ασθενείς που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες μονάδες κλίνες σε ΜΕΘ. «Οι ασθενείς αυτοί διασωληνώθηκαν προσωρινά στην χειρουργική αίθουσα. Δεν είναι κατάλληλος χώρος αυτός για ασθενείς που πρέπει να είναι σε ΜΕΘ» δηλώνει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Δράμας Παρθένα Κιόρτεβε. Σύμφωνα με την ίδια, στον ίδιο χώρο παραμένουν τρία χειρουργικά κρεβάτια, όπου νοσηλεύονται ασθενείς μέχρι να βρεθούν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, καθώς οι 12 κλίνες στο νοσοκομείο Δράμας είναι γεμάτες.

Στη Δράμα τα κρούσματα είναι συνεχώς αυξανόμενα, ενώ η κατάσταση στο νοσοκομείο της περιοχής είναι εκτός ορίων, με δεκάδες κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους. «Εξ αρχής ήταν υποστελεχωμένο το νοσοκομείο και είχε κενές οργανικές θέσεις. Όμως τώρα η κατάσταση είναι τραγική, 30 γιατροί και 80 νοσηλευτές έχουν διαγνωστεί θετικοί. Έχουμε μείνει λίγοι γιατροί και πλέον δεν κοιμόμαστε, είμαστε όλοι συνεχώς στο νοσοκομείο» αναφέρει η κ. Κιόρτεβε.

Λόγω της κατάστασης στο νοσοκομείο της Δράμας, το πρωί της Παρασκευής ο λοιμωξιολόγος του «ΑΧΕΠΑ» Παναγιώτης Κολλάρας αναχώρησε με νοσηλευτικό κλιμάκιο για την πόλη, ώστε να συνδράμουν στο έργο των συναδέλφων τους.

Μετατρέπουν νέους χώρους σε ΜΕΘ στην Αλεξανδρούπολη

Γεμάτες συνεχώς είναι οι 21 ΜΕΘ για κορονοϊό στο νοσοκομείο Αλεξναδρούπολης, γι’ αυτό την Παρασκευή προχώρησαν στη δημιουργία νέου χώρου για την διαθεσιμότητα ακόμα 6 κλινών. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκε γυψοσανίδα -και όχι δεν γκρεμίστηκαν τοίχοι- για την επέκταση της ΜΕΘ. «Συνολικά θα φτάσουμε στις 27 κλίνες ΜΕΘ, αλλά μας διαβεβαίωσαν πως θα λειτουργήσουν οι νέες κλίνες μόνο όταν βρεθεί επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί το υπάρχων αρκούσε όταν είχαμε 9 κλίνες ΜΕΘ» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου Χριστόδουλος Μεντίζης.

«Ευχόμαστε να μη γίνουμε Δράμα» λέει ο κ. Μεντίζης, δείχνοντας τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας και τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα συνεχίσουν να γίνονται πολλές αεροδιακομιδές».

Καταγγελία για υγειονομική βόμβα στο νοσοκομείο Γιαννιτσών

Σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών, προχωρά το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, Συμεών Φωστηρόπουλο, πλέον υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους, καθώς οι κλίνες είναι όλες γεμάτες. «Ο καθένας που έρχεται στο νοσοκομείο μπορεί να δει ότι στους διαδρόμους υπάρχουν ράντζα και φιάλες οξυγόνου πάνω από κάθε ασθενή» αναφέρει.

Επίσης, το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει πως ασθενείς με κορονοϊό στέκονται δίπλα από ασθενείς που είναι αρνητικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά. «Δεν γίνεται έλεγχος στην είσοδο των ασθενών, με αποτέλεσμα θετικοί, αρνητικοί αλλά και ύποπτα κρούσματα να είναι όλοι στον ίδιο χώρο» καταγγέλλει ο κ. Φωστηρόπουλος.

Συνεχώς γεμάτες ΜΕΘ και στις Σέρρες

Ούτε στο νοσοκομείο Σερρών δεν υπάρχει στιγμή με άδεια κλίνη στη ΜΕΘ. «Από τις 5 κλίνες ΜΕΘ φτάσαμε στις 17 αλλά όλες γεμίζουν συνεχώς» δηλώνει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σερρών Δημήτρης Μπαλαξής. Στο νοσοκομείο υπάρχουν περίπου 120 νοσηλευόμενοι με κορονοϊό και συνεχώς φτάνουν και άλλοι ασθενείς. «Ακόμα πιεζόμαστε στις Σέρρες, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής και ο κόσμος δεν έχει πειστεί για να τηρεί» εκτιμά ο κ. Μπαλαξής.

«Με συγκλόνισε ο θάνατος του 25χρονου»

«Μόλις βγήκα από τη ΜΕΘ. Η ψυχική μας φθορά είναι μεγαλύτερη από την κόπωση. Παλεύουμε να σώσουμε 35χρονους και 45χρονους» λέει ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καρπαβέλος, λίγα λεπτά μετά την έξοδο του από τη μονάδα. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε, περιμένουν ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα για να διασωληνωθούν» αναφέρει για τη δύσκολη και άνιση μάχη που δίνουν καθημερινά.

Μία από τις δυσκολότερες στιγμές μέχρι σήμερα για τον κ. Καπραβέλο ήταν ο θάνατος του 25χρονου από τις Σέρρες. «Η απώλεια αυτού του παιδιού μας συγκλόνισε όλους. Έδωσε μία πολύ δυνατή μάχη για να κρατηθείς τη ζωή. Ήταν μία από τις δύσκολες στιγμές μας και δυστυχώς δεν μπορούσαν ούτε οι γονείς του να έρθουν στο νοσοκομείο, τουλάχιστον να τους παρηγορήσουμε» εξομολογείται ο πνευμονολόγος. Όπως έγινε γνωστό, ο 25χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, που επιβάρυναν ραγδαία την υγεία του όταν νόσησε από κορονοϊό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Νοεμβρίου 2020

Εφημερίες που αρχίζουν χωρίς διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ακατάλληλοι χώροι που φιλοξενούν διασωληνωμένους, γιατροί και νοσηλευτές που έχουν εξαντληθεί και εκατοντάδες ασθενείς που εισάγονται καθημερινά για νοσηλεία. Αυτή είναι η εικόνα τις τελευταίες δέκα ημέρες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, που πλέον έχουν εμφανώς ξεπεράσει τα όρια τους.

Η μεγάλη πίεση άρχισε αρχές Νοεμβρίου, ένας μήνας που αποδείχθηκε «μαύρος» λόγω της υψηλής θνησιμότητας. Τότε έγινε και το μεγάλο υγειονομικό «κραχ» με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να σταματούν να δέχονται ασθενείς από άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, λόγω πληρότητας. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας έδωσαν τη δική τους μάχη, ωστόσο γρήγορα ξεπεράστηκαν οι αντοχές. Έτσι, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου έγινε η πρώτη αεροδιακομιδή τριών ασθενών από την Δράμα στην Αθήνα, προκειμένου να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, εφόσον δεν υπήρχε διαθέσιμη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν αναφορές για μικρά παραθυράκια αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, λόγω της μείωσης του εντοπισμού του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα της πόλης. Ωστόσο η αισιοδοξία αυτή δεν μπορεί ακόμα να αποτυπωθεί εντός των νοσοκομείων, που συνεχίζουν να δέχονταν υψηλή πίεση. «Εμείς θα αργήσουμε να δούμε αυτή την μείωση. Μόνο στο νοσοκομείο Παπανικολάου έχουμε 200-250 ασθενείς με κορονοϊό που δυσπνοούν και οι 43 κλίνες ΜΕΘ είναι μονίμως γεμάτες. Δυστυχώς η δεξαμενή ασθενών είναι ακόμα μεγάλη. Μας ανακουφίζει που η προσέλευση κόσμου στις εφημερίες έχει μειωθεί, αλλά οι εισαγωγές παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος.

Η νοσηρότητα του κορονοϊού είναι πλέον πιο ισχυρή και οι ασθενείς παραμένουν για αρκετές ημέρες σε ΜΕΘ, μέχρι να μπορούν να αναπνεύσουν χωρίς μηχανική υποστήριξη. «Η αισιοδοξία που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, σε εμάς θα αποτυπωθεί στο τέλος της περιπέτειας, γιατί στη ΜΕΘ φτάνουν τα πιο βαριά περιστατικά που χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν. Έτσι, δεν μένει ποτέ διαθέσιμη κλίνη για διασωλήνωση» δηλώνει ο ακτινολόγος στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Χρήστος Παπαστεργίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το πρωί της Παρασκευής, το «Παπαγεωργίου» άρχισε εφημερία με μόλις μία διαθέσιμη κλίνη από τις 44 συνολικά που διαθέτει στη ΜΕΘ. «Το βράδυ πριν την εφημερία, χρειάστηκε μέσα σε λίγες ώρες να διασωληνωθούν τέσσερις ασθενείς» σημειώνει ο κ. Παπαστεργίου.

Δυστυχώς πλέον τα κρεβάτια στις ΜΕΘ αδειάζουν συνήθως από θανάτους ασθενών, καθώς όπως λένε γιατροί και νοσηλευτές ένας στους δύο που διασωληνώνεται δεν καταφέρνει να παραμείνει στη ζωή. «Δυστυχώς, είχαμε πολλούς νεκρούς το τελευταίο διάστημα. Οι κλίνες αδειάζουν κυρίως μετά από θανάτους» επιβεβαιώνει και ο κ. Καπραβέλος.

Η διακίνηση ασθενών

Ο όγκος των ασθενών που φτάνει στα εφημερεύοντα νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλος, που πολλοί άρχισαν να κάνουν λόγο για «επιλογή» ασθενών που θα νοσηλευτούν και θα εξασφαλίσουν τη μάχη για την ζωή τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε επιλογή» ξεκαθαρίζει ο κ. Καπραβέλος «επιλογές γίνονται στις περιπτώσεις που ένας ασθενής έχει υποστεί εγκεφαλικό, δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί και πλέον η παράταση ζωής είναι πιο επώδυνη από τον θάνατο. Ο κορονοϊός είναι ιογενής πνευμονία που κάνει τον κύκλο της και περνάει. Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε σαν σκέψη ότι θα γίνει επιλογή».

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία της πόλης είναι η διακίνηση ασθενών. «Δηλαδή, βγαίνουν από τη ΜΕΘ ασθενείς που έχουν ελαφρότερα συμπτώματα, για να εισαχθούν νέοι ασθενείς σε βαριά κατάσταση. Συνήθως, μετά από 14 ημέρες πολλοί ασθενείς βελτιώνονται, επειδή είναι μικρής ηλικίας, και τους μεταφέρουμε σε απλές κλίνες» αναφέρει ο κ. Καπραβέλος, διευκρινίζοντας ότι υπό άλλες συνθήκες αυτό θα είχε αποφευχθεί. «Όταν πιέζεται το σύστημα, αναγκαστικά γίνονται αυτά. Ίσως να βιαστούν να βγάλουν από τις ΜΕΘ ασθενείς που δεν πληρούν όλα τα κριτήρια για την παραμονή τους. Συνήθως αυτοί οι ασθενείς πήγαιναν σε ΜΑΘ, αλλά και αυτές έχουν μετατραπεί σε κλίνες για κορονοϊό».

Ένα μεγάλο πρόβλημα πλέον είναι όμως ότι όσοι είναι με ήπια συμπτώματα αναγκαστικά παραμένουν στο σπίτι τους, με κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό στους οικείους τους. «Φτάσαμε στο μακάβριο στάδιο, το δικό μας πάθημα να γίνει μάθημα στη νότια Ελλάδα. Όπως όταν στο πρώτο κύμα όλοι λέγαμε να μην γίνουμε Ιταλία» σχολιάζει ο κ. Καπραβέλος.

Διασωληνώνουν ασθενείς σε χειρουργικά κρεβάτια στη Δράμα

Από τη Δράμα ήταν οι πρώτοι ασθενείς που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες μονάδες κλίνες σε ΜΕΘ. «Οι ασθενείς αυτοί διασωληνώθηκαν προσωρινά στην χειρουργική αίθουσα. Δεν είναι κατάλληλος χώρος αυτός για ασθενείς που πρέπει να είναι σε ΜΕΘ» δηλώνει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Δράμας Παρθένα Κιόρτεβε. Σύμφωνα με την ίδια, στον ίδιο χώρο παραμένουν τρία χειρουργικά κρεβάτια, όπου νοσηλεύονται ασθενείς μέχρι να βρεθούν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, καθώς οι 12 κλίνες στο νοσοκομείο Δράμας είναι γεμάτες.

Στη Δράμα τα κρούσματα είναι συνεχώς αυξανόμενα, ενώ η κατάσταση στο νοσοκομείο της περιοχής είναι εκτός ορίων, με δεκάδες κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους. «Εξ αρχής ήταν υποστελεχωμένο το νοσοκομείο και είχε κενές οργανικές θέσεις. Όμως τώρα η κατάσταση είναι τραγική, 30 γιατροί και 80 νοσηλευτές έχουν διαγνωστεί θετικοί. Έχουμε μείνει λίγοι γιατροί και πλέον δεν κοιμόμαστε, είμαστε όλοι συνεχώς στο νοσοκομείο» αναφέρει η κ. Κιόρτεβε.

Λόγω της κατάστασης στο νοσοκομείο της Δράμας, το πρωί της Παρασκευής ο λοιμωξιολόγος του «ΑΧΕΠΑ» Παναγιώτης Κολλάρας αναχώρησε με νοσηλευτικό κλιμάκιο για την πόλη, ώστε να συνδράμουν στο έργο των συναδέλφων τους.

Μετατρέπουν νέους χώρους σε ΜΕΘ στην Αλεξανδρούπολη

Γεμάτες συνεχώς είναι οι 21 ΜΕΘ για κορονοϊό στο νοσοκομείο Αλεξναδρούπολης, γι’ αυτό την Παρασκευή προχώρησαν στη δημιουργία νέου χώρου για την διαθεσιμότητα ακόμα 6 κλινών. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκε γυψοσανίδα -και όχι δεν γκρεμίστηκαν τοίχοι- για την επέκταση της ΜΕΘ. «Συνολικά θα φτάσουμε στις 27 κλίνες ΜΕΘ, αλλά μας διαβεβαίωσαν πως θα λειτουργήσουν οι νέες κλίνες μόνο όταν βρεθεί επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί το υπάρχων αρκούσε όταν είχαμε 9 κλίνες ΜΕΘ» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου Χριστόδουλος Μεντίζης.

«Ευχόμαστε να μη γίνουμε Δράμα» λέει ο κ. Μεντίζης, δείχνοντας τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας και τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα συνεχίσουν να γίνονται πολλές αεροδιακομιδές».

Καταγγελία για υγειονομική βόμβα στο νοσοκομείο Γιαννιτσών

Σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών, προχωρά το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, Συμεών Φωστηρόπουλο, πλέον υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους, καθώς οι κλίνες είναι όλες γεμάτες. «Ο καθένας που έρχεται στο νοσοκομείο μπορεί να δει ότι στους διαδρόμους υπάρχουν ράντζα και φιάλες οξυγόνου πάνω από κάθε ασθενή» αναφέρει.

Επίσης, το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει πως ασθενείς με κορονοϊό στέκονται δίπλα από ασθενείς που είναι αρνητικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά. «Δεν γίνεται έλεγχος στην είσοδο των ασθενών, με αποτέλεσμα θετικοί, αρνητικοί αλλά και ύποπτα κρούσματα να είναι όλοι στον ίδιο χώρο» καταγγέλλει ο κ. Φωστηρόπουλος.

Συνεχώς γεμάτες ΜΕΘ και στις Σέρρες

Ούτε στο νοσοκομείο Σερρών δεν υπάρχει στιγμή με άδεια κλίνη στη ΜΕΘ. «Από τις 5 κλίνες ΜΕΘ φτάσαμε στις 17 αλλά όλες γεμίζουν συνεχώς» δηλώνει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σερρών Δημήτρης Μπαλαξής. Στο νοσοκομείο υπάρχουν περίπου 120 νοσηλευόμενοι με κορονοϊό και συνεχώς φτάνουν και άλλοι ασθενείς. «Ακόμα πιεζόμαστε στις Σέρρες, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής και ο κόσμος δεν έχει πειστεί για να τηρεί» εκτιμά ο κ. Μπαλαξής.

«Με συγκλόνισε ο θάνατος του 25χρονου»

«Μόλις βγήκα από τη ΜΕΘ. Η ψυχική μας φθορά είναι μεγαλύτερη από την κόπωση. Παλεύουμε να σώσουμε 35χρονους και 45χρονους» λέει ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καρπαβέλος, λίγα λεπτά μετά την έξοδο του από τη μονάδα. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε, περιμένουν ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα για να διασωληνωθούν» αναφέρει για τη δύσκολη και άνιση μάχη που δίνουν καθημερινά.

Μία από τις δυσκολότερες στιγμές μέχρι σήμερα για τον κ. Καπραβέλο ήταν ο θάνατος του 25χρονου από τις Σέρρες. «Η απώλεια αυτού του παιδιού μας συγκλόνισε όλους. Έδωσε μία πολύ δυνατή μάχη για να κρατηθείς τη ζωή. Ήταν μία από τις δύσκολες στιγμές μας και δυστυχώς δεν μπορούσαν ούτε οι γονείς του να έρθουν στο νοσοκομείο, τουλάχιστον να τους παρηγορήσουμε» εξομολογείται ο πνευμονολόγος. Όπως έγινε γνωστό, ο 25χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, που επιβάρυναν ραγδαία την υγεία του όταν νόσησε από κορονοϊό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Νοεμβρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία