ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψήφος και εκλογές

 20/04/2021 21:00

Επειδή εκτός από τον κορονοϊό υπάρχουν και άλλα θέματα καλό είναι να ασχολούμαστε και με αυτά. Αυτές τις μέρες, ξανακούμε, περί της ψήφου των ομογενών, την επιστολική ψήφο και τις διάφορες παρενέργειες και ενέργειες.

Ας τα πάρουμε από την αρχή! Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περίπου 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι που κατοικούν στην επικράτεια. Στον εκλογικό κατάλογο είναι εγγεγραμμένοι 10 εκατομμύρια. Επειδή αν καταγραφείς Έλληνας και δεν στερηθείς ή αποποιηθείς την υπηκοότητα σου δεν διαγράφεσαι, 2 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι χωρίς να ξέρουμε αν συνεχίζουν να υπάρχουν. Μια ένδειξη είναι η ηλικία όπως προκύπτει αλλά δεν είναι επαρκής για να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός. Ψήφισαν τον Ιούλιο του 2019 σχεδόν 6 εκατομμύρια. Αλλά! Το μοναδικό καθεστώς του «ετεροδημότη» που έχουμε στην χώρα μας εμποδίζει να δούμε πόσοι από τα 2 εκατομμύρια δεν ψήφισαν από επιλογή τους ή δεν κατάφεραν για άλλους λόγους να ψηφίσουν. Αυτονόητα όσοι από τα 2 επιπλέον είναι εκτός χώρας και ήρθαν (λίγοι…) ψήφισαν. Οι υπόλοιποι πρακτικά αποκλείστηκαν.

Να θυμηθούμε ότι το σύστημα και η διαδικασία πρέπει να διευκολύνει την συμμετοχή; Ότι η διοίκηση πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ψηφίσουν περισσότεροι; Γιατί δεν το κάνουμε; Οι αιτίες είναι πολλές. Συνήθως αυτοί που μπορούν να κινητοποιήσουν κάποιους δεν θέλουν να διευκολυνθούν οι άλλοι! Τους αρκεί να ψηφίσουν οι «δικοί» τους και να μην είναι τόσο εύκολο για τους άλλους. Επενδύεται η αντίληψη αυτή με διάφορα περί «συνέπειας», «ενδιαφέροντος» και έχει ο Θεός.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρώτα και πολύ εύκολα, να καταργηθεί η τοποθέτηση σε ένα μοναδικό εκλογικό τμήμα. Με την χρήση της πληροφορικής (εδώ όλα τα σχολεία έκαναν μαθήματα μέσω Η/Υ) να μπορεί ο ψηφοφόρος που είναι εντός της Επικράτειας να ψηφίσει σε όποιο εκλογικό κατάστημα τον βολεύει. Αν είναι εκλογέας της Περιφέρειας που πάει να ψηφίσει και για υποψήφιους βουλευτές. Αν δεν είναι εγγεγραμμένος στην Περιφέρεια αυτή, να μετρήσει για τον αριθμό βουλευτών που βγάζουν συνολικά τα κόμματα! Έτσι δεν θα αναγκάζονται πολλοί να μετακινηθούν ακόμη και μέσα στην ίδια περιφέρεια, ούτε θα αποκλείονται από την ψηφοφορία όσοι δεν μπορούν για πολλούς λόγους να μετακινηθούν προς κάποια μακρινή περιοχή.

Μετά να καθιερωθεί επιστολική ψήφος για τους Έλληνες που είναι εκτός επικράτειας την ημέρα των εκλογών. Μπορεί να ταχυδρομήσουν (ναι, να ταχυδρομήσουν!) την ψήφο τους και να πιστοποιηθούν με ένα μοναδικό κωδικό! (Εμβόλιο κάναμε έτσι, τα λεφτά μας χειριζόμαστε, η εμπειρία μας βοηθά να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ψήφου).

Είναι όλα αρκετά απλά. Θέλουν -προφανώς, διασφαλίσεις που μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια αρχή εκλογών- ανεξάρτητη από κομματικές δεσμεύσεις. Όπως κάνουν σε πολλές άλλες χώρες. Αρκεί να θέλουμε. Αν μας παρασέρνει ένα σύστημα που ισχύει από το 1960 και βάλε, με το μοναδικό εκλογικό τμήμα, το καθεστώς ετεροδημότη και άλλα του παρελθόντος έχει καλώς. Αν θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε ο δρόμος είναι ανοιχτός.

Φυσικά όταν κάποιοι σαν λύση της οικονομίας προτείνουν την καινοτόμο ιδέα «φυτεύω λεφτόδεντρα και ο καθένας μαζεύει τους καρπούς» στον εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας θα στραφούν;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18 Απριλίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις