ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός Καφές με τον Κώστα Παπαδόπουλο

Αυτοδιοικητικός και πολύ Θεσσαλονικιώτικος ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο, γνωστό και για το μουστάκι του αλλά και τη φαλάκρα του, ο οποίος υπηρέτησε επί πολλά χρόνια την αυτοδιοίκηση

 18/02/2023 08:00

Πρωινός Καφές με τον Κώστα Παπαδόπουλο

Νίκος Οικονόμου

Φωτογραφίες Προσωπικό Αρχείο Κώστα Παπαδόπουλου

Αυτοδιοικητικός και πολύ θεσσαλονικιώτικος ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος όταν πρωτοκελέχτηκε το 1982 και σε ηλικία 26 ετών ήταν ο νεαρότερος δήμαρχος. Γνωστός για το μουστάκι του αλλά και τη φαλάκρα του υπηρέτησε επί πολλά χρόνια την αυτοδιοίκηση καθώς ύστερα από 12 χρόνια δήμαρχος στο Ελευθέριο-Κορδελιό εκλέχτηκε ως ο πρώτος αιρετός νομάρχης Θεσσαλονίκης. 

Θυμήθηκε τους «χωματόδρομους χωρίς αποχέτευση και νερό από μια κοινόχρηστη τουλούμπα» στο Ελευθέριο των παιδικών του χρόνων και την « κασκάρκα», κάτω στο Καλοχώρι όπου πιτσιρικάς έκανε μπάνιο, τις τριήμερες φοιτητικές συνελεύσεις στο Πολυτεχνείο για να λυθεί το Κυπριακό, την πρώτη μελέτη σε περιφερειακό δήμο για πάρκινγκ που ανέθεσε ο ίδιος, τη φωτιά του Σέιχ Σου («τρεις ημέρες έμεινα ξάγρυπνος») και φυσικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, που τον στήριξε για να είναι υποψήφιος νομάρχης με το ΠΑΣΟΚ το 1994. 

Όταν 4 χρόνια αργότερα κάποιοι από το κόμμα του τον αμφισβήτησαν τους απάντησε με το αμίμητο: «Εμένα ο Ανδρέας μου έδωσε το χρίσμα για 8 χρόνια»…

-Πίνετε πρωινό καφέ;

Πρωί πρωί (χαμογελάει).

-Τι είδους και που;

Νες ζεστό σκέτο με γάλα. Και τον πίνω πρωί πρωί στο σπίτι με τη γυναίκα μου

-Υπήρχε πρωινός καφές και όταν ήσασταν στην αυτοδιοίκηση;

Υπήρχε ο καφές το πρωί στο γραφείο, γιατί πάντα ήμουν πολύ πρωινός, αλλά δεν είχαμε θεσμοθετημένο το λεγόμενο «πρωινό καφέ» ως σύσκεψη διότι τα προβλήματα έτρεχαν και συσκέψεις γινότανε όταν χρειαζότανε. Εξάλλου δεν τα είχαμε καλά τότε με την επικοινωνιακή πολιτική. Κοιτούσαμε την ουσία. Συνήθως ο «πρωινός καφές» που κάνουν σήμερα έχει να κάνει με την καθημερινή επικοινωνιακή τακτική.

proinos-kafes-mama-gesthimani-4-chronon.jpg

Με τη μητέρα του Γεσθημανή Ιντζέ, σε ηλικία 4 ετών

-Γεννηθήκατε στην Σέρρες από αγροτική οικογένεια, έτσι δεν είναι;

Γεννήθηκα στο Παλιόκαστρο Σερρών το 1956 και είμαι το μικρότερο παιδί από μία πενταμελή οικογένεια. Έχω έναν αδερφό έξι χρόνια μεγαλύτερο και μια αδερφή τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη. Η οικογένειά μου ήταν αγροτική με έναν μικρό κλήρο τον οποίον μάλιστα τον πήρε αργότερα η χούντα. Δήθεν επειδή φύγαμε από το χωριό, αλλά κυρίως λόγω φρονημάτων.

-Οι γονείς παπανδρεϊκοί;

Ναι, ως πρόσφυγες οι παππούδες μου ήταν βενιζελικοί. Ένας θείος μου από τη μεριά της μάνας μου, ο Νίκος Ιντζές ήταν στέλεχος και βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου και αργότερα ο αδερφός του Βασίλης ο Ιντζές, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έγινε ο πρώτος υπουργός Βορείου Ελλάδος στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981.

proinos-kafes-me-theio-toy-vasili-intze.jpg

Με τον θείο του και πρώτο υπουργό Βορείου Ελλάδος Βασίλη Ιντζέ


-Στο σπίτι η καθημερινότητα πως ήταν; Τι θυμάστε;

Για έναν οικοδόμο που όταν έβρεχε δεν είχε μεροκάματο η ζωή ήτανε δύσκολη. Πολύ δε περισσότερο όταν μάλιστα είχε τρία παιδιά και ήθελε να τα σπουδάσει. Συζήτηση πολιτική γινότανε πάντα με τα αδέρφια του πατέρα μου που ήτανε της Ένωσης Κέντρου. Εγώ βέβαια ήμουν μικρός, αλλά θυμάμαι την ανησυχία τους όταν δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης. Μετά ήρθε η νίκη της Ένωσης Κέντρου, ο ανένδοτος και φυσικά όταν ήρθε η χούντα εγώ ήμουν 11 χρονών. Τότε περιορίστηκαν και οι πολλές συζητήσεις.

-Δημοτικό στις Σέρρες;

Όχι, μετακομίσαμε το 1962 στη Θεσσαλονίκη και εγώ πήγα πρώτη δημοτικού στο Ελευθέριο, έτσι λεγόταν τότε η κοινότητα, γιατί Ελευθέριο-Κορδελιό ονομάστηκε το 1983 από εμένα όταν έγινα δήμαρχος.

proinos-kafes-dimotiko-eleftherio-me-foti.jpg

Φωτογραφία της Ε' τάξης δημοτικού του Ελευθέριου-Κορδελιού. Διακρίνεται δεύτερος από τα δεξιά στην επάνω σειρά


-Γιατί εγκατασταθήκατε στο Ελευθέριο-Κορδελιό;

Ο αδερφός μου θα πήγαινε γυμνάσιο και έπρεπε να μείνει στην Σέρρες γιατί στο χωριό δεν είχαμε γυμνάσιο. Έτσι και επειδή ακολουθούσαν κι άλλα δύο παιδιά οι γονείς μου πήραν την απόφαση να έρθουν στη Θεσσαλονίκη. Ένας συγγενής μας βρήκε οικόπεδο και ο πατέρας μου με έναν ανιψιό του έκτισαν ένα αυθαίρετο σπίτι και το 1962 μετακομίσαμε.

-Σε ποιο γυμνάσιο φοιτήσατε;

Εκείνη την εποχή το μοναδικό γυμνάσιο στην δυτική Θεσσαλονίκη ήταν το 6ο γυμνάσιο αρρένων στην Σταυρούπολη. Όλες οι περιοχές εκεί πηγαίναμε.

proinos-kafes-mpania-kalochori.jpg

Μπάνια στο Καλοχώρι. Διακρίνεται δεύτερος απο τα δεξιά, δίπλα στον αδελφό του Φιλοκτήτη

proinos-kafes-mellisochori-deftera-gimnasioy.jpg

Με μια κιθάρα στο Μελισοχώρι στη Β' τάξη του γυμνασίου


-Πως ήταν εκείνα τα χρόνια η Δυτική Θεσσαλονίκη;

Όλη η δυτική Θεσσαλονίκη κατοικήθηκε από εργάτες βιοπαλαιστές. Εμείς συνήθως πηγαίναμε με ποδήλατα στο σχολείο ή θα έπρεπε να πάρουμε δύο λεωφορεία μέσω της πλατείας Δημοκρατίας. Άλλες φορές πηγαίναμε και με τα πόδια μέχρι τον Εύοσμο και από κει παίρναμε ένα λεωφορείο για την Σταυρούπολη. Δρόμοι χωματόδρομοι χωρίς αποχέτευση και νερό από μια κοινόχρηστη τουλούμπα. Για μας τα παιδιά και κυρίως τα καλοκαίρια ήταν καλά, γιατί είχε αλάνες και παίζαμε. Πηγαίναμε και στο καλοκαιρινό μας θέρετρο, την «κασκάρκα», κάτω στο Καλοχώρι για μπάνιο. Κυνηγούσαμε με σαΐτες, στήναμε δίχτυα και πιάναμε πουλιά, οργανώναμε αθλοπαιδιές. Ωραίες εποχές. (χαμογελάει). Αυτά στα χρόνια του δημοτικού, γιατί μετά στο γυμνάσιο δουλεύαμε.

-Που;

Εγώ δούλεψα σε ένα ξυλουργείο και έμαθα την τέχνη. Αργότερα στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου δίδαξα στους συμφοιτητές μου τα εξωτερικά κουφώματα. Καθηγητής τότε νέος στο Πολυτεχνείο ήταν ο μετέπειτα πρύτανης Μιχάλης Παπαδόπουλος. Εκείνη η διδασκαλία ήταν η πρώτη μου εμπειρία που μιλούσα σε ένα ακροατήριο 200 ατόμων (γελάει).

Χαρακτηριστικό είναι ότι το αφεντικό μου στο ξυλουργείο τον είχα 12 χρόνια δημοτικό σύμβουλο και έκανε και αντιδήμαρχος.

proinos-kafes-foititis-politechnioy-1977.jpg

Ως φοιτητής του Πολυτεχνείου το 1977

proinos-kafes-1979-orkomosia-politechnioy.jpg

To 1979 στην ορκωμοσία των αποφοίτων του Πολυτεχνείου


-Γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε στο Πολυτεχνείο; Είχατε κάποια κλίση.

Ο πατέρας μου ήταν οικοδόμος και συνεργαζόταν με ένα πολιτικό μηχανικό, ο όποιος ερχότανε πολύ συχνά στο σπίτι. Εξαιτίας του αποφάσισα να γίνω πολιτικός μηχανικός. Ήμουν και καλός στα θετικά μαθήματα, οπότε πέρασα και με καλή σειρά

Εκείνος ο πολιτικός μηχανικός κατέβηκε υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος μαζί μου το 1998 (χαμογελάει).

-Μπήκατε στο Πολυτεχνείο τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πως ήταν το κλίμα στο πανεπιστήμιο τότε;

Ήταν έντονα πολιτικοποιημένο. Θυμάμαι γενικές συνελεύσεις που πολλές φορές κρατούσαν και τρεις μέρες. Συζητούσαμε για την επίλυση του Κυπριακού. Βέβαια πέρασαν από τότε 49 χρόνια και το Κυπριακό δε λύθηκε, αλλά εμείς θέλαμε να το λύσουμε τότε με μια γενική συνέλευση

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που συζητούσαμε εκείνη την εποχή ήταν η αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων και είχαμε και τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις, αλλά ήμασταν και συνεπείς και στα μαθήματα μας τότε.

proinos-kafes-politechnio-me-to-mali.jpg

Εκπαιδευτική εκδρομή με το πανεπιστήμιο. Δεύτερος απο τα δεξιά, με το μαλλί να πετάει. Δίπλα του ο πρών πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος!

-ΠΑΣΟΚ σχεδόν από παιδί γιατί;

Στην αρχή από οικογενειακή παράδοση, αλλά μετά γιατί διαμόρφωσα την άποψη ότι είναι το κόμμα που με εκφράζει. Ήδη το 1974 ως πρωτοετής φοιτητής ήμουν υποψήφιος με την ΠΑΣΠ.

-Με τον Ανδρέα Παπανδρέου είχατε επαφή; Τι θυμάστε από τον ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

Τον Αντρέα στα χρόνια που ήμουν φοιτητής τον έβλεπα στις συγκεντρώσεις που πηγαίναμε ως νεολαία ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θυμάμαι, γιατί τον ακολουθούσαμε σε πολλές συγκεντρώσεις, ήταν η αξιοθαύμαστη η επικοινωνία που είχε με το λαό. Ήταν πράγματι χαρισματικός. Αργότερα βέβαια τον είδα κι από κοντά ως δήμαρχος και ως νομάρχης. Ήταν ένας ηγέτης που σε καθήλωνε όταν συζητούσες μαζί του

Η τελευταία φορά που τον είδα ιδιαιτέρως στο Παλατάκι, ήταν όταν μου έδωσε την ευχή του για την υποψηφιότητά μου ως αιρετός νομάρχης τον Σεπτέμβριο του 1994. Μετά τον είδα και με όλους τους εκλεγμένους νομάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου και την τελευταία φορά στην Έκθεση και στην θεμελίωση του Μεγάρου Μουσικής το 1995. Λίγο πριν εισαχθεί στο Ωνάσειο.

proinos-kafes-1983-sto-palataki-me-andrea.jpg

Το 1983 στο Παλατάκι με τον Ανδρέα Παπανδρέου

proinos-kafes-1994-me-andrea.jpg

Σε μια από τις τελευταίες του συναντήσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1994


-Πώς τον κρίνετε συνολικά;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εδραίωσε την δημοκρατία στη χώρα μας, αναγνώρισε την εθνική αντίσταση, αύξησε τους μισθούς και τις συντάξεις, πήρε τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα από την Ευρώπη που ήταν πρόδρομος των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και άλλαξε τη μορφή της Ελλάδας. Δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας είναι χειροπιαστά έργα εκείνης της διακυβέρνησης.

Αλλά και σε διεθνές επίπεδο άφησε το στίγμα του, όπως με την πρωτοβουλία των 6 για την ειρήνη και άλλες πολλές πρωτοβουλίες για να γίνει η ΕΟΚ πιο χρήσιμη για τις φτωχές χώρες. Στήριξε την αυτοδιοίκηση και θέσπισε τον δεύτερο βαθμό της.

Αξίζει να πούμε ότι ακόμη και αυτοί που τον πολέμησαν τώρα προσπαθούν να τον μιμηθούν….

-Γενικά ήταν μια περίοδος με αρκετές πολιτικές εντάσεις…

Εντάσεις υπήρχαν, αλλά υπήρχε ένας πολιτικός πολιτισμός, ακόμη και την περίοδο του βρώμικο '89 και δεν υπήρχε το τοξικό κλίμα που υπάρχει σήμερα στην πατρίδα μας.

proinos-kafes-1980-fantaros-stin-tripoli.jpg

Ως φαντάρος στην Τρίπολη τον Ιανουάριο του 1980


-Μετά το πτυχίο τι κάνατε;

Υπηρέτησα δύο χρόνια στην πολεμική αεροπορία.

Συγχρόνως επειδή είχε γίνει και ο σεισμός του 81 στην Αθήνα, παρακολούθησα μεταπτυχιακές διαλέξεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα «αποκατάσταση κτηρίων βλαμμένων από τον σεισμό».

Απολύθηκα τον Ιανουάριο του 1982 και ήρθα Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησα να δουλεύω ως Μηχανικός.

-ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί;

(Γελάει). Είδες, κι εσύ με θεωρείς ΠΑΟΚτσή. Αυτό έχει να κάνει με το ότι πραγματικά βοήθησα τον ΠΑΟΚ όταν ήμουνα νομάρχης. Όμως όταν με ρωτούσαν απαντούσα ότι είμαι Οδυσσέας Κορδελιού ή Ελευθεριακός που είχα και δελτίο ποδοσφαιριστή.

Ήμουν όμως φίλαθλος του Άρη από την εποχή του Χριστίδη και του Σπυρίδωνα.

Βρέθηκα όμως κοντά στον ΠΑΟΚ με τους παράγοντες του και βοήθησα να ξεπεράσουν αρκετά προβλήματα, ενώ βοήθησα και τις υπόλοιπες ομάδες.

proinos-kafes-me-kiriakidi-egho-se-anedeiksa.jpg

Με τον θρυλικό Γιάννη Κυριακίδη. «Εγώ σε ανέδειξα με τις φωτογραφίες μου», του έλεγε


-Τα μαλλιά πότε έπεσαν;

(Χαμογελάει). Για τα μαλλιά το είχα πάρει απόφαση πολύ νωρίς. Βλέποντας τον πατέρα μου και τον μεγαλύτερο αδελφό μου ήξερα τι έρχεται.

Άρχισαν να πέφτουν στο πέμπτο έτος του Πολυτεχνείου και στο τέλος της δεύτερης θητείας μου ως δήμαρχος. Γύρω στο 1990 η φαλάκρα μου πήρε την οριστική της μορφή.

Σήμερα αυτή και το μουστάκι μου, αν και ασπρίσανε, είναι η αναγνωρισιμότητά μου (χαμογελάει).

proinos-kafes-1982-chrisma-ghia-eleftherio-me-gennimata.jpg

Με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά το 1982, με το που έλαβε το χρίσμα για το δήμο Ελευθέριου-Κορδελιού


-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τον Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού;

-Υπήρξα ιδρυτικό μέλος και ο πρώτος γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Ελευθέριου-Κορδελιού από το 1976 μέχρι το τέλος του 1979 που πήγα φαντάρος. Έτσι το 1978 ασχολήθηκα ως γραμματέας με τις δημοτικές εκλογές. Όταν απολύθηκα τον Ιανουάριο του 1982 η τοπική οργάνωση με πρότεινε για δήμαρχο, με επέλεξε με ψηφοφορία και στις εκλογές του 1982 εκλέχτηκα δήμαρχος σε ηλικία 26 ετών.

Ήμουν τότε ο νεότερος δήμαρχος στην Ελλάδα, γιατί το όριο ήταν να έχεις κλείσει τα 25.

-Τότε στη δυτική Θεσσαλονίκη κυριαρχούσε πολιτικά το ΚΚΕ. Πως γυρίσατε τον τροχό;

Μέχρι το 1982 λειτουργούσε ως κοινότητα το Ελευθέριο. Η περιοχή μας ήταν συντηρητική.

Με στήριζε από την αρχή εκτός από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ εσωτερικού και την τρίτη φορά, το 1990, με στήριξε και ο ενιαίος Συνασπισμός. Τότε πήρα 60% από την πρώτη Κυριακή με κυβέρνηση ΝΔ.

proinos-kafes-eghkainia-diavalaknikou-me-gkormatsof.jpg

Με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στα εγκαίνια του Διαβαλκανικού της Θεσσαλονίκης

-Θυμάστε την πρώτη μέρα που καθίσατε στην καρέκλα του δημάρχου;

Την πρώτη μέρα ήταν όταν καθίσαμε για τις δημαιρεσίες. Δηλαδή να εκλέξουμε το προεδρείο.

Όμως είχα ήδη κάνει προεργασία στο δίμηνο της αναμονής και είχα ετοιμάσει κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, σχέδια επιτροπών και άλλα.

-Τι δυσκολίες είχε η διοίκηση;

Ο Δήμος είχε ελάχιστους υπαλλήλους, δεν είχε μηχανικό, δεν είχε αυτοκίνητο, είχε ένα απορριμματοφόρο και αυτό ανοιχτό και πάρα πολλά προβλήματα.

Για να κάνεις έργο τότε έπρεπε να έχεις μελέτη την ΤΥΔΚ. Έκανα τις μελέτες εγώ ως μηχανικός, τις θεωρούσα ως δήμαρχος και τις πήγαινα στον προϊστάμενο της ΤΥΔΚ για θεώρηση. Έτσι κατάφερα να κάνω πολλές μελέτες και να απορροφήσω χρήματα από τα προγράμματα ανεργίας.

proinos-kafes-deuteri-thitia-1987-1.jpg

Ως δήμαρχος Ελευθερίου-Κορδελιού στη δεύτερη θητεία του


-Πόσο αλλάξατε το Δήμο όπου εκλεγήκατε για τρεις θητείες;

Κάναμε μεγάλο έργο ως δημοτική αρχή. Εντάξαμε όλες τις αυθαίρετες περιοχές στο σχέδιο πόλης με τον νόμο 1337/83. Τότε ήμουν και πρόεδρος της επιτροπής πολεοδομικής ανασυγκρότησης που συνέταξε το πρώτο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης.

Εμείς πρώτοι ξεκινήσαμε τα σχολεία με αυτεπιστασία και ας ήταν στην αρμοδιότητα τότε της Νομαρχίας. Ιδρύσαμε και κτίσαμε ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακό σταθμό και πολλά νηπιαγωγεία. Με την συμμετοχή μου στο ΔΣ του ΟΑΘ συνέβαλα να γίνουν αποχετεύσεις παντού, κλείσαμε τα ανοιχτά ρέματα, κατασκευάσαμε το αθλητικό πάρκο της ΕΚΟ. Επιβάλαμε την κατασκευή μονάδας αποθείωσης στην ΕΚΟ, ιδρύσαμε πνευματικό κέντρο δημοτική βιβλιοθήκη και κινηματογραφική λέσχη και αναθέσαμε τη μελέτη για το πρώτο υπόγειο πάρκινγκ σε περιφερειακό δήμο.

proinos-kafes-2000-nomarchis.jpg
proinos-kafes-papagheorghioy-katsoulis.jpg

Με την ομάδα μπάσκετ της νομαρχίας, μαζί με τους Μάνθο Κατσούλη και Χάρη Παπαγεωργίου

-Επόμενο βήμα σας είναι η νομαρχία Θεσσαλονίκης, στην αρχή ως διορισμένος νομάρχης και από το 1995 και μετά για δύο θητείες ως εκλεγμένος Πως ήταν αυτά τα 9 χρόνια διοίκησης;

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1993 παραιτήθηκα από δήμαρχος και το υπουργικό συμβούλιο με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας το έργο μου ως δήμαρχο, με διόρισε νομάρχη Θεσσαλονίκης από 10 Νοεμβρίου του 1993 έως τις 6 Αυγούστου του 1994 οπότε και παραιτήθηκα για να είμαι υποψήφιος στις πρώτες εκλογές της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, όπου βοήθησα στο σχέδιο νόμου και έγινε πράξη με τις πρώτες εκλογές τον Οκτώβριο του 1994.

Σε εκείνο το νόμο και με το άρθρο 60 ιδρύεται και η ανώνυμη εταιρεία την νομαρχίας «το κέντρο πολιτισμού Θεσσαλονίκης». Ως πρώτος αιρετός νομάρχης ουσιαστικά έστησα το θεσμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην Θεσσαλονίκη.

Πέρα από την μηχανοργάνωσή των υπηρεσιών πετύχαμε με ανέγερση πολλών αιθουσών σχολικής στέγης και λύσαμε το θέμα της διπλής βάρδιας.

Χωροθετήσαμε ΧΥΤΑ εδώ και 25 χρόνια -ενώ η Αθήνα ακόμα το παλεύει- υπογράψαμε προγραμματική συμφωνία στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και έγινε η Μονή Λαζαριστών στην Σταυρούπολη που είναι ιδιοκτησία της νομαρχίας. Συμβάλαμε σε πάρα πολλά έργα μεταξύ των οποίων και την αναβάθμιση του αεροδρομίου ως νομαρχία Θεσσαλονίκης όταν κάναμε το πρώτο μάστερ πλαν.

Δώσαμε λύση στην Δυτική είσοδο της πόλης. Κτίσαμε την νέα ιχθυαγορά στην Νέα Μηχανιώνα, βοηθήσαμε στην ανέγερση του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, συμβάλαμε να γίνει πράξη το Πλανητάριο στη Θέρμη και απομακρύνανε τα βυρσοδεψία από το λιμάνι.

proinos-kafes-4.JPG


-Δύσκολη στιγμή ήταν σίγουρα η φωτιά στο Σειχ- Σου. Την θυμάστε φαντάζομαι.

Πως θα ήταν δυνατό να ξεχάσω την 7η Ιουλίου του 1997; Ευτυχώς δεν είχαμε κανένα θύμα. Εκείνες τις μέρες έμεινα 3 μέρες άυπνος. Η αντίδραση μας για την αποκατάσταση ήταν άμεση και έτσι μετά δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα.

Η αιτία τότε ήταν που άργησαν να έρθουν τα αεροπλάνα στην Θεσσαλονίκη και δεν είχαμε βοήθεια από αέρα τις πρώτες ώρες. Επίσης η αρμοδιότητα ήταν τότε στο δασαρχείο, αλλά ο εξοπλισμός ήταν στην πυροσβεστική. Από τότε άλλαξαν όλα και πήγε συνολικά η ευθύνη στην πυροσβεστική.

-Δεν κινδυνεύουμε σήμερα από κάτι παρόμοιο ή από τις πλημμύρες;

Πάντα κινδυνεύεις αν δεν πάρεις προληπτικά μέτρα και δεν έχεις ετοιμότητα των πυροσβεστικών μέσων.

Από πλημύρες δεν κινδυνέψαμε ούτε το 1997, γιατί κάναμε άμεσα εργασίες με κλάδο πλέγματα μικρά φράγματα και ένα εκατομμύριο δέντρα πλατύφυλλα που φυτεύτηκαν.

-Ο δήμαρχος και ο Νομάρχης και σήμερα ο περιφερειάρχης θεωρείται ότι βρίσκεται δίπλα στο λαό. Ήταν έτσι πάντοτε ;

Εμείς είχαμε κάνει τα συνοικιακά συμβούλια και είχαμε συχνά συνοικιακές συνελεύσεις. Εκεί είχαμε την δυνατότητα να ακούμε τις προτάσεις από τους πολίτες. Τότε πράγματι ήμασταν δίπλα στο λαό. Δυστυχώς αυτά τα αντικατέστησε το απρόσωπο διαδίκτυο σήμερα.

-Τα παράπονα στον δήμαρχο είναι γνωστή φράση. Και εσείς σίγουρα ακούσατε πολλά. Ποιο ήταν το πιο παράξενο που θυμάστε;

Πολλά είναι τα παράξενα που άλλα τα αντιμετωπίσαμε και αλλά όχι. Θυμάμαι ήρθε ένας πατέρας και ήθελε να μεσολαβήσω να αυξηθεί το ύψος του γιού του κατά 5 πόντους και να μην καταλαβαίνει ότι δεν μπορώ να το κάνω. Ήθελε να μπει στα σώματα ασφαλείας (γελάει).

proinos-kafes-1996-anaptiksaiko-sinedrio-treis-konstantinoi.jpg

Οι τρεις Κωνσταντίνοι στο αναπτυξιακό συνέδριο του 1996: Κώστας Τριαρίδης, Κώστας Παπαδόπουλος και Ντίνος Κοσμόπουλος


-Τι λείπει σήμερα από την αυτοδιοίκηση; Και τι πρέπει να κάνει οπωσδήποτε η πολιτεία για να την ενισχύσει;

Η οικονομική αυτοδυναμία είναι για πολλά χρόνια το ζητούμενο στην Αυτοδιοίκηση. Δε μετέφεραν τις αρμοδιότητες όταν έγινε η συνταγματική κατοχύρωση το 2001 και η κεντρική κυβέρνηση δεν μεταβίβασε τους ανάλογους πόρους.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι όλο και λιγότεροι ικανοί άνθρωποι αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά.

-Ρυθμιστικό, ανατολική περιφερειακή και Σέιχ- Σου είναι μερικά από τα μεγάλα project που συμμετείχατε. Τι χρειάζεται σήμερα πάνω απ’ όλα η Θεσσαλονίκη; Το fly over θα βοηθήσει ;

Όταν το 1985 ψηφίστηκε το πρώτο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης και είχα την τιμή να είμαι ο πρόεδρος της επιτροπής που το συνέταξε δεν περίμενα μέχρι σήμερα να μην έχει ψηφιστεί μια νέα επικαιροποίησή του.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται να λύσει το κυκλοφοριακό της πρόβλημα με την λειτουργία του μετρό και στη συνέχεια την επέκταση του δυτικά και βόρεια .

Το fly over είναι σήμερα αναγκαίο μια και η περιφερειακή έφτασε στο όριό της.

Πέρα από το κυκλοφοριακό πρέπει να γίνουν και σοβαρές επενδύσεις για να διασφαλίσουμε την αύξηση της απασχόλησης.

Ένα σοβαρό αναπτυξιακό θέμα είναι και η αξιοποίηση όλου του θαλάσσιου μετώπου από Καλοχώρι μέχρι Καλλικράτεια.

-Η δυτική Θεσσαλονίκη παραμένει κατά πολλούς παραγκωνισμένη ως περιοχή. Εκεί τι πρέπει να γίνει;

Αν και έγιναν αρκετά έργα υποδομής στην δυτική Θεσσαλονίκη, όπως το κλείσιμο του Δενδροπόταμου, το αστυνομικό Μέγαρο, η Μονή Λαζαριστων, το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και αλλά έργα, χρειάζονται και άλλα για να ισορροπήσει τις δραστηριότητες που φιλοξενεί την περιοχή της. Δεν ξέρω αν αυτό θα είναι η ΔΕΘ ή κάτι άλλο.

proinos-kafes-gamos-31-ioylioy-82.jpg

Ο γάμος του με την Ερνεστίνη τον Ιούλιο του 1982. Τον Οκτώβριο εκλέχτηκε για πρώτη φορά δήμαρχος


-Πάμε λίγο στον άνθρωπο Κώστα Παπαδόπουλο. Είστε παντρεμένος με την Ερνεστίνη Φωτοπούλου που είναι καθηγήτρια θεολογίας. Πως κύλησαν τα χρόνια γάμου;

Φαντάζομαι όπως κάθε ζευγαριού που ο ένας ασχολείται με την πολιτική γενικότερα. Η γυναίκα μου αν και εργαζόμενη η ίδια είχε το κύριο βάρος ανατροφής των τριών παιδιών μας. Να υπομένει και τα δικά μου προβλήματα και να με στηρίζει. Όμως δόξα τω Θεώ έχουμε 46 χρόνια μαζί, με συνεννόηση και αγάπη και συνεχίζουμε. Να σημειώσω ότι πάντα ήταν διακριτική, δεν αποσπάστηκε ποτέ στο γραφείο μου, δούλεψε μέχρι την σύνταξη της στο λύκειο Ελευθερίου-Κορδελιού και δεν έκανε αίτηση ποτέ για διευθύντρια.

proinos-kafes-oikogheneia-1994.jpg

Οικογενειακή φωτογραφία από το 1994. Μαζί με τα παιδιά του Μάνθο, Μαρία και Κώστα και τη γυναίκα του Ερνεστίνη


-Τα παιδιά σας που βρίσκονται σήμερα και τι κάνουν;

Και τα τρία παιδιά μου έβγαλαν το Πολυτεχνείο. Η κόρη μου είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων από το Πολυτεχνείο του Βόλου και έχει μεταπτυχιακό. στη διοίκηση επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Μακεδονία και εργάζεται σε μία αμερικανική εταιρεία στην Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Οι δίδυμοι γιοι μου είναι πολιτικοί μηχανικοί από την Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ο ένας έχει κάνει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και εργάζεται σε μία ιδιωτική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη.

Ο άλλος μετά το πτυχίο Δομοστατικού έκανε μεταπτυχιακό στις αντισεισμικές κατασκευές στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και μετά με υποτροφία στο Βέλγιο πήρε διδακτορικό με ειδίκευση στις δονήσεις στο δομημένο περιβάλλον και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας για μία βελγική εταιρεία. Μάλιστα από το 2022 εργάζεται από τη Θεσσαλονίκη.

Το σαράκι της πολιτικής δεν το έχει κανένας μέχρι σήμερα (γελάει).

proinos-kafes-skili-patrik.jpg

Με τον σκύλο του, Πάτρικ


- Με τι χαλαρώνετε σήμερα;

Μέχρι πριν δυο χρόνια βόλτες με τον Πάτρικ τον σκύλο μου, τώρα με περπάτημα στην παραλία και κρασάκι με καλή παρέα.

-Τι μουσική ακούτε;

Ελληνική μουσική κυρίως.

-Αγαπημένο τραγούδι;

«Τα παλιά λεωφορεία» με τον Κώστα Χατζή.

proinos-kafes-me-fofi-2019.jpg

Το 2019 με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά


-Πράσινων πεποιθήσεων από παλιά. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχασε την παλιά του ακτινοβολία;

Ο λόγος που έχασε την παλιά του ακτινοβολία είναι γιατί συγχρόνως με την μεγάλη κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αποκαλύφθηκαν και σκάνδαλα στελεχών του που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έστειλε στη δικαιοσύνη.

Ο κόσμος που πλήρωσε το μεγάλο τίμημα των μνημονίων τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ δυσανάλογα με την ευθύνη που είχε. Σήμερα μάς κυβερνά η ΝΔ που ουσιαστικά το 2004-2009 χρεοκόπησε την Ελλάδα. Και το ΠΑΣΟΚ που έβαλε πλάτη από το 2010 μέχρι το 2019 παλεύει για διψήφιο νούμερο. Και αυτοί που είπαν ψέματα και ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια κυβέρνησαν για 5 χρόνια και τώρα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό αν δεν είναι παράλογο είναι άδικο.

proinos-kafes-simitis-pronti-200-chronia-eok.jpg

Με τον Κώστα Σημίτη και τον Μάριο Πρόντι σε τιμητική εκδήλωση της νομαρχίας


- Μπορεί σήμερα να ξαναβρεί την παλιά του ακτινοβολία;

Αυτό θα εξαρτηθεί κύρια από τον λαό όταν θα αποφασίσει με την λογική και όχι με τον θυμό του , αλλά και από το ΠΑΣΟΚ που πρέπει να ξαναγίνει το κίνημα των μη προνομιούχων και της νεολαίας.

-Πως βλέπετε τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Είναι ένας νέος άνθρωπος και αυτός μηχανικός και με οικογενειακή δημοκρατική παράδοση με εμπειρία 9 ετών στην Ευρωβουλή. Άρα έχει τα προσόντα να γίνει πετυχημένος πρόεδρος που θα βγάλει το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο. Θέλει να βρει τον τρόπο για να ξανακερδίσουμε τους νέους και όσους απέχουν.

Οι δυσκολίες είναι πολλές και κυρίως το πολωτικό κλίμα που όμοιο του δεν ξαναζήσαμε.

-Τι πρέπει να κάνει μετεκλογικά; Να πάει με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΠΑΣΟΚ αν σήμερα έλεγε ότι θα πήγαινε με έναν από τους δυο θα υπέγραφε την καταδίκη του. Αυτοί που το ρωτάνε το ξέρουν γι’ αυτό επιμένουν στο ερώτημα. Δε θέλουν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, θέλουν απλά να πάρουν τους ψηφοφόρους μας. Άρα το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί ούτε στην πρώτη εντολή ούτε στην δεύτερη. Υπάρχει όμως από το Σύνταγμα η τρίτη εντολή που θα δοθεί στον Ανδρουλάκη. Όποιος θα συμφωνήσει στο δικό μας πρόγραμμα ας μας στηρίξει για σχηματισμό κυβέρνησης.

proinos-kafes-6.JPG


-Τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως την κρίνετε ;

Ο Μητσοτάκης εκμεταλλευόμενος τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και κάποια πεινασμένα για καρέκλες στελέχη μας που υπουργοποίησε ή αξιοποίησε νόμισε ότι έγινε κεντρώος, ενώ ουσιαστικά προώθησε νέου τύπου αποστασίες.

Παράλληλα υπουργοποίησε όλους τους βουλευτές του ΛΑΟΣ κι έτσι το αφήγημα του κεντρώου πολιτικού ξεθώριασε γρήγορα.

Είχε μια καλή αντιμετώπιση στην φύλαξη των συνόρων και ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας κάτι έκανε μετά έχασε τον έλεγχο. Άρχισαν οι σπατάλες και οι απευθείας αναθέσεις

Έδωσε ανεξέλεγκτα χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και εκεί που δεν έπρεπε και αύξησε το δημόσιο χρέος. Παράλληλα άφησε να αισχροκερδούν οι πάροχοι ρεύματος, καυσίμων και τροφίμων και το έριξε στις επιδοτήσεις, με δικά μας χρήματα, τις οποίες πέρα από αυτούς που πράγματι έχουν μικρό εισόδημα τις παίρνουν και όλοι οι φοροδιαφεύγοντες. Με όλα αυτά σε λίγο καιρό θα ψάχνουν ποιοι θα πληρώσουν ξανά τα σπασμένα.

Τέλος δεν κράτησε τη υπόσχεση του για κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Κατρούγκαλου που νομιμοποίησε όλες τις περικοπές συντάξεων.

Όλα αυτά είναι γνωστά στον κόσμο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ΜΜΕ που και αυτά πήραν επιδότηση.

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε ότι παρακολουθούσε παράνομα τους πάντες πέρα από το οικονομικό έχουμε και πρόβλημα δημοκρατίας. Έχει βρει όμως τον χορηγό του, τον Τσίπρα και τον παρουσιάζει ως σκιάχτρο για να φοβάται τα χειρότερα ο λαός.

proinos-kafes-1.JPG

-Πάμε στα αυτοδιοικητικά, όπου η μάχη τουλάχιστον στον δήμο Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει από νωρίς. Πως βλέπετε την θητεία του Κωνσταντίνου Ζέρβα;

Κάθε μέρα υπάρχει και καινούργια υποψηφιότητα (χαμογελάει). Τα τελικά σχήματα θα διαμορφωθούν μετά τις εθνικές εκλογές και θα παίξει ρόλο και το αποτέλεσμά τους. Όσο για τον σημερινό δήμαρχο, αν και συμπαθής, δεν κατάφερε να υλοποιήσει το πρόγραμμα του. Δεν μπόρεσε να πλησιάσει την αίγλη του προκατόχου του Γιάννη Μπουτάρη που άφησε το δικό του στίγμα. Ίσως και ο κατακερματισμός σε πολλές παρατάξεις έπαιξε αρνητικό ρόλο. Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση κατέληξε σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Η Θεσσαλονίκη θέλει έναν ισχυρό δήμαρχο και ένα διεκδικητικό δημοτικό συμβούλιο.

-Και οι άλλες υποψηφιότητες που έχουν ήδη εκδηλωθεί.

Ας περιμένουμε να τους κρίνουμε όλους μετά τις εθνικές εκλογές, γιατί θα υπάρξουν και αλλά σχήματα.

-Εσείς θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ξανά με θέματα διοίκησης σε κάποιο δήμο;

Αν και λένε πότε μην λες ποτέ, αλλά νομίζω αφού δεν το έκανα μέχρι τώρα δεν πρόκειται να το κάνω.

proinos-kafes-2.JPG
proinos-kafes-me-karamanli.jpg

Με τον Κώστα Καραμανλή

proinos-kafes-sae-me-simiti-2002.jpg

Συνεδρίαση του ΣΑΕ το 2002

proinos-kafes-mitsotakis-1.jpg

Με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε εκδήλωση της νομαρχίας

Φωτογραφίες Προσωπικό Αρχείο Κώστα Παπαδόπουλου

Αυτοδιοικητικός και πολύ θεσσαλονικιώτικος ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος όταν πρωτοκελέχτηκε το 1982 και σε ηλικία 26 ετών ήταν ο νεαρότερος δήμαρχος. Γνωστός για το μουστάκι του αλλά και τη φαλάκρα του υπηρέτησε επί πολλά χρόνια την αυτοδιοίκηση καθώς ύστερα από 12 χρόνια δήμαρχος στο Ελευθέριο-Κορδελιό εκλέχτηκε ως ο πρώτος αιρετός νομάρχης Θεσσαλονίκης. 

Θυμήθηκε τους «χωματόδρομους χωρίς αποχέτευση και νερό από μια κοινόχρηστη τουλούμπα» στο Ελευθέριο των παιδικών του χρόνων και την « κασκάρκα», κάτω στο Καλοχώρι όπου πιτσιρικάς έκανε μπάνιο, τις τριήμερες φοιτητικές συνελεύσεις στο Πολυτεχνείο για να λυθεί το Κυπριακό, την πρώτη μελέτη σε περιφερειακό δήμο για πάρκινγκ που ανέθεσε ο ίδιος, τη φωτιά του Σέιχ Σου («τρεις ημέρες έμεινα ξάγρυπνος») και φυσικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, που τον στήριξε για να είναι υποψήφιος νομάρχης με το ΠΑΣΟΚ το 1994. 

Όταν 4 χρόνια αργότερα κάποιοι από το κόμμα του τον αμφισβήτησαν τους απάντησε με το αμίμητο: «Εμένα ο Ανδρέας μου έδωσε το χρίσμα για 8 χρόνια»…

-Πίνετε πρωινό καφέ;

Πρωί πρωί (χαμογελάει).

-Τι είδους και που;

Νες ζεστό σκέτο με γάλα. Και τον πίνω πρωί πρωί στο σπίτι με τη γυναίκα μου

-Υπήρχε πρωινός καφές και όταν ήσασταν στην αυτοδιοίκηση;

Υπήρχε ο καφές το πρωί στο γραφείο, γιατί πάντα ήμουν πολύ πρωινός, αλλά δεν είχαμε θεσμοθετημένο το λεγόμενο «πρωινό καφέ» ως σύσκεψη διότι τα προβλήματα έτρεχαν και συσκέψεις γινότανε όταν χρειαζότανε. Εξάλλου δεν τα είχαμε καλά τότε με την επικοινωνιακή πολιτική. Κοιτούσαμε την ουσία. Συνήθως ο «πρωινός καφές» που κάνουν σήμερα έχει να κάνει με την καθημερινή επικοινωνιακή τακτική.

proinos-kafes-mama-gesthimani-4-chronon.jpg

Με τη μητέρα του Γεσθημανή Ιντζέ, σε ηλικία 4 ετών

-Γεννηθήκατε στην Σέρρες από αγροτική οικογένεια, έτσι δεν είναι;

Γεννήθηκα στο Παλιόκαστρο Σερρών το 1956 και είμαι το μικρότερο παιδί από μία πενταμελή οικογένεια. Έχω έναν αδερφό έξι χρόνια μεγαλύτερο και μια αδερφή τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη. Η οικογένειά μου ήταν αγροτική με έναν μικρό κλήρο τον οποίον μάλιστα τον πήρε αργότερα η χούντα. Δήθεν επειδή φύγαμε από το χωριό, αλλά κυρίως λόγω φρονημάτων.

-Οι γονείς παπανδρεϊκοί;

Ναι, ως πρόσφυγες οι παππούδες μου ήταν βενιζελικοί. Ένας θείος μου από τη μεριά της μάνας μου, ο Νίκος Ιντζές ήταν στέλεχος και βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου και αργότερα ο αδερφός του Βασίλης ο Ιντζές, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έγινε ο πρώτος υπουργός Βορείου Ελλάδος στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981.

proinos-kafes-me-theio-toy-vasili-intze.jpg

Με τον θείο του και πρώτο υπουργό Βορείου Ελλάδος Βασίλη Ιντζέ


-Στο σπίτι η καθημερινότητα πως ήταν; Τι θυμάστε;

Για έναν οικοδόμο που όταν έβρεχε δεν είχε μεροκάματο η ζωή ήτανε δύσκολη. Πολύ δε περισσότερο όταν μάλιστα είχε τρία παιδιά και ήθελε να τα σπουδάσει. Συζήτηση πολιτική γινότανε πάντα με τα αδέρφια του πατέρα μου που ήτανε της Ένωσης Κέντρου. Εγώ βέβαια ήμουν μικρός, αλλά θυμάμαι την ανησυχία τους όταν δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης. Μετά ήρθε η νίκη της Ένωσης Κέντρου, ο ανένδοτος και φυσικά όταν ήρθε η χούντα εγώ ήμουν 11 χρονών. Τότε περιορίστηκαν και οι πολλές συζητήσεις.

-Δημοτικό στις Σέρρες;

Όχι, μετακομίσαμε το 1962 στη Θεσσαλονίκη και εγώ πήγα πρώτη δημοτικού στο Ελευθέριο, έτσι λεγόταν τότε η κοινότητα, γιατί Ελευθέριο-Κορδελιό ονομάστηκε το 1983 από εμένα όταν έγινα δήμαρχος.

proinos-kafes-dimotiko-eleftherio-me-foti.jpg

Φωτογραφία της Ε' τάξης δημοτικού του Ελευθέριου-Κορδελιού. Διακρίνεται δεύτερος από τα δεξιά στην επάνω σειρά


-Γιατί εγκατασταθήκατε στο Ελευθέριο-Κορδελιό;

Ο αδερφός μου θα πήγαινε γυμνάσιο και έπρεπε να μείνει στην Σέρρες γιατί στο χωριό δεν είχαμε γυμνάσιο. Έτσι και επειδή ακολουθούσαν κι άλλα δύο παιδιά οι γονείς μου πήραν την απόφαση να έρθουν στη Θεσσαλονίκη. Ένας συγγενής μας βρήκε οικόπεδο και ο πατέρας μου με έναν ανιψιό του έκτισαν ένα αυθαίρετο σπίτι και το 1962 μετακομίσαμε.

-Σε ποιο γυμνάσιο φοιτήσατε;

Εκείνη την εποχή το μοναδικό γυμνάσιο στην δυτική Θεσσαλονίκη ήταν το 6ο γυμνάσιο αρρένων στην Σταυρούπολη. Όλες οι περιοχές εκεί πηγαίναμε.

proinos-kafes-mpania-kalochori.jpg

Μπάνια στο Καλοχώρι. Διακρίνεται δεύτερος απο τα δεξιά, δίπλα στον αδελφό του Φιλοκτήτη

proinos-kafes-mellisochori-deftera-gimnasioy.jpg

Με μια κιθάρα στο Μελισοχώρι στη Β' τάξη του γυμνασίου


-Πως ήταν εκείνα τα χρόνια η Δυτική Θεσσαλονίκη;

Όλη η δυτική Θεσσαλονίκη κατοικήθηκε από εργάτες βιοπαλαιστές. Εμείς συνήθως πηγαίναμε με ποδήλατα στο σχολείο ή θα έπρεπε να πάρουμε δύο λεωφορεία μέσω της πλατείας Δημοκρατίας. Άλλες φορές πηγαίναμε και με τα πόδια μέχρι τον Εύοσμο και από κει παίρναμε ένα λεωφορείο για την Σταυρούπολη. Δρόμοι χωματόδρομοι χωρίς αποχέτευση και νερό από μια κοινόχρηστη τουλούμπα. Για μας τα παιδιά και κυρίως τα καλοκαίρια ήταν καλά, γιατί είχε αλάνες και παίζαμε. Πηγαίναμε και στο καλοκαιρινό μας θέρετρο, την «κασκάρκα», κάτω στο Καλοχώρι για μπάνιο. Κυνηγούσαμε με σαΐτες, στήναμε δίχτυα και πιάναμε πουλιά, οργανώναμε αθλοπαιδιές. Ωραίες εποχές. (χαμογελάει). Αυτά στα χρόνια του δημοτικού, γιατί μετά στο γυμνάσιο δουλεύαμε.

-Που;

Εγώ δούλεψα σε ένα ξυλουργείο και έμαθα την τέχνη. Αργότερα στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου δίδαξα στους συμφοιτητές μου τα εξωτερικά κουφώματα. Καθηγητής τότε νέος στο Πολυτεχνείο ήταν ο μετέπειτα πρύτανης Μιχάλης Παπαδόπουλος. Εκείνη η διδασκαλία ήταν η πρώτη μου εμπειρία που μιλούσα σε ένα ακροατήριο 200 ατόμων (γελάει).

Χαρακτηριστικό είναι ότι το αφεντικό μου στο ξυλουργείο τον είχα 12 χρόνια δημοτικό σύμβουλο και έκανε και αντιδήμαρχος.

proinos-kafes-foititis-politechnioy-1977.jpg

Ως φοιτητής του Πολυτεχνείου το 1977

proinos-kafes-1979-orkomosia-politechnioy.jpg

To 1979 στην ορκωμοσία των αποφοίτων του Πολυτεχνείου


-Γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε στο Πολυτεχνείο; Είχατε κάποια κλίση.

Ο πατέρας μου ήταν οικοδόμος και συνεργαζόταν με ένα πολιτικό μηχανικό, ο όποιος ερχότανε πολύ συχνά στο σπίτι. Εξαιτίας του αποφάσισα να γίνω πολιτικός μηχανικός. Ήμουν και καλός στα θετικά μαθήματα, οπότε πέρασα και με καλή σειρά

Εκείνος ο πολιτικός μηχανικός κατέβηκε υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος μαζί μου το 1998 (χαμογελάει).

-Μπήκατε στο Πολυτεχνείο τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πως ήταν το κλίμα στο πανεπιστήμιο τότε;

Ήταν έντονα πολιτικοποιημένο. Θυμάμαι γενικές συνελεύσεις που πολλές φορές κρατούσαν και τρεις μέρες. Συζητούσαμε για την επίλυση του Κυπριακού. Βέβαια πέρασαν από τότε 49 χρόνια και το Κυπριακό δε λύθηκε, αλλά εμείς θέλαμε να το λύσουμε τότε με μια γενική συνέλευση

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που συζητούσαμε εκείνη την εποχή ήταν η αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων και είχαμε και τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις, αλλά ήμασταν και συνεπείς και στα μαθήματα μας τότε.

proinos-kafes-politechnio-me-to-mali.jpg

Εκπαιδευτική εκδρομή με το πανεπιστήμιο. Δεύτερος απο τα δεξιά, με το μαλλί να πετάει. Δίπλα του ο πρών πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος!

-ΠΑΣΟΚ σχεδόν από παιδί γιατί;

Στην αρχή από οικογενειακή παράδοση, αλλά μετά γιατί διαμόρφωσα την άποψη ότι είναι το κόμμα που με εκφράζει. Ήδη το 1974 ως πρωτοετής φοιτητής ήμουν υποψήφιος με την ΠΑΣΠ.

-Με τον Ανδρέα Παπανδρέου είχατε επαφή; Τι θυμάστε από τον ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

Τον Αντρέα στα χρόνια που ήμουν φοιτητής τον έβλεπα στις συγκεντρώσεις που πηγαίναμε ως νεολαία ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θυμάμαι, γιατί τον ακολουθούσαμε σε πολλές συγκεντρώσεις, ήταν η αξιοθαύμαστη η επικοινωνία που είχε με το λαό. Ήταν πράγματι χαρισματικός. Αργότερα βέβαια τον είδα κι από κοντά ως δήμαρχος και ως νομάρχης. Ήταν ένας ηγέτης που σε καθήλωνε όταν συζητούσες μαζί του

Η τελευταία φορά που τον είδα ιδιαιτέρως στο Παλατάκι, ήταν όταν μου έδωσε την ευχή του για την υποψηφιότητά μου ως αιρετός νομάρχης τον Σεπτέμβριο του 1994. Μετά τον είδα και με όλους τους εκλεγμένους νομάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου και την τελευταία φορά στην Έκθεση και στην θεμελίωση του Μεγάρου Μουσικής το 1995. Λίγο πριν εισαχθεί στο Ωνάσειο.

proinos-kafes-1983-sto-palataki-me-andrea.jpg

Το 1983 στο Παλατάκι με τον Ανδρέα Παπανδρέου

proinos-kafes-1994-me-andrea.jpg

Σε μια από τις τελευταίες του συναντήσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1994


-Πώς τον κρίνετε συνολικά;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εδραίωσε την δημοκρατία στη χώρα μας, αναγνώρισε την εθνική αντίσταση, αύξησε τους μισθούς και τις συντάξεις, πήρε τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα από την Ευρώπη που ήταν πρόδρομος των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και άλλαξε τη μορφή της Ελλάδας. Δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας είναι χειροπιαστά έργα εκείνης της διακυβέρνησης.

Αλλά και σε διεθνές επίπεδο άφησε το στίγμα του, όπως με την πρωτοβουλία των 6 για την ειρήνη και άλλες πολλές πρωτοβουλίες για να γίνει η ΕΟΚ πιο χρήσιμη για τις φτωχές χώρες. Στήριξε την αυτοδιοίκηση και θέσπισε τον δεύτερο βαθμό της.

Αξίζει να πούμε ότι ακόμη και αυτοί που τον πολέμησαν τώρα προσπαθούν να τον μιμηθούν….

-Γενικά ήταν μια περίοδος με αρκετές πολιτικές εντάσεις…

Εντάσεις υπήρχαν, αλλά υπήρχε ένας πολιτικός πολιτισμός, ακόμη και την περίοδο του βρώμικο '89 και δεν υπήρχε το τοξικό κλίμα που υπάρχει σήμερα στην πατρίδα μας.

proinos-kafes-1980-fantaros-stin-tripoli.jpg

Ως φαντάρος στην Τρίπολη τον Ιανουάριο του 1980


-Μετά το πτυχίο τι κάνατε;

Υπηρέτησα δύο χρόνια στην πολεμική αεροπορία.

Συγχρόνως επειδή είχε γίνει και ο σεισμός του 81 στην Αθήνα, παρακολούθησα μεταπτυχιακές διαλέξεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα «αποκατάσταση κτηρίων βλαμμένων από τον σεισμό».

Απολύθηκα τον Ιανουάριο του 1982 και ήρθα Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησα να δουλεύω ως Μηχανικός.

-ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί;

(Γελάει). Είδες, κι εσύ με θεωρείς ΠΑΟΚτσή. Αυτό έχει να κάνει με το ότι πραγματικά βοήθησα τον ΠΑΟΚ όταν ήμουνα νομάρχης. Όμως όταν με ρωτούσαν απαντούσα ότι είμαι Οδυσσέας Κορδελιού ή Ελευθεριακός που είχα και δελτίο ποδοσφαιριστή.

Ήμουν όμως φίλαθλος του Άρη από την εποχή του Χριστίδη και του Σπυρίδωνα.

Βρέθηκα όμως κοντά στον ΠΑΟΚ με τους παράγοντες του και βοήθησα να ξεπεράσουν αρκετά προβλήματα, ενώ βοήθησα και τις υπόλοιπες ομάδες.

proinos-kafes-me-kiriakidi-egho-se-anedeiksa.jpg

Με τον θρυλικό Γιάννη Κυριακίδη. «Εγώ σε ανέδειξα με τις φωτογραφίες μου», του έλεγε


-Τα μαλλιά πότε έπεσαν;

(Χαμογελάει). Για τα μαλλιά το είχα πάρει απόφαση πολύ νωρίς. Βλέποντας τον πατέρα μου και τον μεγαλύτερο αδελφό μου ήξερα τι έρχεται.

Άρχισαν να πέφτουν στο πέμπτο έτος του Πολυτεχνείου και στο τέλος της δεύτερης θητείας μου ως δήμαρχος. Γύρω στο 1990 η φαλάκρα μου πήρε την οριστική της μορφή.

Σήμερα αυτή και το μουστάκι μου, αν και ασπρίσανε, είναι η αναγνωρισιμότητά μου (χαμογελάει).

proinos-kafes-1982-chrisma-ghia-eleftherio-me-gennimata.jpg

Με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά το 1982, με το που έλαβε το χρίσμα για το δήμο Ελευθέριου-Κορδελιού


-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τον Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού;

-Υπήρξα ιδρυτικό μέλος και ο πρώτος γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Ελευθέριου-Κορδελιού από το 1976 μέχρι το τέλος του 1979 που πήγα φαντάρος. Έτσι το 1978 ασχολήθηκα ως γραμματέας με τις δημοτικές εκλογές. Όταν απολύθηκα τον Ιανουάριο του 1982 η τοπική οργάνωση με πρότεινε για δήμαρχο, με επέλεξε με ψηφοφορία και στις εκλογές του 1982 εκλέχτηκα δήμαρχος σε ηλικία 26 ετών.

Ήμουν τότε ο νεότερος δήμαρχος στην Ελλάδα, γιατί το όριο ήταν να έχεις κλείσει τα 25.

-Τότε στη δυτική Θεσσαλονίκη κυριαρχούσε πολιτικά το ΚΚΕ. Πως γυρίσατε τον τροχό;

Μέχρι το 1982 λειτουργούσε ως κοινότητα το Ελευθέριο. Η περιοχή μας ήταν συντηρητική.

Με στήριζε από την αρχή εκτός από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ εσωτερικού και την τρίτη φορά, το 1990, με στήριξε και ο ενιαίος Συνασπισμός. Τότε πήρα 60% από την πρώτη Κυριακή με κυβέρνηση ΝΔ.

proinos-kafes-eghkainia-diavalaknikou-me-gkormatsof.jpg

Με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στα εγκαίνια του Διαβαλκανικού της Θεσσαλονίκης

-Θυμάστε την πρώτη μέρα που καθίσατε στην καρέκλα του δημάρχου;

Την πρώτη μέρα ήταν όταν καθίσαμε για τις δημαιρεσίες. Δηλαδή να εκλέξουμε το προεδρείο.

Όμως είχα ήδη κάνει προεργασία στο δίμηνο της αναμονής και είχα ετοιμάσει κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, σχέδια επιτροπών και άλλα.

-Τι δυσκολίες είχε η διοίκηση;

Ο Δήμος είχε ελάχιστους υπαλλήλους, δεν είχε μηχανικό, δεν είχε αυτοκίνητο, είχε ένα απορριμματοφόρο και αυτό ανοιχτό και πάρα πολλά προβλήματα.

Για να κάνεις έργο τότε έπρεπε να έχεις μελέτη την ΤΥΔΚ. Έκανα τις μελέτες εγώ ως μηχανικός, τις θεωρούσα ως δήμαρχος και τις πήγαινα στον προϊστάμενο της ΤΥΔΚ για θεώρηση. Έτσι κατάφερα να κάνω πολλές μελέτες και να απορροφήσω χρήματα από τα προγράμματα ανεργίας.

proinos-kafes-deuteri-thitia-1987-1.jpg

Ως δήμαρχος Ελευθερίου-Κορδελιού στη δεύτερη θητεία του


-Πόσο αλλάξατε το Δήμο όπου εκλεγήκατε για τρεις θητείες;

Κάναμε μεγάλο έργο ως δημοτική αρχή. Εντάξαμε όλες τις αυθαίρετες περιοχές στο σχέδιο πόλης με τον νόμο 1337/83. Τότε ήμουν και πρόεδρος της επιτροπής πολεοδομικής ανασυγκρότησης που συνέταξε το πρώτο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης.

Εμείς πρώτοι ξεκινήσαμε τα σχολεία με αυτεπιστασία και ας ήταν στην αρμοδιότητα τότε της Νομαρχίας. Ιδρύσαμε και κτίσαμε ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακό σταθμό και πολλά νηπιαγωγεία. Με την συμμετοχή μου στο ΔΣ του ΟΑΘ συνέβαλα να γίνουν αποχετεύσεις παντού, κλείσαμε τα ανοιχτά ρέματα, κατασκευάσαμε το αθλητικό πάρκο της ΕΚΟ. Επιβάλαμε την κατασκευή μονάδας αποθείωσης στην ΕΚΟ, ιδρύσαμε πνευματικό κέντρο δημοτική βιβλιοθήκη και κινηματογραφική λέσχη και αναθέσαμε τη μελέτη για το πρώτο υπόγειο πάρκινγκ σε περιφερειακό δήμο.

proinos-kafes-2000-nomarchis.jpg
proinos-kafes-papagheorghioy-katsoulis.jpg

Με την ομάδα μπάσκετ της νομαρχίας, μαζί με τους Μάνθο Κατσούλη και Χάρη Παπαγεωργίου

-Επόμενο βήμα σας είναι η νομαρχία Θεσσαλονίκης, στην αρχή ως διορισμένος νομάρχης και από το 1995 και μετά για δύο θητείες ως εκλεγμένος Πως ήταν αυτά τα 9 χρόνια διοίκησης;

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1993 παραιτήθηκα από δήμαρχος και το υπουργικό συμβούλιο με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας το έργο μου ως δήμαρχο, με διόρισε νομάρχη Θεσσαλονίκης από 10 Νοεμβρίου του 1993 έως τις 6 Αυγούστου του 1994 οπότε και παραιτήθηκα για να είμαι υποψήφιος στις πρώτες εκλογές της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, όπου βοήθησα στο σχέδιο νόμου και έγινε πράξη με τις πρώτες εκλογές τον Οκτώβριο του 1994.

Σε εκείνο το νόμο και με το άρθρο 60 ιδρύεται και η ανώνυμη εταιρεία την νομαρχίας «το κέντρο πολιτισμού Θεσσαλονίκης». Ως πρώτος αιρετός νομάρχης ουσιαστικά έστησα το θεσμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην Θεσσαλονίκη.

Πέρα από την μηχανοργάνωσή των υπηρεσιών πετύχαμε με ανέγερση πολλών αιθουσών σχολικής στέγης και λύσαμε το θέμα της διπλής βάρδιας.

Χωροθετήσαμε ΧΥΤΑ εδώ και 25 χρόνια -ενώ η Αθήνα ακόμα το παλεύει- υπογράψαμε προγραμματική συμφωνία στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και έγινε η Μονή Λαζαριστών στην Σταυρούπολη που είναι ιδιοκτησία της νομαρχίας. Συμβάλαμε σε πάρα πολλά έργα μεταξύ των οποίων και την αναβάθμιση του αεροδρομίου ως νομαρχία Θεσσαλονίκης όταν κάναμε το πρώτο μάστερ πλαν.

Δώσαμε λύση στην Δυτική είσοδο της πόλης. Κτίσαμε την νέα ιχθυαγορά στην Νέα Μηχανιώνα, βοηθήσαμε στην ανέγερση του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, συμβάλαμε να γίνει πράξη το Πλανητάριο στη Θέρμη και απομακρύνανε τα βυρσοδεψία από το λιμάνι.

proinos-kafes-4.JPG


-Δύσκολη στιγμή ήταν σίγουρα η φωτιά στο Σειχ- Σου. Την θυμάστε φαντάζομαι.

Πως θα ήταν δυνατό να ξεχάσω την 7η Ιουλίου του 1997; Ευτυχώς δεν είχαμε κανένα θύμα. Εκείνες τις μέρες έμεινα 3 μέρες άυπνος. Η αντίδραση μας για την αποκατάσταση ήταν άμεση και έτσι μετά δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα.

Η αιτία τότε ήταν που άργησαν να έρθουν τα αεροπλάνα στην Θεσσαλονίκη και δεν είχαμε βοήθεια από αέρα τις πρώτες ώρες. Επίσης η αρμοδιότητα ήταν τότε στο δασαρχείο, αλλά ο εξοπλισμός ήταν στην πυροσβεστική. Από τότε άλλαξαν όλα και πήγε συνολικά η ευθύνη στην πυροσβεστική.

-Δεν κινδυνεύουμε σήμερα από κάτι παρόμοιο ή από τις πλημμύρες;

Πάντα κινδυνεύεις αν δεν πάρεις προληπτικά μέτρα και δεν έχεις ετοιμότητα των πυροσβεστικών μέσων.

Από πλημύρες δεν κινδυνέψαμε ούτε το 1997, γιατί κάναμε άμεσα εργασίες με κλάδο πλέγματα μικρά φράγματα και ένα εκατομμύριο δέντρα πλατύφυλλα που φυτεύτηκαν.

-Ο δήμαρχος και ο Νομάρχης και σήμερα ο περιφερειάρχης θεωρείται ότι βρίσκεται δίπλα στο λαό. Ήταν έτσι πάντοτε ;

Εμείς είχαμε κάνει τα συνοικιακά συμβούλια και είχαμε συχνά συνοικιακές συνελεύσεις. Εκεί είχαμε την δυνατότητα να ακούμε τις προτάσεις από τους πολίτες. Τότε πράγματι ήμασταν δίπλα στο λαό. Δυστυχώς αυτά τα αντικατέστησε το απρόσωπο διαδίκτυο σήμερα.

-Τα παράπονα στον δήμαρχο είναι γνωστή φράση. Και εσείς σίγουρα ακούσατε πολλά. Ποιο ήταν το πιο παράξενο που θυμάστε;

Πολλά είναι τα παράξενα που άλλα τα αντιμετωπίσαμε και αλλά όχι. Θυμάμαι ήρθε ένας πατέρας και ήθελε να μεσολαβήσω να αυξηθεί το ύψος του γιού του κατά 5 πόντους και να μην καταλαβαίνει ότι δεν μπορώ να το κάνω. Ήθελε να μπει στα σώματα ασφαλείας (γελάει).

proinos-kafes-1996-anaptiksaiko-sinedrio-treis-konstantinoi.jpg

Οι τρεις Κωνσταντίνοι στο αναπτυξιακό συνέδριο του 1996: Κώστας Τριαρίδης, Κώστας Παπαδόπουλος και Ντίνος Κοσμόπουλος


-Τι λείπει σήμερα από την αυτοδιοίκηση; Και τι πρέπει να κάνει οπωσδήποτε η πολιτεία για να την ενισχύσει;

Η οικονομική αυτοδυναμία είναι για πολλά χρόνια το ζητούμενο στην Αυτοδιοίκηση. Δε μετέφεραν τις αρμοδιότητες όταν έγινε η συνταγματική κατοχύρωση το 2001 και η κεντρική κυβέρνηση δεν μεταβίβασε τους ανάλογους πόρους.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι όλο και λιγότεροι ικανοί άνθρωποι αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά.

-Ρυθμιστικό, ανατολική περιφερειακή και Σέιχ- Σου είναι μερικά από τα μεγάλα project που συμμετείχατε. Τι χρειάζεται σήμερα πάνω απ’ όλα η Θεσσαλονίκη; Το fly over θα βοηθήσει ;

Όταν το 1985 ψηφίστηκε το πρώτο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης και είχα την τιμή να είμαι ο πρόεδρος της επιτροπής που το συνέταξε δεν περίμενα μέχρι σήμερα να μην έχει ψηφιστεί μια νέα επικαιροποίησή του.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται να λύσει το κυκλοφοριακό της πρόβλημα με την λειτουργία του μετρό και στη συνέχεια την επέκταση του δυτικά και βόρεια .

Το fly over είναι σήμερα αναγκαίο μια και η περιφερειακή έφτασε στο όριό της.

Πέρα από το κυκλοφοριακό πρέπει να γίνουν και σοβαρές επενδύσεις για να διασφαλίσουμε την αύξηση της απασχόλησης.

Ένα σοβαρό αναπτυξιακό θέμα είναι και η αξιοποίηση όλου του θαλάσσιου μετώπου από Καλοχώρι μέχρι Καλλικράτεια.

-Η δυτική Θεσσαλονίκη παραμένει κατά πολλούς παραγκωνισμένη ως περιοχή. Εκεί τι πρέπει να γίνει;

Αν και έγιναν αρκετά έργα υποδομής στην δυτική Θεσσαλονίκη, όπως το κλείσιμο του Δενδροπόταμου, το αστυνομικό Μέγαρο, η Μονή Λαζαριστων, το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και αλλά έργα, χρειάζονται και άλλα για να ισορροπήσει τις δραστηριότητες που φιλοξενεί την περιοχή της. Δεν ξέρω αν αυτό θα είναι η ΔΕΘ ή κάτι άλλο.

proinos-kafes-gamos-31-ioylioy-82.jpg

Ο γάμος του με την Ερνεστίνη τον Ιούλιο του 1982. Τον Οκτώβριο εκλέχτηκε για πρώτη φορά δήμαρχος


-Πάμε λίγο στον άνθρωπο Κώστα Παπαδόπουλο. Είστε παντρεμένος με την Ερνεστίνη Φωτοπούλου που είναι καθηγήτρια θεολογίας. Πως κύλησαν τα χρόνια γάμου;

Φαντάζομαι όπως κάθε ζευγαριού που ο ένας ασχολείται με την πολιτική γενικότερα. Η γυναίκα μου αν και εργαζόμενη η ίδια είχε το κύριο βάρος ανατροφής των τριών παιδιών μας. Να υπομένει και τα δικά μου προβλήματα και να με στηρίζει. Όμως δόξα τω Θεώ έχουμε 46 χρόνια μαζί, με συνεννόηση και αγάπη και συνεχίζουμε. Να σημειώσω ότι πάντα ήταν διακριτική, δεν αποσπάστηκε ποτέ στο γραφείο μου, δούλεψε μέχρι την σύνταξη της στο λύκειο Ελευθερίου-Κορδελιού και δεν έκανε αίτηση ποτέ για διευθύντρια.

proinos-kafes-oikogheneia-1994.jpg

Οικογενειακή φωτογραφία από το 1994. Μαζί με τα παιδιά του Μάνθο, Μαρία και Κώστα και τη γυναίκα του Ερνεστίνη


-Τα παιδιά σας που βρίσκονται σήμερα και τι κάνουν;

Και τα τρία παιδιά μου έβγαλαν το Πολυτεχνείο. Η κόρη μου είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων από το Πολυτεχνείο του Βόλου και έχει μεταπτυχιακό. στη διοίκηση επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Μακεδονία και εργάζεται σε μία αμερικανική εταιρεία στην Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Οι δίδυμοι γιοι μου είναι πολιτικοί μηχανικοί από την Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ο ένας έχει κάνει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και εργάζεται σε μία ιδιωτική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη.

Ο άλλος μετά το πτυχίο Δομοστατικού έκανε μεταπτυχιακό στις αντισεισμικές κατασκευές στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και μετά με υποτροφία στο Βέλγιο πήρε διδακτορικό με ειδίκευση στις δονήσεις στο δομημένο περιβάλλον και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας για μία βελγική εταιρεία. Μάλιστα από το 2022 εργάζεται από τη Θεσσαλονίκη.

Το σαράκι της πολιτικής δεν το έχει κανένας μέχρι σήμερα (γελάει).

proinos-kafes-skili-patrik.jpg

Με τον σκύλο του, Πάτρικ


- Με τι χαλαρώνετε σήμερα;

Μέχρι πριν δυο χρόνια βόλτες με τον Πάτρικ τον σκύλο μου, τώρα με περπάτημα στην παραλία και κρασάκι με καλή παρέα.

-Τι μουσική ακούτε;

Ελληνική μουσική κυρίως.

-Αγαπημένο τραγούδι;

«Τα παλιά λεωφορεία» με τον Κώστα Χατζή.

proinos-kafes-me-fofi-2019.jpg

Το 2019 με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά


-Πράσινων πεποιθήσεων από παλιά. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχασε την παλιά του ακτινοβολία;

Ο λόγος που έχασε την παλιά του ακτινοβολία είναι γιατί συγχρόνως με την μεγάλη κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αποκαλύφθηκαν και σκάνδαλα στελεχών του που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έστειλε στη δικαιοσύνη.

Ο κόσμος που πλήρωσε το μεγάλο τίμημα των μνημονίων τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ δυσανάλογα με την ευθύνη που είχε. Σήμερα μάς κυβερνά η ΝΔ που ουσιαστικά το 2004-2009 χρεοκόπησε την Ελλάδα. Και το ΠΑΣΟΚ που έβαλε πλάτη από το 2010 μέχρι το 2019 παλεύει για διψήφιο νούμερο. Και αυτοί που είπαν ψέματα και ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια κυβέρνησαν για 5 χρόνια και τώρα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό αν δεν είναι παράλογο είναι άδικο.

proinos-kafes-simitis-pronti-200-chronia-eok.jpg

Με τον Κώστα Σημίτη και τον Μάριο Πρόντι σε τιμητική εκδήλωση της νομαρχίας


- Μπορεί σήμερα να ξαναβρεί την παλιά του ακτινοβολία;

Αυτό θα εξαρτηθεί κύρια από τον λαό όταν θα αποφασίσει με την λογική και όχι με τον θυμό του , αλλά και από το ΠΑΣΟΚ που πρέπει να ξαναγίνει το κίνημα των μη προνομιούχων και της νεολαίας.

-Πως βλέπετε τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Είναι ένας νέος άνθρωπος και αυτός μηχανικός και με οικογενειακή δημοκρατική παράδοση με εμπειρία 9 ετών στην Ευρωβουλή. Άρα έχει τα προσόντα να γίνει πετυχημένος πρόεδρος που θα βγάλει το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο. Θέλει να βρει τον τρόπο για να ξανακερδίσουμε τους νέους και όσους απέχουν.

Οι δυσκολίες είναι πολλές και κυρίως το πολωτικό κλίμα που όμοιο του δεν ξαναζήσαμε.

-Τι πρέπει να κάνει μετεκλογικά; Να πάει με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΠΑΣΟΚ αν σήμερα έλεγε ότι θα πήγαινε με έναν από τους δυο θα υπέγραφε την καταδίκη του. Αυτοί που το ρωτάνε το ξέρουν γι’ αυτό επιμένουν στο ερώτημα. Δε θέλουν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, θέλουν απλά να πάρουν τους ψηφοφόρους μας. Άρα το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί ούτε στην πρώτη εντολή ούτε στην δεύτερη. Υπάρχει όμως από το Σύνταγμα η τρίτη εντολή που θα δοθεί στον Ανδρουλάκη. Όποιος θα συμφωνήσει στο δικό μας πρόγραμμα ας μας στηρίξει για σχηματισμό κυβέρνησης.

proinos-kafes-6.JPG


-Τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως την κρίνετε ;

Ο Μητσοτάκης εκμεταλλευόμενος τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και κάποια πεινασμένα για καρέκλες στελέχη μας που υπουργοποίησε ή αξιοποίησε νόμισε ότι έγινε κεντρώος, ενώ ουσιαστικά προώθησε νέου τύπου αποστασίες.

Παράλληλα υπουργοποίησε όλους τους βουλευτές του ΛΑΟΣ κι έτσι το αφήγημα του κεντρώου πολιτικού ξεθώριασε γρήγορα.

Είχε μια καλή αντιμετώπιση στην φύλαξη των συνόρων και ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας κάτι έκανε μετά έχασε τον έλεγχο. Άρχισαν οι σπατάλες και οι απευθείας αναθέσεις

Έδωσε ανεξέλεγκτα χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και εκεί που δεν έπρεπε και αύξησε το δημόσιο χρέος. Παράλληλα άφησε να αισχροκερδούν οι πάροχοι ρεύματος, καυσίμων και τροφίμων και το έριξε στις επιδοτήσεις, με δικά μας χρήματα, τις οποίες πέρα από αυτούς που πράγματι έχουν μικρό εισόδημα τις παίρνουν και όλοι οι φοροδιαφεύγοντες. Με όλα αυτά σε λίγο καιρό θα ψάχνουν ποιοι θα πληρώσουν ξανά τα σπασμένα.

Τέλος δεν κράτησε τη υπόσχεση του για κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Κατρούγκαλου που νομιμοποίησε όλες τις περικοπές συντάξεων.

Όλα αυτά είναι γνωστά στον κόσμο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ΜΜΕ που και αυτά πήραν επιδότηση.

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε ότι παρακολουθούσε παράνομα τους πάντες πέρα από το οικονομικό έχουμε και πρόβλημα δημοκρατίας. Έχει βρει όμως τον χορηγό του, τον Τσίπρα και τον παρουσιάζει ως σκιάχτρο για να φοβάται τα χειρότερα ο λαός.

proinos-kafes-1.JPG

-Πάμε στα αυτοδιοικητικά, όπου η μάχη τουλάχιστον στον δήμο Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει από νωρίς. Πως βλέπετε την θητεία του Κωνσταντίνου Ζέρβα;

Κάθε μέρα υπάρχει και καινούργια υποψηφιότητα (χαμογελάει). Τα τελικά σχήματα θα διαμορφωθούν μετά τις εθνικές εκλογές και θα παίξει ρόλο και το αποτέλεσμά τους. Όσο για τον σημερινό δήμαρχο, αν και συμπαθής, δεν κατάφερε να υλοποιήσει το πρόγραμμα του. Δεν μπόρεσε να πλησιάσει την αίγλη του προκατόχου του Γιάννη Μπουτάρη που άφησε το δικό του στίγμα. Ίσως και ο κατακερματισμός σε πολλές παρατάξεις έπαιξε αρνητικό ρόλο. Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση κατέληξε σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Η Θεσσαλονίκη θέλει έναν ισχυρό δήμαρχο και ένα διεκδικητικό δημοτικό συμβούλιο.

-Και οι άλλες υποψηφιότητες που έχουν ήδη εκδηλωθεί.

Ας περιμένουμε να τους κρίνουμε όλους μετά τις εθνικές εκλογές, γιατί θα υπάρξουν και αλλά σχήματα.

-Εσείς θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ξανά με θέματα διοίκησης σε κάποιο δήμο;

Αν και λένε πότε μην λες ποτέ, αλλά νομίζω αφού δεν το έκανα μέχρι τώρα δεν πρόκειται να το κάνω.

proinos-kafes-2.JPG
proinos-kafes-me-karamanli.jpg

Με τον Κώστα Καραμανλή

proinos-kafes-sae-me-simiti-2002.jpg

Συνεδρίαση του ΣΑΕ το 2002

proinos-kafes-mitsotakis-1.jpg

Με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε εκδήλωση της νομαρχίας

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία