ΑΠΟΨΕΙΣ

Προσωπική ευθύνη και μετά τον κορονοϊό

 31/03/2020 12:00

Η τάση του ανθρώπου να συναθροίζεται αποτελεί χαρακτηριστικό της κοινωνικής του φύσης. Σε αυτήν άλλωστε οφείλεται εν πολλοίς η δημιουργία του ανθρώπινου πολιτισμού και έτσι προκύπτει και κάθε μορφή συλλογικής οντότητας που προσδιορίζεται από κοινές πεποιθήσεις.

Η αίσθηση του «ανήκειν», όπως έχει διαπιστωθεί, είναι κρίσιμη και ιδιαιτέρως σημαντική καθώς προσφέρει στα άτομα ένα αποδεικτικό αποδοχής αλλά και ένα δίχτυ ασφαλείας που όλοι έχουμε ανάγκη.

Παράλληλα, η ιδιότητα του μέλους-οπαδού-υποστηρικτή εξασφαλίζει και μια σειρά από άλλες ευκολίες.

Ιδιαίτερα στο πολιτικό πεδίο, όπου τα ζητήματα που ανακύπτουν και στα οποία κανείς οφείλει να τοποθετηθεί είναι ανεξάντλητα, η ταύτιση με κάποιο κόμμα προσφέρει μια πλατφόρμα που είναι ήδη συμπληρωμένη με όλες τις «σωστές» απαντήσεις.

Κάτι σαν το λυσάρι που είχαμε στα σχολικά μας χρόνια, με τη διαφορά ότι οι συγγραφείς του δεν είναι επιστήμονες αλλά και τα προβλήματα που τίθενται είναι πολύ πιο σύνθετα, καθώς αποκτούν διαστάσεις ανάλογα με τον χωροχρόνο στον οποίο εμφανίζονται.

Θα μου πείτε εν μέσω πανδημίας, την ώρα που ο πλανήτης αλλά και η χώρα μας δίνουν μάχη επιβίωσης, είναι κατάλληλη στιγμή για τέτοιου είδους επισημάνσεις; Τώρα θα λύσουμε το ζήτημα της επιλεκτικής ανάγνωσης της πραγματικότητας το οποίο συνοδεύει ως μόνιμη ίωση μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας;

Δεν έχω απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Έχω όμως μια σκέψη την οποία και καταθέτω. Ίσως ακριβώς λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης μάς δίνεται μία ευκαιρία να σοβαρευτούμε και να επεκτείνουμε την προσωπική ευθύνη από τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απεριόριστες διαδρομές που κάνει το μυαλό μας.

Με τον τρόπο αυτό θα δείξουμε το δρόμο στα κόμματα που μας κυβερνούν, καθώς άσχετα από τις προτιμήσεις μας θα μπορούμε να κρίνουμε την ορθότητα όσων πρεσβεύουν.

Με τον τρόπο αυτό οι υποστηρικτές της κυβέρνησης θα μπορούν να καταδικάζουν την δυνατότητα που δόθηκε στις εταιρείες (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές), να θέσουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας τους εργαζομένους τους, μειώνοντας στο μισό τις αποδοχές τους για το επόμενο εξάμηνο, χωρίς να υπάρχει παράλληλη μέριμνα για μείωση στο μισό των υποχρεώσεών τους.

Με τον τρόπο αυτό οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης θα μπορούν να καταδικάζουν την προσπάθεια που έγινε να ταυτιστούν οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τα τραπεζικά καταστήματα προς αποφυγή συνωστισμού με την επιβολή capital controls.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα διστάζουμε να αποδώσουμε εύσημα για την πετυχημένη προσπάθεια που γίνεται μέχρι και σήμερα να μην καταρρεύσουν τα σύνορα της χώρας, αλλά και για την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού -που όπως φαίνεται θα μας γλιτώσουν από τα χειρότερα.

Με τον τρόπο αυτό ίσως βάλουμε τα θεμέλια για μια Ελλάδα που θα είναι καλύτερη την επόμενη μέρα της πανδημίας. Ίσως…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Μαρτίου 2020