ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για τη διασπορά και τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Στις 7 Απριλίου διαθέσιμα τα self test - Προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για να ανοίξουν τα σχολεία

 02/04/2021 18:04

Συναγερμός για τη διασπορά και τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Ο υφ. πολιτικής προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ο υφ. υγείας Β. Κοντοζαμάνης και οι καθηγητές Β. Παπαευαγγέλου και Γκ. Μαγιορκίνης ενημερώνουν για την πορεία της πανδημίας.

Β. Παπαευαγγέλου:

Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε έως ότου δούμε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τόνισε απόψε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Β.Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι καταγράφεται σημαντική μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, ενώ όπως είπε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και «στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών έχουν μειωθεί οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, μόλις ένα μήνα μετά από την έναρξη των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα». Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οποία αφορούν κυρίως άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «όσο ο εμβολιασμός προχώρα και στους νεότερους, θα δούμε όπως και σε άλλες χώρες τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων».

Αναφερόμενη στα μέτρα- ανάσες που δίνονται στην κοινωνία, είπε ότι με την μετακίνηση των δραστηριοτήτων στους εξωτερικούς χώρους για άσκηση, οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και «να επιλέξουν μέρη για την άσκηση, στα οποία δεν θα υπάρχει πολύς κόσμος».

«Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να δούμε φίλους που έχουμε να τους δούμε μήνες και μένουν σε διαφορετικούς δήμους. Να διατηρήσουμε την κοινωνική μας φούσκα», επισήμανε.

Στη συνέχεια η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα ατομικά διαγνωστικά τεστ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για σημαντικό όπλο για την μείωση της διασποράς από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς». Όπως είπε, η έγκαιρη διάγνωση βοηθά εμάς τους ίδιους, αλλά με αυτήν προστατεύουμε τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά μας. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι στη φάση αυτή, είναι πιο χρήσιμα από ποτέ, καθώς όπως είπε, έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς ανάμεσα μας. Ωστόσο επισήμανε ότι όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ, δεν θα πρέπει να καθησυχάζεται και να χαλαρώνει όσον αφορά τα μέτρα προστασίας. Αναφορά επίσης έκανε και για την χρησιμότητα των ατομικών τεστ κατά τους θερινούς μήνες, τονίζοντας πως «το καλοκαίρι και αφού θα έχει ελεγχθεί η πανδημία, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε πριν από την συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις».

Όπως είπε η ίδια αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορονοϊός δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια, αλλά και για στοιχεία σταθεροποίησης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε, ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, αλλά πρόσθεσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές.

«Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς», επισήμανε και έκανε λόγο για αυξητική τάση που παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Η καθηγήτρια είπε επίσης, ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ.

Γκ. Μαγιορκίνης

Στην αυτοαπομόνωση που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση που κάποιος βγαίνει θετικός το ατομικό τεστ που έχει κάνει στο σπίτι του, αναφέρθηκε απόψε κατά την ενημέρωση του στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά εάν κάποιος βρεθεί θετικός μετά το ατομικό τεστ και ζει στο ίδιο σπίτι με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να βρίσκεται μακριά από τους υπόλοιπους τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασυμπτωματικό φορέα τις τελευταίες δύο ημέρες θα πρέπει να πεταχτούν, ενώ ίδιος θα πρέπει να αποφεύγει την χρήση της κουζίνας.

Ο θετικός τον κορονοϊό φορέας θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας όταν κινείται στους κοινόχρηστους χώρους ενός σπιτιού και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί κοινόχρηστη τουαλέτα.

Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όλοι οι υπόλοιποι που ζουν στο ίδιο σπίτι καθώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια αντικείμενα στο μπάνιο ούτε τις ίδιες πετσέτες. Ο καθένας θα πρέπει να φέρνει τα ατομικά του αντικείμενα όταν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και το μπάνιο, τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν μισάνοιχτα παράθυρα σε όλο το σπίτι καθώς πλέον και ο καιρός επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εφόσον ολοκληρωθεί η περίοδος νόσησης ενός θετικού φορέα του κορονοϊού, θα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν οι χώροι στους οποίους απομονώθηκε, δηλαδή το συγκεκριμένο δωμάτιο πριν χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είπε ότι την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Επίσης αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τα εξιτήρια ασθενών covid -19 από αυτά. Ο ίδιος παρατήρησε συνολική επιβάρυνση που φτάνει στο 8% ενώ όπως είπε «ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών ήταν 500 στην προηγούμενη εβδομάδα». Μάλιστα τόνισε πως καταγράφηκε μικρή αύξηση των θανάτων ο αριθμός των οποίων άγγιξε τους 70 ανά ημέρα την τελευταία βδομάδα.

Ο Γκ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για επιβάρυνση της επιδημίας κατά 4% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη. «Υπήρξε επιβάρυνση και στις δύο πόλεις, περισσότερο στην Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες 40 ως 65 ετών που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή «οδηγούν την πανδημία στη χώρα μας».

Β. Κοντοζαμάνης:

Τη διαδικασία προμήθειας και διενέργειας των self test, εξήγησε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πανδημία covid-19, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ολες οι διαδικασίες για την προμήθεια των πρώτων 10 εκατ. self test έγιναν με πλήρη διαφάνεια, είπε, τονίζοντας ότι η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώθηκε σήμερα με την παράδοσή τους. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. Ο κ. Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι η παραλαβή των self test γίνεται κεντρικά σε δύο αποθήκες στην Αττική και την Θεσσαλονίκη και αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία της επικράτειας. Μαζί με κάθε self test θα διατίθεται και ενημερωτικό υλικό. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.

7 Απριλίου τα πρώτα self test στα φαρμακεία

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από 7 Απριλίου και μέχρι τέλος της εβδομάδος τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να διαθέσουν σε πρώτη φάση σε μαθητές λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες από 18 έως 67 ετών, δηλαδή των παραγωγικών ηλικιών και τέλος στους άνω των 67 ετών που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Βήμα-βήμα η διαδικασία διενέργεια των self test από τους μαθητές

Ο κ. Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self test για τα παιδιά τους με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Οπως είπε, με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr.η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να δηλώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο. Οσοι μαθητές είναι θετικοί θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Οσοι δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης. Για κατηγορίες εργαζομένων που το self test είναι υποχρεωτικό, ο κ. Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr, και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.

Τόνισε ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται μόνο από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. Οσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Για τους μαθητές θα το δηλώνουν οι γονείς και κηδεμόνες.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, όπου στη συσκευασία θα υπάρχουν και οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος και την εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ξεκαθάρισε ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, "αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών". Σημείωσε ότι πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τέλος ,αναφερόμενος στη λειτουργία του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5 Απριλίου, είπε, ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. «Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσει αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing. gov.gr. και την πλατφόρμα ergasia.testing. gov.gr. για να κάνουν δωρεάν ταχύ τεστ αντιγόνου», τόνισε.

Ν. Χαρδαλιάς:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και oι δήμοι Σερρών, Κόνιτσας, Σκύρου, Αστυπάλαιας, Ρόδου και Χάλκης. Στο ίδιο επίπεδο εντάσσεται επίσης η Λέρος και η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που μέχρι σήμερα ήταν στο «κόκκινο» (επίπεδο αυξημένου κινδύνου).


Παράλληλα, σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, τίθενται από αύριο στις 6 το πρωί η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου.

Αναλυτικότερα στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι εξής περιοχές:

- η Περιφέρεια Αττικής

- οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

- οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

- η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,

- η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,

- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

- ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

- ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,

- ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης,

- ο δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,

- ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

- ο δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και

- οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, βγαίνουν» από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι εξής περιοχές:

* η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 34,2%

* η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσιάζουν σημαντικότατη μείωση.

* και ο δήμος Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν κι εκεί μειωθεί.

Όσον αφορά την τοπική κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας, τον καταυλισμό Ρομά της τοπικής κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και τη δημοτική κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου που μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ισχύουν τα εξής από αύριο στις 6 το πρωί:


- Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ' οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 - και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

- Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων επιτρέπεται για λόγους υγείας και μόνο.


Επίσης, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00 .

- Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

- Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

- Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α' βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από τους θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Αναλυτικότερα για τις περιοχές που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

- Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, έχει 218 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε 137 (αύξηση 59,1%). Σημειώνεται ότι ο δήμος Κιλκίς βρίσκεται ήδη στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα με την ένταξη στο επίπεδο αυτό και του δήμου Παιονίας, όπου τα ενεργά κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε 10 ημέρες, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εντάσσεται στο βαθύ κόκκινο.

- Στον δήμο Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 198 από 87 στις 23 Μαρτίου (αύξηση 127,6%).

- Στον δήμο Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, υπάρχουν 27 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε μόλις 4. Τα κρούσματα δηλαδή έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

- Στον δήμο Σκύρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 34 από 10 στις 23 Μαρτίου. 'Αρα τα ενεργά κρούσματα στη Σκύρο έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες, με αποτέλεσμα πλέον ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας να εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), χωρίς καμία πλέον εξαίρεση.

- Στον δήμο Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, υπάρχουν 18 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε 7 και το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα στο νησί.

- Όσον αφορά τους δήμους Ρόδου και Χάλκης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, η Ρόδος έχει 124 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε 38, τα κρούσματα έχουν δηλαδή υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες. Ενώ στη Χάλκη υπάρχουν αυτή τη στιγμή 6 ενεργά κρούσματα όταν μέχρι και τις 24 Μαρτίου δεν είχε εντοπιστεί κανένα κρούσμα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιδημιολογική εικόνα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, η οποία, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα - δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα. Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η κατάσταση σε διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid στην Κοζάνη είναι οριακή. Επιπλέον, κατά το τελευταίο 10ημερο, τα ενεργά κρούσματα στο δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής, λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των νομών. Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στο δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στο δήμο Σερβίων, ενώ χθες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στη Σιάτιστα Κοζάνης ο δείκτης θετικότητας ήταν, όπως τόνισε, «στο εξωπραγματικό» 13,2%.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έχει αυτή τη στιγμή 3776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα. 'Αρα, στην περιφερειακή ενότητα υπάρχουν 6971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο 10ήμερο - αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε, ότι το τελευταίο 10ήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο δήμο Δέλτα, 67,78% στο δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στον δήμο Λαγκαδά, 43,95% στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και 335% στον δήμο Χαλκηδόνας.

Επιπλέον, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, στην Αχαΐα υπάρχουν 1889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid. Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται, με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα ενώ σήμερα έχει 1062.

«Αν στην παραπάνω εικόνα, προσθέσουμε τα σημερινά στοιχεία και τρέχοντας τα στατιστικά μοντέλα, η κατάσταση μας ανησυχεί ιδιαίτερα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε ισχυρότερη σύσταση και έκκληση σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, για πιστή τήρηση των μέτρων τις επόμενες ώρες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα. «Είναι αναγκαίο είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα», υπογράμμισε. Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα εντοπίστηκαν 350 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ covid αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας για το μήνα Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 270,97%. Ακόμη, στην Αχαΐα εντοπίστηκαν σήμερα 141 νέα κρούσματα, με τις νέες εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία της Αχαΐας για το Μάρτιο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου να έχουν αυξηθεί κατά 164,29% . Επιπλέον, στην Κοζάνη τα νέα κρούσματα είναι 94 και ο αριθμός των ασθενών με covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο νοσοκομείο Κοζάνης για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%. «Είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιδημιολογική επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι και στην υπόλοιπη επικράτεια θα πρέπει όλοι οι πολίτες να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες.

«Αντιλαμβανόμαστε την κούραση που έχει συσσωρευθεί μετά από ένα χρόνο μάχης με την πανδημία, για αυτό και από αύριο αποφασίστηκε να επιτραπούν, ειδικά στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αττική, οι μετακινήσεις για άσκηση, μεταξύ των δήμων. Αυτό έγινε ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται για ατομική άσκηση στους λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής. Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα, είπε ότι αυτό θα γίνει με έναν «εξαιρετικά συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο, κάτι το οποίο εισηγήθηκε η Επιτροπή γιατί έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα», ενώ προσέθεσε ότι «ενδεχομένως και επιδημιολογικά είναι πιο καλό να έχουμε τους πολίτες να λειτουργούν στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά από το να μαζεύονται σε σπίτια, να βγάζουν τις μάσκες και να χαλαρώνουν, διευκολύνοντας έτσι την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα οδηγήσει και τους πολίτες σε μια αναπροσαρμογή συμπεριφορών».

Επιπλέον τόνισε ότι αμέσως μετά, και αφού δουν τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδος, θα εξετάσουν με τη βοήθεια των self test και την λειτουργία της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια, καθώς όπως ανέφερε, «οι μαθητές, ειδικά της 3ης Λυκείου, έχουν μπροστά τους πανελλήνιες εξετάσεις και σε αρκετές περιοχές της χώρας - συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής - έχουν λείψει μήνες ολόκληρους από τα σχολεία τους».

«Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει. Επιχειρούν από τη μία να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους, τώρα που μας βοηθάει και ο καιρός, αντί των συγκεντρώσεων στα σπίτια, να απαντήσουν και στις ανάγκες των νέων και βεβαίως να οδηγήσουν και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε ότι, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα». «Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστωθεί ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν», επισήμανε.

«Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς και θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω, μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους, αποφεύγοντας κάθε περαιτέρω συγχρωτισμό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με διαδημοτικές μετακινήσεις για τα ψώνια των πολιτών, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι μπορούν να γίνουν με τη χρήση του 13032, μέσα σε 3 ώρες, πάντα με ραντεβού - είτε με διαδικασία click away ή και click in shop, να επισκεφθούν δηλαδή κι άλλο δήμο πάντα μέσα στην περιφερειακή ενότητα και πάντα μέσα σε 3 ώρες. «Είναι ξεκάθαρο αυτό και δεν θα πρέπει κανείς να έχει τον οποιονδήποτε ενδοιασμό. Η λογική είναι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη ασφαλώς», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι το σημαντικότερο είναι, η όποια μετακίνηση γίνεται, να γίνεται πάντα με χρήση των προστατευτικών μέσων και ειδικά με χρήση της μάσκας. Τέλος, διευκρίνισε ότι μιλούν για διαδημοτική μετακίνηση εντός περιφερειακής ενότητας και στις μητροπολιτικές περιοχές όπως η Αττική, περιφερειακή ενότητα λογίζεται η περιφερειακή ενότητα Αττικής. «'Αρα στην Αττική επιτρέπεται σε όλη την Αττική η μετακίνηση εντός 3 ωρών, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας παραμένουμε στη λογική της περιφερειακής ενότητας», κατέληξε.



Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο υγείας

Ο υφ. πολιτικής προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ο υφ. υγείας Β. Κοντοζαμάνης και οι καθηγητές Β. Παπαευαγγέλου και Γκ. Μαγιορκίνης ενημερώνουν για την πορεία της πανδημίας.

Β. Παπαευαγγέλου:

Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε έως ότου δούμε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τόνισε απόψε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Β.Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι καταγράφεται σημαντική μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, ενώ όπως είπε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και «στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών έχουν μειωθεί οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, μόλις ένα μήνα μετά από την έναρξη των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα». Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οποία αφορούν κυρίως άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «όσο ο εμβολιασμός προχώρα και στους νεότερους, θα δούμε όπως και σε άλλες χώρες τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων».

Αναφερόμενη στα μέτρα- ανάσες που δίνονται στην κοινωνία, είπε ότι με την μετακίνηση των δραστηριοτήτων στους εξωτερικούς χώρους για άσκηση, οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και «να επιλέξουν μέρη για την άσκηση, στα οποία δεν θα υπάρχει πολύς κόσμος».

«Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να δούμε φίλους που έχουμε να τους δούμε μήνες και μένουν σε διαφορετικούς δήμους. Να διατηρήσουμε την κοινωνική μας φούσκα», επισήμανε.

Στη συνέχεια η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα ατομικά διαγνωστικά τεστ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για σημαντικό όπλο για την μείωση της διασποράς από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς». Όπως είπε, η έγκαιρη διάγνωση βοηθά εμάς τους ίδιους, αλλά με αυτήν προστατεύουμε τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά μας. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι στη φάση αυτή, είναι πιο χρήσιμα από ποτέ, καθώς όπως είπε, έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς ανάμεσα μας. Ωστόσο επισήμανε ότι όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ, δεν θα πρέπει να καθησυχάζεται και να χαλαρώνει όσον αφορά τα μέτρα προστασίας. Αναφορά επίσης έκανε και για την χρησιμότητα των ατομικών τεστ κατά τους θερινούς μήνες, τονίζοντας πως «το καλοκαίρι και αφού θα έχει ελεγχθεί η πανδημία, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε πριν από την συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις».

Όπως είπε η ίδια αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορονοϊός δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια, αλλά και για στοιχεία σταθεροποίησης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε, ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, αλλά πρόσθεσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές.

«Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς», επισήμανε και έκανε λόγο για αυξητική τάση που παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Η καθηγήτρια είπε επίσης, ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ.

Γκ. Μαγιορκίνης

Στην αυτοαπομόνωση που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση που κάποιος βγαίνει θετικός το ατομικό τεστ που έχει κάνει στο σπίτι του, αναφέρθηκε απόψε κατά την ενημέρωση του στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά εάν κάποιος βρεθεί θετικός μετά το ατομικό τεστ και ζει στο ίδιο σπίτι με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να βρίσκεται μακριά από τους υπόλοιπους τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασυμπτωματικό φορέα τις τελευταίες δύο ημέρες θα πρέπει να πεταχτούν, ενώ ίδιος θα πρέπει να αποφεύγει την χρήση της κουζίνας.

Ο θετικός τον κορονοϊό φορέας θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας όταν κινείται στους κοινόχρηστους χώρους ενός σπιτιού και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί κοινόχρηστη τουαλέτα.

Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όλοι οι υπόλοιποι που ζουν στο ίδιο σπίτι καθώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια αντικείμενα στο μπάνιο ούτε τις ίδιες πετσέτες. Ο καθένας θα πρέπει να φέρνει τα ατομικά του αντικείμενα όταν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και το μπάνιο, τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν μισάνοιχτα παράθυρα σε όλο το σπίτι καθώς πλέον και ο καιρός επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εφόσον ολοκληρωθεί η περίοδος νόσησης ενός θετικού φορέα του κορονοϊού, θα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν οι χώροι στους οποίους απομονώθηκε, δηλαδή το συγκεκριμένο δωμάτιο πριν χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είπε ότι την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Επίσης αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τα εξιτήρια ασθενών covid -19 από αυτά. Ο ίδιος παρατήρησε συνολική επιβάρυνση που φτάνει στο 8% ενώ όπως είπε «ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών ήταν 500 στην προηγούμενη εβδομάδα». Μάλιστα τόνισε πως καταγράφηκε μικρή αύξηση των θανάτων ο αριθμός των οποίων άγγιξε τους 70 ανά ημέρα την τελευταία βδομάδα.

Ο Γκ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για επιβάρυνση της επιδημίας κατά 4% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη. «Υπήρξε επιβάρυνση και στις δύο πόλεις, περισσότερο στην Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες 40 ως 65 ετών που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή «οδηγούν την πανδημία στη χώρα μας».

Β. Κοντοζαμάνης:

Τη διαδικασία προμήθειας και διενέργειας των self test, εξήγησε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πανδημία covid-19, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ολες οι διαδικασίες για την προμήθεια των πρώτων 10 εκατ. self test έγιναν με πλήρη διαφάνεια, είπε, τονίζοντας ότι η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώθηκε σήμερα με την παράδοσή τους. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. Ο κ. Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι η παραλαβή των self test γίνεται κεντρικά σε δύο αποθήκες στην Αττική και την Θεσσαλονίκη και αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία της επικράτειας. Μαζί με κάθε self test θα διατίθεται και ενημερωτικό υλικό. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.

7 Απριλίου τα πρώτα self test στα φαρμακεία

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από 7 Απριλίου και μέχρι τέλος της εβδομάδος τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να διαθέσουν σε πρώτη φάση σε μαθητές λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες από 18 έως 67 ετών, δηλαδή των παραγωγικών ηλικιών και τέλος στους άνω των 67 ετών που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Βήμα-βήμα η διαδικασία διενέργεια των self test από τους μαθητές

Ο κ. Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self test για τα παιδιά τους με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Οπως είπε, με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr.η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να δηλώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο. Οσοι μαθητές είναι θετικοί θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Οσοι δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης. Για κατηγορίες εργαζομένων που το self test είναι υποχρεωτικό, ο κ. Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr, και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.

Τόνισε ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται μόνο από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. Οσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Για τους μαθητές θα το δηλώνουν οι γονείς και κηδεμόνες.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, όπου στη συσκευασία θα υπάρχουν και οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος και την εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ξεκαθάρισε ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, "αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών". Σημείωσε ότι πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τέλος ,αναφερόμενος στη λειτουργία του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5 Απριλίου, είπε, ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. «Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσει αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing. gov.gr. και την πλατφόρμα ergasia.testing. gov.gr. για να κάνουν δωρεάν ταχύ τεστ αντιγόνου», τόνισε.

Ν. Χαρδαλιάς:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και oι δήμοι Σερρών, Κόνιτσας, Σκύρου, Αστυπάλαιας, Ρόδου και Χάλκης. Στο ίδιο επίπεδο εντάσσεται επίσης η Λέρος και η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που μέχρι σήμερα ήταν στο «κόκκινο» (επίπεδο αυξημένου κινδύνου).


Παράλληλα, σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, τίθενται από αύριο στις 6 το πρωί η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου.

Αναλυτικότερα στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι εξής περιοχές:

- η Περιφέρεια Αττικής

- οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

- οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

- η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,

- η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,

- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

- ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

- ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,

- ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης,

- ο δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,

- ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

- ο δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και

- οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, βγαίνουν» από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι εξής περιοχές:

* η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 34,2%

* η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσιάζουν σημαντικότατη μείωση.

* και ο δήμος Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν κι εκεί μειωθεί.

Όσον αφορά την τοπική κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας, τον καταυλισμό Ρομά της τοπικής κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και τη δημοτική κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου που μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ισχύουν τα εξής από αύριο στις 6 το πρωί:


- Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ' οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 - και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

- Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων επιτρέπεται για λόγους υγείας και μόνο.


Επίσης, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00 .

- Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

- Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

- Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α' βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από τους θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Αναλυτικότερα για τις περιοχές που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

- Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, έχει 218 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε 137 (αύξηση 59,1%). Σημειώνεται ότι ο δήμος Κιλκίς βρίσκεται ήδη στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα με την ένταξη στο επίπεδο αυτό και του δήμου Παιονίας, όπου τα ενεργά κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε 10 ημέρες, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εντάσσεται στο βαθύ κόκκινο.

- Στον δήμο Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 198 από 87 στις 23 Μαρτίου (αύξηση 127,6%).

- Στον δήμο Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, υπάρχουν 27 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε μόλις 4. Τα κρούσματα δηλαδή έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

- Στον δήμο Σκύρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 34 από 10 στις 23 Μαρτίου. 'Αρα τα ενεργά κρούσματα στη Σκύρο έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες, με αποτέλεσμα πλέον ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας να εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), χωρίς καμία πλέον εξαίρεση.

- Στον δήμο Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, υπάρχουν 18 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε 7 και το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα στο νησί.

- Όσον αφορά τους δήμους Ρόδου και Χάλκης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, η Ρόδος έχει 124 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε 38, τα κρούσματα έχουν δηλαδή υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες. Ενώ στη Χάλκη υπάρχουν αυτή τη στιγμή 6 ενεργά κρούσματα όταν μέχρι και τις 24 Μαρτίου δεν είχε εντοπιστεί κανένα κρούσμα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιδημιολογική εικόνα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, η οποία, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα - δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα. Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η κατάσταση σε διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid στην Κοζάνη είναι οριακή. Επιπλέον, κατά το τελευταίο 10ημερο, τα ενεργά κρούσματα στο δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής, λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των νομών. Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στο δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στο δήμο Σερβίων, ενώ χθες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στη Σιάτιστα Κοζάνης ο δείκτης θετικότητας ήταν, όπως τόνισε, «στο εξωπραγματικό» 13,2%.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έχει αυτή τη στιγμή 3776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα. 'Αρα, στην περιφερειακή ενότητα υπάρχουν 6971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο 10ήμερο - αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε, ότι το τελευταίο 10ήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο δήμο Δέλτα, 67,78% στο δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στον δήμο Λαγκαδά, 43,95% στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και 335% στον δήμο Χαλκηδόνας.

Επιπλέον, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, στην Αχαΐα υπάρχουν 1889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid. Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται, με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα ενώ σήμερα έχει 1062.

«Αν στην παραπάνω εικόνα, προσθέσουμε τα σημερινά στοιχεία και τρέχοντας τα στατιστικά μοντέλα, η κατάσταση μας ανησυχεί ιδιαίτερα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε ισχυρότερη σύσταση και έκκληση σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, για πιστή τήρηση των μέτρων τις επόμενες ώρες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα. «Είναι αναγκαίο είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα», υπογράμμισε. Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα εντοπίστηκαν 350 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ covid αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας για το μήνα Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 270,97%. Ακόμη, στην Αχαΐα εντοπίστηκαν σήμερα 141 νέα κρούσματα, με τις νέες εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία της Αχαΐας για το Μάρτιο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου να έχουν αυξηθεί κατά 164,29% . Επιπλέον, στην Κοζάνη τα νέα κρούσματα είναι 94 και ο αριθμός των ασθενών με covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο νοσοκομείο Κοζάνης για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%. «Είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιδημιολογική επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι και στην υπόλοιπη επικράτεια θα πρέπει όλοι οι πολίτες να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες.

«Αντιλαμβανόμαστε την κούραση που έχει συσσωρευθεί μετά από ένα χρόνο μάχης με την πανδημία, για αυτό και από αύριο αποφασίστηκε να επιτραπούν, ειδικά στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αττική, οι μετακινήσεις για άσκηση, μεταξύ των δήμων. Αυτό έγινε ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται για ατομική άσκηση στους λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής. Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα, είπε ότι αυτό θα γίνει με έναν «εξαιρετικά συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο, κάτι το οποίο εισηγήθηκε η Επιτροπή γιατί έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα», ενώ προσέθεσε ότι «ενδεχομένως και επιδημιολογικά είναι πιο καλό να έχουμε τους πολίτες να λειτουργούν στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά από το να μαζεύονται σε σπίτια, να βγάζουν τις μάσκες και να χαλαρώνουν, διευκολύνοντας έτσι την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα οδηγήσει και τους πολίτες σε μια αναπροσαρμογή συμπεριφορών».

Επιπλέον τόνισε ότι αμέσως μετά, και αφού δουν τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδος, θα εξετάσουν με τη βοήθεια των self test και την λειτουργία της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια, καθώς όπως ανέφερε, «οι μαθητές, ειδικά της 3ης Λυκείου, έχουν μπροστά τους πανελλήνιες εξετάσεις και σε αρκετές περιοχές της χώρας - συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής - έχουν λείψει μήνες ολόκληρους από τα σχολεία τους».

«Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει. Επιχειρούν από τη μία να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους, τώρα που μας βοηθάει και ο καιρός, αντί των συγκεντρώσεων στα σπίτια, να απαντήσουν και στις ανάγκες των νέων και βεβαίως να οδηγήσουν και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε ότι, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα». «Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστωθεί ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν», επισήμανε.

«Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς και θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω, μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους, αποφεύγοντας κάθε περαιτέρω συγχρωτισμό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με διαδημοτικές μετακινήσεις για τα ψώνια των πολιτών, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι μπορούν να γίνουν με τη χρήση του 13032, μέσα σε 3 ώρες, πάντα με ραντεβού - είτε με διαδικασία click away ή και click in shop, να επισκεφθούν δηλαδή κι άλλο δήμο πάντα μέσα στην περιφερειακή ενότητα και πάντα μέσα σε 3 ώρες. «Είναι ξεκάθαρο αυτό και δεν θα πρέπει κανείς να έχει τον οποιονδήποτε ενδοιασμό. Η λογική είναι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη ασφαλώς», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι το σημαντικότερο είναι, η όποια μετακίνηση γίνεται, να γίνεται πάντα με χρήση των προστατευτικών μέσων και ειδικά με χρήση της μάσκας. Τέλος, διευκρίνισε ότι μιλούν για διαδημοτική μετακίνηση εντός περιφερειακής ενότητας και στις μητροπολιτικές περιοχές όπως η Αττική, περιφερειακή ενότητα λογίζεται η περιφερειακή ενότητα Αττικής. «'Αρα στην Αττική επιτρέπεται σε όλη την Αττική η μετακίνηση εντός 3 ωρών, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας παραμένουμε στη λογική της περιφερειακής ενότητας», κατέληξε.



Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο υγείας

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία