ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφία Ζαχαράκη στη «ΜτΚ»: Η Μακεδονία θα έχει κομβικό ρόλο στο σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία

«Οι πολίτες ψήφισαν θετικά και προγραμματικά, ψήφισαν κυβέρνηση και πρωθυπουργό και επιβράβευσαν την συνέπεια λόγων και έργων», τονίζει η πρώην υφυπουργός Τουρισμού, που αν και κατέβηκε πρώτη φορά υποψήφια, πρώτευσε στη μάχη του σταυρού

 04/06/2023 18:14

Σοφία Ζαχαράκη στη «ΜτΚ»: Η Μακεδονία θα έχει κομβικό ρόλο στο σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία

Νίκος Οικονόμου

Η Σοφία Ζαχαράκη -που πρώτευσε στη μάχη του σταυρού στην Ανατολική Αττική, αν και κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφια- πρώην υφυπουργός Τουρισμού μιλώντας στη «ΜτΚ» τονίζει ότι «οι πολίτες ψήφισαν θετικά και προγραμματικά, ψήφισαν κυβέρνηση και πρωθυπουργό και επιβράβευσαν την συνέπεια λόγων και έργων».

Η ΝΔ σημείωσε στην κάλπη της 21ης Μαΐου μία πολύ καθαρή νίκη. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτό το αποτέλεσμα και η μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Καταρχάς οφείλεται στην συνειδητή απόφαση των Ελλήνων πολιτών να προχωρήσει η χώρα σταθερά και τολμηρά μπροστά, αφήνοντας πίσω την τοξικότητα. Οι πολίτες ψήφισαν θετικά και προγραμματικά. Στάθμισαν το έργο αυτής της κυβέρνησης, σύγκριναν με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και τον υψηλό πήχη των προσδοκιών που οι ίδιες οι περιστάσεις θέτουν, και αποφάσισαν να δώσουν μία δεύτερη εντολή στην συλλογική εθνική προκοπή. Ήδη, από τη βραδιά των εκλογών, αυτή η παράταξη απορρίπτοντας κάθε θριαμβολογία, έχει δεσμευθεί, με πρώτο τον πρωθυπουργό, ότι θα τιμήσει αυτήν την εμπιστοσύνη των πολιτών έμπρακτα, με ακόμα σκληρότερη δουλειά, για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Τι ρόλο έπαιξε για τη νίκη της ΝΔ η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Είναι σαφές ότι η επιλογή της 21ης Μαΐου ήταν σε σημαντικό βαθμό προσωπική ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Επιβράβευσαν την συνέπεια λόγων και έργων, αναγνωρίζοντας πως ό,τι δεσμεύτηκε το έκανε, αντιμετωπίζοντας παράλληλα με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τις μεγάλες κρίσεις που προέκυψαν: από τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό, μέχρι την πανδημία, την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με εχέγγυο την προσωπική αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια, όταν δεσμευόμαστε ότι όπως η προηγούμενη τετραετία ήταν αυτή της μείωσης των φόρων, αυτή θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών. Με ένα ενισχυμένο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, με μία πιο κοινωνική, πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη και πιο ισχυρή Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Και με οδηγό μας, την αυξημένη ευθύνη που συνεπάγεται και η αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην κάλπη.

Σημαντική και η πρωτιά που πετύχατε στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, όπου ήσασταν υποψήφια για πρώτη φορά. Πως την ερμηνεύετε;

Ήταν ιδιαίτερα τιμητική και συγκινητική η επιλογή των συμπολιτών μου της Ανατολικής Αττικής να με αναδείξουν πρώτη κατά σειρά εκλογής βουλευτή της περιφέρειάς μας και μάλιστα με ρεκόρ ψήφων. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή μου, ένας ακατάλυτος δεσμός εμπιιστοσύνης που δημιουργήθηκε ανάμεσά μας. Σε αυτήν την εμπιστοσύνη θέλω ειλικρινά να ανταποκριθώ με το σύνολο των δυνάμεών μου, για να κάνουμε την Ανατολική Αττική πρότυπο ποιότητας ζωής και οικονομικής ανάπτυξης για τους κατοίκους της Με έμφαση στους νέους που αποτελούν ένα πολύ δυναμικό κομμάτι περιφέρειας. 

Μία περιφέρεια που θα είναι ο καταλύτης για την ανάπτυξη της Ελλάδας, με τους πολίτες των δεκατριών της Δήμων να έχουν αυξημένο μέρισμα στην συλλογική εθνική επιτυχία. Θέλω να ξέρουν ότι θα είμαι πάντοτε η Σοφία που γνωρίζουν ή γνώρισαν κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας -μίας εκστρατείας που, μέσα από την επαφή μας, υπήρξε ένα σπουδαίο σχολείο για εμένα. Τους οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από την καρδιά μου, όχι μόνο για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, αλλά για την ισχυρή στήριξη και στην παράταξή μας συνολικά. Θα αγωνιστώ να δικαιώσω τις μεγάλες προσδοκίες όχι μόνο των 54.400 που με εξέλεξαν, αλλά όλων των πολιτών της Ανατολικής Αττικής, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις 21 Μαΐου.

Όμως οι κάλπες στις 25 Ιουνίου είναι ξανά άδειες. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;

Δυστυχώς η απλή αναλογική την οποία έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψε το σχηματισμό κυβέρνησης, παρά το ξεκάθαρο μήνυμα της κάλπης. Άρα είναι αναγκαίο, στις 25 Ιουνίου, οι Έλληνες πολίτες να προσέλθουν και να δώσουν εκ νέου μία ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση, και αυτοδύναμη πατρίδα. Πάνω από όλα, δεν πρέπει κανείς να έχει την αυταπάτη ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί. Ήδη τις τελευταίες μέρες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επανέρχονται πλειοδοτώντας σε φόρους, που θα επιβάρυναν από τις επιχειρήσεις, μέχρι τις γονικές παροχές και τον ΕΝΦΙΑ! 

Απώλεια έστω και λίγων μονάδων από τη ΝΔ θα μπορούσε να οδηγήσει σε στέρηση της δυνατότητας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Και ο κύριος Ανδρουλάκης έχει ήδη πει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία κυβέρνηση ΝΔ, ακόμα και αν αυτή έχει 149 έδρες! Άρα έτσι οδηγούμαστε σε αστάθεια, αβεβαιότητα, ακυβερνησία. Όλα αυτά τα εφιαλτικά σενάρια μπορούν να αποτραπούν μόνο με την ξεκάθαρη ψήφο του ελληνικού λαού στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Η παράταξή μας, τώρα περισσότερο από ποτέ, απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, πέραν από διαχωρισμούς του παρελθόντος. Γιατί όλους μας ενώνει η κοινή βούληση η χώρα να προοδεύσει, να συνεχίσει και να ενισχύσει την ανοδική της πορεία. Με σταθερότητα και τόλμη, με σχέδιο και αποτέλεσμα.

Σας φοβίζει μία ενδεχόμενη χαλάρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ που μπορεί να υπάρξει λόγω της αίσθησης ότι το κόμμα σας κερδίζει τις εκλογές;

Δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας κανέναν εφησυχασμό. Δίνουμε τη μάχη, και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από πριν. Και πλέον όχι για την προσωπική μας εκλογή, αλλά για να κατοχυρωθεί η επιλογή των Ελλήνων πολιτών, όπως αυτή με σαφήνεια αποτυπώθηκε πριν λίγες μέρες. Καμία χαλαρότητα λοιπόν και καμία επανάπαυση.

Σε έναν παραδοσιακό ψηφοφόρο που σκέφτεται να ψηφίσει κάποιο μικρό κόμμα στα δεξιά της ΝΔ τι θα του λέγατε;

Ότι ο πραγματικός πατριωτισμός βρίσκεται στις πράξεις και όχι στα λόγια. Ως κυβέρνηση θωρακίσαμε έμπρακτα τη χώρα, και αμυντικά -με νέο προηγμένης τεχνολογίας αμυντικό υλικό- και διπλωματικά -με συμμαχίες όπως αυτήν με την Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ορίσαμε για πρώτη φορά ΑΟΖ και επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας και έναντι της τουρκικής απειλής και έναντι της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, με ενεργή αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να ζητάμε με αξιοπιστία από τον κάθε συμπολίτη μας, να μας δώσει την δύναμη να κάνουμε την πατρίδα μας ακόμα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή.

Τι απαντάτε στην επιχειρηματολογία ότι με την αυτοδυναμία της ΝΔ θα έχουμε «έναν πρωθυπουργό ηγεμόνα και μια παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση»;

Πρόκειται για ισχυρισμό που δεν αντέχει στη λογική. Καθίσταται άραγε ηγεμόνας ένας πρωθυπουργός με 41%, ενώ στο παρελθόν είχαμε πρωθυπουργούς με 42, 45 ακόμα και 48%; Και τι θα έλεγαν τα ίδια κόμματα αν ο ελληνικός λαός είχε εμπιστευθεί τους δικούς τους ηγέτες με ένα ανάλογο ποσοστό; Πάνω από όλα όμως, αποτελεί προσβολή στην βούληση του ελληνικού λαού, η ξεκάθαρη επιλογή του στην κάλπη να χαρακτηρίζεται ως «ηγεμονική», ή ακόμα και «αντιδημοκρατική», απλά και μόνο επειδή δεν αρέσει στα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο. Τι να περιμένουμε για τη φετινή χρονιά;

Οι ενδείξεις που έχουμε ήδη, είναι ότι κινούμαστε προς την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών. Στους πρώτους τρεις μήνες του 2023 τα έσοδά μας είναι αυξημένα κατά 64% σε σχέση με πέρσι - όπου φτάσαμε τα έσοδα ρεκόρ του 2019. Οι προγραμματισμένες κρατήσεις, πτήσεις αλλά και κρουαζιέρες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο λιμένας της Θεσσαλονίκης αποτελεί πραγματικό success story: από 6 πλόες κρουαζιέρας το 2019, 61 το 2022 και πρόβλεψη για 70 το 2023! Όραμά μας, είναι η συμμετοχή ολόκληρης της Ελλάδας στην τουριστική ανάπτυξη. Και εδώ κεντρικό ρόλο έχει η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα. Με τις κλασικές μορφές τουρισμού «ήλιου και θάλασσας» αλλά και τον εναλλακτικό τουρισμό, τον οποίον άλλωστε έχουμε προτεραιοποίησει με έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μορφές όπως ο γαστρονομικός τουρισμός -μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε στις Δημιουργικές Πόλεις Γαστρονομίας της UNESCO ενώ συνδράμαμε ουσιαστικά σ’ αυτό- ο πολιτισμικός, ο θρησκευτικός, ο συνεδριακός, ο εκπαιδευτικός και τα city breaks, μπορούν να δώσουν αυξημένη υπεραξία στο τουριστικό προϊόν. Πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης, τους θεσμικούς φορείς και την επίμονη δουλειά που κάνουν ειδικά στην προσέλκυση τουρισμού. Και βέβαια, συνολικά η κυβέρνηση αναγνωρίζει και θεραπεύει εμπράκτως την διαχρονική αδικία που έχει υποστεί η Μακεδονία και ειδικά η Θεσσαλονίκη, με μεγάλα έργα υποδομών. 

Έργα όπως το Μετρό που επιτέλους ολοκληρώνεται, το FlyOver, η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, και η βελτίωση των συγκοινωνιών. Αλλά και με νέες επενδύσεις που έχουν γίνει -όπως χαρακτηριστικά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer- και ακόμα περισσότερες που θα γίνουν. Έργα και επενδύσεις που θα δώσουν στη Μακεδονία και στους Μακεδόνες τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην νέα, δημιουργική Ελλάδα του μέλλοντος. Και γι αυτό η Μακεδονία, θα έχει κομβικό ρόλο στο σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία.

*Ολόκληρη η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03-04.06.2023

Η Σοφία Ζαχαράκη -που πρώτευσε στη μάχη του σταυρού στην Ανατολική Αττική, αν και κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφια- πρώην υφυπουργός Τουρισμού μιλώντας στη «ΜτΚ» τονίζει ότι «οι πολίτες ψήφισαν θετικά και προγραμματικά, ψήφισαν κυβέρνηση και πρωθυπουργό και επιβράβευσαν την συνέπεια λόγων και έργων».

Η ΝΔ σημείωσε στην κάλπη της 21ης Μαΐου μία πολύ καθαρή νίκη. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτό το αποτέλεσμα και η μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Καταρχάς οφείλεται στην συνειδητή απόφαση των Ελλήνων πολιτών να προχωρήσει η χώρα σταθερά και τολμηρά μπροστά, αφήνοντας πίσω την τοξικότητα. Οι πολίτες ψήφισαν θετικά και προγραμματικά. Στάθμισαν το έργο αυτής της κυβέρνησης, σύγκριναν με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και τον υψηλό πήχη των προσδοκιών που οι ίδιες οι περιστάσεις θέτουν, και αποφάσισαν να δώσουν μία δεύτερη εντολή στην συλλογική εθνική προκοπή. Ήδη, από τη βραδιά των εκλογών, αυτή η παράταξη απορρίπτοντας κάθε θριαμβολογία, έχει δεσμευθεί, με πρώτο τον πρωθυπουργό, ότι θα τιμήσει αυτήν την εμπιστοσύνη των πολιτών έμπρακτα, με ακόμα σκληρότερη δουλειά, για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Τι ρόλο έπαιξε για τη νίκη της ΝΔ η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Είναι σαφές ότι η επιλογή της 21ης Μαΐου ήταν σε σημαντικό βαθμό προσωπική ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Επιβράβευσαν την συνέπεια λόγων και έργων, αναγνωρίζοντας πως ό,τι δεσμεύτηκε το έκανε, αντιμετωπίζοντας παράλληλα με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τις μεγάλες κρίσεις που προέκυψαν: από τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό, μέχρι την πανδημία, την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με εχέγγυο την προσωπική αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια, όταν δεσμευόμαστε ότι όπως η προηγούμενη τετραετία ήταν αυτή της μείωσης των φόρων, αυτή θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών. Με ένα ενισχυμένο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, με μία πιο κοινωνική, πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη και πιο ισχυρή Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Και με οδηγό μας, την αυξημένη ευθύνη που συνεπάγεται και η αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην κάλπη.

Σημαντική και η πρωτιά που πετύχατε στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, όπου ήσασταν υποψήφια για πρώτη φορά. Πως την ερμηνεύετε;

Ήταν ιδιαίτερα τιμητική και συγκινητική η επιλογή των συμπολιτών μου της Ανατολικής Αττικής να με αναδείξουν πρώτη κατά σειρά εκλογής βουλευτή της περιφέρειάς μας και μάλιστα με ρεκόρ ψήφων. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή μου, ένας ακατάλυτος δεσμός εμπιιστοσύνης που δημιουργήθηκε ανάμεσά μας. Σε αυτήν την εμπιστοσύνη θέλω ειλικρινά να ανταποκριθώ με το σύνολο των δυνάμεών μου, για να κάνουμε την Ανατολική Αττική πρότυπο ποιότητας ζωής και οικονομικής ανάπτυξης για τους κατοίκους της Με έμφαση στους νέους που αποτελούν ένα πολύ δυναμικό κομμάτι περιφέρειας. 

Μία περιφέρεια που θα είναι ο καταλύτης για την ανάπτυξη της Ελλάδας, με τους πολίτες των δεκατριών της Δήμων να έχουν αυξημένο μέρισμα στην συλλογική εθνική επιτυχία. Θέλω να ξέρουν ότι θα είμαι πάντοτε η Σοφία που γνωρίζουν ή γνώρισαν κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας -μίας εκστρατείας που, μέσα από την επαφή μας, υπήρξε ένα σπουδαίο σχολείο για εμένα. Τους οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από την καρδιά μου, όχι μόνο για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, αλλά για την ισχυρή στήριξη και στην παράταξή μας συνολικά. Θα αγωνιστώ να δικαιώσω τις μεγάλες προσδοκίες όχι μόνο των 54.400 που με εξέλεξαν, αλλά όλων των πολιτών της Ανατολικής Αττικής, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις 21 Μαΐου.

Όμως οι κάλπες στις 25 Ιουνίου είναι ξανά άδειες. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;

Δυστυχώς η απλή αναλογική την οποία έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψε το σχηματισμό κυβέρνησης, παρά το ξεκάθαρο μήνυμα της κάλπης. Άρα είναι αναγκαίο, στις 25 Ιουνίου, οι Έλληνες πολίτες να προσέλθουν και να δώσουν εκ νέου μία ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση, και αυτοδύναμη πατρίδα. Πάνω από όλα, δεν πρέπει κανείς να έχει την αυταπάτη ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί. Ήδη τις τελευταίες μέρες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επανέρχονται πλειοδοτώντας σε φόρους, που θα επιβάρυναν από τις επιχειρήσεις, μέχρι τις γονικές παροχές και τον ΕΝΦΙΑ! 

Απώλεια έστω και λίγων μονάδων από τη ΝΔ θα μπορούσε να οδηγήσει σε στέρηση της δυνατότητας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Και ο κύριος Ανδρουλάκης έχει ήδη πει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία κυβέρνηση ΝΔ, ακόμα και αν αυτή έχει 149 έδρες! Άρα έτσι οδηγούμαστε σε αστάθεια, αβεβαιότητα, ακυβερνησία. Όλα αυτά τα εφιαλτικά σενάρια μπορούν να αποτραπούν μόνο με την ξεκάθαρη ψήφο του ελληνικού λαού στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Η παράταξή μας, τώρα περισσότερο από ποτέ, απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, πέραν από διαχωρισμούς του παρελθόντος. Γιατί όλους μας ενώνει η κοινή βούληση η χώρα να προοδεύσει, να συνεχίσει και να ενισχύσει την ανοδική της πορεία. Με σταθερότητα και τόλμη, με σχέδιο και αποτέλεσμα.

Σας φοβίζει μία ενδεχόμενη χαλάρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ που μπορεί να υπάρξει λόγω της αίσθησης ότι το κόμμα σας κερδίζει τις εκλογές;

Δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας κανέναν εφησυχασμό. Δίνουμε τη μάχη, και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από πριν. Και πλέον όχι για την προσωπική μας εκλογή, αλλά για να κατοχυρωθεί η επιλογή των Ελλήνων πολιτών, όπως αυτή με σαφήνεια αποτυπώθηκε πριν λίγες μέρες. Καμία χαλαρότητα λοιπόν και καμία επανάπαυση.

Σε έναν παραδοσιακό ψηφοφόρο που σκέφτεται να ψηφίσει κάποιο μικρό κόμμα στα δεξιά της ΝΔ τι θα του λέγατε;

Ότι ο πραγματικός πατριωτισμός βρίσκεται στις πράξεις και όχι στα λόγια. Ως κυβέρνηση θωρακίσαμε έμπρακτα τη χώρα, και αμυντικά -με νέο προηγμένης τεχνολογίας αμυντικό υλικό- και διπλωματικά -με συμμαχίες όπως αυτήν με την Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ορίσαμε για πρώτη φορά ΑΟΖ και επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας και έναντι της τουρκικής απειλής και έναντι της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, με ενεργή αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να ζητάμε με αξιοπιστία από τον κάθε συμπολίτη μας, να μας δώσει την δύναμη να κάνουμε την πατρίδα μας ακόμα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή.

Τι απαντάτε στην επιχειρηματολογία ότι με την αυτοδυναμία της ΝΔ θα έχουμε «έναν πρωθυπουργό ηγεμόνα και μια παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση»;

Πρόκειται για ισχυρισμό που δεν αντέχει στη λογική. Καθίσταται άραγε ηγεμόνας ένας πρωθυπουργός με 41%, ενώ στο παρελθόν είχαμε πρωθυπουργούς με 42, 45 ακόμα και 48%; Και τι θα έλεγαν τα ίδια κόμματα αν ο ελληνικός λαός είχε εμπιστευθεί τους δικούς τους ηγέτες με ένα ανάλογο ποσοστό; Πάνω από όλα όμως, αποτελεί προσβολή στην βούληση του ελληνικού λαού, η ξεκάθαρη επιλογή του στην κάλπη να χαρακτηρίζεται ως «ηγεμονική», ή ακόμα και «αντιδημοκρατική», απλά και μόνο επειδή δεν αρέσει στα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο. Τι να περιμένουμε για τη φετινή χρονιά;

Οι ενδείξεις που έχουμε ήδη, είναι ότι κινούμαστε προς την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών. Στους πρώτους τρεις μήνες του 2023 τα έσοδά μας είναι αυξημένα κατά 64% σε σχέση με πέρσι - όπου φτάσαμε τα έσοδα ρεκόρ του 2019. Οι προγραμματισμένες κρατήσεις, πτήσεις αλλά και κρουαζιέρες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο λιμένας της Θεσσαλονίκης αποτελεί πραγματικό success story: από 6 πλόες κρουαζιέρας το 2019, 61 το 2022 και πρόβλεψη για 70 το 2023! Όραμά μας, είναι η συμμετοχή ολόκληρης της Ελλάδας στην τουριστική ανάπτυξη. Και εδώ κεντρικό ρόλο έχει η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα. Με τις κλασικές μορφές τουρισμού «ήλιου και θάλασσας» αλλά και τον εναλλακτικό τουρισμό, τον οποίον άλλωστε έχουμε προτεραιοποίησει με έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μορφές όπως ο γαστρονομικός τουρισμός -μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε στις Δημιουργικές Πόλεις Γαστρονομίας της UNESCO ενώ συνδράμαμε ουσιαστικά σ’ αυτό- ο πολιτισμικός, ο θρησκευτικός, ο συνεδριακός, ο εκπαιδευτικός και τα city breaks, μπορούν να δώσουν αυξημένη υπεραξία στο τουριστικό προϊόν. Πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης, τους θεσμικούς φορείς και την επίμονη δουλειά που κάνουν ειδικά στην προσέλκυση τουρισμού. Και βέβαια, συνολικά η κυβέρνηση αναγνωρίζει και θεραπεύει εμπράκτως την διαχρονική αδικία που έχει υποστεί η Μακεδονία και ειδικά η Θεσσαλονίκη, με μεγάλα έργα υποδομών. 

Έργα όπως το Μετρό που επιτέλους ολοκληρώνεται, το FlyOver, η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, και η βελτίωση των συγκοινωνιών. Αλλά και με νέες επενδύσεις που έχουν γίνει -όπως χαρακτηριστικά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer- και ακόμα περισσότερες που θα γίνουν. Έργα και επενδύσεις που θα δώσουν στη Μακεδονία και στους Μακεδόνες τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην νέα, δημιουργική Ελλάδα του μέλλοντος. Και γι αυτό η Μακεδονία, θα έχει κομβικό ρόλο στο σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία.

*Ολόκληρη η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03-04.06.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία