ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε... χαλάρωση τα κουνούπια, χαμηλή η όχληση και τον Ιούνιο

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της ΠΚΜ - Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες υγείας αρχές για τον περιορισμό επιδημιολογικού κινδύνου

 06/06/2022 07:00

Σε... χαλάρωση τα κουνούπια, χαμηλή η όχληση και τον Ιούνιο

Φανή Σοβιτσλή

Σε κατάσταση… χαλάρωσης παραμένουν μέχρι στιγμής τα κουνούπια στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη μικρή η όχληση στο αστικό και το αγροτικό περιβάλλον, ενώ ιδιαίτερα παρήγορο είναι το γεγονός ότι δεν εντοπίζεται καμία κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στις αρχές Απριλίου, το οποίο υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες σε συνδυασμό με τις σχετικά φυσιολογικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το περασμένο δίμηνο, συνέβαλαν ώστε η όχληση και οι όποιοι κίνδυνοι από τα τσιμπήματα να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

melina.jpg

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή και θα παραμείνουν όλο το καλοκαίρι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν εντομολογικά προβλήματα που θα ανακύψουν. «Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος άρχισε νωρίς με συγκεκριμένο προγραμματισμό με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης.

Η ίδια αναφέρθηκε τόσο στα οφέλη του προγράμματος, το οποίο, όπως είπε, είναι πλέον εξαιρετικά ευέλικτο με σύγχρονα εργαλεία για την σταθερή παρακολούθηση του, με 20 συνεργεία στα πεδία για τους ψεκασμούς, ακόμη και τον ψηφιακό έλεγχο του από την διεύθυνση Υγείας, μέσα από ειδική εφαρμογή πρόβλεψης παρουσίας κουνουπιών. «Πρόκειται για ‘Mosquito Vision’ που αναπτύχθηκε από την Οικοανάπτυξη για την παροχή έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης όσον αφορά τους πληθυσμούς των κουνουπιών και την καλύτερη παρακολούθηση του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» ανέφερε η κ. Δερμεντζοπούλου.

«Η κατάσταση με τα κουνούπια σε αυτή τη φάση είναι ελεγχόμενη και η όχληση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό το επιβεβαιώνει και η επιστημονική ομάδα του προγράμματος με την οποία συνεργαζόμαστε. Γι’ αυτό όμως απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες εμείς ως αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τις προωθούμε, ούτως ώστε το πρόγραμμα να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία» υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η αρχή έγινε με τα υγροτοπικά συστήματα

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, η κ. Δερμεντζοπούλου εξήγησε ότι ξεκίνησε στις αρχές Απρίλιου με παρεμβάσεις σε όλα τα υγροτοπικά συστήματα των επτά περιφερειακών ενοτήτων, όπου βρίσκονται οι προνύμφες. «Οι ψεκασμοί γίνονται τόσο σε αστικό περιβάλλον, όσο και σε αγροτικό για μεγαλύτερη κάλυψη» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία πρόσθεσε ότι εκτός των παρεμβάσεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτείται και η συνδρομή των κατά τόπους δήμων στην καταπολέμηση των κουνουπιών.

«Θέλουμε να περιορίσουμε την όχληση για τους πολίτες σε πόλεις και χωριά, αλλά στο έργο αυτό καλό είναι να συνδράμουν και οι δήμοι, ψεκάζοντας κατά τόπους, προκειμένου να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα» δήλωσε η ίδια.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος, η κ. Δερμεντζοπούλου γνωστοποίησε ότι ψεκάζονται 160.000 στρέμματα υγροτοπικών συστημάτων, 420.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 7.100 χιλιόμετρα καναλιών και ρεμάτων, που αποτελούν εστίες κουνουπιών, 20.000 εκτάσεις που πλημμύρισαν και 3.000 διάσπαρτες εστίες. Επίσης, μέσα σε δύο κύκλους που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο και το Μάιο, ψεκάστηκαν 40.000 φρεάτια ομβρίων υδάτων και 40.000 βόθρους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, εκ ων οποίων τα 23.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια υπενθύμισε και την τηλεφωνική γραμμή 8001124424, που έχει θέσει η περιφέρεια στη διάθεση των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να καλούν σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκέντρωση κουνούπια.

Σε ετοιμότητα για την επόμενη τριετία

Στο μεταξύ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η αρμόδια διεύθυνση Υγείας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και για το επόμενο πρόγραμμα που θα είναι επίσης τριετές, όπως το τρέχον, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στους ψεκασμούς.

«Ετοιμάζουμε ήδη τα τεχνικά δελτία για την επόμενη τριετία που θα τρέξει το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, ώστε μετά το πέρας των διαδικασιών να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου που θα έχει την ευθύνη και τον έλεγχο των ψεκασμών για τα επόμενα τρία χρόνια 2023-2025» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης κ. Δερμεντζοπούλου.

«Η διοίκηση της περιφέρειας λαμβάνει πρόνοια ώστε το πρόγραμμα να έχει μία φυσική συνέχεια, χωρίς καθυστερήσεις. Τα κουνούπια δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, αλλά το ζητούμενο είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος» υπογράμμισε η ίδια.

Χαμηλές οι πτήσεις των κουνουπιών

Μιλώντας για την κατάσταση στο περιβάλλον και τα επίπεδα της όχλησης, δύο μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος ο Δρ. Βιολογίας, πρόεδρος της εταιρείας που το υλοποιεί, Σπύρος Μουρελάτος, τόνισε ότι «τα επίπεδα της όχλησης είναι πολύ χαμηλά και δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Είχαμε πει με βάσει τις μετρήσεις που κάνουμε ότι μέχρι και τις 15 Ιουνίου δεν θα έχουμε σοβαρά προβλήματα από τα κουνούπια και φαίνεται ότι επιβεβαιωνόμαστε».

Εξήγησε μάλιστα ότι τις… χαμηλές πτήσεις των κουνουπιών ευνόησαν οι προηγούμενοι κρύοι μήνες που δεν βοήθησαν στη ανάπτυξη των πληθυσμών, καθώς και οι βροχοπτώσεις που δεν ήταν ισχυρές, αλλά φυσιολογικές για την εποχή. «Με λίγα λόγια ο κρύος Απρίλιος και Μάιος σε συνδυασμό με τη χαμηλή βροχή που σημειώθηκε δεν ευνόησε την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών και ως εκ τούτου είχαμε χαμηλή όχληση» διευκρίνισε ο κ. Μουρελάτος.

Όμως, όπως είπε, τα δύσκολα θα έρθουν μετά τις 20 Ιουνίου, καθώς οι ορυζώνες μπαίνουν στο νερό, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών. «Στην Κεντρική Μακεδονία αναπτύσσονται 240.000 στρέμματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και άλλα 40.000 στις Σέρρες. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές πέριξ των ορυζώνων αλλά και ευρύτερα θα αυξηθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών και η όχληση στον κόσμο θα είναι μεγαλύτερη» επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει γνωστό στους πολίτες ότι το πρώτο τρίμηνο της έλευσης των κουνουπιών, δηλαδή Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου είχαμε μια νορμάλ κλιματικά περίοδο, και ότι στα τέλη του τρέχοντος μήνα η κατάσταση θα αλλάξει αλλά θα ελέγχεται, καθώς θα ακολουθήσουν και οι επίγειοι ψεκασμοί, ενώ σήμερα αυτοί που εξελίσσονται είναι από αέρος».

Καμία ένδειξη παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου

Εκτός όμως από τους μικρούς πληθυσμούς κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί και για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, ο ιός δεν εμφανίζει προς το παρόν καμία κυκλοφορία, γεγονός στο οποίο συνέβαλε το χαμηλό επίπεδο βροχοπτώσεων το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο έκανε γνωστό ότι η επιτήρηση του αρχίζει αυτές τις μέρες που μπήκε ήδη ο Ιούνιος, καθώς έχει στηθεί το δίκτυο σε 50 κοτέτσια 50 χωριών της Κεντρικής Μακεδονίας, από όπου γίνεται αιμοληψία σε νεαρά κοτόπουλα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου. «Τα μοντέλα που αναπτύσσουμε είναι τέτοια που μπορούν να προβλέψουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο σε χωριά και οικισμούς, αλλά τα πρώτα αποτέλεσμα θα τα έχουμε στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Παρόλα αυτά», συνέχισε, «είμαστε σε εγρήγορση και σε ένα καλό επίπεδο επιφυλακής, για τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Σε αυτή τη φάση πάντως η κυκλοφορία του ιού είναι μηδενική, που σημαίνει μειωμένο επιδημιολογικό κίνδυνο».

Υπαίθρια εκδήλωση για την προστασία από τα κουνούπια

Η περιφέρεια και η αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τα κουνούπια οργάνωσε αυτό το Σαββατοκύριακο σχετική εκδήλωση στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε χθες και σήμερα το δεύτερο με στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, την όχληση και τον κίνδυνο που προκαλούν τα τσιμπήματα, καθώς και για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε περίπτερο που τοποθετήθηκε στο ύψος του Λευκού Πύργου βρίσκεται ήδη εξειδικευμένο προσωπικό της ΠΚΜ και ενημερώνει τους πολίτες για θέματα που αφορούν στα κουνούπια, τη βιολογία τους, τα στάδια εξέλιξης τους, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους και κυρίως την προστασία από αυτά.

Επίσης επιστημονικό προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας και Κοινωνικής Μέριμνας βρίσκεται από χθες στη διάθεση των πολιτών για να απαντά σε κάθε σχετική ερώτηση, ενώ θα μοιραστεί έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για το μεγάλο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που πραγματοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το αντικείμενο και τις δράσεις του, τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κουνουπιών και άλλες σχετικές πληροφορίες μέσω προβολών και βίντεο, αλλά και μέσω ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την καταπολέμησή τους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" σις 05.06.2022

Σε κατάσταση… χαλάρωσης παραμένουν μέχρι στιγμής τα κουνούπια στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη μικρή η όχληση στο αστικό και το αγροτικό περιβάλλον, ενώ ιδιαίτερα παρήγορο είναι το γεγονός ότι δεν εντοπίζεται καμία κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στις αρχές Απριλίου, το οποίο υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες σε συνδυασμό με τις σχετικά φυσιολογικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το περασμένο δίμηνο, συνέβαλαν ώστε η όχληση και οι όποιοι κίνδυνοι από τα τσιμπήματα να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

melina.jpg

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή και θα παραμείνουν όλο το καλοκαίρι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν εντομολογικά προβλήματα που θα ανακύψουν. «Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος άρχισε νωρίς με συγκεκριμένο προγραμματισμό με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης.

Η ίδια αναφέρθηκε τόσο στα οφέλη του προγράμματος, το οποίο, όπως είπε, είναι πλέον εξαιρετικά ευέλικτο με σύγχρονα εργαλεία για την σταθερή παρακολούθηση του, με 20 συνεργεία στα πεδία για τους ψεκασμούς, ακόμη και τον ψηφιακό έλεγχο του από την διεύθυνση Υγείας, μέσα από ειδική εφαρμογή πρόβλεψης παρουσίας κουνουπιών. «Πρόκειται για ‘Mosquito Vision’ που αναπτύχθηκε από την Οικοανάπτυξη για την παροχή έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης όσον αφορά τους πληθυσμούς των κουνουπιών και την καλύτερη παρακολούθηση του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» ανέφερε η κ. Δερμεντζοπούλου.

«Η κατάσταση με τα κουνούπια σε αυτή τη φάση είναι ελεγχόμενη και η όχληση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό το επιβεβαιώνει και η επιστημονική ομάδα του προγράμματος με την οποία συνεργαζόμαστε. Γι’ αυτό όμως απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες εμείς ως αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τις προωθούμε, ούτως ώστε το πρόγραμμα να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία» υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η αρχή έγινε με τα υγροτοπικά συστήματα

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, η κ. Δερμεντζοπούλου εξήγησε ότι ξεκίνησε στις αρχές Απρίλιου με παρεμβάσεις σε όλα τα υγροτοπικά συστήματα των επτά περιφερειακών ενοτήτων, όπου βρίσκονται οι προνύμφες. «Οι ψεκασμοί γίνονται τόσο σε αστικό περιβάλλον, όσο και σε αγροτικό για μεγαλύτερη κάλυψη» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία πρόσθεσε ότι εκτός των παρεμβάσεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτείται και η συνδρομή των κατά τόπους δήμων στην καταπολέμηση των κουνουπιών.

«Θέλουμε να περιορίσουμε την όχληση για τους πολίτες σε πόλεις και χωριά, αλλά στο έργο αυτό καλό είναι να συνδράμουν και οι δήμοι, ψεκάζοντας κατά τόπους, προκειμένου να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα» δήλωσε η ίδια.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος, η κ. Δερμεντζοπούλου γνωστοποίησε ότι ψεκάζονται 160.000 στρέμματα υγροτοπικών συστημάτων, 420.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 7.100 χιλιόμετρα καναλιών και ρεμάτων, που αποτελούν εστίες κουνουπιών, 20.000 εκτάσεις που πλημμύρισαν και 3.000 διάσπαρτες εστίες. Επίσης, μέσα σε δύο κύκλους που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο και το Μάιο, ψεκάστηκαν 40.000 φρεάτια ομβρίων υδάτων και 40.000 βόθρους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, εκ ων οποίων τα 23.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια υπενθύμισε και την τηλεφωνική γραμμή 8001124424, που έχει θέσει η περιφέρεια στη διάθεση των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να καλούν σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκέντρωση κουνούπια.

Σε ετοιμότητα για την επόμενη τριετία

Στο μεταξύ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η αρμόδια διεύθυνση Υγείας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και για το επόμενο πρόγραμμα που θα είναι επίσης τριετές, όπως το τρέχον, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στους ψεκασμούς.

«Ετοιμάζουμε ήδη τα τεχνικά δελτία για την επόμενη τριετία που θα τρέξει το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, ώστε μετά το πέρας των διαδικασιών να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου που θα έχει την ευθύνη και τον έλεγχο των ψεκασμών για τα επόμενα τρία χρόνια 2023-2025» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης κ. Δερμεντζοπούλου.

«Η διοίκηση της περιφέρειας λαμβάνει πρόνοια ώστε το πρόγραμμα να έχει μία φυσική συνέχεια, χωρίς καθυστερήσεις. Τα κουνούπια δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, αλλά το ζητούμενο είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος» υπογράμμισε η ίδια.

Χαμηλές οι πτήσεις των κουνουπιών

Μιλώντας για την κατάσταση στο περιβάλλον και τα επίπεδα της όχλησης, δύο μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος ο Δρ. Βιολογίας, πρόεδρος της εταιρείας που το υλοποιεί, Σπύρος Μουρελάτος, τόνισε ότι «τα επίπεδα της όχλησης είναι πολύ χαμηλά και δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Είχαμε πει με βάσει τις μετρήσεις που κάνουμε ότι μέχρι και τις 15 Ιουνίου δεν θα έχουμε σοβαρά προβλήματα από τα κουνούπια και φαίνεται ότι επιβεβαιωνόμαστε».

Εξήγησε μάλιστα ότι τις… χαμηλές πτήσεις των κουνουπιών ευνόησαν οι προηγούμενοι κρύοι μήνες που δεν βοήθησαν στη ανάπτυξη των πληθυσμών, καθώς και οι βροχοπτώσεις που δεν ήταν ισχυρές, αλλά φυσιολογικές για την εποχή. «Με λίγα λόγια ο κρύος Απρίλιος και Μάιος σε συνδυασμό με τη χαμηλή βροχή που σημειώθηκε δεν ευνόησε την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών και ως εκ τούτου είχαμε χαμηλή όχληση» διευκρίνισε ο κ. Μουρελάτος.

Όμως, όπως είπε, τα δύσκολα θα έρθουν μετά τις 20 Ιουνίου, καθώς οι ορυζώνες μπαίνουν στο νερό, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών. «Στην Κεντρική Μακεδονία αναπτύσσονται 240.000 στρέμματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και άλλα 40.000 στις Σέρρες. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές πέριξ των ορυζώνων αλλά και ευρύτερα θα αυξηθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών και η όχληση στον κόσμο θα είναι μεγαλύτερη» επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει γνωστό στους πολίτες ότι το πρώτο τρίμηνο της έλευσης των κουνουπιών, δηλαδή Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου είχαμε μια νορμάλ κλιματικά περίοδο, και ότι στα τέλη του τρέχοντος μήνα η κατάσταση θα αλλάξει αλλά θα ελέγχεται, καθώς θα ακολουθήσουν και οι επίγειοι ψεκασμοί, ενώ σήμερα αυτοί που εξελίσσονται είναι από αέρος».

Καμία ένδειξη παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου

Εκτός όμως από τους μικρούς πληθυσμούς κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί και για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, ο ιός δεν εμφανίζει προς το παρόν καμία κυκλοφορία, γεγονός στο οποίο συνέβαλε το χαμηλό επίπεδο βροχοπτώσεων το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο έκανε γνωστό ότι η επιτήρηση του αρχίζει αυτές τις μέρες που μπήκε ήδη ο Ιούνιος, καθώς έχει στηθεί το δίκτυο σε 50 κοτέτσια 50 χωριών της Κεντρικής Μακεδονίας, από όπου γίνεται αιμοληψία σε νεαρά κοτόπουλα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου. «Τα μοντέλα που αναπτύσσουμε είναι τέτοια που μπορούν να προβλέψουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο σε χωριά και οικισμούς, αλλά τα πρώτα αποτέλεσμα θα τα έχουμε στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Παρόλα αυτά», συνέχισε, «είμαστε σε εγρήγορση και σε ένα καλό επίπεδο επιφυλακής, για τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Σε αυτή τη φάση πάντως η κυκλοφορία του ιού είναι μηδενική, που σημαίνει μειωμένο επιδημιολογικό κίνδυνο».

Υπαίθρια εκδήλωση για την προστασία από τα κουνούπια

Η περιφέρεια και η αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τα κουνούπια οργάνωσε αυτό το Σαββατοκύριακο σχετική εκδήλωση στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε χθες και σήμερα το δεύτερο με στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, την όχληση και τον κίνδυνο που προκαλούν τα τσιμπήματα, καθώς και για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε περίπτερο που τοποθετήθηκε στο ύψος του Λευκού Πύργου βρίσκεται ήδη εξειδικευμένο προσωπικό της ΠΚΜ και ενημερώνει τους πολίτες για θέματα που αφορούν στα κουνούπια, τη βιολογία τους, τα στάδια εξέλιξης τους, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους και κυρίως την προστασία από αυτά.

Επίσης επιστημονικό προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας και Κοινωνικής Μέριμνας βρίσκεται από χθες στη διάθεση των πολιτών για να απαντά σε κάθε σχετική ερώτηση, ενώ θα μοιραστεί έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για το μεγάλο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που πραγματοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το αντικείμενο και τις δράσεις του, τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κουνουπιών και άλλες σχετικές πληροφορίες μέσω προβολών και βίντεο, αλλά και μέσω ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την καταπολέμησή τους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" σις 05.06.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία