Σχολικά κυλικεία: Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της… τυρόπιτας
14/09/2011 00:00
14/09/2011 00:00
Τέλος στις… τυρόπιτες και σπανακόπιτες στα σχολικά κυλικεία δίνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με προσχέδιο νόμου -που βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε διαβούλευση- προκαλώντας αντιδράσεις από πλευράς κυλικειαρχών.
Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr
Την ίδια στιγμή, έντονες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εκφράζει και το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ), υποστηρίζοντας ότι παρατηρείται μία σειρά διαφοροποιήσεων σε σχέση με τον τελευταίο σχετικό νόμο του 2006, οι οποίες δεν συνάδουν με το βασικό στόχο του υπουργείου, που είναι η μείωση του φαινομένου της παχυσαρκίας.
Ειδικότερα, τεράστιο πλήγμα για τους κυλικειάρχες όλης της χώρας θα είναι η εξαίρεση των προϊόντων σφολιάτας από τη λίστα των επιτρεπόμενων προϊόντων. “Η μεγαλύτερη ζήτηση στα κυλικεία εντοπίζεται σε πίτες και χυμούς. Αν αφαιρέσουν τις πίτες, δεν θα πουλάμε τίποτε. Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε”, λέει στη “Μ” ο κ. Κώστας Δανιηλίδης, κυλικειάρχης γυμνασίου και λυκείου της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα παιδιά δεν προτιμούν τα γιαούρτια και τα φρούτα, τα οποία συν τις άλλοις έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους.
“Αν τελικά ισχύσει η απαγόρευση αυτή, τα παιδιά θα αγοράζουν τις πίτες από τους γειτονικούς φούρνους. Ήδη ορισμένα το κάνουν ήδη”, αναφέρει.
“Φέρνουν φαγητό από το σπίτι”
Για τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργήσει στις 7.500 - 8.000 ελληνικές οικογένειες που διαθέτουν κυλικείο η εξαίρεση της τυρόπιτας και της σπανακόπιτας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης, Στέφανος Φακούδης.
Ήδη η οικονομική κρίση, όπως λέει, έχει χτυπήσει τον κλάδο, καθώς το 2010 έκλεισε με μια μείωση τζίρου της τάξης του 40%, δεδομένου ότι πολλοί μαθητές φέρνουν φαγητό από το σπίτι τους. “Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Ελπίζουμε φέτος να μην πέσουμε τουλάχιστον από τα περσινά επίπεδα”, υπογραμμίζει ο ίδιος.
Ωστόσο, θεωρεί -μετά από συζητήσεις που είχε η διοίκηση του σωματείου με τον υφυπουργό Υγείας Χρήστο Αηδόνη- ότι δεν θα ισχύσει τελικά η εξαίρεση των εν λόγω προϊόντων σφολιάτας. “Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, συμφωνήσαμε ότι πρωταρχικός στόχος μας θα πρέπει να είναι διασφάλιση της ποιότητας και η ασφάλεια των προϊόντων τόσο ως προς την παραγωγή όσο και προς τη διακίνηση. Λάβαμε την υπόσχεση ότι εντός του Οκτωβρίου θα γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να αλλάξει ριζικά η υφιστάμενη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα”, διευκρίνισε ο κ. Φακούδης, προσθέτοντας ότι αίτημα του σωματείου είναι μεταξύ άλλων η εκπαιδευτική κατάρτιση των κυλικειαρχών για τουλάχιστον 3-4 μήνες.
“Είναι απαραίτητο να καταρτίζονται τόσο ως προς τη διαχείριση των προϊόντων όσο και ως προς τη συμπεριφορά τους στα παιδιά. Δεν μπορεί να μπαίνει στο επάγγελμα ο καθένας”, σημειώνει ο κ. Φακούδης.
“Να μην απαγορευτούν ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα”
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει στη “Μ” ο αντιπρόεδρος του ΙΔΜΕ και διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός, ο νέος νόμος κατήργησε τα όρια στη σύσταση και θερμιδική αξία που προέβλεπε ο προηγούμενος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυστηρή και απαρέγκλιτη θέση ορίων στη σύσταση, στη θερμιδική αξία και στα επιτρεπόμενα ποσοστά παρουσίας βλαβερών συστατικών (όπως είναι τα trans λιπαρά οξέα) στο τρόφιμο, κρίνεται πολύ πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας παρά η απαγόρευση κάποιων τροφίμων.
Αναφερόμενος στην εξαίρεση της τυρόπιτας και σπανακόπιτας, σημειώνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι αποτελούν δύο ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα, τα οποία αν και εφόσον παρασκευαστούν με τα κατάλληλα υλικά και τις κατάλληλες μεθόδους, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θρεπτικά. “Για παράδειγμα, η τυρόπιτα αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, καθώς περιέχει 140-200 mgCa ανά 100 γρ., ενώ η σπανακόπιτα θεωρείται καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων. Οι επιστήμονες του ΙΔΜΕ προτείνουν να τεθούν όρια και προϋποθέσεις κατά τρόπο ώστε οι εταιρείες αρτοσκευασμάτων να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, παρασκευάζοντας πιο υγιεινά τρόφιμα και τελικά να μην απαγορευτούν και να μη χαθούν ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα. Αυτό ουσιαστικά απαιτεί τη συνεργασία της βιομηχανίας με τους επιστήμονες διατροφής”, υπογραμμίζει ο κ. Σουπιός.
Σε ό,τι αφορά το εν λόγω προσχέδιο νόμου, το ΙΔΜΕ εκφράζει επίσης την αντίθεσή του σχετικά με τη χρήση του κακάο σε κάθε προϊόν που έχει ως πρώτη ύλη το γάλα ανεξαιρέτως.
Χωρίς… φρούτα τα σχολεία
Η Ελλάδα δεν υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Φρούτα στα σχολεία” το σχολικό έτος 2009/2010 λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρει η Κομισιόν σε απάντησή της στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόγραμμα, ύψους 90 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. κατά 50%, διαχειρίζονται και υλοποιούν τα κράτη-μέλη, ενώ απευθύνεται σε παιδιά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνίσταται στη χορήγηση ενίσχυσης για την προμήθεια φρούτων, λαχανικών και μπανανών.
Το σχολικό έτος 2009/2010, περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια μαθητές από 32.000 σχολεία στα συμμετέχοντα κράτη-μέλη επωφελήθηκαν από το σχέδιο, λαμβάνοντας μερίδες φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Από τα 90 εκατ. ευρώ, τα κράτη-μέλη χρησιμοποίησαν 34,4 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 38,8%, λόγω ορισμένων αρχικών δυσκολιών κατά το πρώτο έτος υλοποίησης.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, διατέθηκαν για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 1,861 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού διαθέσιμου ποσού.
“Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κατάστασης, η Ελλάδα δεν υλοποίησε το σχέδιο αυτό το σχολικό έτος 2009/2010. Τα τελικά αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το σχολικό έτος 2010/2011 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα”, αναφέρεται στην απάντηση της Κομισιόν.
Τέλος στις… τυρόπιτες και σπανακόπιτες στα σχολικά κυλικεία δίνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με προσχέδιο νόμου -που βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε διαβούλευση- προκαλώντας αντιδράσεις από πλευράς κυλικειαρχών.
Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr
Την ίδια στιγμή, έντονες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εκφράζει και το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ), υποστηρίζοντας ότι παρατηρείται μία σειρά διαφοροποιήσεων σε σχέση με τον τελευταίο σχετικό νόμο του 2006, οι οποίες δεν συνάδουν με το βασικό στόχο του υπουργείου, που είναι η μείωση του φαινομένου της παχυσαρκίας.
Ειδικότερα, τεράστιο πλήγμα για τους κυλικειάρχες όλης της χώρας θα είναι η εξαίρεση των προϊόντων σφολιάτας από τη λίστα των επιτρεπόμενων προϊόντων. “Η μεγαλύτερη ζήτηση στα κυλικεία εντοπίζεται σε πίτες και χυμούς. Αν αφαιρέσουν τις πίτες, δεν θα πουλάμε τίποτε. Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε”, λέει στη “Μ” ο κ. Κώστας Δανιηλίδης, κυλικειάρχης γυμνασίου και λυκείου της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα παιδιά δεν προτιμούν τα γιαούρτια και τα φρούτα, τα οποία συν τις άλλοις έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους.
“Αν τελικά ισχύσει η απαγόρευση αυτή, τα παιδιά θα αγοράζουν τις πίτες από τους γειτονικούς φούρνους. Ήδη ορισμένα το κάνουν ήδη”, αναφέρει.
“Φέρνουν φαγητό από το σπίτι”
Για τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργήσει στις 7.500 - 8.000 ελληνικές οικογένειες που διαθέτουν κυλικείο η εξαίρεση της τυρόπιτας και της σπανακόπιτας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης, Στέφανος Φακούδης.
Ήδη η οικονομική κρίση, όπως λέει, έχει χτυπήσει τον κλάδο, καθώς το 2010 έκλεισε με μια μείωση τζίρου της τάξης του 40%, δεδομένου ότι πολλοί μαθητές φέρνουν φαγητό από το σπίτι τους. “Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Ελπίζουμε φέτος να μην πέσουμε τουλάχιστον από τα περσινά επίπεδα”, υπογραμμίζει ο ίδιος.
Ωστόσο, θεωρεί -μετά από συζητήσεις που είχε η διοίκηση του σωματείου με τον υφυπουργό Υγείας Χρήστο Αηδόνη- ότι δεν θα ισχύσει τελικά η εξαίρεση των εν λόγω προϊόντων σφολιάτας. “Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, συμφωνήσαμε ότι πρωταρχικός στόχος μας θα πρέπει να είναι διασφάλιση της ποιότητας και η ασφάλεια των προϊόντων τόσο ως προς την παραγωγή όσο και προς τη διακίνηση. Λάβαμε την υπόσχεση ότι εντός του Οκτωβρίου θα γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να αλλάξει ριζικά η υφιστάμενη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα”, διευκρίνισε ο κ. Φακούδης, προσθέτοντας ότι αίτημα του σωματείου είναι μεταξύ άλλων η εκπαιδευτική κατάρτιση των κυλικειαρχών για τουλάχιστον 3-4 μήνες.
“Είναι απαραίτητο να καταρτίζονται τόσο ως προς τη διαχείριση των προϊόντων όσο και ως προς τη συμπεριφορά τους στα παιδιά. Δεν μπορεί να μπαίνει στο επάγγελμα ο καθένας”, σημειώνει ο κ. Φακούδης.
“Να μην απαγορευτούν ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα”
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει στη “Μ” ο αντιπρόεδρος του ΙΔΜΕ και διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός, ο νέος νόμος κατήργησε τα όρια στη σύσταση και θερμιδική αξία που προέβλεπε ο προηγούμενος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυστηρή και απαρέγκλιτη θέση ορίων στη σύσταση, στη θερμιδική αξία και στα επιτρεπόμενα ποσοστά παρουσίας βλαβερών συστατικών (όπως είναι τα trans λιπαρά οξέα) στο τρόφιμο, κρίνεται πολύ πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας παρά η απαγόρευση κάποιων τροφίμων.
Αναφερόμενος στην εξαίρεση της τυρόπιτας και σπανακόπιτας, σημειώνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι αποτελούν δύο ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα, τα οποία αν και εφόσον παρασκευαστούν με τα κατάλληλα υλικά και τις κατάλληλες μεθόδους, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θρεπτικά. “Για παράδειγμα, η τυρόπιτα αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, καθώς περιέχει 140-200 mgCa ανά 100 γρ., ενώ η σπανακόπιτα θεωρείται καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων. Οι επιστήμονες του ΙΔΜΕ προτείνουν να τεθούν όρια και προϋποθέσεις κατά τρόπο ώστε οι εταιρείες αρτοσκευασμάτων να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, παρασκευάζοντας πιο υγιεινά τρόφιμα και τελικά να μην απαγορευτούν και να μη χαθούν ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα. Αυτό ουσιαστικά απαιτεί τη συνεργασία της βιομηχανίας με τους επιστήμονες διατροφής”, υπογραμμίζει ο κ. Σουπιός.
Σε ό,τι αφορά το εν λόγω προσχέδιο νόμου, το ΙΔΜΕ εκφράζει επίσης την αντίθεσή του σχετικά με τη χρήση του κακάο σε κάθε προϊόν που έχει ως πρώτη ύλη το γάλα ανεξαιρέτως.
Χωρίς… φρούτα τα σχολεία
Η Ελλάδα δεν υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Φρούτα στα σχολεία” το σχολικό έτος 2009/2010 λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρει η Κομισιόν σε απάντησή της στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόγραμμα, ύψους 90 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. κατά 50%, διαχειρίζονται και υλοποιούν τα κράτη-μέλη, ενώ απευθύνεται σε παιδιά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνίσταται στη χορήγηση ενίσχυσης για την προμήθεια φρούτων, λαχανικών και μπανανών.
Το σχολικό έτος 2009/2010, περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια μαθητές από 32.000 σχολεία στα συμμετέχοντα κράτη-μέλη επωφελήθηκαν από το σχέδιο, λαμβάνοντας μερίδες φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Από τα 90 εκατ. ευρώ, τα κράτη-μέλη χρησιμοποίησαν 34,4 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 38,8%, λόγω ορισμένων αρχικών δυσκολιών κατά το πρώτο έτος υλοποίησης.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, διατέθηκαν για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 1,861 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού διαθέσιμου ποσού.
“Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κατάστασης, η Ελλάδα δεν υλοποίησε το σχέδιο αυτό το σχολικό έτος 2009/2010. Τα τελικά αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το σχολικό έτος 2010/2011 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα”, αναφέρεται στην απάντηση της Κομισιόν.