ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Skg.code: Εργασία χωρίς εμπειρία; Κι όμως γίνεται!

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές που αγαπούν τον κλάδο της πληροφορικής, να «δοκιμαστούν» και γιατί όχι να δουλέψουν χωρίς προαπαιτούμενο την εργασιακή εμπειρία

 14/01/2020 09:00

Skg.code: Εργασία χωρίς εμπειρία; Κι όμως γίνεται!
Ομάδα 3ου κύκλου skg στο πλαίσιο εκπαίδευσης για soft skills. Τα παιδιά επέλεξαν ένα από τα soft skills που τα εκφράζει περισσότερο.

Ευτυχία Κωνσταντινίδου

Μόλις τελείωσες τη σχολή σου ή βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Αναρωτιέσαι εάν αυτό που σπούδασες ή σπουδάζεις αρκεί για να σου δώσει μια θέση εργασίας σε μια εταιρεία. Σε προβληματίζει το γεγονός ότι η εμπειρία σου είναι σχεδόν μηδενική. Ακόμη και να την έχεις, δεκάδες ακόμη υποψήφιοι περιμένουν στην ουρά έχοντας το ίδιο πτυχίο με εσένα, ίσως και ένα δεύτερο, πιο εξειδικευμένο. Εκεί οι πιθανότητες για να πάρεις τη θέση λιγοστεύουν επικίνδυνα. Έχεις όμως πείσμα και θέληση να προσπαθήσεις, ενώ τα ενδιαφέροντά σου δεν περιορίζονται μόνο στο επιστημονικό αντικείμενο που σπούδασες…

Το κενό της εργασιακής «απειρίας» έρχεται να συμπληρώσει το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα skg.code που μετρά λίγους μήνες ζωής και στόχο έχει να βοηθήσει νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους πάνω σε θέματα πληροφορικής και προγραμματισμού, καθώς και άλλες δεξιότητες ομαδικότητας, συνεργασίας και ευρηματικότητας. Οι συμμετέχοντες εργάζονται σε ομάδες των 5-6 ατόμων, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Σε διάρκεια περίπου δυόμιση μηνών έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά σεμιναρίων και workshops πάνω στον προγραμματισμό, ενώ αναπτύσσουν παράλληλα το δικό τους ομαδικό project, αξιοποιώντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί τρεις φορές με τεράστια απήχηση.

«Κάθε φορά που υλοποιούμε το πρόγραμμα βλέπουμε ότι το επίπεδο ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Επειδή οι αιτήσεις που δεχόμαστε είναι πολλές, αυτό που αρχικά κάνουμε είναι μια προσεκτική αξιολόγηση των βιογραφικών. Συνήθως επιλέγουμε άτομα που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία και στις περιγραφές που τους δόθηκαν να γράψουν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, έδειξαν μεγάλο ζήλο και επιθυμία να μάθουν! Σε αυτούς επιμένουμε. Όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε για να αποκτήσουμε εν τέλει εμπειρία. Έτσι δεν είναι;» λέει με νόημα στην «Θ» η 25χρονη Θωμαή Φυτιλή, απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στο Digital Marketing και εργαζόμενη στην εταιρεία πληροφορικής «MKI Hellas», μια εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και εξειδικευμένων λύσεων και ειδίκευση στην ανάπτυξη web και mobile εφαρμογών, που παράλληλα «τρέχει» το εκπαιδευτικό πρόγραμμα skg.code.

Ως υπεύθυνη του προγράμματος, η Θωμαή Φυτιλή, εξηγεί πως το κριτήριο επιλογής ενός υποψηφίου δεν περιορίζεται στο εάν κατέχει ή όχι έναν τίτλο σπουδών, αλλά και στα γενικότερα ενδιαφέροντά του: εάν ασχολείται με τον εθελοντισμό σημαίνει ότι έχει τη διάθεση να συνεισφέρει αφιλοκερδώς, εάν παρακολουθεί σεμινάρια, διαβάζει ή παρακολουθεί ομιλίες «κυνηγά τη γνώση» ενώ εάν αγαπά… περίεργα hobbies, μπορεί να δείχνει μια προσωπικότητα που σκέφτεται και δρα out of the box.

«Μετά από την ολοκλήρωση του skg.code κάνουμε πάντα προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην εταιρεία 33 άτομα, οι οκτώ εκ των οποίων προστέθηκαν αφού ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα. Έχουμε κάνει πρόταση σε άλλα τέσσερα άτομα που πιθανώς θα ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο» επισημαίνει η κ. Φυτιλή.

Οι επιτυχόντες του «θεσσαλονικιώτικου κώδικα»

Ο 21 ετών, Γιώργος Καλογερόπουλος, αν και ακόμη φοιτητής στο 4ο έτος των σπουδών του στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο ΠΑΜΑΚ, μετρά ήδη μερικούς μήνες ως εργαζόμενος στην εταιρεία μετά από επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος skg.code. «Είμαι χαρούμενος που έχω κερδίσει μια «πρόωρη» εργασιακή εμπειρία πριν καν τελειώσω τη σχολή μου. Ομολογώ ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος συναντήσαμε δυσκολίες διότι κανείς από την ομάδα δεν είχε την εμπειρία να αντεπεξέλθει 100% στο πρότζεκτ που αναλάβαμε, αλλά νομίζω ότι αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός, να «χειριστούμε» μια κατάσταση χωρίς να διαθέτουμε την εμπειρία. Προς το τέλος του πρότζεκτ μου πρότειναν να συνεχίσω να εργάζομαι. Ήταν το τελευταίο πράγμα που περίμενα να ακούσω, χάρηκα πραγματικά πολύ, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω» λέει με ενθουσιασμό στην «Θ».

Ο Ευγένιος Σωχόπουλος θεωρεί τον εαυτό του «ευγνώμονα» που έστω και τυχαία πληροφορήθηκε για το εν λόγω πρόγραμμα και πλέον αποτελεί μέλος του προσωπικού της εταιρείας. Τελειώνοντας τη σχολή Τοπογράφων Αγρονόμων στο ΑΠΘ και ξεκινώντας ένα μεταπτυχιακό στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο ΠΑΜΑΚ, δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα, μη περιμένοντας τι θα επακολουθούσε. «Θυμάμαι την πρώτη μέρα που μπήκαμε στην αίθουσα για να ξεκινήσουμε στο πρόγραμμα, και μας είπαν ότι, ξέρετε, δεν είστε εδώ για να μάθετε να γράφετε κώδικα, αλλά για το πώς να μάθετε να εργάζεστε ομαδικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Αυτό για μένα ήταν ένα «σοκ». Μετά συνειδητοποίησα βέβαια όλα τα οφέλη, ότι για παράδειγμα τα τεχνικά ζητήματα λύνονται με προσωπική δουλειά και μόνο. Τα υπόλοιπα όμως;» αναρωτιέται με νόημα.

Η ιστορία του Γιάννη Κωνσταντούλα, τελειόφοιτου του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο ΠΑΜΑΚ, είχε μια απρόσμενη τροπή όταν από εκπαιδευόμενος στο πρόγραμμα κατέληξε… μέντορας! «Είναι ένα φοβερό πρόγραμμα γιατί δίνει την ευκαιρία σε νέους να μάθουν πώς είναι να συνεργάζονται μέσα σε μια ομάδα και μάλιστα με πραγματικούς εργασιακούς ρυθμούς. Είναι κάτι σαν προσομοίωση μόνο που δεν απαιτεί να έχεις προϋπηρεσία κάπου. Ήταν τεράστια ευκαιρία για μένα βγαίνοντας από τη σχολή χωρίς καθόλου εργασιακή εμπειρία να παρακολουθήσω το πρόγραμμα και στη συνέχεια να ενσωματωθώ στην εταιρεία πλέον ως κανονικός εργαζόμενος. Ο ρόλος μου ως μέντορας στο επόμενο skg.code ήταν να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ τα καινούρια παιδιά και να τους «καθοδηγώ» στα διάφορα προβλήματα που μπορεί να συναντούσαν κατά τη διάρκεια του project και να λύνω τυχόν απορίες τους» εξηγεί.

Όταν η γνώση δεν είναι το παν..

Σε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, το να είναι κάνεις «άσσος» στους υπολογιστές ή «μαθηματική ευφυΐα» θα τον καθιστούσε αυτόματα ως τον «τέλειο εργαζόμενο» για μια εταιρεία, εν προκειμένω, πληροφορικής. Με ποιoν τρόπο, ωστόσο, θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι ο εν λόγω εργαζόμενος θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί με ψυχραιμία σε μια «απρόβλεπτη κατάσταση», να προτείνει εναλλακτικές λύσεις σε μια «κρίση» και να συνεργαστεί αποτελεσματικά για την επίλυσή της;

Μέσα από τη συνεχή καλλιέργεια των «κοινωνικών δεξιοτήτων» οι εργαζόμενοι αυξάνουν τις πιθανότητες να χειριστούν αποτελεσματικά μια προβληματική κατάσταση στον εργασιακό τους χώρο. « Κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπήρχε εκπαίδευση για τις λεγόμενες κοινωνικές δεξιότητες, γνωστές ως soft skills . Για παράδειγμα μας μίλησαν για το πώς να θέτουμε στόχους στη ζωή μας, για το πώς να οργανώνουμε την καθημερινότητά μας και να βάζουμε προτεραιότητες σε αυτά που έχουμε αναλάβει ή πώς να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη… δυσάρεστη κατάσταση στον εργασιακό μας χώρο» περιγράφει ο Γιάννης.

«Τους χωρίσαμε σε ομάδες και τους ζητήσαμε να διαχειριστούν μια υποθετική περίπτωση «σύγκρουσης» δύο συναδέλφων που παρά τις διαφωνίες τους έπρεπε να συνεργαστούν για να ολοκληρώσουν μια κοινή εργασία. Κάποιοι προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές, κάποιοι ήταν απόλυτοι και ήθελαν να «περάσει» το δικό τους . Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορέσαμε και εντοπίσαμε στοιχεία του χαρακτήρα των εκπαιδευόμενων και μπορέσαμε να δούμε πόσο ανεπτυγμένες είχαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τους βοηθήσαμε να τις βελτιώσουν» επισημαίνει η υπεύθυνη του προγράμματος.

Δουλειά, ψυχοθεραπεία και γυμναστική πάνε μαζί!

Στο πλαίσιο δράσεων κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, η εταιρεία υλοποιεί ενέργειες προστασίας για το περιβάλλον, ενώ εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ένα καινούριο πρότζεκτ συμβουλευτικής, όπου κάθε βδομάδα μια ψυχολόγος θα επισκέπτεται τον χώρο εργασίας της ομάδας και θα βοηθά ατομικά κάθε εργαζόμενο που το χρειάζεται. Στον χώρο εργασίας υπάρχει και γυμναστήριο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο για όλους τους εργαζομένους, ώστε να το χρησιμοποιούν και στον προσωπικό τους χρόνο ενώ οι ώρες εκγύμνασης συμπεριλαμβάνονται στο ωράριο των εργαζομένων. Η εκγύμναση, ολοκληρώνεται με την προσθήκη ενός personal trainer που επισκέπτεται τον χώρο δύο φορές τη βδομάδα ενώ πλέον έχει προστεθεί και μάθημα γιόγκα με τεράστια ανταπόκριση από τους εργαζομένους. Για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση, οι εργαζόμενοι μπορούν πριν την έναρξη του ωραρίου τους, να απολαμβάνουν το πρωινό τους στον χώρο εργασίας καθημερινά… σαν οικογένεια. «Τώρα τελευταία εντάξαμε και το πρωινό στη δουλειά. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και μεριμνούμε για να νιώθουν καλά οι εργαζόμενοί μας. Δεν είναι μόνο η σωματική υγεία αλλά και η ψυχική, στην οποία οφείλουμε να επιμένουμε λίγο περισσότερο ώστε να μπορούμε όλοι μας να είμαστε ακόμη πιο αποδοτικοί στη δουλειά μας» τονίζει η κ.Φυτιλή, συμπληρώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται και δωρεάν ομαδικά events για να «δεθεί καλύτερα η ομάδα» όπως αναρρίχηση, μπόουλινγκ και συμμετοχή σε… δωμάτια απόδρασης!

Για όσους ενδιαφέρονται, το επόμενο skg.code προγραμματίζεται για τον Μάρτιο. «Οι αιτήσεις θα ανοίξουν το προσεχές διάστημα» επιβεβαιώνει η κ. Φυτιλή, καλώντας όσες νέες και νέους επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Τίποτα απ' όλα αυτά δε θα ήταν εφικτό χωρίς τη βοήθεια του Χέρμαν Σεμέλογλου, συνεργάτη του προγράμματος, που από την πρώτη στιγμή στήριξε την υλοποίησή του.

«Το skg.code δημιουργήθηκε από αγανάκτηση ως μια εναλλακτική των τυπικών συνεντεύξεων και πλέον αποτελεί το κύριο τρόπο αξιολόγησης και πρόσληψης για την εταιρεία μας, όσον αφορά νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί κάποιος να καταλήξει από μια συνέντευξη 30 λεπτών, με τον υποψήφιο σε καθεστώς άγχους, συνήθως δεν είναι δίκαια. Γι' αυτό το λόγο στήθηκε το skg.code με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε τον χρόνο να γνωρίσουμε τους ενδιαφερόμενους σε βάθος, να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και ταυτόχρονα να τους δώσουμε μια ευκαιρία να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, αλλά και να γνωρίσουν και αυτοί εμάς. Στο κάτω-κάτω, δεν επιλέγουμε μόνο εμείς υποψηφίους, αλλά επιλέγουν και αυτοί εταιρεία» επισημαίνει ο κ. Σεμέλογλου.

* Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" στις 9.1.2020.

Μόλις τελείωσες τη σχολή σου ή βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Αναρωτιέσαι εάν αυτό που σπούδασες ή σπουδάζεις αρκεί για να σου δώσει μια θέση εργασίας σε μια εταιρεία. Σε προβληματίζει το γεγονός ότι η εμπειρία σου είναι σχεδόν μηδενική. Ακόμη και να την έχεις, δεκάδες ακόμη υποψήφιοι περιμένουν στην ουρά έχοντας το ίδιο πτυχίο με εσένα, ίσως και ένα δεύτερο, πιο εξειδικευμένο. Εκεί οι πιθανότητες για να πάρεις τη θέση λιγοστεύουν επικίνδυνα. Έχεις όμως πείσμα και θέληση να προσπαθήσεις, ενώ τα ενδιαφέροντά σου δεν περιορίζονται μόνο στο επιστημονικό αντικείμενο που σπούδασες…

Το κενό της εργασιακής «απειρίας» έρχεται να συμπληρώσει το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα skg.code που μετρά λίγους μήνες ζωής και στόχο έχει να βοηθήσει νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους πάνω σε θέματα πληροφορικής και προγραμματισμού, καθώς και άλλες δεξιότητες ομαδικότητας, συνεργασίας και ευρηματικότητας. Οι συμμετέχοντες εργάζονται σε ομάδες των 5-6 ατόμων, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Σε διάρκεια περίπου δυόμιση μηνών έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά σεμιναρίων και workshops πάνω στον προγραμματισμό, ενώ αναπτύσσουν παράλληλα το δικό τους ομαδικό project, αξιοποιώντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί τρεις φορές με τεράστια απήχηση.

«Κάθε φορά που υλοποιούμε το πρόγραμμα βλέπουμε ότι το επίπεδο ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Επειδή οι αιτήσεις που δεχόμαστε είναι πολλές, αυτό που αρχικά κάνουμε είναι μια προσεκτική αξιολόγηση των βιογραφικών. Συνήθως επιλέγουμε άτομα που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία και στις περιγραφές που τους δόθηκαν να γράψουν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, έδειξαν μεγάλο ζήλο και επιθυμία να μάθουν! Σε αυτούς επιμένουμε. Όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε για να αποκτήσουμε εν τέλει εμπειρία. Έτσι δεν είναι;» λέει με νόημα στην «Θ» η 25χρονη Θωμαή Φυτιλή, απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στο Digital Marketing και εργαζόμενη στην εταιρεία πληροφορικής «MKI Hellas», μια εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και εξειδικευμένων λύσεων και ειδίκευση στην ανάπτυξη web και mobile εφαρμογών, που παράλληλα «τρέχει» το εκπαιδευτικό πρόγραμμα skg.code.

Ως υπεύθυνη του προγράμματος, η Θωμαή Φυτιλή, εξηγεί πως το κριτήριο επιλογής ενός υποψηφίου δεν περιορίζεται στο εάν κατέχει ή όχι έναν τίτλο σπουδών, αλλά και στα γενικότερα ενδιαφέροντά του: εάν ασχολείται με τον εθελοντισμό σημαίνει ότι έχει τη διάθεση να συνεισφέρει αφιλοκερδώς, εάν παρακολουθεί σεμινάρια, διαβάζει ή παρακολουθεί ομιλίες «κυνηγά τη γνώση» ενώ εάν αγαπά… περίεργα hobbies, μπορεί να δείχνει μια προσωπικότητα που σκέφτεται και δρα out of the box.

«Μετά από την ολοκλήρωση του skg.code κάνουμε πάντα προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην εταιρεία 33 άτομα, οι οκτώ εκ των οποίων προστέθηκαν αφού ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα. Έχουμε κάνει πρόταση σε άλλα τέσσερα άτομα που πιθανώς θα ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο» επισημαίνει η κ. Φυτιλή.

Οι επιτυχόντες του «θεσσαλονικιώτικου κώδικα»

Ο 21 ετών, Γιώργος Καλογερόπουλος, αν και ακόμη φοιτητής στο 4ο έτος των σπουδών του στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο ΠΑΜΑΚ, μετρά ήδη μερικούς μήνες ως εργαζόμενος στην εταιρεία μετά από επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος skg.code. «Είμαι χαρούμενος που έχω κερδίσει μια «πρόωρη» εργασιακή εμπειρία πριν καν τελειώσω τη σχολή μου. Ομολογώ ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος συναντήσαμε δυσκολίες διότι κανείς από την ομάδα δεν είχε την εμπειρία να αντεπεξέλθει 100% στο πρότζεκτ που αναλάβαμε, αλλά νομίζω ότι αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός, να «χειριστούμε» μια κατάσταση χωρίς να διαθέτουμε την εμπειρία. Προς το τέλος του πρότζεκτ μου πρότειναν να συνεχίσω να εργάζομαι. Ήταν το τελευταίο πράγμα που περίμενα να ακούσω, χάρηκα πραγματικά πολύ, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω» λέει με ενθουσιασμό στην «Θ».

Ο Ευγένιος Σωχόπουλος θεωρεί τον εαυτό του «ευγνώμονα» που έστω και τυχαία πληροφορήθηκε για το εν λόγω πρόγραμμα και πλέον αποτελεί μέλος του προσωπικού της εταιρείας. Τελειώνοντας τη σχολή Τοπογράφων Αγρονόμων στο ΑΠΘ και ξεκινώντας ένα μεταπτυχιακό στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο ΠΑΜΑΚ, δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα, μη περιμένοντας τι θα επακολουθούσε. «Θυμάμαι την πρώτη μέρα που μπήκαμε στην αίθουσα για να ξεκινήσουμε στο πρόγραμμα, και μας είπαν ότι, ξέρετε, δεν είστε εδώ για να μάθετε να γράφετε κώδικα, αλλά για το πώς να μάθετε να εργάζεστε ομαδικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Αυτό για μένα ήταν ένα «σοκ». Μετά συνειδητοποίησα βέβαια όλα τα οφέλη, ότι για παράδειγμα τα τεχνικά ζητήματα λύνονται με προσωπική δουλειά και μόνο. Τα υπόλοιπα όμως;» αναρωτιέται με νόημα.

Η ιστορία του Γιάννη Κωνσταντούλα, τελειόφοιτου του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο ΠΑΜΑΚ, είχε μια απρόσμενη τροπή όταν από εκπαιδευόμενος στο πρόγραμμα κατέληξε… μέντορας! «Είναι ένα φοβερό πρόγραμμα γιατί δίνει την ευκαιρία σε νέους να μάθουν πώς είναι να συνεργάζονται μέσα σε μια ομάδα και μάλιστα με πραγματικούς εργασιακούς ρυθμούς. Είναι κάτι σαν προσομοίωση μόνο που δεν απαιτεί να έχεις προϋπηρεσία κάπου. Ήταν τεράστια ευκαιρία για μένα βγαίνοντας από τη σχολή χωρίς καθόλου εργασιακή εμπειρία να παρακολουθήσω το πρόγραμμα και στη συνέχεια να ενσωματωθώ στην εταιρεία πλέον ως κανονικός εργαζόμενος. Ο ρόλος μου ως μέντορας στο επόμενο skg.code ήταν να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ τα καινούρια παιδιά και να τους «καθοδηγώ» στα διάφορα προβλήματα που μπορεί να συναντούσαν κατά τη διάρκεια του project και να λύνω τυχόν απορίες τους» εξηγεί.

Όταν η γνώση δεν είναι το παν..

Σε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, το να είναι κάνεις «άσσος» στους υπολογιστές ή «μαθηματική ευφυΐα» θα τον καθιστούσε αυτόματα ως τον «τέλειο εργαζόμενο» για μια εταιρεία, εν προκειμένω, πληροφορικής. Με ποιoν τρόπο, ωστόσο, θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι ο εν λόγω εργαζόμενος θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί με ψυχραιμία σε μια «απρόβλεπτη κατάσταση», να προτείνει εναλλακτικές λύσεις σε μια «κρίση» και να συνεργαστεί αποτελεσματικά για την επίλυσή της;

Μέσα από τη συνεχή καλλιέργεια των «κοινωνικών δεξιοτήτων» οι εργαζόμενοι αυξάνουν τις πιθανότητες να χειριστούν αποτελεσματικά μια προβληματική κατάσταση στον εργασιακό τους χώρο. « Κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπήρχε εκπαίδευση για τις λεγόμενες κοινωνικές δεξιότητες, γνωστές ως soft skills . Για παράδειγμα μας μίλησαν για το πώς να θέτουμε στόχους στη ζωή μας, για το πώς να οργανώνουμε την καθημερινότητά μας και να βάζουμε προτεραιότητες σε αυτά που έχουμε αναλάβει ή πώς να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη… δυσάρεστη κατάσταση στον εργασιακό μας χώρο» περιγράφει ο Γιάννης.

«Τους χωρίσαμε σε ομάδες και τους ζητήσαμε να διαχειριστούν μια υποθετική περίπτωση «σύγκρουσης» δύο συναδέλφων που παρά τις διαφωνίες τους έπρεπε να συνεργαστούν για να ολοκληρώσουν μια κοινή εργασία. Κάποιοι προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές, κάποιοι ήταν απόλυτοι και ήθελαν να «περάσει» το δικό τους . Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορέσαμε και εντοπίσαμε στοιχεία του χαρακτήρα των εκπαιδευόμενων και μπορέσαμε να δούμε πόσο ανεπτυγμένες είχαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τους βοηθήσαμε να τις βελτιώσουν» επισημαίνει η υπεύθυνη του προγράμματος.

Δουλειά, ψυχοθεραπεία και γυμναστική πάνε μαζί!

Στο πλαίσιο δράσεων κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, η εταιρεία υλοποιεί ενέργειες προστασίας για το περιβάλλον, ενώ εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ένα καινούριο πρότζεκτ συμβουλευτικής, όπου κάθε βδομάδα μια ψυχολόγος θα επισκέπτεται τον χώρο εργασίας της ομάδας και θα βοηθά ατομικά κάθε εργαζόμενο που το χρειάζεται. Στον χώρο εργασίας υπάρχει και γυμναστήριο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο για όλους τους εργαζομένους, ώστε να το χρησιμοποιούν και στον προσωπικό τους χρόνο ενώ οι ώρες εκγύμνασης συμπεριλαμβάνονται στο ωράριο των εργαζομένων. Η εκγύμναση, ολοκληρώνεται με την προσθήκη ενός personal trainer που επισκέπτεται τον χώρο δύο φορές τη βδομάδα ενώ πλέον έχει προστεθεί και μάθημα γιόγκα με τεράστια ανταπόκριση από τους εργαζομένους. Για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση, οι εργαζόμενοι μπορούν πριν την έναρξη του ωραρίου τους, να απολαμβάνουν το πρωινό τους στον χώρο εργασίας καθημερινά… σαν οικογένεια. «Τώρα τελευταία εντάξαμε και το πρωινό στη δουλειά. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και μεριμνούμε για να νιώθουν καλά οι εργαζόμενοί μας. Δεν είναι μόνο η σωματική υγεία αλλά και η ψυχική, στην οποία οφείλουμε να επιμένουμε λίγο περισσότερο ώστε να μπορούμε όλοι μας να είμαστε ακόμη πιο αποδοτικοί στη δουλειά μας» τονίζει η κ.Φυτιλή, συμπληρώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται και δωρεάν ομαδικά events για να «δεθεί καλύτερα η ομάδα» όπως αναρρίχηση, μπόουλινγκ και συμμετοχή σε… δωμάτια απόδρασης!

Για όσους ενδιαφέρονται, το επόμενο skg.code προγραμματίζεται για τον Μάρτιο. «Οι αιτήσεις θα ανοίξουν το προσεχές διάστημα» επιβεβαιώνει η κ. Φυτιλή, καλώντας όσες νέες και νέους επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Τίποτα απ' όλα αυτά δε θα ήταν εφικτό χωρίς τη βοήθεια του Χέρμαν Σεμέλογλου, συνεργάτη του προγράμματος, που από την πρώτη στιγμή στήριξε την υλοποίησή του.

«Το skg.code δημιουργήθηκε από αγανάκτηση ως μια εναλλακτική των τυπικών συνεντεύξεων και πλέον αποτελεί το κύριο τρόπο αξιολόγησης και πρόσληψης για την εταιρεία μας, όσον αφορά νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί κάποιος να καταλήξει από μια συνέντευξη 30 λεπτών, με τον υποψήφιο σε καθεστώς άγχους, συνήθως δεν είναι δίκαια. Γι' αυτό το λόγο στήθηκε το skg.code με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε τον χρόνο να γνωρίσουμε τους ενδιαφερόμενους σε βάθος, να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και ταυτόχρονα να τους δώσουμε μια ευκαιρία να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, αλλά και να γνωρίσουν και αυτοί εμάς. Στο κάτω-κάτω, δεν επιλέγουμε μόνο εμείς υποψηφίους, αλλά επιλέγουν και αυτοί εταιρεία» επισημαίνει ο κ. Σεμέλογλου.

* Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" στις 9.1.2020.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία