ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύρινη κόλαση στην Αττική - Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Στα εναέρια μέσα η ελπίδα (βίντεο, φωτ)

Εκκενώθηκαν περιοχές σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό - Δεκάδες καμένα σπίτια και τεράστιας έκτασης καταστροφή

 03/08/2021 16:28

Πύρινη κόλαση στην Αττική - Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Στα εναέρια μέσα η ελπίδα (βίντεο, φωτ)
Intimenews.gr

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, όπου παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί από όλη την Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Τα 4 μέτωπα, όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν περιοριστεί σε ένα, τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση. Η μάχη που δίνεται για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά είναι τεράστια.

Ο συντονισμός των δυνάμεων γίνεται από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», όπου μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και εκεί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.


Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς. Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικης οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).


Μετά απο τιτάνια και ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, τα τέσσερα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς έχουν περιοριστεί σε ένα, τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση. Η μάχη που δίνεται για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά είναι μεγάλη και επικεντρώνεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Το φως της ημέρας αποκάλυψε και την τεράστια καταστροφή, σε σπίτια και περιουσίες. Κρανίου τόπου, θυμίζουν τα καμμένα, με δεκάδες σπίτια να έχουν καεί και χιλιάδες στρέμματα δάσους να έχουν καταστραφεί. 

Αδειάζουν το Τατόι

Για λόγους προστασίας μεταφέρθηκαν κάποια αντικείμενα χτες το βράδυ από το Τατόι, όπου ως αργά βρισκόταν και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την εσπευσμένη επιστροφή της από την περιοδεία της στις Κυκλάδες.

Αν και η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και στη γύρω περιοχή δεν άγγιξε τον εσωτερικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος, η μεταφορά των αντικειμένων έγινε προληπτικά. Το έργο της μεταφοράς ανέλαβε η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως έγινε γνωστό χτες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών πληροφόρησε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και την υπουργό, έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προληπτική μεταφορά και απομάκρυνση έργων μεγάλης αξίας από το Τατόι.

Σημειώνεται ότι στο Τατόι βρίσκονται χιλιάδες κινητά αντικείμενα, όπως άμαξες, πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης, έπιπλα - αντίκες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Απομακρύνθηκαν και τα άλογα από το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας

Επίσης, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η μεταφορά των αλόγων, τα οποία κινδύνευσαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Λίλιαν Ντιντή, στο Μαρκόπουλο βρίσκονται πλέον περίπου 250 άλογα. Σχετικά με τα πέντε άλογα που ήταν αγνοούμενα, ήδη έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται επί τόπου υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας για να τα περισυλλέξουν.

Σύμφωνα με την κ. Ντιντή, μερικά άλογα ήταν αρκετά ταλαιπωρημένα λόγω της δύσκολης κατάστασης που βίωσαν αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ ομάδα κτηνιάτρων παρείχε τις πρώτες βοήθειες. Κάποια από τα άλογα έφτασαν στο Μαρκόπουλο με έντονο στρες αλλά σήμερα η κατάστασή τους είναι πολύ καλύτερη.


Αλώβητο σχεδόν στο σύνολό του το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Σχεδόν αλώβητο βγήκε από την πυρκαγιά στη Β. Αττική το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ παρά το γεγονός ότι οι φλόγες πέρασαν κάτω από τους πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στις γραμμές και τα λοιπά στοιχεία του συστήματος, που έδειξε ότι οι ζημιές ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς, του καπνού και των ρίψεων νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ωστόσο η σημερινή ημέρα παραμένει κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης καθώς τα φορτία παραμένουν υψηλά λόγω του καύσωνα. Η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα χθεσινά επίπεδα, οπότε η αιχμή έφθασε στα 10.800 μεγαβάτ ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί μείωση του φορτίου σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες προκειμένου να καλυφθεί η κατανάλωση.

3231714.jpg


3231718.jpg
3231715.jpg


3231720.jpg



Τιτάνιο αγώνα δίνουν από χτες το μεσημέρι στη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές για να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια που μαίνονται και να μην ξεφύγουν ειδικά προς την Πάρνηθα αλλά και προς το Κρυονέρι. Ολοι έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης αφού οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης. Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της. Μέσα στη νύχτα στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης και μιας περιοχής του Κρυονερίου. Το μήνυμα για εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112 ανέφερε «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

3231278.jpg
3231281.jpg
3231264.jpg


3231290.jpg


To χρονικό

Η πύρινη κόλαση στην Αττική ξεκίνησε χτες το μεσημέρι. Η φωτιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες παρά τις τεράστιες προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών και εθελοντών και των χειριστών επίγειων και εναέριων μέσων έχει κάψει σπίτια και πολυκατοικίες ενώ από τις πρώτες ώρες δόθηκε εντολή για εκκένωση περιοχών στην Βαρυμπόμπη, στους Θρακομακεδόνες, στο Ολυμπιακό Χωριό και τις Αδάμες, περιοχές δηλαδή και με αστικό ιστό και πολλούς κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φλόγες έφτασαν μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης και αργότερα πέρασαν στις Αδάμες έχοντας κάψει στο πέρασμά τους σπίτια. 

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ζούν δραματικές στιγμές από χτες το μεσημέρι. Η κατάσταση παραμένει εφιαλτική ακόμα και τώρα, εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων σε όλα τα μέτωπα. Ολόκληρες περιοχές εκκενώθηκαν στη Βαρυμπόμπη, στους Θρακομακεδόνες και στον οικισμό Αδάμες,  και σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, παρά τις τεράστιες προσπάθειες της πυροσβεστικής. Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτεινόταν δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό. Το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνάει τα πέντε χιλιόμετρα και πηγές από την πυροσβεστική τόνιζαν πως σε όλη την περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που κάθε τόσο αναζωπυρώνονται εξαιτίας της αλλαγής του αέρα που δε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και τα έξι μποφόρ. Η εκκένωση της Βαρυμπόμπης είχε ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα, ενώ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης, εστάλησαν μηνύματα από το 112 για γενική απομάκρυνση των κατοίκων της Βαρυμπόμπης, του οικισμού Αδάμες και όλων των υπόλοιπων που απειλήθηκαν από τις πύρινες γλώσσες. Πυροσβέστες και αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα-πόρτα για να απομακρύνουν όλους τους κατοίκους.

Ένα από τα μηνύματα που εστάλη από το 112 ανέφερε: «Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας» ενώ αργότερα με νέο sms τους παρότρειναν να κινηθούν προς Αχαρνές. Μια από τις επιλογές ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία. Η Νέα Οδός ενημέρωσε πως λόγω πυρκαγιάς, σε παρακείμενη του αυτοκινητοδρόμου δασική έκταση, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, η τροχαία έχει διατάξει την ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα Λυκόβρυση – Καπανδρίτι και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Έξι κάτοικοι και ένας πυροσβέστης νοσηλεύονται

Η κατάσταση ήταν δύσκολη, άνθρωποι κινδύνεψαν, στη Βαρυμπόμπη: 6 κάτοικοι έχουν διακομιστεί στο Σισμανόλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα κι ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας παραμένει το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Ένα ακόμη μήνυμα από το 112 καλούσε όσους βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες ή στο Ολυμπιακό Χωριό ή στην Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν προς Αχαρνές.

Συγκεκριμένα: Επείγουσα Ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies


Εκκενώθηκε κατασκήνωση

Για κάθε ενδεχόμενο οι αρχές προχώρησαν χτες στην εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης «Χαρούμενο Χωριό», που λειτουργεί σε χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ. στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», από όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 64 παιδιά, 29 ομαδάρχες και 9 εργαζόμενοι. 

Διαψεύδει ο ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από εγκαταστάσεις του Διαχειριστή. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, δεν σημειώθηκαν εκρήξεις σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης ή Υποσταθμούς ενώ οι θόρυβοι που ακούστηκαν από τις εγκαταστάσεις οφείλονται σε χειρισμούς που γίνονται στον εξοπλισμό κάθε φορά που ένα κύκλωμα βγαίνει εκτός λειτουργίας. Οι βυθίσεις τάσης πάντως έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλούς φωτεινούς σηματοδότες με αποτέλεσμα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πέταξαν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολούθησε τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων. 

Το απόγευμα στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης ήταν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνέδραμαν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

varympompi7.jpg


fotia-varumpompi.jpg

Η εκτίμηση του Αστεροσκοπείου

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  Όπως επισημαίνουν, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. 

Νέα ειδοποίηση με SMS από το 112

Το 112 μέσα στην χτεσινή ημέρα ενεργοποιήθηκε έξι φορές: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης, ή Κρυονερίου κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», γράφει το SMS από το 112. Μήνυμα εστάλη μέσω του 112 προς όσους βρίσκονται σε Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν τώρα προς Αχαρνές: Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Απομακρύνθηκαν τα άλογα από ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης

Επιχείρηση απομάκρυνσης των άλογων που βρίσκονται σε ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης στήθηκε για να μην κινδυνέψουν τα ζώα. 


fotia11-LYJsh.jpg

Νέα Οδός: Διεκόπη η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής, στο τμήμα Καπανδρίτι - Λυκόβρυση

Την ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Καπανδρίτι - Λυκόβρυση και στα δυο ρεύματα, λόγω πυρκαγιάς στο ύψος της Βαρυμπόμπης, διέταξε η τροχαία, ώστε οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, να εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης), ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Ημικόμβο Καπανδριτίου.

Η ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη - Χαρδαλιά

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής

Στις 9 το βράδι για τις εξελίξεις σε όλα τα πύρινα μέτωπα έκαναν ενημέρωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους», τόνισε ο υπουργούς Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Ν. Χαρδαλιάς: Οι ώρες είναι κρίσιμες

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών.

Είπε πως σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για όλη τη χώρα, με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο,ενώ 40 μέτωπα είναι ανοικτά» και τόνισε πως η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. «Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη» ανέφερε. Ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 415 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων. 

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδώνες. «Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες», πρόσθεσε.

Φιλοξενία στους πυροπληκτους από τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας

Την ίδια ώρα, εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς, η οποία έχει θέσει εκτός λειτουργίας και ένα τμήμα της υπερηψηλή τάσης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου, δίνει το Forecast Weather Greece:

fotia6.jpg
varympompi3.jpg
fotia9.jpg
fotia3-JPJuU.jpg
fotia7-IbVn5.jpg
fotia8-Ddqau.jpg
fotia-varibobi-4t5r2.jpg
fotia-NbftW.jpg
fotia12-beriev.jpg
varympompi5.jpg













Σχετικά Άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, όπου παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί από όλη την Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Τα 4 μέτωπα, όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν περιοριστεί σε ένα, τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση. Η μάχη που δίνεται για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά είναι τεράστια.

Ο συντονισμός των δυνάμεων γίνεται από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», όπου μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και εκεί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.


Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς. Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικης οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).


Μετά απο τιτάνια και ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, τα τέσσερα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς έχουν περιοριστεί σε ένα, τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση. Η μάχη που δίνεται για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά είναι μεγάλη και επικεντρώνεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Το φως της ημέρας αποκάλυψε και την τεράστια καταστροφή, σε σπίτια και περιουσίες. Κρανίου τόπου, θυμίζουν τα καμμένα, με δεκάδες σπίτια να έχουν καεί και χιλιάδες στρέμματα δάσους να έχουν καταστραφεί. 

Αδειάζουν το Τατόι

Για λόγους προστασίας μεταφέρθηκαν κάποια αντικείμενα χτες το βράδυ από το Τατόι, όπου ως αργά βρισκόταν και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την εσπευσμένη επιστροφή της από την περιοδεία της στις Κυκλάδες.

Αν και η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και στη γύρω περιοχή δεν άγγιξε τον εσωτερικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος, η μεταφορά των αντικειμένων έγινε προληπτικά. Το έργο της μεταφοράς ανέλαβε η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως έγινε γνωστό χτες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών πληροφόρησε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και την υπουργό, έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προληπτική μεταφορά και απομάκρυνση έργων μεγάλης αξίας από το Τατόι.

Σημειώνεται ότι στο Τατόι βρίσκονται χιλιάδες κινητά αντικείμενα, όπως άμαξες, πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης, έπιπλα - αντίκες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Απομακρύνθηκαν και τα άλογα από το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας

Επίσης, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η μεταφορά των αλόγων, τα οποία κινδύνευσαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Λίλιαν Ντιντή, στο Μαρκόπουλο βρίσκονται πλέον περίπου 250 άλογα. Σχετικά με τα πέντε άλογα που ήταν αγνοούμενα, ήδη έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται επί τόπου υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας για να τα περισυλλέξουν.

Σύμφωνα με την κ. Ντιντή, μερικά άλογα ήταν αρκετά ταλαιπωρημένα λόγω της δύσκολης κατάστασης που βίωσαν αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ ομάδα κτηνιάτρων παρείχε τις πρώτες βοήθειες. Κάποια από τα άλογα έφτασαν στο Μαρκόπουλο με έντονο στρες αλλά σήμερα η κατάστασή τους είναι πολύ καλύτερη.


Αλώβητο σχεδόν στο σύνολό του το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Σχεδόν αλώβητο βγήκε από την πυρκαγιά στη Β. Αττική το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ παρά το γεγονός ότι οι φλόγες πέρασαν κάτω από τους πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στις γραμμές και τα λοιπά στοιχεία του συστήματος, που έδειξε ότι οι ζημιές ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς, του καπνού και των ρίψεων νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ωστόσο η σημερινή ημέρα παραμένει κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης καθώς τα φορτία παραμένουν υψηλά λόγω του καύσωνα. Η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα χθεσινά επίπεδα, οπότε η αιχμή έφθασε στα 10.800 μεγαβάτ ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί μείωση του φορτίου σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες προκειμένου να καλυφθεί η κατανάλωση.

3231714.jpg


3231718.jpg
3231715.jpg


3231720.jpg



Τιτάνιο αγώνα δίνουν από χτες το μεσημέρι στη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές για να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια που μαίνονται και να μην ξεφύγουν ειδικά προς την Πάρνηθα αλλά και προς το Κρυονέρι. Ολοι έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης αφού οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης. Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της. Μέσα στη νύχτα στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης και μιας περιοχής του Κρυονερίου. Το μήνυμα για εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112 ανέφερε «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

3231278.jpg
3231281.jpg
3231264.jpg


3231290.jpg


To χρονικό

Η πύρινη κόλαση στην Αττική ξεκίνησε χτες το μεσημέρι. Η φωτιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες παρά τις τεράστιες προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών και εθελοντών και των χειριστών επίγειων και εναέριων μέσων έχει κάψει σπίτια και πολυκατοικίες ενώ από τις πρώτες ώρες δόθηκε εντολή για εκκένωση περιοχών στην Βαρυμπόμπη, στους Θρακομακεδόνες, στο Ολυμπιακό Χωριό και τις Αδάμες, περιοχές δηλαδή και με αστικό ιστό και πολλούς κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φλόγες έφτασαν μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης και αργότερα πέρασαν στις Αδάμες έχοντας κάψει στο πέρασμά τους σπίτια. 

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ζούν δραματικές στιγμές από χτες το μεσημέρι. Η κατάσταση παραμένει εφιαλτική ακόμα και τώρα, εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων σε όλα τα μέτωπα. Ολόκληρες περιοχές εκκενώθηκαν στη Βαρυμπόμπη, στους Θρακομακεδόνες και στον οικισμό Αδάμες,  και σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, παρά τις τεράστιες προσπάθειες της πυροσβεστικής. Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτεινόταν δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό. Το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνάει τα πέντε χιλιόμετρα και πηγές από την πυροσβεστική τόνιζαν πως σε όλη την περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που κάθε τόσο αναζωπυρώνονται εξαιτίας της αλλαγής του αέρα που δε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και τα έξι μποφόρ. Η εκκένωση της Βαρυμπόμπης είχε ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα, ενώ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης, εστάλησαν μηνύματα από το 112 για γενική απομάκρυνση των κατοίκων της Βαρυμπόμπης, του οικισμού Αδάμες και όλων των υπόλοιπων που απειλήθηκαν από τις πύρινες γλώσσες. Πυροσβέστες και αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα-πόρτα για να απομακρύνουν όλους τους κατοίκους.

Ένα από τα μηνύματα που εστάλη από το 112 ανέφερε: «Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας» ενώ αργότερα με νέο sms τους παρότρειναν να κινηθούν προς Αχαρνές. Μια από τις επιλογές ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία. Η Νέα Οδός ενημέρωσε πως λόγω πυρκαγιάς, σε παρακείμενη του αυτοκινητοδρόμου δασική έκταση, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, η τροχαία έχει διατάξει την ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα Λυκόβρυση – Καπανδρίτι και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Έξι κάτοικοι και ένας πυροσβέστης νοσηλεύονται

Η κατάσταση ήταν δύσκολη, άνθρωποι κινδύνεψαν, στη Βαρυμπόμπη: 6 κάτοικοι έχουν διακομιστεί στο Σισμανόλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα κι ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας παραμένει το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Ένα ακόμη μήνυμα από το 112 καλούσε όσους βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες ή στο Ολυμπιακό Χωριό ή στην Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν προς Αχαρνές.

Συγκεκριμένα: Επείγουσα Ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies


Εκκενώθηκε κατασκήνωση

Για κάθε ενδεχόμενο οι αρχές προχώρησαν χτες στην εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης «Χαρούμενο Χωριό», που λειτουργεί σε χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ. στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», από όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 64 παιδιά, 29 ομαδάρχες και 9 εργαζόμενοι. 

Διαψεύδει ο ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από εγκαταστάσεις του Διαχειριστή. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, δεν σημειώθηκαν εκρήξεις σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης ή Υποσταθμούς ενώ οι θόρυβοι που ακούστηκαν από τις εγκαταστάσεις οφείλονται σε χειρισμούς που γίνονται στον εξοπλισμό κάθε φορά που ένα κύκλωμα βγαίνει εκτός λειτουργίας. Οι βυθίσεις τάσης πάντως έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλούς φωτεινούς σηματοδότες με αποτέλεσμα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πέταξαν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολούθησε τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων. 

Το απόγευμα στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης ήταν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνέδραμαν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

varympompi7.jpg


fotia-varumpompi.jpg

Η εκτίμηση του Αστεροσκοπείου

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  Όπως επισημαίνουν, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. 

Νέα ειδοποίηση με SMS από το 112

Το 112 μέσα στην χτεσινή ημέρα ενεργοποιήθηκε έξι φορές: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης, ή Κρυονερίου κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», γράφει το SMS από το 112. Μήνυμα εστάλη μέσω του 112 προς όσους βρίσκονται σε Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν τώρα προς Αχαρνές: Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Απομακρύνθηκαν τα άλογα από ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης

Επιχείρηση απομάκρυνσης των άλογων που βρίσκονται σε ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης στήθηκε για να μην κινδυνέψουν τα ζώα. 


fotia11-LYJsh.jpg

Νέα Οδός: Διεκόπη η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής, στο τμήμα Καπανδρίτι - Λυκόβρυση

Την ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Καπανδρίτι - Λυκόβρυση και στα δυο ρεύματα, λόγω πυρκαγιάς στο ύψος της Βαρυμπόμπης, διέταξε η τροχαία, ώστε οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, να εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης), ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Ημικόμβο Καπανδριτίου.

Η ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη - Χαρδαλιά

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής

Στις 9 το βράδι για τις εξελίξεις σε όλα τα πύρινα μέτωπα έκαναν ενημέρωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους», τόνισε ο υπουργούς Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Ν. Χαρδαλιάς: Οι ώρες είναι κρίσιμες

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών.

Είπε πως σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για όλη τη χώρα, με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο,ενώ 40 μέτωπα είναι ανοικτά» και τόνισε πως η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. «Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη» ανέφερε. Ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 415 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων. 

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδώνες. «Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες», πρόσθεσε.

Φιλοξενία στους πυροπληκτους από τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας

Την ίδια ώρα, εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς, η οποία έχει θέσει εκτός λειτουργίας και ένα τμήμα της υπερηψηλή τάσης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου, δίνει το Forecast Weather Greece:

fotia6.jpg
varympompi3.jpg
fotia9.jpg
fotia3-JPJuU.jpg
fotia7-IbVn5.jpg
fotia8-Ddqau.jpg
fotia-varibobi-4t5r2.jpg
fotia-NbftW.jpg
fotia12-beriev.jpg
varympompi5.jpg













ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία