ΑΠΟΨΕΙΣ

Πράξη ευθύνης η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

 25/12/2018 12:00

Η αναμενόμενη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών και αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ θα μεταβιβάσει τη σκυτάλη στην ελληνική πλευρά και ειδικότερα στην ελληνική Βουλή.

Η τελική κύρωση της συμφωνίας θα ενισχύσει την ασφάλεια και θα ανοίξει το δρόμο για την ευρεία συνεργασία και το κοινό δημιουργικό μέλλον των δύο χωρών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η συμφωνία εξ αντικειμένου αναδεικνύει τη χώρα μας ως δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση των διαφορών και ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών κρατών.

Παρότι η συμφωνία είναι ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός των δύο πλευρών και συνιστά φυγή προς τα εμπρός, η ΝΔ πλειοδοτεί σε πατριωτισμό και τηρεί αδιάλλακτη - πολεμική στάση και επιζητεί τη μη ψήφισή της. 

Επί της ουσίας, επιδιώκοντας να αποκομίσει ψηφοθηρικά οφέλη και να αποκλείσει διαρροή προς την ακροδεξιά, διολισθαίνει η ίδια σε ολοένα και περισσότερο ακραίες θέσεις, παρουσιάζοντας πολλαπλά συμπτώματα μετάπτωσης στον εθνολαϊκισμό, αντίστοιχα με αυτά που χαρακτηρίζουν τη δεξιά της ΠΓΔΜ. Στο βωμό του κομματικού οφέλους τοποθετείται σε εθνικά θέματα με καθοριστικό κριτήριο την ενίσχυση της προσπάθειας να δημιουργηθεί ρεύμα απαλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνιστά όμως σαφές έλλειμμα ηγεσίας το να γίνεται παρακολουθηματική δύναμη του τμήματος της κοινής γνώμης, που αναγνωρίζει μόνο το δικό μας «εθνικό δίκιο», παραγνωρίζει το «δίκιο» της άλλης πλευράς και δεν κατανοεί την πρόκληση της αλληλοκατανόησης και της κοινής πορείας με τα γειτονικά κράτη.

Αυτή η στάση δεν χαρακτηρίζει μόνο τις κεντρικές πολιτικές ηγεσίες αλλά και τους βουλευτές, τους δημάρχους, τα πολιτικά στελέχη με επιρροή σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που για λόγους σύμπλευσης με το ρεύμα αναπαράγουν και επαυξάνουν την πίεση προς το πολιτικό σύστημα για απόρριψη κάθε συμβιβασμού, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον εθνικισμό.

Αντίθετα με τη στάση της ΝΔ η επικύρωση της συμφωνίας με απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή θα είναι μια πράξη ευθύνης έναντι της χώρας και του μέλλοντός της. Οι βουλευτές καλούνται να μην υποχωρήσουν στις κορόνες περί εθνικής μειοδοσίας και στην ψηφοθηρική λογική, καθώς το μέλλον της χώρας είναι πάνω από τις κομματικές προτεραιότητες και υπερβαίνει τους προσωπικούς ρόλους στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Οι βουλευτές όμως δεν πρέπει να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της συμφωνίας. Είναι απαραίτητη η κινητοποίηση και δημόσια τοποθέτηση όλων των υποστηρικτών της συμφωνίας, ανεξαρτήτως της κομματικής τους ένταξης και της στάσης τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι μια πολιτική κίνηση μεγάλου βεληνεκούς, με πολλαπλές θετικές επενέργειες για τη χώρα μας και την περιοχή των Βαλκανίων. Ως τέτοια κίνηση της αρμόζει η ευρύτερη στήριξη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις