ΑΠΟΨΕΙΣ

Ρόγχος οργής

 07/07/2021 21:00

Όσοι από μας έζησαν τις αρχικές διακηρύξεις περί κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη -πριν 40 περίπου χρόνια- αδιαφορούν πλέον για τις τελευταίες εξελίξεις. Αλλά ποιές εξελίξεις; Αντιδικίες, αντεγκλήσεις και σύγχυση για ενδεχόμενη παράταση του χρονοδιαγράμματος πέραν του 2023. Εξάλλου,είναι σύνηθες να ανανεώνεται ο χρόνος, να ανακύπτουν τεχνικά ζητήματα, να εκπίπτουν εργολάβοι και, το ευτελέστερο, να ψεύδονται οι πολιτικοί, με τις συγκοινωνίες της πόλης μας σημείο αναφοράς των διακηρύξεών τους, της δημαγωγίας τους και τελικά της μόνιμης αυτογελοιοποίησής τους. 

Γι’ αυτό, όσοι τουλάχιστον έζησαν τη δαιδαλώδη αυτή διαδρομή, από την «τρύπα» του Σωτήρη Κούβελα μέχρι την τελευταία αναβολή για το 2023,δείχνουν εμφανή αποστροφή προς το θέμα αυτό. Στο μέσον αυτής της διαδρομής «έεπαιξε» λίγο και το ζήτημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ σε χώρο εκτός Θεσσαλονίκης, εμβόλιμο θέμα ίσως, προσφιλές πάντως για πρόκληση της εσωτερικής μας αντιπαράθεσης (ζωηρό εξάλλου το παρελθόν μας στις μεταξύ μας διαφωνίες) πλην όμως τα φλέγοντα ζητήματα επέστρεψαν και πάλι σύντομα στην επιφάνεια. Και όχι μόνο. 

Τα προβλήματα τώρα συσσωρεύονται δριμύτερα. Εκεί που τα αστικά λεωφορεία, τα μόνα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπήρξαν βασική αιτία μετάδοσης του COVID-19, ήρθε, και ορθά, η ανακοίνωση περί προμήθειας 50 λεωφορείων από τη Λειψία με σύμβαση χρησιδανείου. Τα διάφορα sides μιλούσαν για ιστορία επιτυχίας που μάλιστα αποδεικνύει στην πράξη την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, Λειψίας-Θεσσαλονίκης. 

Ο δήμαρχός μας μιλούσε για «συνδυασμό καλής ποιότητας με την εξαιρετική κατάσταση των λεωφορείων». Και πριν καλά-καλά ο αλέκτωρ λαλήσει, ο ΟΑΣΘ απέσυρε όλα αυτά τα λεωφορεία γιατί ή δεν είχαν κλιματισμό ή αυτός δεν λειτουργούσε. Και δεν είναι ζήτημα αντιπολιτευτικής διάθεσης. 

Είναι μια ακόμη περιφρόνηση προς την πόλη και τους δημότες της. Μόνο που η ευθύνη αυτήν τη φορά βαρύνει και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα που καθώς φαίνεται η αγαστή συνεργασία του με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών τον οδήγησε στην άμεση και άκριτη υπογραφή της επαχθούς σε βάρος μας σύμβασης. Η πόλη όμως δεν αντέχει άλλη κοροϊδία. Αρχίζει έστω και υπόκωφα να βρυχάται. Όχι, δεν είναι ο επιθανάτιος ρόγχος της από το βάρος των εναντίον της προσβολών και επιθέσεων. Είναι ρόγχος οργής και αντίδρασης απέναντι στη διαχρονική και συνεχιζόμενη περιφρόνηση της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Ιουλίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις