ΑΠΟΨΕΙΣ

Σρέντερ, Μέρκελ, Μητσοτάκης, Χαρδαλιάς…

 25/07/2021 22:30

Aν κάτι προέκυψε από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν αυτές τις ημέρες τη Δυτική Ευρώπη είναι ότι η κλιματική αλλαγή δεν αστειεύεται. Κράτη με παράδοση στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και με εμπειρία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, όπως η Γερμανία, κατέρρευσαν σα χάρτινοι πύργοι με την ορμητική εμφάνιση του νερού. Και δεν μπόρεσαν να την αντιμετωπίσουν…

Στη Γερμανία, που θρηνεί μέχρι στιγμής πάνω από 170 νεκρούς από τις τελευταίες πλημμύρες, η τεράστια αυτή καταστροφή έχει φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα των πολιτών σε μια μεγάλη ορεινή περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κολωνία, έχει ανατρέψει βεβαιότητες δεκάδων χρόνων στον δυτικό κόσμο, όπως η έννοια της ιδιοκτησίας και της αίσθησης ότι «έχω μια στέγη πάνω από το κεφάλι μου», ενώ είναι πολύ πιθανό οι καταστροφές των τελευταίων ημερών να επηρεάσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών της Γερμανίας που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Πριν από σχεδόν 20 χρόνια η γρήγορη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και η εμφάνιση με γαλότσες του τότε καγκελάριου Γκέρχαρτ Σρέντερ στις πληγείσες περιοχές της πρώην ανατολικής Γερμανίας έδωσε σε αυτόν και στην SPD πολλά συν και μία μεγάλη ώθηση, έτσι ώστε να κερδίσει τις εκλογές του 2002, κάτι που μερικούς μήνες πριν φαινόταν σχεδόν αδύνατο.

Εν έτει 2021 το θαύμα δεν επαναλήφτηκε. Οι πλημμύρες ήταν πολύ πιο έντονες, τα θύματα περισσότερα και η Άνγκελα Μέρκελ, που βρισκόταν στις ΗΠΑ όταν προκλήθηκαν οι πλημμύρες, δεν έδειξε τα ίδια αντανακλαστικά. Το ίδιο και ο διάδοχος της και υποψήφιος καγκελάριος Αρμιν Λάσετ, τον οποίο ο τηλεοπτικός φακός συνέλαβε να ξεκαρδίζεται στα γέλια στον τόπο των καταστροφών, που και αυτός δεν λειτούργησε όπως ο Σρέντερ. Αν κάποιο κόμμα μπορεί να επωφεληθεί πολιτικά από τις πλημμύρες αυτοί είναι οι Οικολόγοι-Πράσινοι που έχουν θέση ως προτεραιότητα το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Αρκεί η υποψήφια καγκελάριός τους Aνναλένα Μπέρμποκ να σταματήσει τα αυτογκόλ, που έχουν ανακόψει τη δυναμική της.

Και έρχομαι τώρα και στα δικά μας. Εδώ, αν για κάτι θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι για την αναβάθμιση που επιτεύχθηκε στην Πολιτική Προστασία τη διετία της διακυβέρνησής του. Ένας κρατικός φορέας που πολλές φορές στο παρελθόν βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε. Ο Μητσοτάκης το είχε ψηλά στην πολιτική του ατζέντα και βρήκε στο πρόσωπο του Χαρδαλιά τον άνθρωπο που μπόρεσε να το υλοποιήσει…

Αν κάτι θα πρέπει να κρατήσουμε από την πρόσφατη περιπέτεια του Σέιχ Σου είναι το ότι για την ευτυχή της κατάληξη δεν έφταιξε μόνο το ότι εκείνη την ημέρα δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Αλλά ότι πλέον υπάρχει οργάνωση και ετοιμότητα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Ιουλίου 2021