ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ελπίς»: Πρόγνωση χιονόπτωσης και μέσα στη Θεσσαλονίκη - Έως και -12 η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία (Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας)

Δείτε που τα φαινόμενα παρουσιάζουν ένταση σε Μακεδονία και Θράκη - Ενεργοποιείται το 112 για παν ενδεχόμενο

 22/01/2022 07:35

«Ελπίς»: Πρόγνωση χιονόπτωσης και μέσα στη Θεσσαλονίκη - Έως και -12 η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία (Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας)
INTIME NEWS /Φωτ. αρχείου

Η "Ελπίδα" ξεκίνησε την επέλασή της και η χώρα είναι ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κατάψυξη, στο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να διατηρήσει τη θερμοκρασία πολύ χαμηλά συνοδευόμενο από χιονοπτώσεις μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Χιόνια θα πέσουν ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου ή και στα βόρεια της Αττικής. 

Μάλιστα τα φαινόμενα θα ενταθούν ξανά με δεύτερη ψυχρή εισβολή που θα αρχίσει από τη Δευτέρα και θα προκαλέσει περισσότερες χιονοστρώσεις.

Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας ξεκίνησε και τις επόμενες ώρες αναμένονται χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα που από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ξεκίνησαν σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και στα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Η Πολιτική Προστασία, στο πλαίσιο του σχεδίου ετοιμότητας που έχει καταρτίσει, έχει ενεργοποιήσει το 112, ώστε να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι των περιοχών που θα επηρεαστούν περισσότερο τις επόμενες ώρες και να λάβουν τα μέτρα τους.

Το έστρωσε σε οικισμούς της Ξάνθης - Δείτε βίντεο

Η κακοκαιρία έφερε χιόνια στην Ξάνθη: Ο Εχίνος, ο Κένταυρος, το Προσήλιο, η Πάχνη αλλά και η περιοχή της Σταυρούπολης ντύθηκαν στα λευκά. Η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία όπου επικρατούν συνθήκες έντονης χιονόπτωσης, ενώ επί ποδός βρίσκονται αλατιέρες που επιχειρούν στην ορεινή ζώνη.


Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Σε πλήρη ετοιμότητα για το κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται
όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα το απόγευμα, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συντονιστική σύσκεψη την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού συστήνονται τα εξής στους πολίτες:

- Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

- Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας


Αναλυτικές οδηγίες για:

- Χιονοπτώσεις: https://bit.ly/3GPVFsx
- Παγετό: https://bit.ly/3tNp6b2
- Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy

Οι πρώτες χιονοπτώσεις

Από χθες τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης. Χιονόπτωση σημειώνεται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου προς αυτά η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το πρωί χιονίζει κατά διαστήματα στη Φλώρινα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εθνικές οδούς Φλώρινας - συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) (από το 1ο χλμ. έως το 28ο χλμ), Φλώρινας - Κοζάνης, (από το 1ο έως το 28ο χλμ), Φλώρινας - Νίκης (από το 1ο έως το 18ο χλμ) και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Φλώρινας – Νίκης.

Επιπλέον, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και στις επαρχιακές οδούς Αετού - Νυμφαίου, Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Πτολεμαΐδας - Βλάστης.

Σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες -9 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το θερμόμετρο στον Λαϊλιά, -7 στο Σέλι, -6 στη Βλάστη, -3 στην Κοζάνη, -2 στη Φλώρινα και το Αμύνταιο, -1 στο Νευροκόπι και στον Πολύγυρο. Στους 0 βαθμούς είναι η θερμοκρασία στο Βελβεντό, τα Γρεβενά και την Καστοριά, στο Κιλκίς στον 1 βαθμό, στη Βέροια και στο Δίον στους 3.

Χιονοπτώσεις

Στην κεντρική Μακεδονία αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας και το Σαββατοκύριακο. Οι βροχοπτώσεις που θα σημειωθούν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Πιερίας θα δώσουν τη θέση τους σε χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κατά τη διάρκεια της σημερινής νύχτας της Παρασκευής 21/01 προς Σάββατο 22/01. Τις ίδιες περίπου ώρες, βροχοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Χαλκιδικής. Τέλος οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασίες -7 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, -5 στην Κοζάνη, -4 στην Πτολεμαΐδα και -12 στα ορεινά

Με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -7 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, τους -5 στην Κοζάνη, τους -4 στην Πτολεμαΐδα και τους -12 στα ορεινά και σε συνδυασμό με τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εφιστά την προσοχή πεζών και οδηγών, που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, λόγω του παγετού και του αυξημένου κινδύνου ατυχημάτων.

«Στην Κοζάνη το θερμόμετρο δείχνει -5 βαθμούς κελσίου. Έχουν σημειωθεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλους τους δήμους και μέχρι -12 στα ορεινά», επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης και σημειώνει πως, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς που κινούνται στο ορεινό δίκτυο και από τους πεζούς που κυκλοφορούν στα πεζοδρομία, οπού ενδεχομένως έχει παγώσει το χιόνι».

«Δύο ώρες διήρκησε η χθεσινοβραδινή χιονόπτωση από τις 20:00 έως τις 23:00, το έστρωσε 5 πόντους, δίχως ευτυχώς ζητήματα και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Όλα τα μηχανήματα εκχιονισμού της περιφέρειας και των δήμων τις δυτικής Μακεδονίας ήταν επί ποδός και έτσι όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο παρέμεινε καθαρό» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, με ανακοίνωση της, ενημερώνει τους οδηγούς ότι κατά τις μετακινήσεις τους, στο οδικό δίκτυο της περιοχής, θα πρέπει να έχουν εφοδιασμένα τα οχήματά τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με ειδικού τύπου ελαστικών.

Για τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων συμβουλεύει τους οδηγούς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.

Διευκρινίζεται δε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν. Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο αποφυγής ατυχημάτων οι αστυνομικές αρχές υπενθυμίζουν, πως οι οδηγοί είναι καλό να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν. Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια. Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους. Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους. Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.


Θεσσαλονίκη

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε και η χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη, και στην περιοχή του Χορτιάτη και αργότερα στο Φίλυρο. Οι ισχυροί άνεμοι έφεραν και τις πρώτες νιφάδες ενώ η θερμοκρασία έπεσε κοντά στους μηδέν βαμθούς κελσίου. Μέχρι τις 10 το βράδι όμως χιόνιζε και μέσα στον αστικό ιστό και στο κέντρο της πόλης και μάλιστα με σφοδρότητα.

Χαλκιδική

Στην Αρναία της Χαλκιδικής το έστρωσε νωρίς το βράδι και οι οδηγοί έπρεπε να κινούνται πολύ προσεκτικά με τα οχήματά τους, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανέβασε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στ. Βαλιάνος.

Αλλά και στον Πολύγυρο οι δρόμοι θυμίζουν παγοδρόμιο αφού παντού το έχει στρώσει. Εξαιτίας της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας το χιόνι παγώνει και οι δρόμοι μετατρέπονται σε παγίδες.

Δείτε τον live διαδραστικό χάρτη με την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Φλώρινα

Τα έντονα φαινόμενα ξεκίνησαν ήδη στη Φλώρινα όπου έχει αρχίσει η πυκνή χιονόπτωση.

Θράκη

Από το χιονιά και το δριμύ ψύχος πάγωσε η Εγνατία οδός στο ύψος της Αλεξανδρούπολης. Η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία στην περιοχή της Θράκης, όπως φαίνεται στο βίντεο

Φέρες: Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Ήδη στις Φέρες μηχανήματα του Δήμου προχωρούν σε ρίψη αλατιού και αποχιονισμό προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Η αναλυτική πρόβλεψη της ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-01-2022 / 0600 ΤΟΠΙΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-01-2022

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Από τις βραδινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις θα έχουμε επίσης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 3 με 4 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 6 με 8, στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 13 και μόνο στη νότια νησιωτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και βαθμιαία βελτίωση. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στις Κυκλάδες.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές το πρωί στα νότια. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς, από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο ( ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα ).

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά ( ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα ). Πρόσκαιρη εξασθένηση αργά το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΜΕΡΟΣ 2

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 23-01-2022

Στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Στο Ιόνιο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο σχεδόν αίθριος καιρός.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 08 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

"Ελπίδα": Έκλεισαν δρόμοι λόγω χιονιού στην Αττική

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία "Ελπίς" σήμερα και πού θα χιονίσει, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αρχικά σήμερα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για σήμερα. Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Ολονύκτια προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι στη Στερεά Ελλάδα

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

"Ελπίδα": Που υπάρχουν προβλήματα στη δυτική Ελλάδα

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στη Δ. Μακεδονία

Από τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σήμερα, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στη Δυτική Μακεδονία, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο χλμ. έως το 28ο χλμ. και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 30ο χλμ. έως το 45ο χλμ. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων, στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 12ο χλμ. έως το 25ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Αετού - Νυμφαίου, από το 1ο χλμ. έως το 9ο χλμ. και στο ορεινό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας διεξάγεται κανονικά στην Εγνατία Οδό και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο των Γρεβενών, όπως επίσης και στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. «hellenicpolice.gr», υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα - διακοπές κυκλοφορίας - χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Η "Ελπίδα" ξεκίνησε την επέλασή της και η χώρα είναι ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κατάψυξη, στο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να διατηρήσει τη θερμοκρασία πολύ χαμηλά συνοδευόμενο από χιονοπτώσεις μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Χιόνια θα πέσουν ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου ή και στα βόρεια της Αττικής. 

Μάλιστα τα φαινόμενα θα ενταθούν ξανά με δεύτερη ψυχρή εισβολή που θα αρχίσει από τη Δευτέρα και θα προκαλέσει περισσότερες χιονοστρώσεις.

Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας ξεκίνησε και τις επόμενες ώρες αναμένονται χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα που από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ξεκίνησαν σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και στα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Η Πολιτική Προστασία, στο πλαίσιο του σχεδίου ετοιμότητας που έχει καταρτίσει, έχει ενεργοποιήσει το 112, ώστε να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι των περιοχών που θα επηρεαστούν περισσότερο τις επόμενες ώρες και να λάβουν τα μέτρα τους.

Το έστρωσε σε οικισμούς της Ξάνθης - Δείτε βίντεο

Η κακοκαιρία έφερε χιόνια στην Ξάνθη: Ο Εχίνος, ο Κένταυρος, το Προσήλιο, η Πάχνη αλλά και η περιοχή της Σταυρούπολης ντύθηκαν στα λευκά. Η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία όπου επικρατούν συνθήκες έντονης χιονόπτωσης, ενώ επί ποδός βρίσκονται αλατιέρες που επιχειρούν στην ορεινή ζώνη.


Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Σε πλήρη ετοιμότητα για το κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται
όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα το απόγευμα, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συντονιστική σύσκεψη την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού συστήνονται τα εξής στους πολίτες:

- Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

- Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας


Αναλυτικές οδηγίες για:

- Χιονοπτώσεις: https://bit.ly/3GPVFsx
- Παγετό: https://bit.ly/3tNp6b2
- Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy

Οι πρώτες χιονοπτώσεις

Από χθες τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης. Χιονόπτωση σημειώνεται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου προς αυτά η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το πρωί χιονίζει κατά διαστήματα στη Φλώρινα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εθνικές οδούς Φλώρινας - συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) (από το 1ο χλμ. έως το 28ο χλμ), Φλώρινας - Κοζάνης, (από το 1ο έως το 28ο χλμ), Φλώρινας - Νίκης (από το 1ο έως το 18ο χλμ) και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Φλώρινας – Νίκης.

Επιπλέον, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και στις επαρχιακές οδούς Αετού - Νυμφαίου, Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Πτολεμαΐδας - Βλάστης.

Σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες -9 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το θερμόμετρο στον Λαϊλιά, -7 στο Σέλι, -6 στη Βλάστη, -3 στην Κοζάνη, -2 στη Φλώρινα και το Αμύνταιο, -1 στο Νευροκόπι και στον Πολύγυρο. Στους 0 βαθμούς είναι η θερμοκρασία στο Βελβεντό, τα Γρεβενά και την Καστοριά, στο Κιλκίς στον 1 βαθμό, στη Βέροια και στο Δίον στους 3.

Χιονοπτώσεις

Στην κεντρική Μακεδονία αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας και το Σαββατοκύριακο. Οι βροχοπτώσεις που θα σημειωθούν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Πιερίας θα δώσουν τη θέση τους σε χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κατά τη διάρκεια της σημερινής νύχτας της Παρασκευής 21/01 προς Σάββατο 22/01. Τις ίδιες περίπου ώρες, βροχοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Χαλκιδικής. Τέλος οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασίες -7 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, -5 στην Κοζάνη, -4 στην Πτολεμαΐδα και -12 στα ορεινά

Με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -7 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, τους -5 στην Κοζάνη, τους -4 στην Πτολεμαΐδα και τους -12 στα ορεινά και σε συνδυασμό με τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εφιστά την προσοχή πεζών και οδηγών, που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, λόγω του παγετού και του αυξημένου κινδύνου ατυχημάτων.

«Στην Κοζάνη το θερμόμετρο δείχνει -5 βαθμούς κελσίου. Έχουν σημειωθεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλους τους δήμους και μέχρι -12 στα ορεινά», επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης και σημειώνει πως, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς που κινούνται στο ορεινό δίκτυο και από τους πεζούς που κυκλοφορούν στα πεζοδρομία, οπού ενδεχομένως έχει παγώσει το χιόνι».

«Δύο ώρες διήρκησε η χθεσινοβραδινή χιονόπτωση από τις 20:00 έως τις 23:00, το έστρωσε 5 πόντους, δίχως ευτυχώς ζητήματα και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Όλα τα μηχανήματα εκχιονισμού της περιφέρειας και των δήμων τις δυτικής Μακεδονίας ήταν επί ποδός και έτσι όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο παρέμεινε καθαρό» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, με ανακοίνωση της, ενημερώνει τους οδηγούς ότι κατά τις μετακινήσεις τους, στο οδικό δίκτυο της περιοχής, θα πρέπει να έχουν εφοδιασμένα τα οχήματά τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με ειδικού τύπου ελαστικών.

Για τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων συμβουλεύει τους οδηγούς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.

Διευκρινίζεται δε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν. Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο αποφυγής ατυχημάτων οι αστυνομικές αρχές υπενθυμίζουν, πως οι οδηγοί είναι καλό να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν. Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια. Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους. Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους. Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.


Θεσσαλονίκη

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε και η χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη, και στην περιοχή του Χορτιάτη και αργότερα στο Φίλυρο. Οι ισχυροί άνεμοι έφεραν και τις πρώτες νιφάδες ενώ η θερμοκρασία έπεσε κοντά στους μηδέν βαμθούς κελσίου. Μέχρι τις 10 το βράδι όμως χιόνιζε και μέσα στον αστικό ιστό και στο κέντρο της πόλης και μάλιστα με σφοδρότητα.

Χαλκιδική

Στην Αρναία της Χαλκιδικής το έστρωσε νωρίς το βράδι και οι οδηγοί έπρεπε να κινούνται πολύ προσεκτικά με τα οχήματά τους, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανέβασε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στ. Βαλιάνος.

Αλλά και στον Πολύγυρο οι δρόμοι θυμίζουν παγοδρόμιο αφού παντού το έχει στρώσει. Εξαιτίας της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας το χιόνι παγώνει και οι δρόμοι μετατρέπονται σε παγίδες.

Δείτε τον live διαδραστικό χάρτη με την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Φλώρινα

Τα έντονα φαινόμενα ξεκίνησαν ήδη στη Φλώρινα όπου έχει αρχίσει η πυκνή χιονόπτωση.

Θράκη

Από το χιονιά και το δριμύ ψύχος πάγωσε η Εγνατία οδός στο ύψος της Αλεξανδρούπολης. Η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία στην περιοχή της Θράκης, όπως φαίνεται στο βίντεο

Φέρες: Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Ήδη στις Φέρες μηχανήματα του Δήμου προχωρούν σε ρίψη αλατιού και αποχιονισμό προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Η αναλυτική πρόβλεψη της ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-01-2022 / 0600 ΤΟΠΙΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-01-2022

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Από τις βραδινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις θα έχουμε επίσης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 3 με 4 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 6 με 8, στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 13 και μόνο στη νότια νησιωτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και βαθμιαία βελτίωση. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στις Κυκλάδες.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές το πρωί στα νότια. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς, από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο ( ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα ).

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά ( ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα ). Πρόσκαιρη εξασθένηση αργά το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΜΕΡΟΣ 2

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 23-01-2022

Στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Στο Ιόνιο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο σχεδόν αίθριος καιρός.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 08 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

"Ελπίδα": Έκλεισαν δρόμοι λόγω χιονιού στην Αττική

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία "Ελπίς" σήμερα και πού θα χιονίσει, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αρχικά σήμερα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για σήμερα. Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Ολονύκτια προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι στη Στερεά Ελλάδα

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

"Ελπίδα": Που υπάρχουν προβλήματα στη δυτική Ελλάδα

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στη Δ. Μακεδονία

Από τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σήμερα, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στη Δυτική Μακεδονία, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο χλμ. έως το 28ο χλμ. και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 30ο χλμ. έως το 45ο χλμ. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων, στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 12ο χλμ. έως το 25ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Αετού - Νυμφαίου, από το 1ο χλμ. έως το 9ο χλμ. και στο ορεινό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας διεξάγεται κανονικά στην Εγνατία Οδό και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο των Γρεβενών, όπως επίσης και στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. «hellenicpolice.gr», υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα - διακοπές κυκλοφορίας - χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία