ΑΠΟΨΕΙΣ

Σκοπιανό και εκλογές

 16/12/2018 21:40

Όπως όλα δείχνουν οι εκλογές θα γίνουν συντομότερα του αναμενομένου διότι ο περίφημος «σχεδιασμός» του Μαξίμου οδήγησε τελικά την κυβέρνηση κι όχι την αντιπολίτευση στα βράχια. Ο Αλέξης Τσίπρας αντί να επιδιώξει μια εθνική στάση στο Σκοπιανό όπως επιτυχώς είχε κάνει ο Καραμανλής το 2008, επέλεξε να «αιφνιδιάσει» και να χειριστεί αλαζονικά το θέμα. Κυρίως διότι γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να επιτύχει «εθνικό μέτωπο» χωρίς να χάσει την πολιτικά πολύτιμη για τις εκλογές εικόνα της «πανίσχυρης κυβέρνησης». 

Για να παρακάμψει τον Πάνο Καμμένο θα έπρεπε να μιλήσει «αλλιώς» σε άλλο πολιτικό τόνο στον Μητσοτάκη και στην Γεννηματά : Να ζητήσει στήριξη όχι να την απαιτήσει. Και επειδή αμφέβαλλε για το αν ακόμη κι έτσι θα την διασφάλιζε, πήγε ανάποδα, τους αγνόησε συνυπολογίζοντας ότι η ΝΔ αλλά και η ΔΗΣΥ θα δυσκολευτούν να φύγουν από τις θέσεις του 2007-2008 κι αν το κάνουν θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Η ζημιά όμως προέκυψε από τον εταίρο του. Αυτός και οι αλαλάζοντες βουλευτές του που δεν είναι Υπουργοί, σήκωσαν λάβαρο εθνικοφροσύνης και βροντοφώναξαν το «όχι» επικοινωνιακά μονομαχώντας με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεπαράθυρα και τα social media. Ανάλογη γκάφα διέπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ και με τα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Προεπιλέγοντας σενάριο -λίγος κόσμος κανένα πρόβλημα- κατασκεύασαν «εχθρό»: Τον ιδανικό εχθρό στο αριστερόστροφο μυαλό τους , την ακροδεξιά, εθνικιστική, λαϊκιστική , χρυσαυγίτικη κλπ μειοψηφία.

Αν η ΝΔ και άλλοι στήριζαν θα ταυτίζονταν μ αυτούς αν όχι θα συμφωνούσαν έμμεσα με την κυβερνητική «λύση» . Αλλά τα σφοδρά ειρωνικά έως χυδαία από κάποιους πυρά δεν έπεσαν πάνω στον Μιχαλολιάκο και τους 300 του Λεωνίδα με πλαστικά σπαθιά έπεσαν πάνω σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους Μακεδόνες επί το πλείστον, έπεσαν πάνω στην Εκκλησία ακυρώνοντας τις προσπάθειες του αρχιεπισκόπου και τους προσέβαλαν βαθιά, υπαρξιακά, σαν πολίτες και σαν Έλληνες. 

Προσέξτε τη λέξη: Προσβολή …..Κι αντί να αντιληφθούν το λάθος του χειρισμού, έκαναν το ίδιο και χειρότερο με την Αθήνα. Άτσαλα, με εμπάθεια , με αφ υψηλού ειρωνεία, ενίοτε και με χυδαιότητα αλλά πρωτίστως με όρους πλήρους απαξιωτικής αντιμετώπισης .

Ελπίζοντας ότι όλα αυτά θα ξεχαστούν με ολίγη βοήθεια επιδομάτων και αναδρομικών, στο Μαξίμου σχεδίαζαν εκλογές τον Μάιο θεωρώντας ότι η αποχώρηση Καμένου από την συγκυβέρνηση θα δρομολογήσει μεν εξελίξεις αλλά όχι πριν τα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου Και γι αυτό έπαιζαν με τις κοινοβουλευτικές θεωρίες περί απώλειας της δεδηλωμένης . Τώρα ο εταίρος προανήγγειλε πιο γρήγορη αποχώρηση και επίσπευση των εξελίξεων με αιχμή ένα εθνικό θέμα …Κι αυτό μόνον καλό δεν είναι

ΕΝΤ εν όψει;

Tον Μάνφρεντ Βέμπερ που κατά πάσα πιθανότητα θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ τον είχα γνωρίσει προσωπικά πριν μερικά χρόνια. Είναι ένας καθαρόαιμος Χριστιανοδημοκράτης , Γερμανικής πολιτικής λογικής όπου το άσπρο λέγεται άσπρο και το μαύρο- μαύρο και πολύ αποφασιστικός. 

Απ' αυτά που είπε εμείς κρατήσαμε τα καρφιά για τον Τσίπρα ενώ θα έπρεπε να κρατήσουμε την άποψη του για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με στόχο την πολιτική χειραφέτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ. «Περάσαμε δύσκολες στιγμές την εποχή της κρίσης, πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για το μέλλον» είπε στην Deutsche Welle. 

«Εάν τυχόν ανακύψει νέα κρίση του ευρώ, θέλω να είμαστε ανεξάρτητοι. Το ΔΝΤ ήταν απαραίτητο το 2008 ή το 2009 για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά στο μέλλον θέλω να μας προστατεύει ένα αυτόνομο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Δεν θέλω να εξαρτώμαι από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Λευκό Οίκο εάν προκύψουν πάλι προβλήματα. Θέλω να αναλάβουμε εμείς οι Ευρωπαίοι αυτή την αποστολή».

Αναζητείται 5ος

Ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων πηγαίνει με ελαφρά πηδηματάκια για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό και προφανώς την συμφωνία με τα Σκόπια αργότερα παρά τα όσα λέει. 

Τώρα αν αυτό συμβεί σύντομα δεν θα υπάρχει κοινοβουλευτικά κόμμα Ένωσης Κεντρώων καθώς δεν θα διαθέτει πλέον τους 5 βουλευτές και θα χαθούν όλα τα μέχρι τώρα προνόμια στη Βουλή: Ούτε αρχηγός κόμματος ο Βασίλης Λεβέντης ούτε αντιπρόεδρος ούτε τίποτε. Αυτό που άρχισε να κυκλοφορεί λοιπόν είναι μια ….ένωση δυνάμεων. 

Με ποιους; Με έναν τον ανεξάρτητο Νίκο Νικολόπουλο που επίσης νοιώθει ότι πλησιάζει το τέλος, καθώς οι εκλογές έρχονται και δεν έχει βρει ακόμη κόμμα-πέραν του δικού του εννοείται- να συνεργαστεί. Οι φήμες λένε ότι δεν είναι τυχαίο ότι έδωσε το παρών σε πρόσφατη ομιλία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ενώ δεν αποκλείει τη συνεργασία. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Νικολόπουλος θα καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό και τη συμφωνία με τα Σκόπια. . Θα δείξει…..

Επιστροφή στο Κοινοβούλιο

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι το πρόσωπο που μετά την λήξη της θητείας του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ θα επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή είτε για το Ευρωκοινοβούλιο είτε για την Βουλή των Ελλήνων με τη Νέα Δημοκρατία Να θυμίσω απλά ότι το 2004 ο Κώστας Καραμανλής τον είχε πρώτο επιλαχόντα στην λίστα των ευρωβουλευτών οπότε το 2007 βρέθηκε στα έδρανα της Ευρωβουλής αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε ευρωβουλευτή Α. Σαμαρά που πολιτεύτηκε στην Μεσσηνία . 

Γιατί δεν ήταν στις λίστες του 2009 είναι άγνωστο αλλά του βγήκε σε καλό. Σήμερα όλοι στην Ευρώπη ξέρουν τον εκπρόσωπο που σφράγισε την περίοδο Γιουνκέρ και σίγουρα όλοι έχουν εκτιμήσει τον τρόπο που χειρίστηκε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις μέσα στα χρόνια της κρίσης. Το πού και πως θα πολιτευθεί είναι θέμα που έχει συζητηθεί ήδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οπότε το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Δεκεμβρίου 2018