ΑΠΟΨΕΙΣ

Προς φλυαρούντες επιστήμονες και ΜΜΕ…

 22/08/2021 22:09

«Η γλώσσα σου μη προτρεχέτω του νου» ήταν ένα από τα πιο σοφά ρητά του Χίλωνα του Λακεδαιμόνιου. Ο πολιτικός, νομοθέτης, φιλόσοφος και ελεγειακός ποιητής, που έζησε στη Σπάρτη από το 600 έως το 520 π.Χ. αναφέρεται ως ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας στον οποίον ανήκουν μερικές πολύ εύστοχες παρατηρήσεις που έχουν την ισχύ τους και την σημερινή εποχή της πανδημίας. Όπως αυτή που προτρέπει τους ανθρώπους πρώτα να σκέφτονται και μετά να ομιλούν και να εκφέρουν λόγο.

Οι φλύαροι λοιπόν είναι το θέμα μου σήμερα. Και από δαύτους έχουμε σήμερα αρκετούς, καθώς η δημόσια συζήτηση σε εποχές εξάπλωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και του ίντερνετ έχει επεκταθεί πολύ. Φλύαροι αλλά και μερικές επιπόλαιοι αποδείχτηκαν πολλοί από τους επιστήμονες που αναδείχτηκαν την περίοδο της πανδημίας. Γιατί η δημοσιότητα θέλει τη διαχείρισή της και γιατί κάθε κουβέντα έχει τη δική της βαρύτητα. Οι φλύαροι λοιπόν βρήκαν την ευκαιρία, καθώς τα ΜΜΕ χρειάζονταν καθημερινή τροφή για θέματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό να πιάσουν στασίδι στα κανάλια, τα ερτζιανά, τις στήλες των εφημερίδων και τα ενημερωτικά σάιτ. Χωρίς πολλές γνώσεις, αλλά συχνά με το ύφος ότι κατέχουν τα πάντα. Μόνο που αντί να ενημερώνουν μπέρδεψαν τον κόσμο. Εκούσια ή ακούσια.

Με αυτήν την έννοια η έκκληση του γνωστού καρδιολόγου της Θεσσαλονίκης και καθηγητή της καρδιολογίας στην Ιατρική του ΑΠΘ Βασίλη Βασιλικού (που πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές λόγω νόσησης από κορονοϊό) προς τον καθηγητή φαρμακολογίας Δημήτρη Κούβελα (που έμπλεξε το καρδιακό επεισόδιο του Νίκου Χαρδαλιά με το εμβόλιο) θυμίζει κάτι από… Χίλωνα.

«Δημήτρη, επιτέλους σταμάτα να έχεις άποψη για όλα. Άσε τους θεράποντες καρδιολόγους να έχουν άποψη για το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο που υπέστη ο κ. Χαρδαλιάς. Οι γενικολογίες αυτές μόνο κακό προκαλούν σε εσένα και το κοινωνικό σύνολο που δεν γνωρίζει ποιες είναι οι συνηθισμένες αιτίες των οξέων στεφανιαίων συνδρομών», σημείωσε εύστοχα ο γνωστός καρδιολόγος. Και λίγα είπε…

Φλύαρη είναι και μερίδα των ΜΜΕ, που αντί να ενημερώνουν ψάχνουν συχνά το εντυπωσιακό. Χωρίς να ζυγίζουν το βάρος του εκάστοτε ρεπορτάζ. Γιατί σε μια τέτοια πανδημία έχει σημασία για τον καθένα που εκφέρει δημόσιο λόγο (άρα και για τα ΜΜΕ) ο κοινωνικός αντίκτυπος της ενημέρωσης. Είναι ενημερωτικό, για παράδειγμα, το πρόσφατο ρεπορτάζ που αναδεικνύει το ένα και μοναδικό θάνατο πλήρως εμβολιασμένου πολίτη στη Θεσσαλονίκη; Τη στιγμή που από τους 13.278 θανάτους που είχαμε στη χώρα μας μέχρι την Τετάρτη που μας πέρασε πάνω από το 99% ήταν ανεμβολίαστοι; Δε νομίζω…

Πρέπει λοιπόν ο νους και η σκέψη να προηγούνται της εκφοράς λόγου. Σκέψου πριν μιλήσεις… Πολύ περισσότερο σήμερα και πολύ περισσότερα όταν πρόκειται για ευαίσθητα θέματα, όπως η δημόσια υγεία. Τώρα αν μερικές φορές υπάρχουν και συμφέροντα (μικρά ή μεγάλα) που σπρώχνουν το νου να φλυαρήσει είναι κάτι που ο Χίλωνας μάλλον δεν εννοούσε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Αυγούστου 2021