ΑΠΟΨΕΙΣ

Προγραμματίζοντας την επόμενη κρίση

 03/12/2018 09:02

Με τα λάθη και τις παραλείψεις του, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει προγραμματίσει την επόμενη μεγάλη κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Μόνο η μεγάλη πολιτική ανατροπή υπέρ Μητσοτάκη - ΝΔ και η καλή μας τύχη μπορούν να αποτρέψουν αυτά που έχουν προγραμματιστεί.

Ευάλωτες τράπεζες

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει συνέλθει από την κρίση του 2015, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν έχει προετοιμάσει την επαρκή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια χωρίς να προκληθεί κοινωνική ή οικονομική καταστροφή.

Για να διευκολυνθεί στις προεκλογικές κινήσεις του από τους ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Τσίπρας έβγαλε την Ελλάδα από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα με 24 δισ. ευρώ λιγότερα από τα συμφωνηθέντα.

Το χρηματοδοτικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε είναι τεράστιο και παρά την πρωτοβουλία Στουρνάρα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να καλυφθεί. Οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μία μεγάλη περίοδο αστάθειας που γίνεται πιο επικίνδυνη εξαιτίας της ιταλικής αναταραχής.

Ιδιωτικό χρέος χωρίς ρύθμιση

Η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος εμποδίζει την επαρκή χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας με ανταγωνιστικούς όρους και την επιστροφή της οικονομίας σε φάση δυναμικής ανάπτυξης.

Την κατάσταση περιπλέκει το ολοένα αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι οφειλές προς τις φορολογικές, τελωνειακές αρχές ξεπέρασαν το ΑΕΠ με τις περισσότερες από αυτές να είναι θεωρητικές, εφόσον είναι πρακτικά αδύνατον να εισπραχθούν.

Η συνεχής αύξησή τους όμως σε συνδυασμό με την έλλειψη σοβαρών ρυθμίσεων και οικονομικής δυναμικής μάς προειδοποιεί για τα δεινά που έρχονται. Η ελληνική οικονομία και η κοινωνία κινδυνεύουν να χαθούν σε έναν ωκεανό ιδιωτικού χρέους και την κυβέρνηση δεν την απασχολεί το θέμα δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης.

Με το τραπεζικό σύστημα αδύναμο και ευάλωτο, με το ιδιωτικό χρέος να αυξάνεται και να μη ρυθμίζεται και το ελληνικό δημόσιο να μην μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια δανεισμού, έχει προετοιμαστεί η επόμενη ελληνική κρίση.

Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο που περιγράφω, η αποσταθεροποίηση δεν θα ξεκινήσει από τη χρεοκοπία του δημοσίου, όπως το 2009, αλλά από τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, για να περάσει στη συνέχεια και στα δημόσια οικονομικά.

Μόνο εάν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό παρελθόν, κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά ο Μητσοτάκης και σταθεί η τύχη με το μέρος μας θα αποφύγουμε τα χειρότερα.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις