ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προβολές κάτω από τα αστέρια, κόντρα στη… σκιά του κορονοϊού

Τα δημοτικά σινεμά σε Πανόραμα, Πυλαία, Νεάπολη, Συκιές και Καλαμαριά ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους σινεφίλ ακόμη ένα καλοκαίρι

 26/05/2020 07:00

Προβολές κάτω από τα αστέρια, κόντρα στη… σκιά του κορονοϊού
Το θερινό σινεμά στο Πανόραμα, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια λειτουργίας.

Φανή Σοβιτσλή

Σινεμά… αλλιώς θα απολαύσουν φέτος το καλοκαίρι μικροί και μεγάλοι που αγαπούν τον θερινό κινηματογράφο από τους δήμους της Θεσσαλονίκης, καθώς η σκιά της πανδημίας του κορονοϊού έπεσε πολύ βαριά και επιβάλλει αλλαγές, χωροταξικές και υγειονομικές, με στόχο οι πολίτες και το προσωπικό να μείνουν ασφαλείς.

Οι σινεφίλ θα αναγκαστούν από τις αρχές Ιουνίου, οπότε ανοίγει η αυλαία των θερινών σινεμά, να αλλάξουν συνήθειες, καθώς δεν θα φτάνει απλώς να προσέλθουν στο χώρο, λίγο πριν αρχίσει η ταινία αλλά να τηλεφωνούν για να κάνουν κράτηση, καθώς φέτος το καλοκαίρι τα σινεμά θα έχουν όριο πληρότητας στο 40%. Επιπλέον, η αγαπημένη συνήθεια «να πάμε όλοι μαζί παρέα για να δούμε ταινία» θα καταργηθεί υποχρεωτικά, καθώς απαγορεύεται ο συγχρωτισμός, ανεξαρτήτως των ανοιχτών και μεγάλων χώρων.

Επίσης, πριν το ποπ κορν, οι σινεφίλ θα πρέπει να κάνει χρήση των αντσιηπτικών και φυσικά να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, στα καθίσματα που θα είναι αραιά.

Παρά την πανδημία όμως και τους περιορισμούς που θέτει, τα θερινά σινεμά που λειτουργούν, υπό την ομπρέλα δήμων της Θεσσαλονίκης, θα είναι και είναι έτοιμα πολύ σύντομα για να χαρίσουν ξένοιαστες βραδιές με καινούργιες ταινίες, παλιά κλασσικά φιλμ, και κάποια που προβλήθηκαν ήδη στις αίθουσες τον περασμένο χειμώνα.

Ο δήμος που… ταξιδεύει το σινεμά σε Πανόραμα και Πυλαία

Ραντεβού με τους σινεφίλ δίνουν και φέτος για 21η χρονιά το θερινό σινεμά στο Πανόραμα και για 7η αυτό της Πυλαίας, προσκαλώντας τους πολίτες να απολαύσουν κάτω από τα αστέρια τις αγαπημένες τους ταινίες. Ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, συνεχίζει να επενδύει στον πολιτισμό, δίνοντας έμφαση στην έβδομη τέχνη, ενώ υπόσχεται στους λάτρεις του θερινού κινηματογράφου, ότι το φετινό καλοκαίρι, μπορεί να είναι αλλιώς, αλλά θα απολαύσουν αγαπημένες ταινίες με απόλυτη ασφάλεια.

Το θερινό σινεμά στο Πανόραμα, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια λειτουργίας, είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία στην ανατολική πλευρά της πόλης, καθώς τόσο οι καλές και ποιοτικές παραγωγές ταινιών, όσο και ο προσεγμένος χώρος που θυμίζει παλιό σινεμά, τα ανέβασαν ψηλά στην προτίμηση των πολιτών από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Στην ίδια κατεύθυνση όμως κινείται φέτος για 7η συνεχή χρονιά και το θερινό σινεμά της Πυλαίας, ένας εξίσου μοναδικός χώρος, αμφιθεατρικός και άνετος, όπου μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τα τελευταία έξι χρόνια αγαπημένες ταινίες.

«Φέτος η κατάσταση, λόγω της πανδημίας, θα είναι διαφορετική στα θερινά σινεμά του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, ωστόσο καταβάλλουμε προσπάθειες να προσφέρουμε και αυτό το καλοκαίρι καλές ταινίες και ποιοτικό θέαμα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης για είναι ασφαλείς οι πολίτες» τόνισε στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Σημείωσε πάντως ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι σχετικές διατάξεις για τα πρωτόκολλα υγιεινής, αλλά σε κάθε περίπτωση τα σινεμά θα λειτουργήσουν με περιοριστικά μέτρα, χωρίς να στερήσουν όμως τη ποιότητα και το καλό θέαμα.

Αναφερόμενος στην πληρότητα, σημείωσε πως θα φτάνει μόλις το 40% στον κάθε έναν από τους δυο χώρους, και αυτό, όπως είπε, γίνεται για λόγους ασφάλειας. «Φέτος το μεγάλο στοίχημα είναι η ασφάλεια του κόσμου και για το λόγο αυτό θα γίνονται δυο βραδινές προβολές, 9 μ.μ. – 11 μ.μ. και 11 μ.μ. – 1 π.μ., ούτως ώστε οι πολίτες να προλάβουν να δουν την ταινία της αρεσκείας τους».

Ο δήμαρχος σημείωσε μάλιστα ότι οι τιμές στα δυο θερινά σινεμά θα είναι ίδιες, δηλαδή στα 7 ευρώ, ενώ μειωμένο κατά 2 ευρώ θα είναι το κόστος για την τελευταία προβολή (5 ευρώ).

Κίρα Νάιτλι και… Ευτυχία ανοίγουν την αυλαία

Πρώτο θα ανοίξει την αυλαία του φετινού καλοκαιριού, στο θερινό στο Πανόραμα την Πέμπτη 4 Ιουνίου, με την ταινία «Κρατικά μυστικά» με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι σε ρόλο υπαλλήλου των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ στα μέσα Ιουνίου θα ανοίξει και το cine - Πυλαία, που θα κάνει πρεμιέρα με την «Ευτυχία». Μια… βαθιά ελληνική ταινία, δραματική βιογραφία της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με πρωταγωνίστριες τις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Κάτια Γκουλιώνη.

cinema-pylaia.jpg

Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, θα προβληθούν ταινίες του χειμώνα, αλλά μόλις ανοίξουν οι εταιρείες διανομής στο εξωτερικό, θα προβληθούν καινούργια φιλμ που δεν μπόρεσε να δει το κοινό το προηγούμενο διάστημα.

«Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να βάλουμε για τα καλά το σινεμά στη ζωή των δημοτών του και όχι μόνο. Το σινεμά στο Πανόραμα μετρά φέτος 21 χρόνιας παρουσίας και προσωπικά είμαι πολύ περήφανος, γιατί ήταν το πρώτο μεγάλο έργο μου ως δήμαρχος Πανοράματος» τονίζει ο κ. Καϊτεζίδης. Πρόσθεσε μάλιστα πως με τα δυο σινεμά ο δήμος έκανε μια μεγάλη με πολλαπλάσια αξία.

Σινεμά τελευταίας τεχνολογίας

Οι δύο θερινοί κινηματογράφοι στο Πανόραμα και την Πυλαία, υιοθετούν τη νέα τεχνολογία, και λειτουργούν με υπερσύγχρονα συστήματα ήχου και εικόνας, προσελκύοντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς σινεφίλ της πόλης. Παρότι το κόστος λειτουργίας τους είναι μεγάλο ο δήμος ήταν εξαρχής αποφασισμένος να προσφέρει το καλύτερο στους πολίτες του. Ο θερινός κινηματογράφος στο Πανόραμα που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια και πλέον έχει γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη, λειτουργεί σε ένα κτίριο που έχει διαμορφώσει ο δήμος, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του δημοτικού κολυμβητηρίου και των γηπέδων, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενεί ημερησίως 230 θεατές, ενώ έχει τη δυνατότητα στέγασης 70 ατόμων. Με μηχανήματα νέας τεχνολογίας, προβάλλοντας ψηφιακά όλες τις καινούργιες ταινίες και κάποιες που προβλήθηκαν στο τέλος της χειμερινής περιόδου, λειτουργεί και το σινεμά στην Πυλαία, στο χώρο του υπαίθριου θεάτρου, δίπλα από το πέτρινο πολιτιστικό κέντρο στην οδό Πολυτεχνείου.

Θα ανοίξουμε με όλα τα μέτρα ασφάλειας

Στο νέο καθεστώς, κάτω από το οποίο θα λειτουργήσουν τα θερινά σινεμά αναφέρθηκε, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο διαχειριστής των κινηματογράφων σε Πανόραμα και Πυλαία, πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Λιόδης. «Θα κάνουμε μεγάλο αγώνα για να μπούμε στα θερινά σινεμά φέτος, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης για τους θεατές και το προσωπικό. Η κατάσταση φέτος είναι αναμφίβολα δύσκολη, ωστόσο θα ανοίξουμε, παρά τα περιοριστικά μέτρα στους χώρους, γιατί ο κόσμος έχει δείξει ότι αγαπά το σινεμά και το προηγούμενο διάστημα το στερήθηκε» επισήμανε ο κ. Λιόδης.

Ειδικότερα, είπε, πως στους χώρους τους θα υπάρχει αντισηπτικό χεριών και αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής, ενώ συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών για το προσωπικό. Επιπλέον, θα υπάρχει ειδική διαδικασία κατά την είσοδο και έξοδο του κοινού στους χώρους τους, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, καθώς και η απολύμανση των καθισμάτων και όλων των επιφανειών, πριν και μετά από κάθε προβολή.

Επίσης, τα πρώτα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν από τους ιδιοκτήτες των θερινών κινηματογράφων, αφορούν στην ελάχιστη απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων που ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Ο κ. Λιόδης ανέφερε ακόμη πως ο κλάδος έχει ήδη πληγεί και θα μετρήσει απώλειες και το καλοκαίρι, καθώς θα δουλέψουν, όσα ανοίξουν με το 40% των θέσεων του κοινού. «Από μέρα σε μέρα περιμένουμε να πάρουμε τα πρωτόκολλα υγιεινής για να δούμε επί της ουσίας τι ισχύει, αλλά εκτιμώ ότι θα λειτουργήσουμε όπως ακριβώς η εστίαση» σημείωσε ο ίδιος. Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι εφόσον τηρηθούν τα μέτρα και εφόσον συνεχίσει να έχει καθοδική πορεία η επιδημιολογική κρίση, τότε τα σινεμά θα μπορέσουν από τα μέσα του καλοκαιριού αν αυξήσουν στο 70% την πληρότητα των θέσεων, προκειμένου να κρατηθούν οικονομικά. «Με το 40% της πληρότητας δεν μπορούν να βγουν οι κινηματογράφοι, καθώς είναι μεγάλα τα λειτουργικά τους κόστη. Ελπίζουμε σε ανάκαμψη στα μέσα της σαιζόν και μακάρι να κρατήσει ο καιρός και να προβάλλουμε ταινίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου» υπογράμμισε ο κ. Λιόδης.

* Το επόμενο διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα των θερινών σινεμά σε Πανόραμα και Πυλαία στο site του δήμου (www.pilea-hortiatis.gr) και στο facebook.

Θέα… στον κόσμο από «Παράδεισο» και «Άλσος»

cinema-neapoli-sukeon.jpg

Με θέα στον κόσμο της έβδομης τέχνης, προσφέροντας απολαυστικές ανάσες δροσιάς και κινηματογραφικής περιπλάνησης κάτω από το φως των αστεριών, θα ανοίξουν και φέτος, με όλα τα αναγκαία μέτρα οι δυο θερινοί κινηματογράφοι στο δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Το καλοκαιρινό σινεμά στη Νεάπολη και τις Συκιές προγραμματίζεται να αρχίσει στις 20 Ιουνίου στο Σινέ «Παράδεισος» και το «Άλσος», κάτω από τον έναστρο ουρανό του Επταπυργίου. Οι δύο μικρές αυτές οάσεις της 7ης Τέχνης που αναμένεται και φέτος να εφοδιαστούν με μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, συνθέτοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολής, θα κρατήσουν συντροφιά όλο το καλοκαίρι, για να προσφέρουν καλό σινεμά, σε χαμηλή τιμή, με άψογες τεχνικές προδιαγραφές εικόνας και ήχου.

«Τα τελευταία χρόνια κάνουμε ένα μεγάλο πείραμα στα δυο θερινά σινεμά, προβάλλοντας ταινίες λιγότερο εμπορικές, με μια πιο ευρωπαϊκή ματιά, τις οποίες διαπιστώνουμε ότι αγαπά και αγκαλιάζει ο κόσμος. Ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και φέτος» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης - Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης, προσθέτοντας ότι όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται με μεράκι, χρήμα και πολλή δουλειά θα συνεχιστεί και αυτό το καλοκαίρι με όλα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν. «Με τη βούληση και την επιθυμία και του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλάνο, επιλέγοντας ταινίες ενδιαφέρουσες και διαφορετικές» ανέφερε ο κ. Απατσίδης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα των νέων ταινιών στήνεται ήδη και θα είναι ανακοινώσιμο έως τα τέλη Μαΐου.

Όσον αφορά στο τρόπο λειτουργίας των δυο σινεμά, σημείωσε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, θα γίνουν απολυμάνσεις και θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα υγιεινής.

* Περισσότερες πληροφορίες το κοινό θα αναζητήσει άμεσα στην ιστοσελίδα του δήμου www.dimosneapolis-sykeon.gr

Σινεμά στην… πλαζ

Θερινό σινεμά δίπλα από τη θάλασσα, σχεδόν εκεί που σκάει το κύμα, θα απολαύσουν οι σινεφίλ στο δήμο Καλαμαριάς, ο οποίος παρά τη δύσκολη συγκυρία θα λειτουργήσει και φέτος το Δημοτικό Κινηματογράφο Cine Αύρα στην πλαζ Αρετσούς, που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, μέσω εκμίσθωσης σε ιδιώτη. «Είμαστε σε ετοιμότητα για να αρχίσουμε τις προβολές στις αρχές Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά. Η πανδημία θα αλλάξει την κατάσταση όπως την ξέραμε, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, γιατί προέχει η δημόσια υγεία» τόνισε ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιχείρησης που διαχειρίζεται το θερινό σινεμά, Γιάννης Πενόπουλος.

Πρόσθεσε ότι ο δήμος και ο επιχειρηματίας που μισθώνει το χώρο θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τα σχετικό πρωτόκολλο που θα εκδοθεί για τους θερινούς κινηματογράφους.

Αναφορικά με το πρόγραμμα προβολών, ο κ. Πενόπουλος σημείωσε ότι είναι υπό επεξεργασία και θα είναι έτοιμο σε λίγες μέρες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Μαΐου 2020

Σινεμά… αλλιώς θα απολαύσουν φέτος το καλοκαίρι μικροί και μεγάλοι που αγαπούν τον θερινό κινηματογράφο από τους δήμους της Θεσσαλονίκης, καθώς η σκιά της πανδημίας του κορονοϊού έπεσε πολύ βαριά και επιβάλλει αλλαγές, χωροταξικές και υγειονομικές, με στόχο οι πολίτες και το προσωπικό να μείνουν ασφαλείς.

Οι σινεφίλ θα αναγκαστούν από τις αρχές Ιουνίου, οπότε ανοίγει η αυλαία των θερινών σινεμά, να αλλάξουν συνήθειες, καθώς δεν θα φτάνει απλώς να προσέλθουν στο χώρο, λίγο πριν αρχίσει η ταινία αλλά να τηλεφωνούν για να κάνουν κράτηση, καθώς φέτος το καλοκαίρι τα σινεμά θα έχουν όριο πληρότητας στο 40%. Επιπλέον, η αγαπημένη συνήθεια «να πάμε όλοι μαζί παρέα για να δούμε ταινία» θα καταργηθεί υποχρεωτικά, καθώς απαγορεύεται ο συγχρωτισμός, ανεξαρτήτως των ανοιχτών και μεγάλων χώρων.

Επίσης, πριν το ποπ κορν, οι σινεφίλ θα πρέπει να κάνει χρήση των αντσιηπτικών και φυσικά να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, στα καθίσματα που θα είναι αραιά.

Παρά την πανδημία όμως και τους περιορισμούς που θέτει, τα θερινά σινεμά που λειτουργούν, υπό την ομπρέλα δήμων της Θεσσαλονίκης, θα είναι και είναι έτοιμα πολύ σύντομα για να χαρίσουν ξένοιαστες βραδιές με καινούργιες ταινίες, παλιά κλασσικά φιλμ, και κάποια που προβλήθηκαν ήδη στις αίθουσες τον περασμένο χειμώνα.

Ο δήμος που… ταξιδεύει το σινεμά σε Πανόραμα και Πυλαία

Ραντεβού με τους σινεφίλ δίνουν και φέτος για 21η χρονιά το θερινό σινεμά στο Πανόραμα και για 7η αυτό της Πυλαίας, προσκαλώντας τους πολίτες να απολαύσουν κάτω από τα αστέρια τις αγαπημένες τους ταινίες. Ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, συνεχίζει να επενδύει στον πολιτισμό, δίνοντας έμφαση στην έβδομη τέχνη, ενώ υπόσχεται στους λάτρεις του θερινού κινηματογράφου, ότι το φετινό καλοκαίρι, μπορεί να είναι αλλιώς, αλλά θα απολαύσουν αγαπημένες ταινίες με απόλυτη ασφάλεια.

Το θερινό σινεμά στο Πανόραμα, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια λειτουργίας, είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία στην ανατολική πλευρά της πόλης, καθώς τόσο οι καλές και ποιοτικές παραγωγές ταινιών, όσο και ο προσεγμένος χώρος που θυμίζει παλιό σινεμά, τα ανέβασαν ψηλά στην προτίμηση των πολιτών από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Στην ίδια κατεύθυνση όμως κινείται φέτος για 7η συνεχή χρονιά και το θερινό σινεμά της Πυλαίας, ένας εξίσου μοναδικός χώρος, αμφιθεατρικός και άνετος, όπου μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τα τελευταία έξι χρόνια αγαπημένες ταινίες.

«Φέτος η κατάσταση, λόγω της πανδημίας, θα είναι διαφορετική στα θερινά σινεμά του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, ωστόσο καταβάλλουμε προσπάθειες να προσφέρουμε και αυτό το καλοκαίρι καλές ταινίες και ποιοτικό θέαμα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης για είναι ασφαλείς οι πολίτες» τόνισε στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Σημείωσε πάντως ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι σχετικές διατάξεις για τα πρωτόκολλα υγιεινής, αλλά σε κάθε περίπτωση τα σινεμά θα λειτουργήσουν με περιοριστικά μέτρα, χωρίς να στερήσουν όμως τη ποιότητα και το καλό θέαμα.

Αναφερόμενος στην πληρότητα, σημείωσε πως θα φτάνει μόλις το 40% στον κάθε έναν από τους δυο χώρους, και αυτό, όπως είπε, γίνεται για λόγους ασφάλειας. «Φέτος το μεγάλο στοίχημα είναι η ασφάλεια του κόσμου και για το λόγο αυτό θα γίνονται δυο βραδινές προβολές, 9 μ.μ. – 11 μ.μ. και 11 μ.μ. – 1 π.μ., ούτως ώστε οι πολίτες να προλάβουν να δουν την ταινία της αρεσκείας τους».

Ο δήμαρχος σημείωσε μάλιστα ότι οι τιμές στα δυο θερινά σινεμά θα είναι ίδιες, δηλαδή στα 7 ευρώ, ενώ μειωμένο κατά 2 ευρώ θα είναι το κόστος για την τελευταία προβολή (5 ευρώ).

Κίρα Νάιτλι και… Ευτυχία ανοίγουν την αυλαία

Πρώτο θα ανοίξει την αυλαία του φετινού καλοκαιριού, στο θερινό στο Πανόραμα την Πέμπτη 4 Ιουνίου, με την ταινία «Κρατικά μυστικά» με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι σε ρόλο υπαλλήλου των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ στα μέσα Ιουνίου θα ανοίξει και το cine - Πυλαία, που θα κάνει πρεμιέρα με την «Ευτυχία». Μια… βαθιά ελληνική ταινία, δραματική βιογραφία της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με πρωταγωνίστριες τις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Κάτια Γκουλιώνη.

cinema-pylaia.jpg

Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, θα προβληθούν ταινίες του χειμώνα, αλλά μόλις ανοίξουν οι εταιρείες διανομής στο εξωτερικό, θα προβληθούν καινούργια φιλμ που δεν μπόρεσε να δει το κοινό το προηγούμενο διάστημα.

«Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να βάλουμε για τα καλά το σινεμά στη ζωή των δημοτών του και όχι μόνο. Το σινεμά στο Πανόραμα μετρά φέτος 21 χρόνιας παρουσίας και προσωπικά είμαι πολύ περήφανος, γιατί ήταν το πρώτο μεγάλο έργο μου ως δήμαρχος Πανοράματος» τονίζει ο κ. Καϊτεζίδης. Πρόσθεσε μάλιστα πως με τα δυο σινεμά ο δήμος έκανε μια μεγάλη με πολλαπλάσια αξία.

Σινεμά τελευταίας τεχνολογίας

Οι δύο θερινοί κινηματογράφοι στο Πανόραμα και την Πυλαία, υιοθετούν τη νέα τεχνολογία, και λειτουργούν με υπερσύγχρονα συστήματα ήχου και εικόνας, προσελκύοντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς σινεφίλ της πόλης. Παρότι το κόστος λειτουργίας τους είναι μεγάλο ο δήμος ήταν εξαρχής αποφασισμένος να προσφέρει το καλύτερο στους πολίτες του. Ο θερινός κινηματογράφος στο Πανόραμα που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια και πλέον έχει γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη, λειτουργεί σε ένα κτίριο που έχει διαμορφώσει ο δήμος, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του δημοτικού κολυμβητηρίου και των γηπέδων, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενεί ημερησίως 230 θεατές, ενώ έχει τη δυνατότητα στέγασης 70 ατόμων. Με μηχανήματα νέας τεχνολογίας, προβάλλοντας ψηφιακά όλες τις καινούργιες ταινίες και κάποιες που προβλήθηκαν στο τέλος της χειμερινής περιόδου, λειτουργεί και το σινεμά στην Πυλαία, στο χώρο του υπαίθριου θεάτρου, δίπλα από το πέτρινο πολιτιστικό κέντρο στην οδό Πολυτεχνείου.

Θα ανοίξουμε με όλα τα μέτρα ασφάλειας

Στο νέο καθεστώς, κάτω από το οποίο θα λειτουργήσουν τα θερινά σινεμά αναφέρθηκε, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο διαχειριστής των κινηματογράφων σε Πανόραμα και Πυλαία, πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Λιόδης. «Θα κάνουμε μεγάλο αγώνα για να μπούμε στα θερινά σινεμά φέτος, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης για τους θεατές και το προσωπικό. Η κατάσταση φέτος είναι αναμφίβολα δύσκολη, ωστόσο θα ανοίξουμε, παρά τα περιοριστικά μέτρα στους χώρους, γιατί ο κόσμος έχει δείξει ότι αγαπά το σινεμά και το προηγούμενο διάστημα το στερήθηκε» επισήμανε ο κ. Λιόδης.

Ειδικότερα, είπε, πως στους χώρους τους θα υπάρχει αντισηπτικό χεριών και αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής, ενώ συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών για το προσωπικό. Επιπλέον, θα υπάρχει ειδική διαδικασία κατά την είσοδο και έξοδο του κοινού στους χώρους τους, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, καθώς και η απολύμανση των καθισμάτων και όλων των επιφανειών, πριν και μετά από κάθε προβολή.

Επίσης, τα πρώτα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν από τους ιδιοκτήτες των θερινών κινηματογράφων, αφορούν στην ελάχιστη απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων που ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Ο κ. Λιόδης ανέφερε ακόμη πως ο κλάδος έχει ήδη πληγεί και θα μετρήσει απώλειες και το καλοκαίρι, καθώς θα δουλέψουν, όσα ανοίξουν με το 40% των θέσεων του κοινού. «Από μέρα σε μέρα περιμένουμε να πάρουμε τα πρωτόκολλα υγιεινής για να δούμε επί της ουσίας τι ισχύει, αλλά εκτιμώ ότι θα λειτουργήσουμε όπως ακριβώς η εστίαση» σημείωσε ο ίδιος. Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι εφόσον τηρηθούν τα μέτρα και εφόσον συνεχίσει να έχει καθοδική πορεία η επιδημιολογική κρίση, τότε τα σινεμά θα μπορέσουν από τα μέσα του καλοκαιριού αν αυξήσουν στο 70% την πληρότητα των θέσεων, προκειμένου να κρατηθούν οικονομικά. «Με το 40% της πληρότητας δεν μπορούν να βγουν οι κινηματογράφοι, καθώς είναι μεγάλα τα λειτουργικά τους κόστη. Ελπίζουμε σε ανάκαμψη στα μέσα της σαιζόν και μακάρι να κρατήσει ο καιρός και να προβάλλουμε ταινίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου» υπογράμμισε ο κ. Λιόδης.

* Το επόμενο διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα των θερινών σινεμά σε Πανόραμα και Πυλαία στο site του δήμου (www.pilea-hortiatis.gr) και στο facebook.

Θέα… στον κόσμο από «Παράδεισο» και «Άλσος»

cinema-neapoli-sukeon.jpg

Με θέα στον κόσμο της έβδομης τέχνης, προσφέροντας απολαυστικές ανάσες δροσιάς και κινηματογραφικής περιπλάνησης κάτω από το φως των αστεριών, θα ανοίξουν και φέτος, με όλα τα αναγκαία μέτρα οι δυο θερινοί κινηματογράφοι στο δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Το καλοκαιρινό σινεμά στη Νεάπολη και τις Συκιές προγραμματίζεται να αρχίσει στις 20 Ιουνίου στο Σινέ «Παράδεισος» και το «Άλσος», κάτω από τον έναστρο ουρανό του Επταπυργίου. Οι δύο μικρές αυτές οάσεις της 7ης Τέχνης που αναμένεται και φέτος να εφοδιαστούν με μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, συνθέτοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολής, θα κρατήσουν συντροφιά όλο το καλοκαίρι, για να προσφέρουν καλό σινεμά, σε χαμηλή τιμή, με άψογες τεχνικές προδιαγραφές εικόνας και ήχου.

«Τα τελευταία χρόνια κάνουμε ένα μεγάλο πείραμα στα δυο θερινά σινεμά, προβάλλοντας ταινίες λιγότερο εμπορικές, με μια πιο ευρωπαϊκή ματιά, τις οποίες διαπιστώνουμε ότι αγαπά και αγκαλιάζει ο κόσμος. Ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και φέτος» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης - Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης, προσθέτοντας ότι όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται με μεράκι, χρήμα και πολλή δουλειά θα συνεχιστεί και αυτό το καλοκαίρι με όλα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν. «Με τη βούληση και την επιθυμία και του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλάνο, επιλέγοντας ταινίες ενδιαφέρουσες και διαφορετικές» ανέφερε ο κ. Απατσίδης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα των νέων ταινιών στήνεται ήδη και θα είναι ανακοινώσιμο έως τα τέλη Μαΐου.

Όσον αφορά στο τρόπο λειτουργίας των δυο σινεμά, σημείωσε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, θα γίνουν απολυμάνσεις και θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα υγιεινής.

* Περισσότερες πληροφορίες το κοινό θα αναζητήσει άμεσα στην ιστοσελίδα του δήμου www.dimosneapolis-sykeon.gr

Σινεμά στην… πλαζ

Θερινό σινεμά δίπλα από τη θάλασσα, σχεδόν εκεί που σκάει το κύμα, θα απολαύσουν οι σινεφίλ στο δήμο Καλαμαριάς, ο οποίος παρά τη δύσκολη συγκυρία θα λειτουργήσει και φέτος το Δημοτικό Κινηματογράφο Cine Αύρα στην πλαζ Αρετσούς, που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, μέσω εκμίσθωσης σε ιδιώτη. «Είμαστε σε ετοιμότητα για να αρχίσουμε τις προβολές στις αρχές Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά. Η πανδημία θα αλλάξει την κατάσταση όπως την ξέραμε, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, γιατί προέχει η δημόσια υγεία» τόνισε ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιχείρησης που διαχειρίζεται το θερινό σινεμά, Γιάννης Πενόπουλος.

Πρόσθεσε ότι ο δήμος και ο επιχειρηματίας που μισθώνει το χώρο θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τα σχετικό πρωτόκολλο που θα εκδοθεί για τους θερινούς κινηματογράφους.

Αναφορικά με το πρόγραμμα προβολών, ο κ. Πενόπουλος σημείωσε ότι είναι υπό επεξεργασία και θα είναι έτοιμο σε λίγες μέρες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Μαΐου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία