ΑΠΟΨΕΙΣ

Προσοχή, και καλή ψήφο

 09/07/2019 12:00

Η (εκλογική) εκστρατεία είναι υποτονική. Μέσα στη ζέστη οι διάφοροι υποψήφιοι (που τους λυπάμαι για όσα υφίστανται) προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων. Ξοδεύουν, τρέχουν, αναγκάζονται να προσπαθούν να βρουν θέματα να τους διακρίνουν από τους υπόλοιπους.

Για το τελικό αποτέλεσμα, όσο και αν η κάλπη ξαναγεμίζει, φαίνεται ότι όλοι το έχουν προεξοφλήσει. Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την Κυριακή (είτε από τη θάλασσα είτε στο σπίτι μας) τι θα συμβεί. 

Ποια θα είναι η διαφορά, πώς θα αναδιαταχθεί για την επόμενη φάση το κομματικό σύστημα της Ελλάδας. Γενικά -χωρίς να θέλω να προδιαγράψω το αποτέλεσμα- θα πω ότι κόμματα κομήτες υπάρχουν πάντα και πάντα ακολουθούν μια τροχιά εμφάνισης και εξαφάνισης. Ο πολιτικός χρόνος είναι διαφορετικός και έτσι μπορεί να διατηρηθούν περισσότερο ή λιγότερο. 

Έχει συμβεί πολλές φορές και θα ξανασυμβεί. Εκείνα που διατηρούνται είναι όσα έχουν αναφορά σε μεγάλες οικογένειες και είναι πλανήτες του κομματικού συστήματος. Υπάρχουν στον ουρανό του συστήματος και έρχονται ανάλογα με την εποχή πιο κοντά ή πιο μακριά. Πάντως είναι ορατά!

Σημαντικό είναι ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές. Αν και το σύστημά μας στηρίζεται στην απευθείας επιλογή από τους εκλογείς με περιορισμένη σταυροδοσία (η δυνατότητα επιλογής 4 στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης λειτουργεί πρακτικά σαν πλειοψηφικό) ανήκει στα κόμματα η ευθύνη να υποδείξουν τους υποψηφίους που προτείνουν.

Δυστυχώς -παρά τις καταστατικές δεσμεύσεις- η συμμετοχή των μελών των κομμάτων στην επιλογή αυτή είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη. Ο (Η) αρχηγός αναλαμβάνει την ευθύνη. Για αυτό πριν να επιλέξετε βουλευτές (στο ψηφοδέλτιο που θα διαλέξετε) μάθετε για όλους, δείτε τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά: μην παρασυρθείτε από την ενδεχόμενη δημοσιότητα λόγω άλλων ιδιοτήτων που έχουν. Δεν κάνουμε θίασο, δεν ανοίγουμε εφημερίδα ή κανάλι, δεν κάνουμε αθλητική ομάδα. Όποιους επιλέγουμε (ανεξάρτητα από το επάγγελμα, την ιδιότητα, το φύλο και τα άλλα χαρακτηριστικά) τους επιλέγουμε για να νομοθετούν!

Ελπίζω (αν και δεν το βλέπω) να ψηφίσουν αρκετοί από τα 8 εκατομμύρια πραγματικών ψηφοφόρων. Και μετά τις εκλογές να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο (όχι μόνο για τον αριθμό εδρών) όσον αφορά τις περιφέρειες, την επιλογή των υποψηφίων, τη διαδικασία επιλογής βουλευτών και τα εκλογικά κέντρα. Να γίνει επιτέλους επιστολική ψήφος! Να σχηματιστεί επιτέλους μια ανεξάρτητη (από τα κόμματα) εκλογική αρχή να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία και να προτείνει λύσεις για όλα.

Αυτά είναι μια άλλη σημαντική ιστορία. Καλή ψήφο και καλά αποτελέσματα!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6-7 Ιουλίου 2019