ΑΠΟΨΕΙΣ

Προετοιμάζεται ο δεύτερος γύρος

 13/04/2020 12:00

Αργά ή γρήγορα, αυτή η περιπέτεια θα περάσει. Μακάρι με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Και αμέσως μετά, θα χρειαστεί να μαζέψουμε τα συντρίμμια της Οικονομίας. Εκεί θα μετρηθούμε. Είναι πολύ αισιόδοξη η άποψη ότι η ελληνική κοινωνία ωρίμασε. Συμπεριφέρεται ώριμα σήμερα, επειδή αντιλαμβάνεται ότι στην απειλή του COVID-19 η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική – και μάλιστα, υπερεθνικά συλλογική. Ατομική σωτηρία δεν υπάρχει. Όταν, όμως, αύριο θα χρειαστεί να μοιράσουμε το λογαριασμό της ύφεσης και της ανεργίας, θα ξαναζήσουμε το δράμα της περασμένης δεκαετίας. Η κάθε επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα θα προσπαθεί να φορτώσει τη ζημία στις διπλανές. Επενδύοντας την υστεροβουλία της, με ιδεολογικά φληναφήματα. Αριστερά και δεξιά. Ή, για την ακρίβεια, αριστεροδέξια.

Έχουμε ακόμη επιφυλάξεις για το τί συνέβη σ΄ αυτή τη χώρα από το 2010 μέχρι προχθές; Αντί να συζητήσουμε έντιμα πώς θα μοιράζαμε το κόστος των απαραίτητων μέτρων, άρχισε ένας πόλεμος όλοι εναντίον όλων. Και επειδή οι ψηφοφόροι του Λουράντου δεν μπορούσαν να πουν ότι θέλουν να μη μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, οι ψηφοφόροι του Φωτόπουλου ότι ο μισθός στη ΔΕΗ δεν επιτρέπεται να πέσει κάτω από το τριχίλιαρο για τον κλητήρα και οι ψηφοφόροι του Μπαλασόπουλου ότι δεν έπρεπε να γίνει έλεγχος για τα πλαστά πιστοποιητικά με τα οποία διορίστηκαν, ανακαλύφθηκε το ιδεολόγημα του «αντιμνημονιακού αγώνα». Δεν ενδιαφερόμαστε για την τσέπη, τον Σόιμπλε πολεμάμε και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Αυτό θα γίνει και τώρα. Και με χειρότερους όρους γιατί η ζημία στην Οικονομία θα είναι βαρύτερη. Όταν ο Στουρνάρας προειδοποιεί ότι η κρίση θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2008, ξέρει τι λέει. Το ξέρουν και εκείνοι που τον βρίζουν. Όπως έβριζαν τον Γεωργίου, τον Παπαδήμο, τον Βενιζέλο, τώρα τον Τσιόδρα, γενικώς κάθε σοβαρό άνθρωπο που λέει την αλήθεια και τους χαλάει το παραμύθι. Οι «φίλοι του λαού» θα υποσχεθούν στους πάντες τα πάντα. Ξανά μανά! Μαζί με τα νέα ταλέντα που θα προωθήσουν οι εκπομπάρχες που μοστράρισαν τον Βαρουφάκη, τον Σώρρα, τον Καζάκη και τους άλλους θαυματοποιούς των «αγανακτισμένων». Μη νομίζετε! Ούτε η τηλεόραση έχει διάθεση να κάνει αυτοκριτική. Μόλις η κοινωνία αρχίσει να ζητάει μίσος, διχασμό, παραλογισμό, λεφτά που δεν υπάρχουν, γενικώς αέρα κοπανιστό, θα του τα προσφέρει. Απλώς, δεν ήρθε ακόμη η ώρα.

Αντίθετα με την τηλεόραση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Υπακούει στο ένστικτό του. Πιο εύκολα μπορεί μια τίγρη να γίνει χορτοφάγος, παρά ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριφερθεί υπεύθυνα. Γι΄ αυτό, δεν περιμένει να έρθει η καταστροφή. Δεν του βγήκε στον Έβρο. Ο κόσμος κατάλαβε ότι το open border παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν. Δεν του βγήκε με τον ιό. Ο κόσμος προτίμησε να εμπιστευθεί τους αρίστους, όχι τους περιπατητές της Γένοβας. Τώρα, προσπαθεί να υπονομεύσει την επόμενη μέρα. Τι θα φοβάται ο συνταξιούχος, μόλις περάσει ο κίνδυνος του ιού; Μήπως του κόψουν τη σύνταξη. Ο δημόσιος υπάλληλος; Να μη του κόψουν το μισθό. Εγώ είμαι εδώ, τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μη διανοηθείτε…», προειδοποίησε ο Τσακαλώτος. Μάλιστα! Ξέρει ο Τσακαλώτος πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η συμφορά; Ξέρει πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν, πόσοι πληβείοι του ιδιωτικού τομέα θα μείνουν χωρίς δουλειά, τι υστέρηση θα έχουν τα δημόσια έσοδα; Ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί να εγγυηθεί ότι ο κόσμος να χαλάσει, δεν θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί στο Δημόσιο; Δεν έχει σημασία, η δουλειά να γίνεται. Ήδη τo «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» βγήκε από το συρτάρι, σε version 2. Και μη στοιχηματίσετε ότι ετοιμάζονται το «δεν πληρώνουμε μέχρι να καταρρεύσουν» και το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Θα είναι σα να κλέβετε από εκκλησία…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Απριλίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις