ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχαία Ολυμπία: Σώθηκε το μουσείο - Ολονύχτια μάχη να κρατηθεί η πυρκαγιά μακριά από τις εγκαταστάσεις (βίντεο)

Η φωτιά παραμένει ωστόσο ισχυρή και κινήθηκε επικίνδυνα προς τα χωριά Λατζόι, Λάλα και Μιράκα, τα οποία έχουν εκκενωθεί ήδη προληπτικά - Διαρκής κίνδυνος οι αναζωπυρώσεις

 04/08/2021 14:40

Αρχαία Ολυμπία: Σώθηκε το μουσείο - Ολονύχτια μάχη να κρατηθεί η πυρκαγιά μακριά από τις εγκαταστάσεις (βίντεο)
Φωτογραφία αρχείου

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

Πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν σήμερα το πρωί οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία αναμένεται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Το σημείο είχε μετατραπεί σε «φρούριο» καθώς στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Έτσι, σύμφωνα με το patrisnews.com, μετά από σκληρή «μάχη» η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η φωτιά παραμένει ωστόσο ισχυρή και κινήθηκε επικίνδυνα προς τα χωριά Λατζόι, Λάλα και Μιράκα, τα οποία έχουν εκκενωθεί ήδη προληπτικά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται από το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «δίνεται ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

To χρονικό

Στην εκκένωση της Αρχαίας Ολυμπίας και της κοινότητας Μιράκα, καθώς κι άλλων οικισμών στην περιοχή προχώρησε η Πυροσβεστική, λόγω των δύο πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην ευρύτερη περιοχή. Η μάχη των πυροσβεστών και των χειριστών επίγειων και εναέριων μέσων είναι τιτάνια και εκτός φυσικά από την ασφάλεια των ανθρώπων η προτεραιότητα είναι να διαφυλαχθεί, να μην απειληθεί από την καταστροφική πύρινη λαίλαπα ο Αρχαιολογικός χώρος.

Η έλευση της νύχτας δεν είναι καλό νέο αφού δεν υπάρχει δυνατότητα για συνδρομή εναέριων μέσων. Υπολογισμοί ανθρώπων που γνωρίζουν την περιοχή αναφέρουν ότι η πυρκαγιά πλησιάζει επικίνδυνα το μουσείο και οι φλόγες βρίσκονται παράλληλα με αυτό, ακόμη και στο ένα χιλιόμετρο απόσταση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία.

Την ίδια στιγμή μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες για να βοηθήσουν την κατάσταση. Επιπλέον έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος

«Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο, προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τη φωτιά».

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες

 Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το IONIAN TV, πυροσβέστες με όχημα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Τρανή Λάκκα, ενώ κάτοικοι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε Πουρνάρι και στη διασταύρωση Ηρακλειας.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούσαν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς.  Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες».  Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Οι πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή πάντως μιλούν και για ώρες αγωνίας για του τουλάχιστον δύο πολίτες. Το ililive μιλά για εγκλωβισμένους σε στάβλο στο Πελόβιο, σημειώνοντας πως πρόκειται για έναν πατέρα ΑμΕΑ, μαζί με τον γιο του. Παράλληλα η φωτιά έχει ήδη κάψει σπίτια στο Πελόπιο, το Πουρνάρι και τον Πλάτανο.

Νωρίτερα, φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Μιράκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από το πύρινο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη στην Ηράκλεια. Στην περιοχή, που είναι ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σχετικά με τη φωτιά στην Ηράκλεια, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση».

Επίσης, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική, «η φωτιά έχει δυναμική». Όσον αφορά στην φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Καυκανιές, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, «η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί».

Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πελόπιο Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας, ενώ όσοι βρίσκονται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Λάλα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στο Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο εκκενώστε τώρα προς Πύργο μέσω Ε.Ο Τρίπολης Ολυμπίας. Αν βρίσκεται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι εκκενώστε τώρα προς Λάλα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αρχαία Ολυμπία ζει για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 15 χρόνια την πύρινη λαίλαπα. Είχε χτυπηθεί από καταστροφικές πυρκαγιές στις 24 Αυγούστου του 2007

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

Διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από το 124ο χιλιόμετρο έως το 130ο χιλιόμετρο, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ηράκλειας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία Χρυσοχοΐδη

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες. Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας - Στο νοσοκομείο Πύργου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Λ. Μενδώνη: Ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά γίνεται

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

Πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν σήμερα το πρωί οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία αναμένεται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Το σημείο είχε μετατραπεί σε «φρούριο» καθώς στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Έτσι, σύμφωνα με το patrisnews.com, μετά από σκληρή «μάχη» η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η φωτιά παραμένει ωστόσο ισχυρή και κινήθηκε επικίνδυνα προς τα χωριά Λατζόι, Λάλα και Μιράκα, τα οποία έχουν εκκενωθεί ήδη προληπτικά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται από το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «δίνεται ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

To χρονικό

Στην εκκένωση της Αρχαίας Ολυμπίας και της κοινότητας Μιράκα, καθώς κι άλλων οικισμών στην περιοχή προχώρησε η Πυροσβεστική, λόγω των δύο πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην ευρύτερη περιοχή. Η μάχη των πυροσβεστών και των χειριστών επίγειων και εναέριων μέσων είναι τιτάνια και εκτός φυσικά από την ασφάλεια των ανθρώπων η προτεραιότητα είναι να διαφυλαχθεί, να μην απειληθεί από την καταστροφική πύρινη λαίλαπα ο Αρχαιολογικός χώρος.

Η έλευση της νύχτας δεν είναι καλό νέο αφού δεν υπάρχει δυνατότητα για συνδρομή εναέριων μέσων. Υπολογισμοί ανθρώπων που γνωρίζουν την περιοχή αναφέρουν ότι η πυρκαγιά πλησιάζει επικίνδυνα το μουσείο και οι φλόγες βρίσκονται παράλληλα με αυτό, ακόμη και στο ένα χιλιόμετρο απόσταση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία.

Την ίδια στιγμή μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες για να βοηθήσουν την κατάσταση. Επιπλέον έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος

«Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο, προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τη φωτιά».

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες

 Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το IONIAN TV, πυροσβέστες με όχημα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Τρανή Λάκκα, ενώ κάτοικοι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε Πουρνάρι και στη διασταύρωση Ηρακλειας.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούσαν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς.  Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες».  Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Οι πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή πάντως μιλούν και για ώρες αγωνίας για του τουλάχιστον δύο πολίτες. Το ililive μιλά για εγκλωβισμένους σε στάβλο στο Πελόβιο, σημειώνοντας πως πρόκειται για έναν πατέρα ΑμΕΑ, μαζί με τον γιο του. Παράλληλα η φωτιά έχει ήδη κάψει σπίτια στο Πελόπιο, το Πουρνάρι και τον Πλάτανο.

Νωρίτερα, φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Μιράκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από το πύρινο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη στην Ηράκλεια. Στην περιοχή, που είναι ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σχετικά με τη φωτιά στην Ηράκλεια, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση».

Επίσης, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική, «η φωτιά έχει δυναμική». Όσον αφορά στην φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Καυκανιές, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, «η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί».

Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πελόπιο Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας, ενώ όσοι βρίσκονται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Λάλα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στο Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο εκκενώστε τώρα προς Πύργο μέσω Ε.Ο Τρίπολης Ολυμπίας. Αν βρίσκεται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι εκκενώστε τώρα προς Λάλα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αρχαία Ολυμπία ζει για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 15 χρόνια την πύρινη λαίλαπα. Είχε χτυπηθεί από καταστροφικές πυρκαγιές στις 24 Αυγούστου του 2007

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

Διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από το 124ο χιλιόμετρο έως το 130ο χιλιόμετρο, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ηράκλειας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία Χρυσοχοΐδη

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες. Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας - Στο νοσοκομείο Πύργου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Λ. Μενδώνη: Ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά γίνεται

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία