Σε θέση… μάχης οι 16 μονομάχοι

Νέοι δήμαρχοι θα αναδειχθούν στις επαναληπτικές εκλογές σε οκτώ από τους δεκατρείς δήμους της Θεσσαλονίκης, πλην του κεντρικού

 02/06/2019 16:20

Σε θέση… μάχης οι 16 μονομάχοι

Φανή Σοβιτσλή

Στον… πυρετό διαβουλεύσεων, συμφωνιών και συμμαχιών με τους επικεφαλής των παρατάξεων και συνδυασμών που έμειναν εκτός της πρώτης Κυριακής, βρίσκονται μέχρι και σήμερα οι 16 μονομάχοι του δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Η κάλπη και σε αυτήν την αναμέτρηση έκρυβε εκπλήξεις για πολλούς από τους νυν δημάρχους, που είδαν να απειλούνται από συνυποψηφίους τους που θεωρούνταν αουτσάιντερ. Αποτέλεσμα ήταν οι μονομάχοι σε οκτώ δήμους (πολεοδομικό συγκρότημα και περιφέρεια), πλην του κεντρικού, να διανύσουν μία δύσκολη εβδομάδα, καθώς προχώρησαν σε επαφές με τις άλλες παρατάξεις, ζητώντας τη στήριξή τους, για να πάρουν τη νίκη.

Ειδικότερα, νέοι δήμαρχοι θα αναδειχθούν αύριο στις επαναληπτικές εκλογές, σε οκτώ από τους δεκατρείς δήμους της Θεσσαλονίκης (πλην του κεντρικού).

Στο δήμο Καλαμαριάς οι μονομάχοι του αυριανού δεύτερου γύρου είναι οι Θεοδόσης Μπακογλίδης και Γιάννης Δαρδαμανέλης, υποψήφιοι που πρόσκεινται σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, καθώς ο πρώτος ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς και ο δεύτερος στον κεντροδεξιό.

Παρά το σχετικά χαμηλό ποσοστό 35,42% που πήρε ο νυν δήμαρχος, καταβάλλονται προσπάθειες από όλα τα μέλη του συνδυασμού, ώστε να πάρει και πάλι τη νίκη. Ο ίδιος πάντως δηλώνει πως είναι υπέρ των συνεργασιών και των συμμαχιών, τις οποίες εξάλλου προβλέπει ο Κλεισθένης, και επισημαίνει πως τις επιδίωξε. Ωστόσο, όπως είπε, εκτός από το θεσμικό κομμάτι που αφορά τις παρατάξεις και τους επικεφαλής τους, από τους οποίους ζήτησε στήριξη, οι επαφές και ο διάλογος επαναλήφθηκαν με τους ίδιους τους πολίτες.

Τη λογική των συνεργασιών υιοθέτησε και ο Γ. Δαρδαμανέλης, που έλαβε ποσοστό 23,61%, ο οποίος δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο ίδιος θεωρεί ότι η μάχη του δευτέρου γύρου μπορεί να φέρει την ανατροπή, ενώ μάλιστα προκάλεσε το δήμαρχο κ. Μπακογλίδη σε ένα ανοιχτό δημόσιο διάλογο, προκειμένου να τους ακούσουν οι πολίτες πριν να αποφασίσουν αύριο στην κάλπη.

Και οι δύο πλευρές πάντως ερίζουν το ποσοστό 14,73% του Άρη Τεμεκενίδη, που ήρθε τρίτος την πρώτη Κυριακή, ο οποίος ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα δώσει τη στήριξή του. Παρότι προέρχεται από το χώρο της αριστεράς (προήλθε από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήθηκε το 2014), αλλά σε αυτές τις εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος, δεν φαίνεται να φλερτάρει με την ιδέα να στηρίξει τον Θ. Μπακογλίδη, καθώς είναι τελείως διαφορετική η προσέγγισή του στα θέματα του δήμου, σε σχέση με του δημάρχου, για τον οποίο μάλιστα έχει πει κατ’ επανάληψη πως ήταν «απών» στην τρέχουσα θητεία. «Εμείς δεν είμαστε κομματικός μηχανισμός, για να κατευθύνουμε τα μέλη μας και τους πολίτες που μας στήριξαν. Αυτό είναι ενάντια στη λογική μας και την ιδρυτική μας πρόταση» τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο κ. Τεμεκενίδης.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Αβραάμ Περσίδης έλαβε ποσοστό 8,78%, ο Δημήτρης Αρκούδης που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ 7,77%, ο Βικέντιος Αντωνάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση 6,99% και ο Θόδωρος Βολτσίδης 2,79%.

Ντέρμπι αναμένεται ότι θα είναι η αυριανή μάχη στο δήμο Παύλου Μελά. Για το δημαρχιακό θώκο θα μονομαχήσουν ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Γιώργος Λίλτσης, που έλαβαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών (με ενσωμάτωση στο 100%), 36,66% ο πρώτος και 27,78% ο δεύτερος.

Η πλευρά Δεμουρτζίδη δηλώνει αισιόδοξη για το αυριανό αποτέλεσμα, καθώς θεωρεί ότι πήγε πολύ καλά στα «κάστρα» της περιοχής, όπως η Πολίχνη και η Σταυρούπολη, και πως τα μηνύματα από τον κόσμο είναι θετικά. Συν το γεγονός ότι σε αυτήν την πρώτη αναμέτρηση ανέβασε το ποσοστό του 14 μονάδες σε σύγκριση με την πρώτη Κυριακή του 2014. Ο ίδιος πάντως αναφέρει ότι οι επαφές του ήταν κυρίως με τους πολίτες, ενώ επιδίωξε να προσεγγίσει και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, ζητώντας τη στήριξή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του Δεμουρτζίδη αναμένεται να ταχθεί ο Δημήτρης Δεληγιάννης, η παράταξη του οποίου έλαβε 11,60%, ενώ δεν αποκλείεται να... τσιμπήσει ψηφοφόρους από τη Σίσσυ Φραγκοπούλου, που ήρθε τρίτη με ποσοστό 13,71%.

Από την πλευρά της πάντως η κ. Φραγκοπούλου δεν φάνηκε διατεθειμένη να στηρίξει κανέναν ανοιχτά, επισημαίνοντας στην ομάδα της, που συνεδρίασε στα μέσα της εβδομάδας, ότι δεν είναι στη λογική της οι υποδείξεις την ώρα της κάλπης και πως οι πολίτες ας ψηφίσουν κατά συνείδηση. Από τα μέλη της παράταξής της, που συνασπίστηκε με τρεις ενόψει των εκλογών, πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Παυλίδη θα τάσσεται υπέρ του Γιώργου Λίλτση.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Λίλτσης πάντως ετοιμάζεται να κάνει την «Ανατροπή», γυρίζοντας σελίδα στο δήμο Παύλου Μελά, θεωρώντας ότι η αυριανή μάχη μπορεί να κερδηθεί. Συνεργάτες του τόνισαν στη «ΜτΚ» ότι όλη την εβδομάδα βρισκόταν σε επαφές με πολίτες και επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. «Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα μέτωπο ανατροπής και με δεδομένο ότι ο νυν δήμαρχος έχει πιάσει την οροφή, το αυριανό αποτέλεσμα θα είναι υπέρ του», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λίλτσης πάντως επιβεβαίωσε τη θέση του στο ζήτημα των συνεργασιών, καθώς, κληθείς από τη «ΜτΚ» να απαντήσει με ποιους πιστεύει ότι μπορεί να συνεργαστεί, δήλωσε πως «ο καθένας από τους επικεφαλής μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να ζητήσει ό,τι θέλει. Εμείς κάναμε συζητήσεις σε θεσμικό επίπεδο και με τον κόσμο, και όχι συναλλαγές. Εξάλλου, οι συζητήσεις, οι συνεργασίες και οι καλές συμμαχίες επιβάλλονται και λόγω Κλεισθένη» υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Στο δήμο Θερμαϊκού τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν ο Γιάννης Μαυρομάτης και ο Γιώργος Τσαμασλής. Με ενσωμάτωση 97,01%, ο νυν δήμαρχος συγκεντρώνει ποσοστό 33,25% και ο Γ. Τσαμασλής με 29,40%. Η μάχη αναμένεται να είναι στήθος με στήθος και η βραδιά θα μοιάζει με θρίλερ, καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο είναι μικρή.

Οι επαφές των δυο μονομάχων ήταν συνεχείς όλες τις προηγούμενες μέρες, με τον επικεφαλής του «ΘερμαΓικός» να ποντάρει κυρίως στους πολίτες, όλων των δημοτικών ενοτήτων, από τους οποίους ζήτησε ανοιχτά τη στήριξή τους, για να γυρίσει σελίδα ο δήμος. «Μιλήσαμε με τον κόσμο γιατί αυτός θα μας κρίνει. Ωστόσο, θεσμικά κάναμε επαφές με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων» τόνισε ο κ. Τσαμασλής.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του κ. Τσαμασλή, χωρίς όμως τη λογική της κομματικής στήριξης, φαίνεται να βρίσκονται οι παρατάξεις των κυρίων Χατζηβαλάσση, Τζέκου και Καψάλα.

Τρεις γιατροί… στον ίδιο γύρο

Σκληρή αναμένεται η αυριανή μάχη στο δήμο Λαγκαδά, μεταξύ δύο γιατρών, Γιάννη Ταχματζίδη και Νίκης Ανδρεάδου, που θα αναμετρηθούν για το δημαρχιακό θώκο. Με την ενσωμάτωση στο 100% ο κ. Ταχματζίδης συγκέντρωσε 33,06%, ενώ η κ. Ανδρεάδου ακολουθεί με 20,78%. Και οι δυο τους πάντως βολιδοσκοπούν τη Μαρκέλλα Ταυρίδου, που πήρε ποσοστό 14,84%, και τον πρώην δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Αναστασιάδη, που έλαβε ποσοστό 13,26%, καθώς αναμφισβήτητα θα χρειαστούν τη στήριξή τους, προκειμένου να ενισχύσουν τα ποσοστά τους.

Ο κ. Ταχματζίδης, που έκοψε πρώτος το νήμα, έχει ήδη προσεγγίσει τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, ενώ έκανε τις επαφές του με τους πολίτες στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου. «Είμαστε αισιόδοξοι για το αυριανό αποτέλεσμα, καθώς η διαφορά μας με τον αντίπαλο είναι 13 μονάδες, που εκτιμώ ότι είναι πλεονέκτημα» σχολίασε ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος κ. Αναστασιάδης.

Όσον αφορά στο ποσοστό του 15,75% που συγκέντρωσε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης, μάλλον δεν θα πάει πουθενά, καθώς η απόφαση των μελών της παράταξης ήταν «ψήφος κατά συνείδηση». Μάλιστα, στη σελίδα του στο facebook ανέφερε πως «τα προβλήματα του δήμου μας είναι αρκετά και μεγάλα . Εμείς σαν παράταξη θα στηρίξουμε τον νικητή της αναμέτρησης της Κυριακής, αλλά και θα τον κρίνουμε όπου χρειαστεί. Εύχομαι να βγει νικητής ο δήμος».

Από την πλευρά τους Θόδωρος Τζιαμπάζης, που έλαβε ποσοστό 11,84% και Χρύσα Σάμου που πήρε 4,56% είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν την κ. Ανδρεάδου, καθώς όλοι τους προέρχονται από την ίδια παράταξη με επικεφαλής τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη.

Ανατροπή σημειώθηκε στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, καθώς εκτός του δεύτερου γύρου έμεινε ο νυν δήμαρχος Πέτρος Σούλας. Αύριο τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, ένας ακόμη γιατρός, που αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της κάλπης, και ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 33,60% και ο Ιωάννης Καμαρινός με 31,13%.

Η μάχη θα κριθεί από το αν και ποιον θα στηρίξει ο κ. Σούλας που κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 18,19%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρόκειται να δώσει ξεκάθαρη γραμμή, αλλά φέρεται πιο κοντά στον κ. Μανδαλιανό, δεδομένου ότι με τον κ. Καμαρινό έχουν… προηγούμενα, από την περίοδο που ο τελευταίος αποχώρησε από το συνδυασμό της πλειοψηφίας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, πολλοί από την παράταξη Σούλα να… λοξοδρομήσουν, καθώς πλέον δεν έχουν να περιμένουν και πολλά.

Ο κ. Μανδαλιανός πάντως, ο οποίος εξελέγη από τη σύμπραξη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τους κυρίους Σ. Λαφαζανίδη και Κ. Σωτηράκη, εμφανίζει μεγάλη δυναμική, ενώ αναμένεται να πάρει μαζί του όλο το Κορδελιό, καθώς εκεί συνεχίζει να έχει επιρροή ο πρώην δήμαρχος κ. Λαφαζανίδης. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν και ποιον θα στηρίξουν οι Νίκος Ζύγας (6,76%), Αθανάσιος Κοκονάς (5,52%) και Ιωάννης Γιαννακόπουλος (4,78%).

Στο δήμο Ωραιοκάστρου θα αναμετρηθούν ο Παντελής Τσακίρης, που έλαβε ποσοστό 24,35%, και ο νυν δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, 18,60%, και η μάχη θα είναι μάλλον δύσκολη. Τη στήριξη του Παντελή Σκαρλάτου, που ήρθε τρίτος με 17,88%, ερίζουν και οι δυο μονομάχοι, ωστόσο ο επικεφαλής της «Ανάσα» ξεκαθάρισε από νωρίς ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του πως «τα προγράμματα των δύο συνδυασμών που αναμετρώνται την Κυριακή δεν μας εκφράζουν».

Οι ελπίδες όμως των κυρίων Τσακίρη και Γαβότση να λάβουν τη στήριξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που έλαβε ποσοστό 14,28%, αποδεικνύονται φρούδες, καθώς ο επικεφαλής της «Δύναμης Δημιουργίας» εμφανίζεται χολωμένος με το αποτέλεσμα. Με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ήδη την παραίτησή του από επικεφαλής, ενώ χρέωσε την ήττα σε στελέχη της ΝΔ, τα οποία κατηγόρησε ανοιχτά ότι έδωσαν κομματικές κατευθύνσεις, για να στηριχθούν οι αντίπαλοί του (σ.σ. οι δύο μονομάχοι).

Από την πλευρά του, ο Ανέστης Πολυχρονίδης, επικεφαλής της «Συνεργασίας Τώρα», που ήρθε τέταρτος με 15,87% ανακοίνωσε πως θα κρατήσει ουδέτερη στάση στις εκλογές της Κυριακής 2 Ιουνίου. «Δεν πρόκειται να τους υποδείξουμε τι να κάνουν στις επαναληπτικές εκλογές. θα κρατήσουμε ουδέτερη στάση και δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική της οποιασδήποτε συναλλαγής», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Δύσκολη θα είναι η μάχη και στο δήμο Δέλτα, όπου το νήμα έκοψε πρώτος ο νυν δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος, που ωστόσο συγκέντρωσε χαμηλό ποσοστό, το οποίο ανήλθε σε μόλις 25,98%. Αύριο θα αναμετρηθεί με τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 22,82%.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει στο β' γύρο ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Γλώσσης, που έλαβε ποσοστό 20,14%, ο οποίος ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Υπολογίσιμη δύναμη είναι και ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, που συγκέντρωσε ποσοστό 15,71%. όμως κανείς από τους δυο μονομάχους δεν μπορεί να προσβλέπει στη στήριξή του. Και αυτό, καθώς με ανακοίνωσή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, σημειώνοντας πως «μετά την απόφαση του λαού, οι σύμβουλοι της παράταξης ‘Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ’ θα διερευνήσουμε αν υπάρχουν δυνατότητες προγραμματικής σύγκλησης με τη νέα δημοτική αρχή, για να προσφέρουμε σε αυτόν τον τόπο.

Θα αναμένουμε την ετυμηγορία των δημοτών. Ο καθένας από εμάς, από όλους τους συντελεστές του συνδυασμού, προφανώς και είναι ελεύθερος να αποφασίσει ότι αυτός κρίνει καλύτερο. Το ξεκαθαρίζουμε από τώρα. Καμία συναλλαγή, καμία συνδιαλλαγή με αντιδημαρχίες, καμία συμφωνία, πριν να αποφασίσει ο λαός, κάτω από το τραπέζι. Αυτά μακριά από εμάς».

Το μονοψήφιο ποσοστό που έλαβε από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Σταματάκης 9,73% δεν μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα κανέναν από τους δυο διεκδικητές του δήμου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σταματάκης ενδέχεται να στηρίξει τον νυν δήμαρχο κ. Φωτόπουλο, ενώ ο κ. Γλώσσης τον κ. Ιωαννίδη.

Στο δήμο Χαλκηδόνας το τοπίο είναι αχαρτογράφητο, καθώς οι δυο μονομάχοι είναι νέα σχετικά πρόσωπα στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία θα χρειαστούν τη στήριξη όλων όσοι έμειναν εκτός της πρώτη Κυριακή. Με την ενσωμάτωση στο 100% στον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών εκλογών, βρίσκονται ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος με ποσοστό 37,57% και ο Μαυρουδής Μηντσιούδης με 26,61%.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 1-2 Ιουνίου 2019

Στον… πυρετό διαβουλεύσεων, συμφωνιών και συμμαχιών με τους επικεφαλής των παρατάξεων και συνδυασμών που έμειναν εκτός της πρώτης Κυριακής, βρίσκονται μέχρι και σήμερα οι 16 μονομάχοι του δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Η κάλπη και σε αυτήν την αναμέτρηση έκρυβε εκπλήξεις για πολλούς από τους νυν δημάρχους, που είδαν να απειλούνται από συνυποψηφίους τους που θεωρούνταν αουτσάιντερ. Αποτέλεσμα ήταν οι μονομάχοι σε οκτώ δήμους (πολεοδομικό συγκρότημα και περιφέρεια), πλην του κεντρικού, να διανύσουν μία δύσκολη εβδομάδα, καθώς προχώρησαν σε επαφές με τις άλλες παρατάξεις, ζητώντας τη στήριξή τους, για να πάρουν τη νίκη.

Ειδικότερα, νέοι δήμαρχοι θα αναδειχθούν αύριο στις επαναληπτικές εκλογές, σε οκτώ από τους δεκατρείς δήμους της Θεσσαλονίκης (πλην του κεντρικού).

Στο δήμο Καλαμαριάς οι μονομάχοι του αυριανού δεύτερου γύρου είναι οι Θεοδόσης Μπακογλίδης και Γιάννης Δαρδαμανέλης, υποψήφιοι που πρόσκεινται σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, καθώς ο πρώτος ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς και ο δεύτερος στον κεντροδεξιό.

Παρά το σχετικά χαμηλό ποσοστό 35,42% που πήρε ο νυν δήμαρχος, καταβάλλονται προσπάθειες από όλα τα μέλη του συνδυασμού, ώστε να πάρει και πάλι τη νίκη. Ο ίδιος πάντως δηλώνει πως είναι υπέρ των συνεργασιών και των συμμαχιών, τις οποίες εξάλλου προβλέπει ο Κλεισθένης, και επισημαίνει πως τις επιδίωξε. Ωστόσο, όπως είπε, εκτός από το θεσμικό κομμάτι που αφορά τις παρατάξεις και τους επικεφαλής τους, από τους οποίους ζήτησε στήριξη, οι επαφές και ο διάλογος επαναλήφθηκαν με τους ίδιους τους πολίτες.

Τη λογική των συνεργασιών υιοθέτησε και ο Γ. Δαρδαμανέλης, που έλαβε ποσοστό 23,61%, ο οποίος δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο ίδιος θεωρεί ότι η μάχη του δευτέρου γύρου μπορεί να φέρει την ανατροπή, ενώ μάλιστα προκάλεσε το δήμαρχο κ. Μπακογλίδη σε ένα ανοιχτό δημόσιο διάλογο, προκειμένου να τους ακούσουν οι πολίτες πριν να αποφασίσουν αύριο στην κάλπη.

Και οι δύο πλευρές πάντως ερίζουν το ποσοστό 14,73% του Άρη Τεμεκενίδη, που ήρθε τρίτος την πρώτη Κυριακή, ο οποίος ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα δώσει τη στήριξή του. Παρότι προέρχεται από το χώρο της αριστεράς (προήλθε από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήθηκε το 2014), αλλά σε αυτές τις εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος, δεν φαίνεται να φλερτάρει με την ιδέα να στηρίξει τον Θ. Μπακογλίδη, καθώς είναι τελείως διαφορετική η προσέγγισή του στα θέματα του δήμου, σε σχέση με του δημάρχου, για τον οποίο μάλιστα έχει πει κατ’ επανάληψη πως ήταν «απών» στην τρέχουσα θητεία. «Εμείς δεν είμαστε κομματικός μηχανισμός, για να κατευθύνουμε τα μέλη μας και τους πολίτες που μας στήριξαν. Αυτό είναι ενάντια στη λογική μας και την ιδρυτική μας πρόταση» τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο κ. Τεμεκενίδης.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Αβραάμ Περσίδης έλαβε ποσοστό 8,78%, ο Δημήτρης Αρκούδης που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ 7,77%, ο Βικέντιος Αντωνάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση 6,99% και ο Θόδωρος Βολτσίδης 2,79%.

Ντέρμπι αναμένεται ότι θα είναι η αυριανή μάχη στο δήμο Παύλου Μελά. Για το δημαρχιακό θώκο θα μονομαχήσουν ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Γιώργος Λίλτσης, που έλαβαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών (με ενσωμάτωση στο 100%), 36,66% ο πρώτος και 27,78% ο δεύτερος.

Η πλευρά Δεμουρτζίδη δηλώνει αισιόδοξη για το αυριανό αποτέλεσμα, καθώς θεωρεί ότι πήγε πολύ καλά στα «κάστρα» της περιοχής, όπως η Πολίχνη και η Σταυρούπολη, και πως τα μηνύματα από τον κόσμο είναι θετικά. Συν το γεγονός ότι σε αυτήν την πρώτη αναμέτρηση ανέβασε το ποσοστό του 14 μονάδες σε σύγκριση με την πρώτη Κυριακή του 2014. Ο ίδιος πάντως αναφέρει ότι οι επαφές του ήταν κυρίως με τους πολίτες, ενώ επιδίωξε να προσεγγίσει και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, ζητώντας τη στήριξή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του Δεμουρτζίδη αναμένεται να ταχθεί ο Δημήτρης Δεληγιάννης, η παράταξη του οποίου έλαβε 11,60%, ενώ δεν αποκλείεται να... τσιμπήσει ψηφοφόρους από τη Σίσσυ Φραγκοπούλου, που ήρθε τρίτη με ποσοστό 13,71%.

Από την πλευρά της πάντως η κ. Φραγκοπούλου δεν φάνηκε διατεθειμένη να στηρίξει κανέναν ανοιχτά, επισημαίνοντας στην ομάδα της, που συνεδρίασε στα μέσα της εβδομάδας, ότι δεν είναι στη λογική της οι υποδείξεις την ώρα της κάλπης και πως οι πολίτες ας ψηφίσουν κατά συνείδηση. Από τα μέλη της παράταξής της, που συνασπίστηκε με τρεις ενόψει των εκλογών, πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Παυλίδη θα τάσσεται υπέρ του Γιώργου Λίλτση.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Λίλτσης πάντως ετοιμάζεται να κάνει την «Ανατροπή», γυρίζοντας σελίδα στο δήμο Παύλου Μελά, θεωρώντας ότι η αυριανή μάχη μπορεί να κερδηθεί. Συνεργάτες του τόνισαν στη «ΜτΚ» ότι όλη την εβδομάδα βρισκόταν σε επαφές με πολίτες και επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. «Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα μέτωπο ανατροπής και με δεδομένο ότι ο νυν δήμαρχος έχει πιάσει την οροφή, το αυριανό αποτέλεσμα θα είναι υπέρ του», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λίλτσης πάντως επιβεβαίωσε τη θέση του στο ζήτημα των συνεργασιών, καθώς, κληθείς από τη «ΜτΚ» να απαντήσει με ποιους πιστεύει ότι μπορεί να συνεργαστεί, δήλωσε πως «ο καθένας από τους επικεφαλής μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να ζητήσει ό,τι θέλει. Εμείς κάναμε συζητήσεις σε θεσμικό επίπεδο και με τον κόσμο, και όχι συναλλαγές. Εξάλλου, οι συζητήσεις, οι συνεργασίες και οι καλές συμμαχίες επιβάλλονται και λόγω Κλεισθένη» υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Στο δήμο Θερμαϊκού τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν ο Γιάννης Μαυρομάτης και ο Γιώργος Τσαμασλής. Με ενσωμάτωση 97,01%, ο νυν δήμαρχος συγκεντρώνει ποσοστό 33,25% και ο Γ. Τσαμασλής με 29,40%. Η μάχη αναμένεται να είναι στήθος με στήθος και η βραδιά θα μοιάζει με θρίλερ, καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο είναι μικρή.

Οι επαφές των δυο μονομάχων ήταν συνεχείς όλες τις προηγούμενες μέρες, με τον επικεφαλής του «ΘερμαΓικός» να ποντάρει κυρίως στους πολίτες, όλων των δημοτικών ενοτήτων, από τους οποίους ζήτησε ανοιχτά τη στήριξή τους, για να γυρίσει σελίδα ο δήμος. «Μιλήσαμε με τον κόσμο γιατί αυτός θα μας κρίνει. Ωστόσο, θεσμικά κάναμε επαφές με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων» τόνισε ο κ. Τσαμασλής.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του κ. Τσαμασλή, χωρίς όμως τη λογική της κομματικής στήριξης, φαίνεται να βρίσκονται οι παρατάξεις των κυρίων Χατζηβαλάσση, Τζέκου και Καψάλα.

Τρεις γιατροί… στον ίδιο γύρο

Σκληρή αναμένεται η αυριανή μάχη στο δήμο Λαγκαδά, μεταξύ δύο γιατρών, Γιάννη Ταχματζίδη και Νίκης Ανδρεάδου, που θα αναμετρηθούν για το δημαρχιακό θώκο. Με την ενσωμάτωση στο 100% ο κ. Ταχματζίδης συγκέντρωσε 33,06%, ενώ η κ. Ανδρεάδου ακολουθεί με 20,78%. Και οι δυο τους πάντως βολιδοσκοπούν τη Μαρκέλλα Ταυρίδου, που πήρε ποσοστό 14,84%, και τον πρώην δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Αναστασιάδη, που έλαβε ποσοστό 13,26%, καθώς αναμφισβήτητα θα χρειαστούν τη στήριξή τους, προκειμένου να ενισχύσουν τα ποσοστά τους.

Ο κ. Ταχματζίδης, που έκοψε πρώτος το νήμα, έχει ήδη προσεγγίσει τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, ενώ έκανε τις επαφές του με τους πολίτες στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου. «Είμαστε αισιόδοξοι για το αυριανό αποτέλεσμα, καθώς η διαφορά μας με τον αντίπαλο είναι 13 μονάδες, που εκτιμώ ότι είναι πλεονέκτημα» σχολίασε ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος κ. Αναστασιάδης.

Όσον αφορά στο ποσοστό του 15,75% που συγκέντρωσε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης, μάλλον δεν θα πάει πουθενά, καθώς η απόφαση των μελών της παράταξης ήταν «ψήφος κατά συνείδηση». Μάλιστα, στη σελίδα του στο facebook ανέφερε πως «τα προβλήματα του δήμου μας είναι αρκετά και μεγάλα . Εμείς σαν παράταξη θα στηρίξουμε τον νικητή της αναμέτρησης της Κυριακής, αλλά και θα τον κρίνουμε όπου χρειαστεί. Εύχομαι να βγει νικητής ο δήμος».

Από την πλευρά τους Θόδωρος Τζιαμπάζης, που έλαβε ποσοστό 11,84% και Χρύσα Σάμου που πήρε 4,56% είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν την κ. Ανδρεάδου, καθώς όλοι τους προέρχονται από την ίδια παράταξη με επικεφαλής τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη.

Ανατροπή σημειώθηκε στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, καθώς εκτός του δεύτερου γύρου έμεινε ο νυν δήμαρχος Πέτρος Σούλας. Αύριο τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, ένας ακόμη γιατρός, που αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της κάλπης, και ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 33,60% και ο Ιωάννης Καμαρινός με 31,13%.

Η μάχη θα κριθεί από το αν και ποιον θα στηρίξει ο κ. Σούλας που κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 18,19%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρόκειται να δώσει ξεκάθαρη γραμμή, αλλά φέρεται πιο κοντά στον κ. Μανδαλιανό, δεδομένου ότι με τον κ. Καμαρινό έχουν… προηγούμενα, από την περίοδο που ο τελευταίος αποχώρησε από το συνδυασμό της πλειοψηφίας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, πολλοί από την παράταξη Σούλα να… λοξοδρομήσουν, καθώς πλέον δεν έχουν να περιμένουν και πολλά.

Ο κ. Μανδαλιανός πάντως, ο οποίος εξελέγη από τη σύμπραξη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τους κυρίους Σ. Λαφαζανίδη και Κ. Σωτηράκη, εμφανίζει μεγάλη δυναμική, ενώ αναμένεται να πάρει μαζί του όλο το Κορδελιό, καθώς εκεί συνεχίζει να έχει επιρροή ο πρώην δήμαρχος κ. Λαφαζανίδης. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν και ποιον θα στηρίξουν οι Νίκος Ζύγας (6,76%), Αθανάσιος Κοκονάς (5,52%) και Ιωάννης Γιαννακόπουλος (4,78%).

Στο δήμο Ωραιοκάστρου θα αναμετρηθούν ο Παντελής Τσακίρης, που έλαβε ποσοστό 24,35%, και ο νυν δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, 18,60%, και η μάχη θα είναι μάλλον δύσκολη. Τη στήριξη του Παντελή Σκαρλάτου, που ήρθε τρίτος με 17,88%, ερίζουν και οι δυο μονομάχοι, ωστόσο ο επικεφαλής της «Ανάσα» ξεκαθάρισε από νωρίς ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του πως «τα προγράμματα των δύο συνδυασμών που αναμετρώνται την Κυριακή δεν μας εκφράζουν».

Οι ελπίδες όμως των κυρίων Τσακίρη και Γαβότση να λάβουν τη στήριξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που έλαβε ποσοστό 14,28%, αποδεικνύονται φρούδες, καθώς ο επικεφαλής της «Δύναμης Δημιουργίας» εμφανίζεται χολωμένος με το αποτέλεσμα. Με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ήδη την παραίτησή του από επικεφαλής, ενώ χρέωσε την ήττα σε στελέχη της ΝΔ, τα οποία κατηγόρησε ανοιχτά ότι έδωσαν κομματικές κατευθύνσεις, για να στηριχθούν οι αντίπαλοί του (σ.σ. οι δύο μονομάχοι).

Από την πλευρά του, ο Ανέστης Πολυχρονίδης, επικεφαλής της «Συνεργασίας Τώρα», που ήρθε τέταρτος με 15,87% ανακοίνωσε πως θα κρατήσει ουδέτερη στάση στις εκλογές της Κυριακής 2 Ιουνίου. «Δεν πρόκειται να τους υποδείξουμε τι να κάνουν στις επαναληπτικές εκλογές. θα κρατήσουμε ουδέτερη στάση και δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική της οποιασδήποτε συναλλαγής», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Δύσκολη θα είναι η μάχη και στο δήμο Δέλτα, όπου το νήμα έκοψε πρώτος ο νυν δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος, που ωστόσο συγκέντρωσε χαμηλό ποσοστό, το οποίο ανήλθε σε μόλις 25,98%. Αύριο θα αναμετρηθεί με τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 22,82%.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει στο β' γύρο ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Γλώσσης, που έλαβε ποσοστό 20,14%, ο οποίος ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Υπολογίσιμη δύναμη είναι και ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, που συγκέντρωσε ποσοστό 15,71%. όμως κανείς από τους δυο μονομάχους δεν μπορεί να προσβλέπει στη στήριξή του. Και αυτό, καθώς με ανακοίνωσή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, σημειώνοντας πως «μετά την απόφαση του λαού, οι σύμβουλοι της παράταξης ‘Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ’ θα διερευνήσουμε αν υπάρχουν δυνατότητες προγραμματικής σύγκλησης με τη νέα δημοτική αρχή, για να προσφέρουμε σε αυτόν τον τόπο.

Θα αναμένουμε την ετυμηγορία των δημοτών. Ο καθένας από εμάς, από όλους τους συντελεστές του συνδυασμού, προφανώς και είναι ελεύθερος να αποφασίσει ότι αυτός κρίνει καλύτερο. Το ξεκαθαρίζουμε από τώρα. Καμία συναλλαγή, καμία συνδιαλλαγή με αντιδημαρχίες, καμία συμφωνία, πριν να αποφασίσει ο λαός, κάτω από το τραπέζι. Αυτά μακριά από εμάς».

Το μονοψήφιο ποσοστό που έλαβε από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Σταματάκης 9,73% δεν μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα κανέναν από τους δυο διεκδικητές του δήμου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σταματάκης ενδέχεται να στηρίξει τον νυν δήμαρχο κ. Φωτόπουλο, ενώ ο κ. Γλώσσης τον κ. Ιωαννίδη.

Στο δήμο Χαλκηδόνας το τοπίο είναι αχαρτογράφητο, καθώς οι δυο μονομάχοι είναι νέα σχετικά πρόσωπα στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία θα χρειαστούν τη στήριξη όλων όσοι έμειναν εκτός της πρώτη Κυριακή. Με την ενσωμάτωση στο 100% στον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών εκλογών, βρίσκονται ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος με ποσοστό 37,57% και ο Μαυρουδής Μηντσιούδης με 26,61%.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 1-2 Ιουνίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία