ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπύρος Καρανικόλας: Αναξιόπιστος ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση

Το αίτημα της κ. Γεννηματά για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών επαναφέρει μέσω της «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού έργου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ

 27/01/2020 07:00

Σπύρος Καρανικόλας: Αναξιόπιστος ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση

Βαγγέλης Στολάκης

Το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει μία ενιαία εθνική γραμμή και στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα που βρίσκεται στο «κόκκινο», επαναφέρει μέσω της «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού έργου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Σπύρος Καρανικόλας.

Ο κ. Καρανικόλας ασκεί οξεία κριτική σε ΝΔ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστηρίζει πως το κόμμα του δεν ασκεί αντιπολίτευση για την… αντιπολίτευση και πως όταν η κυβέρνηση ψηφίζει κάτι θετικό, τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα το στηρίζει, διαφορετικά θα ασκεί έντονη κριτική. Στέλνει μήνυμα σε όσους εντός ΚΙΝΑΛ εξακολουθούν να αμφισβητούν την αρχηγό του κόμματος, καλώντας τους να το κάνουν στα όργανα και όχι στα… τηλεπαράθυρα και τέλος χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «συνονθύλευμα ακροδεξιάς και καραμανλικής δεξιάς».

Η κ. Γεννηματά ήταν η πρώτη που ζήτησε από τον πρωθυπουργό σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για την τουρκική προκλητικότητα. Δεδομένου ότι οι γείτονές μας, καθημερινά, συνεχίζουν να προκαλούν από αέρα, θάλασσα και… ΜΜΕ, θεωρείτε πως έχετε δικαιωθεί; Η Χαριλάου Τρικούπη ανησυχεί για κάποιο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά υπερασπιζόμαστε το εθνικό πατριωτικό συμφέρον με αίσθημα εθνικής ευθύνης και μακριά από την οποιαδήποτε μικροκομματική εκμετάλλευση. Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μία νέα περίοδο επεκτατισμού και αναθεωρητισμού της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με τον κ. Ερντογάν διαρκώς να αποθρασύνεται και να στοχοποιεί τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Το μήνυμα που πρέπει να λάβει η Τουρκία είναι ένα: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία υποχώρηση και καμία παραχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό όμως προϋποθέτει αρραγές εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, εθνική εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Ζητήσαμε λοιπόν σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για να χαραχθεί μία εθνική γραμμή και στρατηγική απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα, αλλά και να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα απαντήσουμε στην οποιαδήποτε πρόκληση. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, δυστυχώς, συνεχίζει το ίδιο λάθος που έκανε και ο κ. Τσίπρας: Την έλλειψη εθνικής συνεννόησης. Επιμένουμε λοιπόν στο αίτημά μας γιατί προτάσσουμε το εθνικό πατριωτικό καθήκον και είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπίσουμε με όποιο κόστος.

H θετική ψήφος στη νέα ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προμηνύει και μελλοντικές συναινέσεις στην κυβέρνηση;

Το Κίνημα Αλλαγής δεν ασκεί στείρα αντιπολίτευση. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ευθύνης και υπευθυνότητας, για αυτό και ασκούμε μόνο προγραμματική αντιπολίτευση. Εξάλλου, θα σας θυμίσω ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που ζητούμε επίμονα εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα. Όταν λοιπόν η οποιαδήποτε Κυβέρνηση ψηφίζει κάτι θετικό, τότε το υποστηρίζουμε. Όταν ψηφίζει κάτι αρνητικό, τότε ασκούμε αυστηρή κριτική και αντιπροτείνουμε προοδευτικές λύσεις. Βέβαια, θα πρέπει να τονίσω ότι συναίνεση δεν σημαίνει και λευκή επιταγή. Η κ. Σακελλαροπούλου είναι σαφέστατα μία θετική επιλογή, αφού η προσωπικότητά της και η διαδρομή της έως τώρα με το ακέραιο δημοκρατικό της ήθος και την προοδευτική αντίληψή της σε σοβαρά θέματα που έχει χειριστεί ως δικαστική λειτουργός την καθιστούν άξια επιλογή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόσφατα αναλάβατε τη θέση του εκπροσώπου του κοινοβουλευτικού έργου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητές σας και ποια η καθημερινή σας δουλειά στην πράξη;

Η Βουλή ως ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός, μέσω του οποίου αντιπροσωπεύεται ο ελληνικός λαός, παράγει καθημερινά ένα πολύ σημαντικό νομοθετικό έργο, ενώ παράλληλα ασκεί και κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. Η κ. Γεννηματά, η οποία πιστεύει πολύ στην ανανέωση και στη νέα γενιά και είναι η μόνη πολιτική αρχηγός που έχει τολμήσει τόσο βαθιά ανανέωση και δίνει καθημερινά πολλές ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα, μου ανέθεσε την αρμοδιότητα του εκπροσώπου του κοινοβουλευτικού έργου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό λοιπόν που εγώ επιθυμώ είναι να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να αναδείξουμε το σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο των βουλευτών μας, που τους καθιστά την πιο δραστήρια και την πιο παραγωγική κοινοβουλευτική ομάδα του κοινοβουλίου. Το στοίχημα για όλους μας είναι η ενίσχυση των δυνάμεών μας και στη νέα γένια, η οποία ζητά λύσεις στα προβλήματά της και ενεργή συμμετοχή. Εμείς λοιπόν εργαζόμαστε συστηματικά για να πείσουμε τη νέα γενιά ότι μπορούμε να δώσουμε σύγχρονες και προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα και τις ανησυχίες της.

Τα εσωκομματικά ζητήματα στο ΚΙΝΑΛ έχουν λυθεί; Το γεγονός ότι ο κ. Γερουλάνος έχει δηλώσει πως τον ενδιαφέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία πλέον περνά μόνο μέσα από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, και πως το 2021 είναι μακριά, θέτει σε μία μόνιμη αμφισβήτηση την κ. Γεννηματά στη θέση της προέδρου;

Η κ. Γεννηματά είναι η εκλεγμένη αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής. Όποιος πιστεύει ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας πριν από τη λήξη της θητείας της, υπάρχουν καταστατικά όργανα και διαδικασίες να το κάνει. Οποιαδήποτε εξωθεσμική συζήτηση, ειδικά όταν αυτή περιορίζεται σε συζητήσεις σε τηλεοπτικά παράθυρα, υπηρετεί μόνο προσωπικές στρατηγικές που βλάπτουν όμως την ενότητα και την προοπτική ανάκαμψης της παράταξης.

Στο δρόμο για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί «Πασόκοι» ανεβαίνουν στο άρμα της Κουμουνδούρου, επιλέγοντας το δρόμο της… διεύρυνσης. Σκοπεύετε να απαντήσετε στον Αλέξη Τσίπρα που επιχειρεί να επικρατήσει στο λεγόμενο χώρο της κεντροαριστεράς και, αν ναι, πώς; Υπάρχει πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μπορεί στο συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιάς και καραμανλικής δεξιάς, να στήνουν γέφυρες αναστεναγμών με κάποιους πολιτικούς γυρολόγους για την εξασφάλιση μιας καρέκλας, εμείς όμως καθημερινά στήνουμε γέφυρες συνεργασιών με τους προοδευτικούς πολίτες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κεντροαριστερά. Είναι ένα μόρφωμα βαθειά ταυτισμένο με τη δημαγωγία, το λαϊκισμό και τα ατέρμονα ψέματα. Εφάρμοσε ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εξαθλίωσαν τη μεσαία τάξη, που διέλυσαν τη δημόσια υγεία και την παιδεία, και είχαν μοναδικό στόχο την άσκηση επιδοματικής πολιτικής κοινωνικής ελεημοσύνης με όρους πολιτικής ομηρίας. Εργαλειοποίησε τη δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές, προκειμένου να πετύχει μικροκομματικές σκοπιμότητες, στοχοποιώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Δίχασε και δηλητηρίασε τον ελληνικό λαό με ψευδοδιλήμματα. Χρησιμοποίησε στο βωμό της εσωτερικής πολιτικής πόλωσης κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ευτέλισε τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπονομεύοντας ακόμα και την ίδια τη δημοκρατία. Έκανε επικοινωνιακή κυνική διαχείριση του ανθρώπινου πόνου, όπως της ασύλληπτης τραγωδίας στο Μάτι. Και το κυριότερο, πορεύτηκε συνειδητά με τον Καμμένο και τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ, τους χρησιμοποίησαν ως δεκανίκι για την παραμονή στην εξουσία και τώρα ο κ. Τσίπρας εξαργύρωσε το γραμμάτιο εξουσίας στον κ. Καμμένο, κάνοντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, ξέπλυνε και την περίοδο Καραμανλή και τώρα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και νυν Συριζαίοι υπερασπίζονται όλοι μαζί και με σθένος τον κ. Παπαγγελόπουλο! Αρκετά όμως η υποκρισία στο βωμό μιας καρέκλας. Εξάλλου, δεν έχουμε δει κανένα δείγμα αλλαγής από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναξιόπιστοι ήταν στην κυβέρνηση, αναξιόπιστοι παραμένουν και στην αντιπολίτευση. Αυτό φυσικά δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους καλούμε να πορευτούμε ξανά μαζί απέναντι στη δεξιά και αριστερή συντήρηση, και να πετύχουμε μαζί τη νέα αλλαγή.

Πώς αξιολογείτε με άριστα το δέκα το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Κάθε κυβέρνηση κρίνεται στο τέλος της θητείας της. Ωστόσο, μέχρι σήμερα και πέρα από κάποιες θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά, όπως για παράδειγμα η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, οι αλλαγές στα εργασιακά που υποθάλπουν την εργασιακή ασυδοσία, οι ελλιπείς χειρισμοί στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Για όλα αυτά τα ζητήματα που προκύπτουν από την αδυναμία της κυβέρνησης να τα διαχειριστεί, εμείς καταθέτουμε συνεχώς τεκμηριωμένες προτάσεις που δίνουν λύσεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Ιανουαρίου 2020

Το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει μία ενιαία εθνική γραμμή και στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα που βρίσκεται στο «κόκκινο», επαναφέρει μέσω της «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού έργου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Σπύρος Καρανικόλας.

Ο κ. Καρανικόλας ασκεί οξεία κριτική σε ΝΔ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστηρίζει πως το κόμμα του δεν ασκεί αντιπολίτευση για την… αντιπολίτευση και πως όταν η κυβέρνηση ψηφίζει κάτι θετικό, τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα το στηρίζει, διαφορετικά θα ασκεί έντονη κριτική. Στέλνει μήνυμα σε όσους εντός ΚΙΝΑΛ εξακολουθούν να αμφισβητούν την αρχηγό του κόμματος, καλώντας τους να το κάνουν στα όργανα και όχι στα… τηλεπαράθυρα και τέλος χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «συνονθύλευμα ακροδεξιάς και καραμανλικής δεξιάς».

Η κ. Γεννηματά ήταν η πρώτη που ζήτησε από τον πρωθυπουργό σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για την τουρκική προκλητικότητα. Δεδομένου ότι οι γείτονές μας, καθημερινά, συνεχίζουν να προκαλούν από αέρα, θάλασσα και… ΜΜΕ, θεωρείτε πως έχετε δικαιωθεί; Η Χαριλάου Τρικούπη ανησυχεί για κάποιο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά υπερασπιζόμαστε το εθνικό πατριωτικό συμφέρον με αίσθημα εθνικής ευθύνης και μακριά από την οποιαδήποτε μικροκομματική εκμετάλλευση. Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μία νέα περίοδο επεκτατισμού και αναθεωρητισμού της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με τον κ. Ερντογάν διαρκώς να αποθρασύνεται και να στοχοποιεί τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Το μήνυμα που πρέπει να λάβει η Τουρκία είναι ένα: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία υποχώρηση και καμία παραχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό όμως προϋποθέτει αρραγές εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, εθνική εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Ζητήσαμε λοιπόν σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για να χαραχθεί μία εθνική γραμμή και στρατηγική απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα, αλλά και να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα απαντήσουμε στην οποιαδήποτε πρόκληση. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, δυστυχώς, συνεχίζει το ίδιο λάθος που έκανε και ο κ. Τσίπρας: Την έλλειψη εθνικής συνεννόησης. Επιμένουμε λοιπόν στο αίτημά μας γιατί προτάσσουμε το εθνικό πατριωτικό καθήκον και είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπίσουμε με όποιο κόστος.

H θετική ψήφος στη νέα ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προμηνύει και μελλοντικές συναινέσεις στην κυβέρνηση;

Το Κίνημα Αλλαγής δεν ασκεί στείρα αντιπολίτευση. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ευθύνης και υπευθυνότητας, για αυτό και ασκούμε μόνο προγραμματική αντιπολίτευση. Εξάλλου, θα σας θυμίσω ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που ζητούμε επίμονα εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα. Όταν λοιπόν η οποιαδήποτε Κυβέρνηση ψηφίζει κάτι θετικό, τότε το υποστηρίζουμε. Όταν ψηφίζει κάτι αρνητικό, τότε ασκούμε αυστηρή κριτική και αντιπροτείνουμε προοδευτικές λύσεις. Βέβαια, θα πρέπει να τονίσω ότι συναίνεση δεν σημαίνει και λευκή επιταγή. Η κ. Σακελλαροπούλου είναι σαφέστατα μία θετική επιλογή, αφού η προσωπικότητά της και η διαδρομή της έως τώρα με το ακέραιο δημοκρατικό της ήθος και την προοδευτική αντίληψή της σε σοβαρά θέματα που έχει χειριστεί ως δικαστική λειτουργός την καθιστούν άξια επιλογή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόσφατα αναλάβατε τη θέση του εκπροσώπου του κοινοβουλευτικού έργου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητές σας και ποια η καθημερινή σας δουλειά στην πράξη;

Η Βουλή ως ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός, μέσω του οποίου αντιπροσωπεύεται ο ελληνικός λαός, παράγει καθημερινά ένα πολύ σημαντικό νομοθετικό έργο, ενώ παράλληλα ασκεί και κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. Η κ. Γεννηματά, η οποία πιστεύει πολύ στην ανανέωση και στη νέα γενιά και είναι η μόνη πολιτική αρχηγός που έχει τολμήσει τόσο βαθιά ανανέωση και δίνει καθημερινά πολλές ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα, μου ανέθεσε την αρμοδιότητα του εκπροσώπου του κοινοβουλευτικού έργου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό λοιπόν που εγώ επιθυμώ είναι να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να αναδείξουμε το σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο των βουλευτών μας, που τους καθιστά την πιο δραστήρια και την πιο παραγωγική κοινοβουλευτική ομάδα του κοινοβουλίου. Το στοίχημα για όλους μας είναι η ενίσχυση των δυνάμεών μας και στη νέα γένια, η οποία ζητά λύσεις στα προβλήματά της και ενεργή συμμετοχή. Εμείς λοιπόν εργαζόμαστε συστηματικά για να πείσουμε τη νέα γενιά ότι μπορούμε να δώσουμε σύγχρονες και προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα και τις ανησυχίες της.

Τα εσωκομματικά ζητήματα στο ΚΙΝΑΛ έχουν λυθεί; Το γεγονός ότι ο κ. Γερουλάνος έχει δηλώσει πως τον ενδιαφέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία πλέον περνά μόνο μέσα από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, και πως το 2021 είναι μακριά, θέτει σε μία μόνιμη αμφισβήτηση την κ. Γεννηματά στη θέση της προέδρου;

Η κ. Γεννηματά είναι η εκλεγμένη αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής. Όποιος πιστεύει ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας πριν από τη λήξη της θητείας της, υπάρχουν καταστατικά όργανα και διαδικασίες να το κάνει. Οποιαδήποτε εξωθεσμική συζήτηση, ειδικά όταν αυτή περιορίζεται σε συζητήσεις σε τηλεοπτικά παράθυρα, υπηρετεί μόνο προσωπικές στρατηγικές που βλάπτουν όμως την ενότητα και την προοπτική ανάκαμψης της παράταξης.

Στο δρόμο για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί «Πασόκοι» ανεβαίνουν στο άρμα της Κουμουνδούρου, επιλέγοντας το δρόμο της… διεύρυνσης. Σκοπεύετε να απαντήσετε στον Αλέξη Τσίπρα που επιχειρεί να επικρατήσει στο λεγόμενο χώρο της κεντροαριστεράς και, αν ναι, πώς; Υπάρχει πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μπορεί στο συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιάς και καραμανλικής δεξιάς, να στήνουν γέφυρες αναστεναγμών με κάποιους πολιτικούς γυρολόγους για την εξασφάλιση μιας καρέκλας, εμείς όμως καθημερινά στήνουμε γέφυρες συνεργασιών με τους προοδευτικούς πολίτες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κεντροαριστερά. Είναι ένα μόρφωμα βαθειά ταυτισμένο με τη δημαγωγία, το λαϊκισμό και τα ατέρμονα ψέματα. Εφάρμοσε ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εξαθλίωσαν τη μεσαία τάξη, που διέλυσαν τη δημόσια υγεία και την παιδεία, και είχαν μοναδικό στόχο την άσκηση επιδοματικής πολιτικής κοινωνικής ελεημοσύνης με όρους πολιτικής ομηρίας. Εργαλειοποίησε τη δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές, προκειμένου να πετύχει μικροκομματικές σκοπιμότητες, στοχοποιώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Δίχασε και δηλητηρίασε τον ελληνικό λαό με ψευδοδιλήμματα. Χρησιμοποίησε στο βωμό της εσωτερικής πολιτικής πόλωσης κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ευτέλισε τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπονομεύοντας ακόμα και την ίδια τη δημοκρατία. Έκανε επικοινωνιακή κυνική διαχείριση του ανθρώπινου πόνου, όπως της ασύλληπτης τραγωδίας στο Μάτι. Και το κυριότερο, πορεύτηκε συνειδητά με τον Καμμένο και τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ, τους χρησιμοποίησαν ως δεκανίκι για την παραμονή στην εξουσία και τώρα ο κ. Τσίπρας εξαργύρωσε το γραμμάτιο εξουσίας στον κ. Καμμένο, κάνοντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, ξέπλυνε και την περίοδο Καραμανλή και τώρα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και νυν Συριζαίοι υπερασπίζονται όλοι μαζί και με σθένος τον κ. Παπαγγελόπουλο! Αρκετά όμως η υποκρισία στο βωμό μιας καρέκλας. Εξάλλου, δεν έχουμε δει κανένα δείγμα αλλαγής από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναξιόπιστοι ήταν στην κυβέρνηση, αναξιόπιστοι παραμένουν και στην αντιπολίτευση. Αυτό φυσικά δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους καλούμε να πορευτούμε ξανά μαζί απέναντι στη δεξιά και αριστερή συντήρηση, και να πετύχουμε μαζί τη νέα αλλαγή.

Πώς αξιολογείτε με άριστα το δέκα το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Κάθε κυβέρνηση κρίνεται στο τέλος της θητείας της. Ωστόσο, μέχρι σήμερα και πέρα από κάποιες θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά, όπως για παράδειγμα η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, οι αλλαγές στα εργασιακά που υποθάλπουν την εργασιακή ασυδοσία, οι ελλιπείς χειρισμοί στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Για όλα αυτά τα ζητήματα που προκύπτουν από την αδυναμία της κυβέρνησης να τα διαχειριστεί, εμείς καταθέτουμε συνεχώς τεκμηριωμένες προτάσεις που δίνουν λύσεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Ιανουαρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία