ΑΠΟΨΕΙΣ

Πότε θα ασχοληθούμε με την Ευρώπη;

 23/05/2019 15:01

Η προεκλογική περίοδος για ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές ουσιαστικά τελείωσε και μόνο για τα διλήμματα σ’ αυτές τις κάλπες δεν συζητήσαμε. Οι τοπικές κοινωνίες ασχολήθηκαν, δειλά είναι αλήθεια, με τα προβλήματά τους, χωρίς να τύχουν ιδιαίτερης προβολής. Για τα ευρωπαϊκά θέματα ούτε κουβέντα. Απορροφημένοι στο μικρόκοσμό μας, αφήνουμε, φαίνεται, αυτήν τη δουλειά για άλλους αρμοδιότερους. Αυτούς που θα πάρουν τελικά (και καλά θα κάνουν) τις αποφάσεις, και για τους εαυτούς τους και για εμάς.

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση στην ευρωκάλπη. Καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής θέλει η ΝΔ. Να καταδικάσουμε το νέο δικομματισμό, μας καλούν οι άλλοι. Εντάξει, είναι κοντά οι εθνικές εκλογές, όχι τόσο όσο θα ήθελαν κάποιοι, αλλά κοντά. Δεν γινόταν να μην είναι φορτισμένη αυτή η περίοδος από τα κομματικά αφηγήματα της επόμενης διακυβέρνησης, αλλά αυτός ο σνομπισμός απέναντι στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα μας βγει πάλι ξινός.

Είναι οι δεύτερες κατά σειρά ευρωεκλογές απόλυτης εσωστρέφειας για την Ελλάδα. Επί της ουσίας, έχουμε σχεδόν μιάμιση δεκαετία να συζητήσουμε το ευρωπαϊκό μέλλον. Όταν μας χτύπησε κατακέφαλα η κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προ πολλού μεταλλαχθεί κι εμείς κοιτούσαμε έκπληκτοι το νέο μόρφωμα να επιβάλλει σκληρά μνημόνια, χωρίς να μπορούμε να πιστέψουμε τί μας συμβαίνει.

Αν επαληθευτούν οι πανευρωπαϊκές μετρήσεις, η επόμενη μέρα θα βρει τις Βρυξέλλες με ακόμη σκληρότερη στάση στα οικονομικά και τα εργασιακά. Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας αν είχαμε τώρα να διαπραγματευτούμε μνημόνιο. Θα υπάρχει μια δραματικά διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό, υπό την πίεση και λαϊκιστικών δυνάμεων που φουντώνουν παντού. Αλλαγή προβλέπεται και στη στάση της Κομισιόν απέναντι στην Τουρκία, κάτι που μας επηρεάζει άμεσα, ειδικά τώρα που είναι σε ένταση οι σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα.

Εμείς όμως το έχουμε πάρει απόφαση. Θα λύσουμε τώρα τις διαφορές μας για την επόμενη Βουλή, ή θα κερδίσει τώρα ο δικός μας ή θα σκάσουμε. Τι κι αν βλέπουμε να έρχονται εξελίξεις που ίσως τραντάξουν την καθημερινότητά μας. Όταν θα έχει διαμορφωθεί το νέο μεταλλαγμένο ον και θα τρέχουμε να προλάβουμε τα χειρότερα, η απάντηση που θα μας δώσει θα είναι σκληρή. Των οικιών υμών εμπιμπραμένων υμείς άδετε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19 Μαΐου 2019