ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβης Βελγίου: Η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους μας στην Ελλάδα δηλώνει τις καλές σχέσεις μας

Μιλάει ακόμη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κ.α.

 01/05/2022 17:23

Πρέσβης Βελγίου: Η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους μας στην Ελλάδα δηλώνει τις καλές σχέσεις μας

Στη φράση «από ένα κοινό λίκνο σε ένα πιο λαμπρό μέλλον» συμπυκνώνεται το μήνυμα της επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα, από σήμερα 1 Μαΐου έως τις 4 Μαΐου. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μάνωλη, η πρεσβευτής του Βελγίου στην Ελλάδα, Φρανσουάζ Γκιστίν (Françoise Gustin) επισημαίνει ότι η επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους, η πρώτη έπειτα από 21 χρόνια, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Βελγίου - Ελλάδας, ενώ παράλληλα κάνει γνωστό ότι τον βασιλιά και τη βασίλισσα θα συνοδεύσουν 6 υπουργοί, 17 διευθύνοντες σύμβουλοι και 10 πρυτάνεις πανεπιστημίων. «Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού μας και των δημοκρατικών μας αξιών. Το Βέλγιο θέλει να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη σημαντική συμβολή στις κοινωνίες μας» τονίζει η Φρανσουάζ Γκιστίν.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, η Βελγίδα πρέσβης παρατηρεί ότι από πέρυσι απέκτησαν ιδιαίτερη δυναμική, ενώ για τις εμπορικές διαπιστώνει περιθώρια βελτίωσης.

Περαιτέρω, προτάσσει ως πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή μετάβαση, και υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργειών για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Ειδική αναφορά κάνει στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στον «βασικό ρόλο» της στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχει βασικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας που σημαίνει, επίσης, διαφοροποίηση και στρατηγική αυτονομία. Όπως λέγεται συχνά, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στο σημερινό πλαίσιο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, τόσο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και στην ηλιακή ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας καθώς και τον πληθωρισμό, τονίζει πως ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο (Alexander De Croo) συνεχίζει να υποστηρίζει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Η εμπειρία από την κοινή αγορά εμβολίων έχει δείξει ότι αυτή η μέθοδος αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά τις τιμές, εξηγεί.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο φυσικό αέριο, επισημαίνει πως το Βέλγιο εκτιμά ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του θα ήταν χρήσιμο ως έσχατη λύση επιπλέον αυτής της κοινής πολιτικής αγορών.

Τέλος, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρέσβης του Βελγίου υπογραμμίζει ότι αυτός ο πόλεμος είναι για τις αξίες και τις ελευθερίες μας, και κατά κάποιο τρόπο οι Ουκρανοί πολεμούν για όλους μας. Μάλιστα, επισημαίνει πως τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και του Βελγίου μπορούν να συμβάλλουν στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ακολουθεί η συνέντευξη της πρέσβεως του Βελγίου στην Ελλάδα Φρανσουάζ Γκιστίν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Βελγίου, συνοδευόμενοι από αντιπροσωπεία, θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί αυτή η επίσκεψη; Τι αναμένετε;

Οι σχέσεις μας ήταν πάντα άριστες, και από πέρυσι έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Σοφί Βιλμές (Wilmès) συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τον Ιανουάριο του 2021 στις Βρυξέλλες και στα τέλη του έτους με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η υπουργός Σοφί Βιλμές επισκέφτηκε την Αθήνα τον Ιούνιο και έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια καθώς και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Οι πρωθυπουργοί μας, επίσης, είχαν σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων Συνόδων Κορυφής.

Η επίσκεψη αυτή, στο ανώτατο επίπεδο, είναι η επιβεβαίωση των άριστων σχέσεών μας. Η τελευταία επίσημη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το 2001. Οι ΑΜ ο βασιλιάς και η βασίλισσα των Βέλγων συνοδεύονται από 6 υπουργούς, 17 διευθύνοντες συμβούλους και 10 πρυτάνεις πανεπιστημίων.

Αναμένουμε να αναδείξουμε την ισχύ των σχέσεών μας και να κοιτάξουμε μαζί στο μέλλον. Ενώ οι δημοκρατικές μας αξίες απειλούνται στην Ευρώπη και καθώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, είναι ακόμη πιο σημαντικό να οικοδομήσουμε την ισχυρή μας σχέση και να εδραιώσουμε τη συνεργασία μας στη βάση αυτών των αξιών.

Ποια είναι η κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Βελγίου σήμερα; Ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της σχέσης και σε ποιους τομείς;

Έχουμε μια εξαιρετικά αμοιβαία κατανόηση και κανένα διμερές ζήτημα. Το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ήρθαν στο Βέλγιο και έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία μας σίγουρα συνέβαλε στον πλούτο των διμερών μας σχέσεων, όπως και οι 500.000 Βέλγοι τουρίστες που έρχονται εδώ κάθε χρόνο, καθώς και οι χιλιάδες Βέλγοι πολίτες που επέλεξαν την Ελλάδα, για πλήρη ή μερική (διαμονή) όταν συνταξιοδοτήθηκαν. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες, που φιλοξενούν τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχουν υποδεχτεί πολλούς Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους και εμπειρογνώμονες όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο άλλους δεσμούς και βελτιώνοντας την αμοιβαία μας κατανόηση.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης που έπληξε άσχημα την Ελλάδα, το Βέλγιο βοήθησε στην εξεύρεση εποικοδομητικών λύσεων στο Συμβούλιο των Διοικητών της ΕΚΤ και προσέφερε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στην task force για να βοηθήσει την Ελλάδα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς: ΦΠΑ, Ελεγκτικό Συνέδριο, κοινωνική ασφάλεια και υγεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πιστωτών.

Ένα άλλο ισχυρό σημείο της σχέσης μας είναι ότι και οι δύο κυβερνήσεις μας είναι ένθερμοι υποστηρικτές της πολυμέρειας και, ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προσπαθούν να σφυρηλατήσουν συναίνεση και να προωθήσουν κοινές προσεγγίσεις.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, οι σχέσεις μας είναι καλές, ακόμη και αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης (το Βέλγιο είναι ο 23ος μεγαλύτερος πελάτης αγαθών από την Ελλάδα παγκοσμίως και η Ελλάδα είναι ο 12ος μεγαλύτερος πελάτης από το Βέλγιο. Όσον αφορά τις υπηρεσίες, το Βέλγιο είναι ο 22ος μεγαλύτερος πελάτης της Ελλάδας και η Ελλάδα ο 34ος του Βελγίου).

Αριθμός βελγικών εταιρειών είναι ήδη εγκατεστημένες στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, ενώ άλλες εταιρίες εξετάζουν το ενδεχόμενο επενδύσεων. Μια επίσημη επίσκεψη δεν είναι επιχειρηματική αποστολή, αλλά ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των σχέσεών μας και να εξετάσουμε επιλογές για την περαιτέρω κοινή μας ανάπτυξη.

Αυτή η επίσημη επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ οι χώρες μας εξέρχονται σιγά σιγά από την υγειονομική κρίση, και ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε νέα έργα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος, που εξακολουθεί να έχει συνέπειες, αλλά και προοπτικές. Ως Ευρωπαίοι εταίροι καταλήξαμε σε συμφωνία σε χρόνο ρεκόρ για το Σχέδιο Ανάκαμψης και τις νέες διαδικασίες συγκέντρωσης κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού (η ελληνική κυβέρνηση ήταν πρωτοπόρα και στις δύο περιπτώσεις).

Το θέμα της επίσκεψης συσχετίζεται με την πορεία από ένα ιστορικό παρελθόν σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Πώς πιστεύετε ότι ο πολιτισμός συνδέεται με την τεχνολογική ανάπτυξη;

Πράγματι, «Από ένα κοινό λίκνο σε ένα πιο λαμπρό μέλλον» είναι το μότο αυτής της επίσκεψης. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού μας και των δημοκρατικών μας αξιών. Το Βέλγιο θέλει να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη σημαντική συμβολή στις κοινωνίες μας. Τα αρχαία ελληνικά συνεχίζουν να διδάσκονται στα βελγικά σχολεία και αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων στο Βέλγιο για την Αρχαία Ελλάδα και την αρχαιολογία.

Ας θυμηθούμε επίσης ότι και οι δύο χώρες πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους στον απόηχο του επαναστατικού κύματος του 19ου αι. Βέλγοι φιλέλληνες ήρθαν ακόμη και στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα.

Οι επαναστάσεις μας ακολουθήθηκαν από μια περίοδο τεχνολογικής εξέλιξης και εκβιομηχάνισης. Από τότε, η τεχνολογική ανάπτυξη έχει επηρεάσει και τον τρόπο που διεξάγεται η αρχαιολογική έρευνα και αυτό προσφέρει νέες ευκαιρίες. Θα εξηγηθεί από ειδικούς τη δεύτερη ημέρα, στο Σούνιο. Μετά την επίσκεψη στον εκπληκτικό χώρο και τον Ναό του Ποσειδώνα, το βασιλικό ζεύγος θα παρακολουθήσει παρουσιάσεις για νέες εμβυθιστικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από μουσεία και θα ενημερωθεί από Βέλγους (Βελγική Σχολή Αρχαιολογίας) και Έλληνες αρχαιολόγους για το πώς η τεχνολογία, η επιστήμη και η ψηφιακή καινοτομία συνεισφέρουν στην αρχαιολογική έρευνα (αDNA, ισότοπα, ανάλυση υπολειμμάτων, 2D και 3D, γεωφυσική αναζήτηση). Ο τρόπος με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την πολιτιστική κληρονομιά, επίσης, είναι ένα άλλο θέμα.

Πέρα από τις ομοιότητές μας, οι διαφορές μας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα: το κλίμα μας είναι διαφορετικό, η γεωγραφική μας θέση διαφορετική και αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη συνεργειών με βάση τις συμπληρωματικότητές μας. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την ανάπτυξη δίδυμων κόμβων δεξιοτήτων, ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουμε πιο πράσινοι και πιο ανθεκτικοί, μαζί. Τα πλεονεκτήματα των χωρών μας μπορούν να μας βοηθήσουν να συμβάλλουμε στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενεργειακή μετάβαση βρίσκονται στο κέντρο αυτής της διαδικασίας, ενώ έχουμε σημειώσει ότι έγιναν σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση στην Ελλάδα, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα.

Πέρα από το ζήτημα της υγείας, όλοι αντιμετωπίζουμε άλλες προκλήσεις, καθώς οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, η ξηρασία, οι καταιγίδες, τείνουν να πολλαπλασιάζονται με τα χρόνια και να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Καμία χώρα δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα μόνη της και ως εκ τούτου απαιτούνται πολυμερή και διμερή έργα συνεργασίας, ο συνδυασμός των ειδικών δεξιοτήτων που υπάρχουν σε κάθεμια από τις χώρες μας μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα και σε αυτό το πλαίσιο.

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διέρχεται τον τρίτο μήνα, οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τον πληθωρισμό. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το θέμα; Συμφωνείτε με την ελληνική πρόταση για ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου;

Πρώτον, θα ήθελα να τονίσω ότι οι σκέψεις μας είναι με τους Ουκρανούς. Προτεραιότητα είναι να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτή την τρομερή δοκιμασία. Αυτός ο πόλεμος είναι για τις αξίες και τις ελευθερίες μας, και κατά κάποιο τρόπο οι Ουκρανοί πολεμούν για όλους μας.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, καθώς και τον πληθωρισμό, ο πρωθυπουργός μας Αλεξάντερ Ντε Κρο (Alexander De Croo) συνεχίζει να υποστηρίζει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίστηκε να εργαστούμε από κοινού για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, και το Βέλγιο ήταν υπέρ αυτής της επιλογής από την αρχή.

Η εμπειρία από την κοινή αγορά εμβολίων έχει δείξει ότι αυτή η μέθοδος αποδείχθηκε αποτελεσματική, όσον αφορά τις τιμές. Το Βέλγιο θεωρεί πράγματι ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν χρήσιμο ως έσχατη λύση επιπλέον αυτής της κοινής πολιτικής αγορών. Ο στόχος θα ήταν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση βραχυπρόθεσμα, αλλά και να προσφερθούν μακροπρόθεσμες προοπτικές για την επιδίωξη της ατζέντας fit-for-55 και της πράσινης μετάβασης προς το 2050.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι χώρες μας έχουν εκτεθεί σε μια άνευ προηγουμένου διαδοχή κρίσεων τα τελευταία χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ έχει αποδείξει την ικανότητά της να βρίσκει γρήγορα δημιουργικές λύσεις. Παρά την τραγική διάσταση αυτών των κρίσεων, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις μετατρέπουμε σε νέες ευκαιρίες για την ΕΕ.

Η ΕΕ επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Μπορεί η Ελλάδα να έχει βασικό ρόλο στη νέα ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ιδιαίτερα ως στρατηγικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο;

Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχει βασικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, που σημαίνει επίσης διαφοροποίηση και στρατηγική αυτονομία. Όπως λέγεται συχνά, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στο σημερινό πλαίσιο.

Οι βελγικές εταιρείες έχουν τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς ενέργειας, μεταφοράς φυσικού αερίου, ηλεκτρικές συνδέσεις και βυθοκόρησης, χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς και στην ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου. Ως ενδιαφερόμενοι ή δυνητικοί επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τα κίνητρα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, τόσο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και στην ηλιακή ενέργεια.

Επιπλέον, η Ελλάδα παρουσίασε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για το κλίμα το 2020 και έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων, διατηρώντας παράλληλα την πυξίδα στο μακροπρόθεσμο όραμα, που είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει όλες τις χώρες. .

Έχουμε μια πολύ μικρή ακτογραμμή (περίπου 70 χλμ έναντι των 15.000 χλμ της Ελλάδας!), ωστόσο η υπεράκτια αιολική ενέργεια στη βελγική Βόρεια Θάλασσα παράγει σήμερα περίπου το 10% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο. Μέχρι το 2030, η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα στη βελγική Βόρεια Θάλασσα θα αυξηθεί στα 5,7 GW. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ανακυκλώσιμα: το 90% των συστατικών τους είναι ανακυκλώσιμα. Όταν μια ανεμογεννήτρια πρέπει να αποσυναρμολογηθεί (ύστερα από περίπου 25 χρόνια παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας), τα περισσότερα από τα υλικά της επαναχρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών. Τα υλικά που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ανακυκλώνονται πλήρως. Η βιομηχανία αιολικής και ανανεώσιμης ενέργειας αναπτύσσεται σημαντικά και διεξάγεται έρευνα για την κατασκευή ανεμογεννητριών 100% μηδενικών αποβλήτων. Επιπλέον, σύμφωνα με το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου, ανεξάρτητοι επιστήμονες απέδειξαν, έπειτα από 10 χρόνια περιβαλλοντικής παρακολούθησης, ότι υπάρχει αύξηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μέσα και γύρω από τα αιολικά πάρκα.

Το 1952, πριν από 70 χρόνια, δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και τώρα είναι καιρός να στραφούμε σε μια νέα ευρωπαϊκή δυναμική που βασίζεται αυτή τη φορά στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό. Το Βέλγιο είναι έτοιμο να επιτύχει αυτόν τον μετασχηματισμό μαζί με την Ελλάδα και άλλους εταίρους που είναι πρόθυμοι να προτείνουν ένα σύγχρονο και πολλά υποσχόμενο όραμα στις κοινωνίες μας.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Στη φράση «από ένα κοινό λίκνο σε ένα πιο λαμπρό μέλλον» συμπυκνώνεται το μήνυμα της επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα, από σήμερα 1 Μαΐου έως τις 4 Μαΐου. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μάνωλη, η πρεσβευτής του Βελγίου στην Ελλάδα, Φρανσουάζ Γκιστίν (Françoise Gustin) επισημαίνει ότι η επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους, η πρώτη έπειτα από 21 χρόνια, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Βελγίου - Ελλάδας, ενώ παράλληλα κάνει γνωστό ότι τον βασιλιά και τη βασίλισσα θα συνοδεύσουν 6 υπουργοί, 17 διευθύνοντες σύμβουλοι και 10 πρυτάνεις πανεπιστημίων. «Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού μας και των δημοκρατικών μας αξιών. Το Βέλγιο θέλει να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη σημαντική συμβολή στις κοινωνίες μας» τονίζει η Φρανσουάζ Γκιστίν.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, η Βελγίδα πρέσβης παρατηρεί ότι από πέρυσι απέκτησαν ιδιαίτερη δυναμική, ενώ για τις εμπορικές διαπιστώνει περιθώρια βελτίωσης.

Περαιτέρω, προτάσσει ως πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή μετάβαση, και υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργειών για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Ειδική αναφορά κάνει στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στον «βασικό ρόλο» της στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχει βασικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας που σημαίνει, επίσης, διαφοροποίηση και στρατηγική αυτονομία. Όπως λέγεται συχνά, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στο σημερινό πλαίσιο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, τόσο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και στην ηλιακή ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας καθώς και τον πληθωρισμό, τονίζει πως ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο (Alexander De Croo) συνεχίζει να υποστηρίζει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Η εμπειρία από την κοινή αγορά εμβολίων έχει δείξει ότι αυτή η μέθοδος αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά τις τιμές, εξηγεί.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο φυσικό αέριο, επισημαίνει πως το Βέλγιο εκτιμά ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του θα ήταν χρήσιμο ως έσχατη λύση επιπλέον αυτής της κοινής πολιτικής αγορών.

Τέλος, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρέσβης του Βελγίου υπογραμμίζει ότι αυτός ο πόλεμος είναι για τις αξίες και τις ελευθερίες μας, και κατά κάποιο τρόπο οι Ουκρανοί πολεμούν για όλους μας. Μάλιστα, επισημαίνει πως τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και του Βελγίου μπορούν να συμβάλλουν στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ακολουθεί η συνέντευξη της πρέσβεως του Βελγίου στην Ελλάδα Φρανσουάζ Γκιστίν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Βελγίου, συνοδευόμενοι από αντιπροσωπεία, θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί αυτή η επίσκεψη; Τι αναμένετε;

Οι σχέσεις μας ήταν πάντα άριστες, και από πέρυσι έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Σοφί Βιλμές (Wilmès) συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τον Ιανουάριο του 2021 στις Βρυξέλλες και στα τέλη του έτους με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η υπουργός Σοφί Βιλμές επισκέφτηκε την Αθήνα τον Ιούνιο και έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια καθώς και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Οι πρωθυπουργοί μας, επίσης, είχαν σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων Συνόδων Κορυφής.

Η επίσκεψη αυτή, στο ανώτατο επίπεδο, είναι η επιβεβαίωση των άριστων σχέσεών μας. Η τελευταία επίσημη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το 2001. Οι ΑΜ ο βασιλιάς και η βασίλισσα των Βέλγων συνοδεύονται από 6 υπουργούς, 17 διευθύνοντες συμβούλους και 10 πρυτάνεις πανεπιστημίων.

Αναμένουμε να αναδείξουμε την ισχύ των σχέσεών μας και να κοιτάξουμε μαζί στο μέλλον. Ενώ οι δημοκρατικές μας αξίες απειλούνται στην Ευρώπη και καθώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, είναι ακόμη πιο σημαντικό να οικοδομήσουμε την ισχυρή μας σχέση και να εδραιώσουμε τη συνεργασία μας στη βάση αυτών των αξιών.

Ποια είναι η κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Βελγίου σήμερα; Ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της σχέσης και σε ποιους τομείς;

Έχουμε μια εξαιρετικά αμοιβαία κατανόηση και κανένα διμερές ζήτημα. Το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ήρθαν στο Βέλγιο και έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία μας σίγουρα συνέβαλε στον πλούτο των διμερών μας σχέσεων, όπως και οι 500.000 Βέλγοι τουρίστες που έρχονται εδώ κάθε χρόνο, καθώς και οι χιλιάδες Βέλγοι πολίτες που επέλεξαν την Ελλάδα, για πλήρη ή μερική (διαμονή) όταν συνταξιοδοτήθηκαν. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες, που φιλοξενούν τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχουν υποδεχτεί πολλούς Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους και εμπειρογνώμονες όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο άλλους δεσμούς και βελτιώνοντας την αμοιβαία μας κατανόηση.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης που έπληξε άσχημα την Ελλάδα, το Βέλγιο βοήθησε στην εξεύρεση εποικοδομητικών λύσεων στο Συμβούλιο των Διοικητών της ΕΚΤ και προσέφερε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στην task force για να βοηθήσει την Ελλάδα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς: ΦΠΑ, Ελεγκτικό Συνέδριο, κοινωνική ασφάλεια και υγεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πιστωτών.

Ένα άλλο ισχυρό σημείο της σχέσης μας είναι ότι και οι δύο κυβερνήσεις μας είναι ένθερμοι υποστηρικτές της πολυμέρειας και, ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προσπαθούν να σφυρηλατήσουν συναίνεση και να προωθήσουν κοινές προσεγγίσεις.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, οι σχέσεις μας είναι καλές, ακόμη και αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης (το Βέλγιο είναι ο 23ος μεγαλύτερος πελάτης αγαθών από την Ελλάδα παγκοσμίως και η Ελλάδα είναι ο 12ος μεγαλύτερος πελάτης από το Βέλγιο. Όσον αφορά τις υπηρεσίες, το Βέλγιο είναι ο 22ος μεγαλύτερος πελάτης της Ελλάδας και η Ελλάδα ο 34ος του Βελγίου).

Αριθμός βελγικών εταιρειών είναι ήδη εγκατεστημένες στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, ενώ άλλες εταιρίες εξετάζουν το ενδεχόμενο επενδύσεων. Μια επίσημη επίσκεψη δεν είναι επιχειρηματική αποστολή, αλλά ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των σχέσεών μας και να εξετάσουμε επιλογές για την περαιτέρω κοινή μας ανάπτυξη.

Αυτή η επίσημη επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ οι χώρες μας εξέρχονται σιγά σιγά από την υγειονομική κρίση, και ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε νέα έργα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος, που εξακολουθεί να έχει συνέπειες, αλλά και προοπτικές. Ως Ευρωπαίοι εταίροι καταλήξαμε σε συμφωνία σε χρόνο ρεκόρ για το Σχέδιο Ανάκαμψης και τις νέες διαδικασίες συγκέντρωσης κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού (η ελληνική κυβέρνηση ήταν πρωτοπόρα και στις δύο περιπτώσεις).

Το θέμα της επίσκεψης συσχετίζεται με την πορεία από ένα ιστορικό παρελθόν σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Πώς πιστεύετε ότι ο πολιτισμός συνδέεται με την τεχνολογική ανάπτυξη;

Πράγματι, «Από ένα κοινό λίκνο σε ένα πιο λαμπρό μέλλον» είναι το μότο αυτής της επίσκεψης. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού μας και των δημοκρατικών μας αξιών. Το Βέλγιο θέλει να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη σημαντική συμβολή στις κοινωνίες μας. Τα αρχαία ελληνικά συνεχίζουν να διδάσκονται στα βελγικά σχολεία και αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων στο Βέλγιο για την Αρχαία Ελλάδα και την αρχαιολογία.

Ας θυμηθούμε επίσης ότι και οι δύο χώρες πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους στον απόηχο του επαναστατικού κύματος του 19ου αι. Βέλγοι φιλέλληνες ήρθαν ακόμη και στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα.

Οι επαναστάσεις μας ακολουθήθηκαν από μια περίοδο τεχνολογικής εξέλιξης και εκβιομηχάνισης. Από τότε, η τεχνολογική ανάπτυξη έχει επηρεάσει και τον τρόπο που διεξάγεται η αρχαιολογική έρευνα και αυτό προσφέρει νέες ευκαιρίες. Θα εξηγηθεί από ειδικούς τη δεύτερη ημέρα, στο Σούνιο. Μετά την επίσκεψη στον εκπληκτικό χώρο και τον Ναό του Ποσειδώνα, το βασιλικό ζεύγος θα παρακολουθήσει παρουσιάσεις για νέες εμβυθιστικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από μουσεία και θα ενημερωθεί από Βέλγους (Βελγική Σχολή Αρχαιολογίας) και Έλληνες αρχαιολόγους για το πώς η τεχνολογία, η επιστήμη και η ψηφιακή καινοτομία συνεισφέρουν στην αρχαιολογική έρευνα (αDNA, ισότοπα, ανάλυση υπολειμμάτων, 2D και 3D, γεωφυσική αναζήτηση). Ο τρόπος με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την πολιτιστική κληρονομιά, επίσης, είναι ένα άλλο θέμα.

Πέρα από τις ομοιότητές μας, οι διαφορές μας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα: το κλίμα μας είναι διαφορετικό, η γεωγραφική μας θέση διαφορετική και αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη συνεργειών με βάση τις συμπληρωματικότητές μας. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την ανάπτυξη δίδυμων κόμβων δεξιοτήτων, ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουμε πιο πράσινοι και πιο ανθεκτικοί, μαζί. Τα πλεονεκτήματα των χωρών μας μπορούν να μας βοηθήσουν να συμβάλλουμε στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενεργειακή μετάβαση βρίσκονται στο κέντρο αυτής της διαδικασίας, ενώ έχουμε σημειώσει ότι έγιναν σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση στην Ελλάδα, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα.

Πέρα από το ζήτημα της υγείας, όλοι αντιμετωπίζουμε άλλες προκλήσεις, καθώς οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, η ξηρασία, οι καταιγίδες, τείνουν να πολλαπλασιάζονται με τα χρόνια και να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Καμία χώρα δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα μόνη της και ως εκ τούτου απαιτούνται πολυμερή και διμερή έργα συνεργασίας, ο συνδυασμός των ειδικών δεξιοτήτων που υπάρχουν σε κάθεμια από τις χώρες μας μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα και σε αυτό το πλαίσιο.

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διέρχεται τον τρίτο μήνα, οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τον πληθωρισμό. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το θέμα; Συμφωνείτε με την ελληνική πρόταση για ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου;

Πρώτον, θα ήθελα να τονίσω ότι οι σκέψεις μας είναι με τους Ουκρανούς. Προτεραιότητα είναι να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτή την τρομερή δοκιμασία. Αυτός ο πόλεμος είναι για τις αξίες και τις ελευθερίες μας, και κατά κάποιο τρόπο οι Ουκρανοί πολεμούν για όλους μας.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, καθώς και τον πληθωρισμό, ο πρωθυπουργός μας Αλεξάντερ Ντε Κρο (Alexander De Croo) συνεχίζει να υποστηρίζει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίστηκε να εργαστούμε από κοινού για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, και το Βέλγιο ήταν υπέρ αυτής της επιλογής από την αρχή.

Η εμπειρία από την κοινή αγορά εμβολίων έχει δείξει ότι αυτή η μέθοδος αποδείχθηκε αποτελεσματική, όσον αφορά τις τιμές. Το Βέλγιο θεωρεί πράγματι ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν χρήσιμο ως έσχατη λύση επιπλέον αυτής της κοινής πολιτικής αγορών. Ο στόχος θα ήταν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση βραχυπρόθεσμα, αλλά και να προσφερθούν μακροπρόθεσμες προοπτικές για την επιδίωξη της ατζέντας fit-for-55 και της πράσινης μετάβασης προς το 2050.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι χώρες μας έχουν εκτεθεί σε μια άνευ προηγουμένου διαδοχή κρίσεων τα τελευταία χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ έχει αποδείξει την ικανότητά της να βρίσκει γρήγορα δημιουργικές λύσεις. Παρά την τραγική διάσταση αυτών των κρίσεων, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις μετατρέπουμε σε νέες ευκαιρίες για την ΕΕ.

Η ΕΕ επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Μπορεί η Ελλάδα να έχει βασικό ρόλο στη νέα ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ιδιαίτερα ως στρατηγικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο;

Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχει βασικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, που σημαίνει επίσης διαφοροποίηση και στρατηγική αυτονομία. Όπως λέγεται συχνά, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στο σημερινό πλαίσιο.

Οι βελγικές εταιρείες έχουν τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς ενέργειας, μεταφοράς φυσικού αερίου, ηλεκτρικές συνδέσεις και βυθοκόρησης, χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς και στην ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου. Ως ενδιαφερόμενοι ή δυνητικοί επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τα κίνητρα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, τόσο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και στην ηλιακή ενέργεια.

Επιπλέον, η Ελλάδα παρουσίασε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για το κλίμα το 2020 και έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων, διατηρώντας παράλληλα την πυξίδα στο μακροπρόθεσμο όραμα, που είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει όλες τις χώρες. .

Έχουμε μια πολύ μικρή ακτογραμμή (περίπου 70 χλμ έναντι των 15.000 χλμ της Ελλάδας!), ωστόσο η υπεράκτια αιολική ενέργεια στη βελγική Βόρεια Θάλασσα παράγει σήμερα περίπου το 10% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο. Μέχρι το 2030, η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα στη βελγική Βόρεια Θάλασσα θα αυξηθεί στα 5,7 GW. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ανακυκλώσιμα: το 90% των συστατικών τους είναι ανακυκλώσιμα. Όταν μια ανεμογεννήτρια πρέπει να αποσυναρμολογηθεί (ύστερα από περίπου 25 χρόνια παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας), τα περισσότερα από τα υλικά της επαναχρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών. Τα υλικά που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ανακυκλώνονται πλήρως. Η βιομηχανία αιολικής και ανανεώσιμης ενέργειας αναπτύσσεται σημαντικά και διεξάγεται έρευνα για την κατασκευή ανεμογεννητριών 100% μηδενικών αποβλήτων. Επιπλέον, σύμφωνα με το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου, ανεξάρτητοι επιστήμονες απέδειξαν, έπειτα από 10 χρόνια περιβαλλοντικής παρακολούθησης, ότι υπάρχει αύξηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μέσα και γύρω από τα αιολικά πάρκα.

Το 1952, πριν από 70 χρόνια, δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και τώρα είναι καιρός να στραφούμε σε μια νέα ευρωπαϊκή δυναμική που βασίζεται αυτή τη φορά στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό. Το Βέλγιο είναι έτοιμο να επιτύχει αυτόν τον μετασχηματισμό μαζί με την Ελλάδα και άλλους εταίρους που είναι πρόθυμοι να προτείνουν ένα σύγχρονο και πολλά υποσχόμενο όραμα στις κοινωνίες μας.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία