ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ

Προβιοτικά, πρεβιοτικά ή συμβιωτικά για ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό;

Ενα από τα σημαντικότερα οφέλη των συμβιωτικών είναι η αντιβακτηριδιακή δράση κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν εντερικές διαταραχές

 14/01/2021 15:48

Προβιοτικά, πρεβιοτικά ή συμβιωτικά για ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό;

Γράφει ο Μποντσίδης Χρήστος, Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc, Υπ. Διδάκτωρ Δ.Π.Θ, Ειδικός Σύμβουλος Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων,  Υδάτων και Δημόσιας Υγείας

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς ανήκουν σε μία από τις πολλές κατηγορίες των Λειτουργικών Τροφίμων. Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο ως προβιοτικό , πρέπει να έχει τουλάχιστον 106 ζωντανά προβιοτικά κύτταρα μικροοργανισμών. Μπορεί να τα βρει κανείς στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το τουρσί, τα ζυμωμένα τυριά ή το κεφίρ. Οι θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία διακρίνουν τα προβιοτικά ως μία πολύ σημαντική κατηγορία τροφίμων. Συμβάλλουν στην υγιή ισορροπία του πεπτικού συστήματος λόγω της αντιμικροβιακής και της αντικαρκινικής δράσης τους. Διαφορετικοί τύποι μικροοργανισμών χρησιμοποιούνται ως προβιοτικά. Τα περισσότερα ανήκουν στη κατηγορία των οξυγαλακτικών βακτηρίων, κάποια σημαντικά από αυτά ανήκουν στα γένη Lactobacillus, Bifidobacterium, Pediococcus, Streptococcus, Lacto-coccusand . Η κατανάλωση προβιοτικών μικροοργανισμών σε κατάλληλη ποσότητα διεγείρει την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών και μειώνει τον αριθμό των παθογόνων, βελτιώνοντας έτσι την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου γαστρεντερικών παθήσεων. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν θετικά ακόμη και στη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, του καρκίνου, μειώνουν την χοληστερόλη και βοηθούν στην συνολική ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ

Τα τρόφιμα με πλούσιες φυτικές ίνες που λαμβάνονται καθημερινά από τους ανθρώπους περιέχουν πρεβιοτικά. Τα δημητριακά , τα φρούτα , τα λαχανικά και τα όσπρια είναι κάποια από αυτά. Οι φυτικές ίνες τους ανήκουν στις ομάδες των δισακχαριτών και ολιγοσακχαριτών.

Τα πρεβιοτικά ορίζονται ως τα μη εύπεπτα αυτά συστατικά των τροφίμων που επηρεάζουν επωφελώς τον ξενιστή διεγείροντας επιλεκτικά την ανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων βακτηρίων που προάγουν την υγεία του.

Τα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου ύστερα από την κατανάλωση τροφίμων πλούσια με πρεβιοτικές ουσίες συνδέονται άμεσα με τα οφέλη των προβιοτικών και θα μπορούσε να πει κανείς ότι λειτουργούν ως «τροφή» για αυτά.

Η διαφορά τους δεν είναι μόνο ένα γράμμα τελικά αλλά συνδέονται έτσι ώστε η πρόσληψη του ενός να καθιστά αναγκαία και την πρόσληψη του άλλου για τη καλύτερη ανάπτυξη τους.

ΣΥΜΒΙΩΤΙΚΑ

Τα συμβιωτικά είναι η συνύπαρξη των προβιοτικών και των πρεβιοτικών μέσα στα τρόφιμα. Η χρήση προβιοτικών και πρεβιοτικών σε συνδυασμό μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμβιωτική , αλλά η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας συνιστά ο όρος «συμβιωτικό» να χρησιμοποιείται μόνο εάν το καθαρό όφελος για την υγεία είναι συνεργιστικό. Κάποια από τα οφέλη είναι:

  • η καταπολέμηση της παγκρεατίτιδας
  • μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων ,
  • η θετική επίδραση στην ομοιόσταση της γλυκόζης,
  • οι θετικές επιπτώσεις στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου
  • η αύξηση του κορεσμού
  • περιστατικά επεισοδίων δυσεντερίας,

Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη των συμβιωτικών είναι η αντιβακτηριδιακή δράση κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν εντερικές διαταραχές και όχι μόνο όπως η Escherichia coli, Vibrio Cholerae, Salmonella paratyphi A, Shigella dysenteriae και Staphylococcus aureus.


Γράφει ο Μποντσίδης Χρήστος, Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc, Υπ. Διδάκτωρ Δ.Π.Θ, Ειδικός Σύμβουλος Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων,  Υδάτων και Δημόσιας Υγείας

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς ανήκουν σε μία από τις πολλές κατηγορίες των Λειτουργικών Τροφίμων. Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο ως προβιοτικό , πρέπει να έχει τουλάχιστον 106 ζωντανά προβιοτικά κύτταρα μικροοργανισμών. Μπορεί να τα βρει κανείς στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το τουρσί, τα ζυμωμένα τυριά ή το κεφίρ. Οι θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία διακρίνουν τα προβιοτικά ως μία πολύ σημαντική κατηγορία τροφίμων. Συμβάλλουν στην υγιή ισορροπία του πεπτικού συστήματος λόγω της αντιμικροβιακής και της αντικαρκινικής δράσης τους. Διαφορετικοί τύποι μικροοργανισμών χρησιμοποιούνται ως προβιοτικά. Τα περισσότερα ανήκουν στη κατηγορία των οξυγαλακτικών βακτηρίων, κάποια σημαντικά από αυτά ανήκουν στα γένη Lactobacillus, Bifidobacterium, Pediococcus, Streptococcus, Lacto-coccusand . Η κατανάλωση προβιοτικών μικροοργανισμών σε κατάλληλη ποσότητα διεγείρει την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών και μειώνει τον αριθμό των παθογόνων, βελτιώνοντας έτσι την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου γαστρεντερικών παθήσεων. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν θετικά ακόμη και στη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, του καρκίνου, μειώνουν την χοληστερόλη και βοηθούν στην συνολική ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ

Τα τρόφιμα με πλούσιες φυτικές ίνες που λαμβάνονται καθημερινά από τους ανθρώπους περιέχουν πρεβιοτικά. Τα δημητριακά , τα φρούτα , τα λαχανικά και τα όσπρια είναι κάποια από αυτά. Οι φυτικές ίνες τους ανήκουν στις ομάδες των δισακχαριτών και ολιγοσακχαριτών.

Τα πρεβιοτικά ορίζονται ως τα μη εύπεπτα αυτά συστατικά των τροφίμων που επηρεάζουν επωφελώς τον ξενιστή διεγείροντας επιλεκτικά την ανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων βακτηρίων που προάγουν την υγεία του.

Τα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου ύστερα από την κατανάλωση τροφίμων πλούσια με πρεβιοτικές ουσίες συνδέονται άμεσα με τα οφέλη των προβιοτικών και θα μπορούσε να πει κανείς ότι λειτουργούν ως «τροφή» για αυτά.

Η διαφορά τους δεν είναι μόνο ένα γράμμα τελικά αλλά συνδέονται έτσι ώστε η πρόσληψη του ενός να καθιστά αναγκαία και την πρόσληψη του άλλου για τη καλύτερη ανάπτυξη τους.

ΣΥΜΒΙΩΤΙΚΑ

Τα συμβιωτικά είναι η συνύπαρξη των προβιοτικών και των πρεβιοτικών μέσα στα τρόφιμα. Η χρήση προβιοτικών και πρεβιοτικών σε συνδυασμό μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμβιωτική , αλλά η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας συνιστά ο όρος «συμβιωτικό» να χρησιμοποιείται μόνο εάν το καθαρό όφελος για την υγεία είναι συνεργιστικό. Κάποια από τα οφέλη είναι:

  • η καταπολέμηση της παγκρεατίτιδας
  • μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων ,
  • η θετική επίδραση στην ομοιόσταση της γλυκόζης,
  • οι θετικές επιπτώσεις στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου
  • η αύξηση του κορεσμού
  • περιστατικά επεισοδίων δυσεντερίας,

Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη των συμβιωτικών είναι η αντιβακτηριδιακή δράση κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν εντερικές διαταραχές και όχι μόνο όπως η Escherichia coli, Vibrio Cholerae, Salmonella paratyphi A, Shigella dysenteriae και Staphylococcus aureus.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία