ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Τώρα απειλεί και Σουηδία - Φινλανδία αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ!

H πρώτη αντίδραση από τη Φινλανδία

 25/02/2022 19:58

Ρωσία: Τώρα απειλεί και Σουηδία - Φινλανδία αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ!

Κλιμακώνει την ένταση η Ρωσία, απειλώντας Σουηδία και Φινλανδία ότι εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα έχουν συνέπειες. Εν μέσω των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει αν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Επισημαίνεται ότι σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. «Όλα τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ υπό την εθνική τους ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έχουν επιβεβαιώσει την αρχή ότι η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε βάρος της ασφάλειας άλλων. Προφανώς, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι πρωτίστως στρατιωτική συμμαχία, όπως καταλαβαίνετε, θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, που θα απαιτούσαν από τη χώρα μας να απαντήσει», είπε η Ζαχάροβα σε ενημέρωση.

Η πρώτη αντίδραση μετά τις «απειλές» που εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας σε περίπτωση που αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Στουμπ που διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας τη διετία 2014-2015, ενώ στο παρελθόν ήταν και υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας, ανέφερε πως με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, η προσχώρηση της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μονόδρομος. «Η Ρωσία ωθεί τη Φινλανδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, με την ιδιότητα του μέλους. Πιο από ποτέ. Η ασφάλειά μας βασίζεται εν μέρει σε μια επιλογή συμμετοχής στη Συμμαχία. Με αυτά που εξελίσσονται, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουμε. Η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε τη Συμμαχία και θα συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερότητας της Βόρειας Ευρώπης» είπε ο Στουμπ.Κλιμακώνει την ένταση η Ρωσία, απειλώντας Σουηδία και Φινλανδία ότι εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα έχουν συνέπειες. Εν μέσω των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει αν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Επισημαίνεται ότι σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. «Όλα τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ υπό την εθνική τους ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έχουν επιβεβαιώσει την αρχή ότι η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε βάρος της ασφάλειας άλλων. Προφανώς, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι πρωτίστως στρατιωτική συμμαχία, όπως καταλαβαίνετε, θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, που θα απαιτούσαν από τη χώρα μας να απαντήσει», είπε η Ζαχάροβα σε ενημέρωση.

Η πρώτη αντίδραση μετά τις «απειλές» που εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας σε περίπτωση που αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Στουμπ που διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας τη διετία 2014-2015, ενώ στο παρελθόν ήταν και υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας, ανέφερε πως με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, η προσχώρηση της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μονόδρομος. «Η Ρωσία ωθεί τη Φινλανδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, με την ιδιότητα του μέλους. Πιο από ποτέ. Η ασφάλειά μας βασίζεται εν μέρει σε μια επιλογή συμμετοχής στη Συμμαχία. Με αυτά που εξελίσσονται, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουμε. Η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε τη Συμμαχία και θα συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερότητας της Βόρειας Ευρώπης» είπε ο Στουμπ.ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία